Földek átminősítése


wers # 2019.03.22. 08:57

helyi önkormányzatnál érdeklődj, ők döntenek

Szibisz70 # 2019.03.22. 08:50

Szeretnék egy erdő besorolású, jelenleg külterületi területet beépíteni, építési telekké, telkekké nyilváníttatni. A terület mellett utca van a másik oldalon házak. Milyen esélyem van erre, mik lehetnek a buktatók? Egyáltalán, hogyan lehet egy erdőt átminősíttetni?
Lehet-e?

Sugababe1 # 2019.03.20. 20:28

Köszönöm a gyors vàlaszt.

Próbàltuk, de sajnos az egyik szomszéd területet nem akarjàk eladni, a màsik meg irreàlis árat kér.

lajcsó # 2019.03.20. 15:30

"Érdeklődnék, hogy van-e esetleg vmilyen lehetőség arra, hogy magasabb %-ban lehessen hozzáépîteni, esetleg az épületet lakóingatlannà minősîttetni, ebben az esetben hozzáépîthetnénk-e az ingatlanhoz?"
Nem valószínű, mivel a beépíthetőség független az épület rendeltetésétől.
Ha van rá mód, meg kell növelni a telek területét, a szomszédos ingatlan egészének vagy egy részének megvásárlásával.

Sugababe1 # 2019.03.20. 13:42

Zártkertben lakunk, Mk2-es övezetben. 882 nm a terület, 42 nm a gazdasági épület. Villany, vîz bevezetve, nyáron a gáz is be lesz, szigetelve van, 2 gyermekünkkel élünk itt. Aszfaltos az út. 2 szoba van, konyha, fürdő, kamra, de szeretnénk + szobát.
A HÉSZ alapján 5% a beépîthetőség, mîg a feljebb levő utcákban, ahol alig laknak, a miénkben meg végig, 10%, van, ahol földes az út.
Érdeklődnék, hogy van-e esetleg vmilyen lehetőség arra, hogy magasabb %-ban lehessen hozzáépîteni, esetleg az épületet lakóingatlannà minősîttetni, ebben az esetben hozzáépîthetnénk-e az ingatlanhoz?

lajcsó # 2019.03.17. 16:27

"Ha venni akarok 1 ha gyümölcsöst, de nem szeretném a kb. fél éves hosszadalmas procedúrát, akkor van itt is lehetőség művelésből kivonásra?"
Elvileg igen, de azzal sem lenne hamarabb, meg nem is lenne olcsó mulatság.

tigrisidomár # 2019.03.16. 18:58

Üdvözletem!

Bújom, a fórumot, jogszabályokat a témában, de ha van valakinek kedve, besegíthetne megérteni dolgokat :)

Ha venni akarok 1 ha gyümölcsöst, de nem szeretném a kb. fél éves hosszadalmas procedúrát, akkor van itt is lehetőség művelésből kivonásra?

Ha igen, jár valami hátránnyal az átminősítés?
Szeretném gyümölcsösként használni továbbra is és majd a terméket őstermelőként értékesíteni.

Köszönöm, ha segít valaki!

Juliska1982 # 2019.02.17. 10:53

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni.
Vásárolnék zárt kerti ingatlant,mely míg lehetett nem lett kivonva művelés alól. A későbbiekben mik a lehetőségeim, hogy szabályosan építhessek rá lakóházat? Jelenlegi beépíthetősége 3%.
A terület két telekre vonatkozik, gondolom közös osztatlanból 2terület. Ha építeni szeretnék a 3% telkenként értendő.vagy egyben számolják a kettő össz területét?
Van lehetőségem átminősítésre hogy több lehessen a beépíthetősége 3%nál?
Mellesleg a szomszédoknál jóval nagyobb épületek vannak a 3% nál.
Köszönöm,ha valaki tud segíteni.

Orbán Nikolett # 2019.02.14. 09:17

Üdvözlet!

Érdeklődni szeretnék,hogy hol tudok tájékozódni arról,hogy a jövőben mely területeken várható,hogy átminősítik a mezőgazdasági területeket iparivá? Van erre egy gyűjtő hely?
Előre is köszönöm a segítséget.

MajorDomus # 2019.02.13. 22:03

Nem. Van.

Betti 1979 # 2019.02.13. 16:33

Érdeklődnék, hogy vásárolnánk külterületen egy telket, de ki kell függeszteni az adásvételét ami 60nap! Nem lenne gyorsabb ha kivonatnánk a művelés alol? Van erre lehetőség?

csacsa3 # 2018.12.15. 12:03

kösz a gyors választ.

A héten voltam az építési osztályon, de mivel az épület súlyosan megsérti az építési előírásokat (pl a hátsókert 1m az előírt 6 helyett), nem hajlandóak "legalizálni".

Bár, ha jól vettem ki az általad leírtakat, itt inkább az épület meglétének tényéről kell bizonyítványt kérni. Megpróbálom rávenni a tulajokat, hogy menjenek toporzékolni Ők, mert amíg nem én vagyok a tulajdonos, nekem nem adnak ki semmit sem... Ezt nem lehet kiváltani több szomszéd/tanú írásbeli nyilatkozatával?

A telek belterületbe vonása súlyosabb tétel (2 mill forint) és az utcafrontból egy nagyobb területet is át kell adni az Önkormányzat részére az utca alakítása/szabályozása miatt. Ezek mind költségek és én csak akkor vagyok hajlandó kifizetni a belterületbe vonást, ha a telek már a nevemen van, esetleg, ha minden kétséget kizáróan garantálható (akár közjegyző bevonásával), hogy a telek az enyém lesz a korábban kialkudott vételáron.

"Mi bajod a kifüggesztéssel?"
Itt Bp-en azok az ügyvédek akiknél érdeklődtem nem nagyon vannak tisztában a kifüggesztéses eljárás pontos menetével és a termőföldre vonatkozó előírásokkal, mindamellett már tavasztól szerettem volna birtokba venni (közműórákat is átíratni), de tudtommal ez termőföld esetén elvileg nem lehetséges, csak az egész adásvételi eljárás legvégén, ami egy év.

nonolet # 2018.12.15. 10:11

"minden megoldás érdekel, csak ne kelljen kifüggeszteni... :)"

A kifüggesztés nem kerülhető el!
Amíg van rajta aranykorona.

Azaz az egészet ki kelle vonatni.

Vagy ami ésszerűbb megcsinálni a belterületbe vonást.
(300-600 eFt lehet saccra)

- -

Mi bajod a kifüggesztéssel?
A lassúságán túl?
Már jó ideje ketyeghetne...

Vagy van esély rá, hogy más elviszi előled?!

nonolet # 2018.12.15. 10:06

1.
Kérj hatósági bizonyítvány az építéshatóságtól.
Arról a tényről, hogy az épület fennáll és a funkciója lakás.
Asszem 10 eFt most a díja.

(nem lesz sima ügy, mert a sok hülye hivatalnok majd mindenáron fennmaradásit akar veled csináltatni.
Ezért, ha kell tegyél panaszt írásban, hisztizz-sírj-ordíts. Jobb esetben kifogsz egy felkészült-normális ügyintézőt...)

2.
A hatósági bizonyítvány birtokában egy földmérőt kell megbíznod az épület feltüntetéssel.
(60-70 eFt)

Így lesz a lakóház+udvar rész véglegesen hivatalos.

- -

Valamelyik itteni fórumban megvannak a jogszabályi hivatkozások is...

csacsa3 # 2018.12.15. 09:52

nos, annyi változás van, hogy az eladó átadott egy, a földhivatali, végleges más célú hasznosítást engedélyező dokumentumot épület létesítése és udvar kialakítása céljára. a tulajdoni lapon továbbra is kert a megnevezés és aranykorona érték is szerepel.
A telken van egy épület,mely a 80as évek végén engedély nélkül épült, de arra nem adnak ki fennmaradási engedélyt, (igaz elbontani sem tudják) A terület belterületbe vonható lenne, de ennek jelentős költségét a tulaj nem vállalja, én meg nem "hitelezek". Egyébként lakóövezetről beszélek.

Ilyenkor hogyan tovább?
bemegy a földhivatalba és nyilatkozik, hogy megvalósult a más célú hasznosítás és kéri, hogy vonják ki művelés alól vagy csak akkor vezetik át, ha bemutatja a használatbavételi / fennmaradási engedélyt?

minden megoldás érdekel, csak ne kelljen kifüggeszteni... :)

segítséget előre is köszönöm...

nonolet # 2018.12.04. 12:15

A kivételeket is olvastad... ?

csacsa3 # 2018.12.04. 12:03

Köszönöm a választ...

Voltam a Földhivatalnál és, ha jól értettem az ott elhangzottakat, már nem lehet kivonni művelés alól (pénzért sem)... így sajnos csak a kifüggesztéses eljárás az egyetlen járható út.

Ha a tulajdonomba kerül és házat építek rá, akkor lehet csak átminősíteni (pár 100.000 Ft kíséretében)

egyébként a telken van egy 80as években épült, 60nm-es ház is, mely sem a tulajdoni lapon, sem a térképmásolaton nincs feltüntetve. (A ház jelenlegi állapotában nem felel meg a mai előírásoknak, de átalakítással már igen, így jelenleg fennmaradási engedély sem nagyon kérhető rá.)

Több helyen olvastam, hogy termőföld esetén öt évig nem lehet megváltoztatni a művelési ágat (?). Ez azt jelenti, hogy 5 évig nem tudok építkezni/ a jelenlegi házat bővíteni/ felújítani?

ValiK # 2018.11.22. 10:06

Írásban adtuk be a kérelmet csak behívtak konzultációra, ahol annyit mondtak, hogy a a főépítész majd jogszabály alapján elutasítja a kérelmünket ezért ők, nem akarnak hitegetni minket. Ez egyrészt jó, hogy megmondták. Másrészt eddig nem ezt mondták ha bementünk érdeklődni. Úgy éreztem arra hivatkozva nem akarnak foglalkozni az üggyel, mert ha ott további telkek lesznek akkor azzal az Önkormányzatnak költsége van. Az utca túl oldalát egyébként is érinti a hókotrás, szemétszállítás, világítás stb, mert az ott lévő telkek, házak miatt ezt egyébként is elvégzik. Valamint azt válaszolták, hogy ha mi ezt kérjük akkor más is kérheti ezt, és nem akarják ezt a problémát. Természetesen látjuk, hogy a község a város felé terjeszkedik. Sok a változás sokféle igény lehetséges, ezért gondoltuk, hogy van esélyünk. Az Önkormányzatnak a képviselő gyűlésen a kérelmünket meg is kell szavaznia, 7 főből 4-nek támogatnia kell. A Polgármester egyértelműen nemet mondott mert, hogy van elég telek és csak neki van feladata az új telkek esetén. A képviselő nő aki ott volt a konzultáción nem tudott semmit mondani, nem hiszem, hogy a Polgármester ellen szavaz, a többiek véleményét nem ismerjük és a képviselő nő sem tudta. Az önkormányzati főépítész szakmailag semmi kifogásolhatót nem talált a kérésünkben, nagyon támogató volt, javasolta adjuk be jövőre is, hátha akkor... Köszönöm a jogszabályi hivatkozásokat, megnézem.

nonolet # 2018.11.21. 10:44

Jogi háttér...

2. Területrendezés és településfejlesztés
http://mek.hu/index.php?…

nonolet # 2018.11.21. 10:42

Nem szóban kell intézni, hanem ÍRÁSBAN beadni a kérelmet.

Arra jogszabályban indokolt választ KELL kapnod.

Valóban ÉVES ciklusa van alapesetben az ilyen változtatásoknak.
Tipikusan az ősz elejéig lehet beadni kérelmeket.
Amiket aztán a következő egy évben csomagban rendeznek.
(mert ez egy bonyolult és drága eljárás)

Persze akadnak "sürgősségi" eljárásos esetek is, pl. nagy beruházás, amit soron kívül kezelnek a kérelmező költségére.

-

Értelem szerűen ...
Jogi háttér a település rendezési törvények/rendeletek

http://www.terport.hu/…jogszabalyok

ValiK # 2018.11.21. 07:45

Köszönöm a választ. Igen ezeket a jogszabályi korlátokat szeretném megtudni.
Az Önkormányzat 2002-ben kijelölt egy területet, hogy merre halad a Község, ez igen nagy terület, magán személyek mezőgazdasági területe és az Önkormányzat szántója, jelenleg ezeknek az átminősítése van folyamatban. A község rendkívül dinamikusan fejlődik. Mi a község másik oldalán lakunk. Az a terület amit kérnénk esetlegesen átminősíteni, az az utca befejezése lenne, a szemben lévő terület lakóövezet és a mellettünk lévő telek is. Az utcában folyamatosak az építkezések, ezért is gondoltunk rá. Az építésügyi hatóság mérnöke, véleménye szerint illeszkedik a kérésünk a településszerkezeti tervébe. Azt mondta próbáljuk meg jövőre. Nem értem, hogy ha most nem akkor jövőre miért jobb? Tisztában vagyok a mezőgazdasági területek védelmével és számunkra is fontos. Nagyon alacsony aranykorona értékű a terület és kb. 10 éve csak kaszáltatjuk, mezőgazdasági termelés nem folyik rajta. Csupa homok. Ezért gondoltunk rá, hogy máshogy hasznosítanánk.

nonolet # 2018.11.20. 23:58

ValiK

A képviselő testület SZABAD döntés,
hogy kezdeményez-e módosítást a kérelem alapján.

DE!!! vannak

  • jogszabályi korlátok
  • ésszerűségi kérdések

Amik alapján tipikusan az az ésszerű,
ha elutasítják a falu fejlesztési tervekbe
bele nem illő egyéni ötleteket, igényeket.

Mivel vélhetően semmi nem indokolja, hogy újabb építési területtel bővüljön a falu.
Az egyébként jogosan védett TERMŐFÖLD terület kárára.

Mivel általában van bőven elég beépíthető telek a falukban...

nonolet # 2018.11.20. 23:50

csacsa3

"Mivel ez lakóövezet értelmezésem szerint ez már belterület( vagy tévedek?)."

Igen, tévedsz!!!

Két teljesen külön dolog az,

hogy belterület/külterület

és

hogy milyen (építési) övezet

Mivel ez egy Lke övezet így beépíthető!
Attól függetlenül, hogy külterület vagy belterület.

Természetesen az egyéb feltételek szükségesek pl.

  • út ladás, ha érinti
  • minimum út szélesség megléte
  • előírt közművek/közműpótlók biztosíthatósága

És egy harmadik dolog a művelésből kivonás...
Legalább a lakóépület+udvar területére, ha építés lesz.

ValiK # 2018.11.20. 15:20

Kedves Fórumozók! A párommal rendelkezünk egy mezőgazdasági területtel, a helyi Önkormányzatnál 1 éve kérelmet adtunk be az átminősítéshez falusi lakóövezeti kategóriába. Előzetesen egyeztettünk a helyi építésügyi hatóság emberével, véleménye szerint kérelmünk illeszkedne a Község rendezési tervébe. Az utca mind két oldala falusi lakóövezet, az utca végén a jobb oldalon található a mi területünk, ami jelenleg szántó. Az Önkormányzat most jelezte felénk, hogy még sem támogatná a kérésünket, mert a főépítész úgy is elutasítja, mert sok a Község olyan típusú ingatlanja, amit már az előző rendezési tervben kijelöltek átminősítésre. Szeretném megtudni, hogy a rendezési terv jóváhagyásánál milyen szempontok alapján döntetnek? Ha az önkormányzat támogatja akkor a főépítész minden esetben elutasítja a kérelmet jogszabály alapján?Érdemes-e nekifutni a dolognak komolyabban ha az Önkormányzat ilyen negatív? Előre is köszönöm a segítséget.

csacsa3 # 2018.11.18. 21:53

Kedves Fórumozók!

próbáltam visszaolvasni, de még mindig nem teljesen értem...

Vásárolni szeretnék egy 900nm-es zártkerti "kert" művelési ágú telket, mely sajnos nem lett kivonva művelés alól.

Az adott terület a HÉSZben lakóövezet (Lke) és majd építkezni szeretnék rajta.

Mivel ez lakóövezet értelmezésem szerint ez már belterület( vagy tévedek?).

Hallottam olyat is, hogy 1 hektár alatti belterületi telek, művelés alól kivettnek számít, akkor is, ha a tulajdoni lapon aranykorona érték is szerepel. Ez igaz?

Ha jól gondolom, hogy most az alábbi lehetőségeim vannak:

  • belemegyek a kifüggesztéses eljárásba és szerencsével 1 év múlva a nevemre kerül. (nem szeretném)
  • a jelenlegi tulajdonosokkal elindítom a művelésből való kivonást, mely kb 3-500.000 Ft és néhány hónap.

a segítséget előre is köszönöm.