Földek átminősítése


holélünk? # 2018.11.08. 13:35

nonolet
Akkor mi értelme van a törvényi forgalomképtelenné nyilvánításnak és annak a kikötésnek, h az rendelettel nem változtatható meg, ugyanakkor a közparkot rendelettel bármivé is besorolhatjuk, és máris nem érvényes rá a törvény?

nonolet # 2018.11.07. 19:03

Akár...

holélünk? # 2018.11.07. 14:34

Kedves Fórumozók!
Ide is megpróbálom betenni a kérdésemet az átminősít témában. Talán van rá válasz:
A forgalomképtelen önkormányzati törzsvagyont a törvény határozza meg.A törvény által meghatározott törzsvagyon rendelettel nem változtatható. Eddig jutottam a törvény értelmezésében. Kérdésem az lenne, hogy "a forgalomképtelen törzsvagyon jellege településrendezési eszközökkel megváltoztatható" mit jelent? Közparkból legelőt vagy építési területet csinálunk, aztán már eladhatjuk?

gyz71 # 2018.11.07. 10:10

nonolet

Köszi a választ. Még annyi lenne a kérdésem, hogy hivatalos levélben nem kellett volna minderről értesítenie az önkorm-nak? Mert amióta tudomásunkra jutott az átminősítés, többször is küldtünk tiltakozó levelet, többek közt azt is sérelmezve, hogy semmilyen értesítést erről nem kaptunk.

Ált. azt válaszolták, hogy türelmet kérnek, aztán volt olyan is, hogy egyáltalán nem válaszoltak.

Az sem életszerű, hogy évente böngésszem az önkorm. honlapját, vajon átminősítettéke- a földemet, ráadásul az átminősítés még akkorra tehető, amikor nem lehetett ilyen adatokat neten elérni (talán net sem volt).

nonolet # 2018.10.23. 10:42

Huszonegy

A 400 m2 akkor él, ha 4 éven belül be is építed...
Mivel az építkezésre van.

- -

De eltudod adni kivonás nélkül is!
Csak beletelik 6-10 hónapba az ügymenet.

nonolet # 2018.10.23. 10:40

gyz71

MÁR NEM kell kártérítenie.

A tétlenségetek miatt az idő vasfoga megette a jogotokat.

7 év volt anno az átminősítéskor a "tiltakozási" idő.
Ami alatt kártérítés igényt indíhattatok volna...

drbjozsef # 2018.10.18. 04:56

Csak erősen valószínű, hogy a besorolási övezet szerinti ár alapján venné meg az önkormányzat, vagyis mint park és nem mint építési telek, ami között nagyonsokszoros különbség is lehet akár.

lajcsó # 2018.10.17. 15:21

"kötelezhető-e az önkormányzat, hogy vásárolja meg a földet,"
Szerintem nem, de fel lehet nekik ajánlani megvételre.

gyz71 # 2018.10.17. 10:22

Kedves Hozzáértők!

Egy átminősített földterületről szeretnék kérdezni, hogy érdemes-s érte harcolni.

A terület már 90 előtt is a feleségem szüleié volt. Eredetileg lakóövezeti besorolásban volt, építési telekként, de nem terveztek építeni rá akkoriban.
A telket később átminősítették, közparkká, értesítést viszont nem küldtek róla.
A kétezres években többször is megkeresték levéllel az önkormányzatot, hogy vagy fizessenek kártérítést. Válasz a levelekre jobbára nem érkezett, illetve 2011-ben igen, ebben türelmüket kérték az új szabályozási terv megalkotásáig.
Ezután a tulajdonosok a két gyermeküknek adományozták a telket. A város továbbra is közparkként tartja nyilván a területet, illetve az új szabályozási tervezetben mint "különleges beépítésre nem szánt tájképvédelmi övezet" szerepel.

A kérdésem az, jár-e ilyen hosszú idő után bármilyen kártérítés az átminősítésért, illetve jogosultak lehetnek-e erre a jelenlegi tulajdonosok, akik ajándékozással kapták szüleiktől a földet?
Esetleg kötelezhető-e az önkormányzat, hogy vásárolja meg a földet, ha már a tulajdonosai számára teljesen elértéktelenítette?

kacs21 # 2018.10.17. 08:31

Segítséget szeretnék kérni! Van egy kivett erdőm erdészetnél gazdasági erdőként van bejelentve, vágásérett, úgy örököltem. Viszont inkább szántót csinálnék belőle egyenlőre, mert azt 500 000 forintért már megvalósíthatom, mert nem szeretnék csereerdősítést. Van evvel kapcsolatba valakinek valami tapasztalata? Az erdő Kecskeméten van egyenlőre külterület, de a belterület határán van. Meddig kell szántónak meghagyni? Úgy olvastam, hogy 5 év-ig szántóként kell használni, mert a végleges kialakítása építési telek lenne...

Köszönöm a válaszokat! Szép napot!

Bea1 # 2018.10.03. 03:40

Az eladó elvileg kivonathatja!

adymelinda # 2018.10.02. 15:44

Tisztelt Fórumozók!

Egy külterületi szántót szeretnénk megvásárolni.Ha jól tudom, akkor 5 évig hasznosítási kötelezettségem van, különben megbírságolnak. Erről annyit sikerült kiderítenem, hogy nem vonhatom ki művelés alól a területet, viszont átminősíttethetem. Szeretnénk rá egy gazdasági épületet építeni, méghozzá és a törvényben emlegetett járulék fizetése nélkül kivetethető max 400 m2-es területre. Vajon ezzel megszegem a földhasznosítási kötelezettségemet, vagy ez a kis terület nem tartozik a hatálya alá?

Köszönöm!

tegil # 2018.10.02. 15:29

Jó napot kívánok!

Egy gyümölcsösként nyilvántartott földterületre ( ami a földtörvény hatálya alá esik ) engedéllyel felépítettünk 30 éve egy nyaralót, ami nem került rá a földhivatali lapjára.
Most rendeztük volna az ügyet, a geodétával felmérettük és kiderült, hogy a ház nagy része a hivatalos telekméreten kívülre esik, ami, mint kiderült már állami földtulajdon. Szeretnénk rendezni jogszerűen az ügyet, de hova forduljunk? Az államtól megvehetjük a ház " alatti" területet?

Tibor86 # 2018.09.23. 15:39

Jó napot!
A következő helyzetben kérném a segítségüket.
800m2 es szántó besorolásban lévő telket készülök vásárolni, ami hétvégi házas üdülő területen helyezkedik el.
Vásárlás előtt a tulajdonos művelés alól kivont területté alakítja úgy fogom megvásárolni.Hész ben tájékozódtam miszerint "Üdülőtelkeken legfeljebb két üdülőegységes üdülőépületek helyezhetők el." Ez pontosan mit jelent?
Egy 100 m2 es nyaralót szeretnék építeni beton alappal.
A művelés alól kivont szántót mivé kell átminősítenem, hogy üdülőházat építsek, illetve ennek milyen költségei vannak? Segítségüket előre is Köszönöm
Tisztelettel: Tibor86

Curt_is # 2018.09.23. 11:41

Sziasztok, a segítségeteket kérném:

Épp vásárolunk egy több mint 720 nm-es külterületi ingatlant, amit a tulajdonosok elfelejtettek kivonatni amíg lehetett (van aranykorona értéke ). Művelési ág /kivett megnevezés/ : -kert szerepel a tulajdoni lapon.

Az egész utca összes telke már ki van vonva, a 700 nm meg nagyon kicsi hogy valódi termelést folytassunk rajta.
Jelenleg van rajta egy nem bejegyzett ~20nm-es "mobilház", ami betontuskókon áll.

Az a kérdésem hogy tudunk-e rá létrehozni 100 légköbméteres, 4,5 méternél alacsonyabb, hivatalosan nem emberi tartózkodásra alkalmas építményt. (PL műhely, rekreációs helyiség, magtár) megnevezéssel, vagy a földvédelmi törvény minden ilyet kizár? A földhivatal az önkormányzathoz irányít a kivonatási kérelemmel, az önkormányzat meg nem tudja hogy milyen alapon lehetne egyáltalán kivonatni a telket, ezért elutasítják.
HÉSZ szerint 21 nm építhető a besorolás szerinti kivett területre (ez sajnos nem az). Itt túlépítés esetén, 10 év felett nem bontanak, csak bünti lehet..

Azt tudom hogy az adásvétel után 5 évig művelnünk kell kertként.

5 év után van valamilyen lehetőség arra hogy egy ilyen építményt felhúzzunk rá?

Próbáltam utánajárni a kérdésnek, de sehol sem találtam konkrétumot rá...Tanácstalan vagyok...

Talán ez lehet a megoldás?:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

a 720-1500 m2 közötti területnagyságú telken - a nádas, a gyep és a szántó művelési ágban nyilvántartottak kivételével - legfeljebb 10%-os beépítettséggel elsősorban a tárolás célját szolgáló egy gazdasági épület és terepszint alatti építmény (pince) helyezhető el,

Bea1 # 2018.09.17. 15:09

Ha van aranykorona-értéke, akkor nincs kivonva.

umfrider # 2018.09.16. 19:01

@Grave7
Á, értem! “Kert” van alatta.

Persze a 2017. Dec 31.-ről már lecsúsztunk. Holnap bemegyek a polgármesteribe, utána kérdezek. CSOK-ot szeretnénk rá felvenni és építkezni.

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?…

Grave7 # 2018.09.16. 18:56

@umfrider: A “művelési ág /kivett megnevezés/“ alatti szöveg fogja megmondani neked, hogy van-e művelési ága az ingatlannak, vagy művelés alól kivett terület esetén mi a megnevezése.

umfrider # 2018.09.16. 18:19

Sziasztok!

Van egy zártkerti ingatlanom. Lekértem a tullapot, de nem tudom eldönteni, hogy ez ki van-e vonva, avagy sem. Ilyet még nem láttam: “művelési ág /kivett megnevezés/“

Segítsetek légyszi értelmezni.

Köszönöm

nonolet # 2018.09.11. 09:18

Christel

Olvasmány...
https://www.nak.hu/…zikonyv/file

nonolet # 2018.09.11. 09:16

KÁJÉ85

Írtam...
MÉG 5 évig nem tudsz érdemben előre lépni csak bünti+lebontás árán.

Levelibéka # 2018.09.10. 18:51

Azt ti még nem vásároltátok meg, ill ki sem kellett volna fizetnetek.
Ha megnézed a tulajdoni lapot láthatod hogy nincs rajta a neved...

Szerintem a legegyszerűbb egy új szerződést írni olyant ami mindenkinek jó lesz.

Christel # 2018.09.06. 08:43

Építkezni szeretnénk, megvásárároltunk egy tó partján fekvő, 3000 m2 területű szántó megnevezésú területet, ami a helyi önkormányzat építési tervében pót üdülőterületként van nyilvántartva, 12 tulajdonos által már be van adva belterületté nyilvánításra kérelem.A szántót megvásároltuk, de a helyi földbizottság megakadályozta hogy a tulajdonunkba kerüljön és a Kamara is elutasította. Sajnos az ügyvédünk hibázott, a vételárat ki is fizettük.Az önkormányzathoz fellebbezhettünk a kamarai döntés ellen, de itt is el lettünk utasítva.Kérdésem az lenne, van-e értelme bíróságra vinni az ügyet? Ha jól tudom, ők csak eljárásbeli hiba esetén semmisítik meg a kamara döntését. A kamara azt mondta, ha tudták volna, hol van ez a terület, jóváhagyják, ill. egy második adásvételt már a helyi földbizottság is támogatna. Esetleg próbáljunk egy újabb adásvételi szerződést jóváhagyatni?lehet újra a mi nevünkön vásárolni? Vagy próbálkozzunk a terület művelési ág alóli kivonatásával? Az eladók mindenben partnerek, tudom, ezt csak ők kérhetnék. Köszönöm a válaszokat.


Építkezni szeretnénk, megvásárároltunk egy tó partján fekv?, 3000 m2 terület? szántó megnevezésú területet, ami a helyi önkormányzat építés

KÁJÉ85 # 2018.08.28. 06:52

Szia nonolet!

Köszönöm válaszod.
A gazd.épület terv szerint lett építve, abban nincs hiba.Közmű nincs, mivel külterület, van fatüzelésű kandalló, és emésztő gödör illetve minden villannyal megy.
Használatba vétel megtörtént már anno, de nyilván ha elakarja adni az ember egyszer ezt az ingatlan akkor jóval kevesebbet fog érni, mint egy gyümölcstároló papíron.

Ami a max beépítettségen túl nyúlik, az a melléképület, ami 3x3m, van egy nyitott garázs, ami 6x6m, illetve fel lesz húzva egy 3x3-as tároló.

Nem aggódom, mert eddig nem volt attrocitás a hivatal részérő, persze nem alszik az ördög...

Azért érdeklődöm ezek felől, mert ha tanyává át lehetne minősíteni /ehhez mondjuk jó lenne tudni mik a feltételek/ akkor ezekért idővel már nem lehetne büntetni, vagy rosszul gondolom?

nonolet # 2018.08.24. 18:41

HA 5 éve lépted túl a %-ot akkor MÉG!!! 5 évig lapíts és aggódj...

Mert 10 éven belül lebukva átalakíttatható/lebontható.
A bünti pedig mindenképpen jár!!!!
(milliós, de akár többmilliós is lehet)

- -

Egyébként megkell(ene), hogy feleljen a mai lakóépület előírásoknak!

  • hőszigetelés
  • közművek
  • beépíttetség
  • méretek
  • stb.

Terv, átépítés és máris oké lesz.

-

A 10 év letelte után már javul majd egy kicsit a helyzet...

- -

Szóval, ne kavarj és ne reménykedj!
Még 5 évig... kerüld a hatóságokat.

Mert,
balga módon nagyot kockáztattál sajnos a szabálytalan építéssel.