Ingatlan eladás - földhivatali bejegyzés


xita # 2011.08.31. 17:18

Két héttel ezelőtt ügyvéd jelenlétében adás-vételi szerződésben eladtam egy balatoni nyaralót. A vevő kifizette a foglalót, szerződésben rögzítettük, hogy a vételár hátralévő részét (95%) szeptember 20-ig fizetik meg.

Ma kaptam a körzeti földhivataltól egy ÉRTESÍTŐ VÉGZÉST, ami az eljáró ügyvéd kérelmére tulajdonjog bejegyzésre irányul. Hogyan lehetséges ez, amikor a vételár nincs kifizetve (szerződésben rögzítettük, hogy a banknak az átutalásról egy "visszavonhatatlan" jelzésű dokumentumot kell kiadnia, és az átutalás tényét nekem vissza kell igazolni az ügyvéd felé).

A szerződésben az is benne van, hogy az ügyvéd a vevők képviseletében csak akkor járhat el a földhivatal felé, ha a pénz az előbbiekben leírt módon megérkezik.

Mi ilyenkor a jogi helyzet?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.31. 17:24

Nyilván függőben tartással kérte. Ezt a vevők érdekében meg is kellett tennie, különben akár féltucat újabb vevőnek is eladhatnád a kecót.

xita # 2011.08.31. 17:38

Erre a földhivatal végzésében nincsen utalás.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.31. 18:12

Az nem jó. Sürgősen kérdezz rá az ügyvédnél, mi történt.

xita # 2011.08.31. 18:45

oké, bár annyit tudok róla, hogy a héten elutazott külföldre, és szerintem még előtte beadta a papírokat a földhivatalba. Holnap felhívom a földhivatalt.

Sherlock # 2011.08.31. 18:51

Lehet, hogy a gyakornoknak odaadta a lemondó nyilatkozatot is, hogy majd vigye el ha fizetnek és ő még külföldön van, csak az meg beadta egyben a pakkot :)

lajcsó # 2011.09.01. 05:39

Azért látni kellene mi szerepel az adásvételi szerződésben. Az, hogy a vételár nics kiegyenlítve, nem akadálya a tulajdonjog bejegyzésnek, feltéve ha az eladó ehhez hozzájárult. A kérdés tehát az, hogy már a vételár kiegyenlítését megelőzően hozzájárultál a vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez, vagy a tulajdonjogodat a vételár kiegyenlítéséig fenntartottad. Mindkét alternatívának ki kell tűnnie az adásvételi szerződésből.

C a s a b l a n c a # 2011.09.01. 05:40

És az is benne van a szerződésben, hogy a Vevő az ingatlan tulajdonjogát a teljes vételár kifizetésével szerzi meg?
Az is benne van, hogy birtokba csak a teljes vételár kifizetését követően veheti?

Nem akadt el a pénz valamilyik banknál?

A vételár átvételéhez mindneképpen kell az Eladó aláírása, az átvétel elismerése és kell a földhivatali bejegyzéshez a hozzájárulási nyilatkozata.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.01. 07:17

Nem kell ahhoz tulajdonjog fenntartás, hogy ne jegyezzék be a vevő tulajdonjogát. (Ez gyakorló ügyvédeknél is rendszeres hiba.) Akkor sem jegyzik be, ha a szerződés nem tartalmazza a hozzájáruló nyilatkozatot, hanem azt külön íven letétbe helyezték, vagy majd később, feltételhez kötötten adják ki.
A földhivatali kérelmet ilyenkor is be lehet, be kell nyújtani, egyidejűleg kérve az elbírálás függőben tartását (ami itt nem azonos a felfüggesztéssel).

ObudaFan # 2011.09.01. 08:09

Egyre több bank pl. ezt kéri, nem is fogadják el a tulajdonjog-fenntartást.

platón # 2011.09.05. 09:29

xita: a végzés nem határozat, csak annyit közöltek benne, hogy a tulajdonjog bejegyzésére irányuló eljárás MEGINDULT.

misso # 2011.09.05. 17:42

Sziasztok,

lenne két kérdésem a 11B400-as lapot a vevőnek és az eladónak is ki kell tölteni vagy csak az eladónak (ingatlan adásvétel)?

A földhivatali kérelem című formanyomtatványt kötelező az ügyvédnek elől lepecsételni vagy oda már nem szükséges az ügyvédi bélyegző?

Lécci, ne írjátok, hogy majd az ügyvéd így meg úgy, mert ő csak odaadta ezeket a papírokat és bár nagyon olcsón csinálta, de amióta szerződtünk eléggé készségtelen (szép magyarul).

Sürgős, lécci!!! Köszönöm előre is!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.05. 17:49

Ha visszaadja a földhivatal hiánypótlásra, akkor te is visszaadod az ügyvédnek. Ő ebben az eljárásban a jogi képviselőtök, azzal még nem végzett, hogy odaadta nektek az iratokat, hogy kézbesítsétek a földhivatalba. (Ami számomra elég fura módszer. Nincs neki eljárója?)

misso # 2011.09.05. 18:14

Oké, köszi értem, de akkor is tudnom kéne, hogy az apeh adatlapot mindkét félnek ki kell-e tölteni? Rendben persze, hiánypótlás ciki (vagy sem), de a mi időnk megy el vele, szóval nem az ügyvéd fog szívni, hanem mi.... Erre szeretném tudni a választ, mert holnap be szeretnénk adni a Földhivatalba, sőt be kell adnunk, muszáj! Ha ebben segítenétek az nagyon jó lenne! Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.05. 18:40

Szerintem csak a szerzőnek, mert az illetékhez kell.

lajcsó # 2011.09.05. 18:48

Misso!
Ha figyelmesen megnézed a 11B400 adatlap legelső odalának aláírás részét akkor látni fogod, hogy ott az szerepel, hogy " a vagyonszerző vagy képviselője...". Ebből az következik, hogy az adatlapot csak a vevőnek kell kitöltenie, mivel ő a "vagyonszerző" fél. Az adatlap a NAV honlapjáról letölthető (előtte le kell tölteni a JAVA programot meg nyomtatványkitöltő keretprogramot). A földhivatali (ingatlan-nyilvántartási) kérelem mindkét oldalát alá kell írnia az ügyvédnek és le is kell bélyegeznie. Ide nem kell szárazbélyegző.

misso # 2011.09.05. 19:21

Ez tök jó! :) Én ugyan is azt hittem az eladónak tuti ki kell töltenie és a vevőn filoztam. Ugyanis az adatlap tetején meg ott van, hogy "....visszterhes ingatlan átruházás esetén az ingatlant értékesítő adatainak bejelentéséhez..." Időközben rászántam magam biztos ami biztos alapon, hogy kitöltöm mindkettőnknek, majd a földhivatalban elmondják, egyszerűbb kivenni az egyiket, mint ott neki állni töltögetni. Azért köszönöm szépen a válaszokat! Különösen az kérelemre vonatkozott, akkor azt már buktuk... Hiánypótlás lesz :(

misso # 2011.09.05. 19:21

Ez tök jó! :) Én ugyan is azt hittem az eladónak tuti ki kell töltenie és a vevőn filoztam. Ugyanis az adatlap tetején meg ott van, hogy "....visszterhes ingatlan átruházás esetén az ingatlant értékesítő adatainak bejelentéséhez..." Időközben rászántam magam biztos ami biztos alapon, hogy kitöltöm mindkettőnknek, majd a földhivatalban elmondják, egyszerűbb kivenni az egyiket, mint ott neki állni töltögetni. Azért köszönöm szépen a válaszokat! Különösen az kérelemre vonatkozott, akkor azt már buktuk... Hiánypótlás lesz :(

lajcsó # 2011.09.05. 19:31

Nekem gyanús a hiánypótlás, mivel szabályos kérelem hiányában a földhivatal el sem fogadja tőled a beadványt. Menj el az ügyvédhez és csináltass vele egy szabályos kérelmet, amit a földhivatal is elfogad.

Lhotse # 2011.09.05. 19:37

Mit képzel a kolléga (vagy Ti?)?! Az adásvételi szerződés megszerkesztése, ellenjegyzése mellett a földhivatali ügyintézés is (APEH-adatlapostul) az ügyvéd feladata. Szerintem ez nem is lehet vitás. Én nem is engedném meg az ügyfélnek, hogy ő adjon be bármit is!

Lehet, hogy az a kulcs, hogy a kolléga nagyon "olcsón" vállalta? Akkor annak "híg a leve...". Itt tartunk? :(

lajcsó # 2011.09.05. 19:46

Az esetek többségében így van, az ügyvéd intéz mindent. Itt nem az a fő probléma, hogy az ügyfélnek kell elvinni a beadványt a földhivatalhoz, hanem az hogy beadvány hiányosan felszerelt (adatlap nincs kitöltve, kérelem hiányzik).

Lhotse # 2011.09.05. 19:50

Értem én, csak nem szeretem! :) Szóval az alap, hogy bejegyzésre alkalmas, megfelelően felszerelt csomag megy a földhivatalba.

Az, hogy az ügyfelet küldözgetik ügyintézni azért jól jellemzi a helyzetet.

magyar-szovjet szocpoliti # 2011.09.05. 20:13

Tisztelt Cím!
Segítséget szeretnék kérni mezsgye határ ügyében. A szomszédom földmérnök nélkül kijelölt egy új mezsgye határt, emiatt mi nem tudjuk a földünk azon részét megművelni. Bármilyen kulturált kommunikáció a szomszéddal nem lehetséges, így jogi tanácsot szeretnék kérni, hogy mi a teendő ilyenkor. A jegyzőt keressem fel vagy ügyvédhez forduljak, hosszadalmas pereskedést és bírósági tárgyalást nem szeretnék, hanem valami gyors és hatásos megoldást szeretnék Önöktől kérni.

Válaszát előre is köszsönöm!

ObudaFan # 2011.09.05. 20:45

A jegyzőt, vagy még inkább ügyvéddel a jegyzőt. De nem lehet kizárni, hogy nem lesz rövid történet.

C a s a b l a n c a # 2011.09.06. 06:06

A Földhivatalban kérheted hatósági földmérő műholdas felmérését. Kb: 30 ezer forint.