Albérlő jogai?


timi35 # 2011.10.13. 12:44

Albérletben lakunk. Hivatalos, ügyvéd általi bérleti szerződés nincs. A tulaj nem engedte, hogy bejelentkezzünk a címre, ő se adózik utánunk. Sajnos van tartozásunk, ezért aláíratott egy papírt velünk, hogy elismerem a tartozást. Azt mondta, hogy 2 hét múlva kitesz minket, ha nem rendezzük a tartozást. Így, hogy nincs hiteles szerződés, viszont elismertem a tartozást mit tehet a tulaj, ki tehet minket az utcára?

Köszönettel: timi35

C a s a b l a n c a # 2011.10.13. 13:05

Naná.

bukfenc2 # 2011.10.13. 13:28

Ha nem fizetsz, mindenhonnan kitehetnek!
Ha nem fizetsz a bkv-n leszállítanak, megbüntetnek,
ha nem fizetsz a moziban, kiteszik a szűröd?
Hogy gondolod mégis?

efi99 # 2011.10.13. 13:37

Kitehet. Elvileg.
De nem egy sztorit olvastunk itt a fórumon is, hogy ha nem megy az albérlő, a főbérlő kvázi semmit sem tud csinálni, még őt marasztalják majd el, ha bemerészel menni (neadjisten törni) a saját ingatlanába, mert jogai már megint csak annak vannak, akinek vaj van a fején.

Titiána # 2011.10.13. 14:27

timi35: nem értem, miért emlegeted, hogy nincs hivatalos, ügyvéd által írt szerződésetek, apehnál nincs bejelentve. És? Attól nem kell fizetni? Bizonyos szerződések ügyvéd nélkül is hitelesek, hivatalosak, a bérleti szerződés is ilyen. Ingatlant nem lehet eladni ügyvéd nélkül, de bérbeadni lehet. Az, hogy nincs bejelentve, az a tulajdonos dolga, neki fog főni a feje, ha az apeh elkezd kutakodni, ha... stb. stb, és akkor is, ha a bérlőnek fizetnie kell(ene), de nem akar, ilyenkor annyira tudják emlegetni az apehot... Bezzeg azt sokan elfelejtik, hogy az apehos bérlet vmivel többe kerül havonta, mint a nem bejelentett. Bezzeg az ilyen "többe került" lakást meg nem szívesen vennék ki... Ördögi kör...

Katoka25 # 2012.08.22. 15:39

Sziasztok.Albérletben lakom a családommal.Ha van tartozásunk amit természetesen szándékunkban áll kifizetni ahogy azt a tulajdonossal már egyeztettünk.Beadhatjuk e a felmondást arra való tekintettel hogy nem hagynak élni és folyamatosan zaklatnak,sértegetnek.(Mind ezt azota hogy kiderült:az általunk kifizetett összegek nem a közmüveknél kötnek ki).Postán és emailben is elküldtük nekik a felmondásunkat amire ők azt mondták hogy kitörölhetjük vele..... .Azota hozogatják a rendkivüli felmondásukat amit mi nem írunk alá hiszen mi már fel mondtunk.Arra szeretnének gondolom rámenni hogy elbukjuk a kaukciot.Tehát a kérdésem: Tényleg kitörölhetem vele?Nem mondhatok fel ha tartozásom van amit a kaukcio bőőőőőven fedez sőtt még marad is belöle!?Elöre is köszönöm.

Titiána # 2012.08.25. 19:06

Katoka25
A kauciót nem lehet elbukni. Ha kifizettetek mindent, akkor ki van takarítva, akkor az visszajár. Ha nem adja, akkor lehet menni fizetési meghagyást küldeni, ügyvédhez, bíróságra. Felmondani fel lehet bmilyen indokkal, ne írd alá a rendkívülit, ha már egyszer felmondtatok. Az pedig, hogy a kaució bőven fedezi a tartozást, hát nem tudom, Te biztos jobban tudod. Ok, hogy szándékotokban áll fizetni, de azért az nem úgy van, hogy majd x hónap múlva, hiszen a tulaj sem lehet biztos, hogy valóban fogtok-e fizetni.

Azt viszont nem értem, hogy a rezsi nem a közműnél köt ki. Kinek a nevén vannak a közművek? Ha a neveteken, akkor az tényleg gond. Ha pedig a tulaj nevén, akkor nincs gond, majd őt keresi a közműcég. Viszont ha nincs papírod arról, hogy átadtatok ennyit és ennyit, akkor van a gond.

Titiána # 2012.08.25. 19:06

http://mno.hu/…liak-1101133
Nézzétek meg ezt a riportot, bérlő, tulajdonos is, hogy a dolgok a helyére kerüljenek. Fontos dolgokat mondanak, amivel ki lehetne védeni a lehúzásokat, a fenyegetőzéseket, stb. Kb. 10 perc.

Katoka25 # 2012.08.31. 18:46

Titiána
Köszönöm a válaszod.Ma ránk törték az ajtót mert nekik ehez joguk van.Én voltam (egy szál törölközöben)otthon meg a párom aki szobeli megegyezés alapján lehet itt.Mind ezt azzal az indokkal hogy anyukám (ö vele kötötték a szerzödést) biztos itthon van és tartozik 200ezer ftal.Hát miután a FŐTÁVra kitalálták hogy van tartozásunk amiröl a díjhátralék kezelö adott nekik egy papirt amin rajta van ténylegesen a tartozás és a tulajdonos oda irta (2011 márc 12,)nem akarok hazudni hány honap 2-3 tartozás van mert hiába kértük nem kaptunk csekket amivel ki tudtuk fizetni.A lényeg...kicsit soknak találtuk a 85000 ftos tartozást 1 honap fütésre és xhonap alapdijra.A főtávnál a hölgy a kapott lista alapján kiszámolta hogy 36 ezer ftrol beszélünk ténylegesen a hölgy tanácsára ezt mi a főtávnak fogjuk kifizetni a saját nevünkön és arra az idöszakra ami ránk vonatkozik.Kérdezem én,Van ahoz joguk hogy rámtörjék az ajtot az engedélyem nélkül bejöjjenek amikor megkérem hogy ne tegye mert akit keresnek nincs itthon én pedig egy szál törölközöben álltam ott.Megteheti csak azért mert ö a tulajdonos,viszont mi azért fizetünk hogy itt lakhassunk?????Elöre is köszönöm.

Titiána # 2012.09.03. 17:32

Katoka25: hogy a tulaj mit tehet meg, azt nem tudom, de azt igen, hogy nem tudhatja, mikor fizettek, vagyis nem lepődök meg a reakcióján. Ha nem értesz a tulajjal egyet, akkor a második csendháborításnál hívd ki a rendőrséget, aztán kiderül, kinek van igaza. A tartozás pontos összegének pedig utána kell járni, hogy csak annyit fizess, amennyivel tartozol.

mancs3 # 2012.11.29. 09:49

Sziasztok.Kivettünk egy lakást,amit fel kellett újítanunk,mert szinte lakhatatlan volt kb 500.000ftban volt benn a felújítás.a tujal mondta hogy van rezsi hátralék a mindennnél,de ő ezt rendezi.Erre nálunk fűtés szezonban kikapcsolták a gázt,így most se fürödni se fűtteni se főzni nem lehet.Mi mint albérlők szereztünk magunknak fűtési lehetőséget illetve főzési lehetőséget,illetve van rokon akihez el tudunk menni fűrödni.A 4 éves gyermekkemel ez nagyon nem kellemes helyzet.Most mit tudok tenni?Mert szerintem neki kellene megszereznie mindent hogy lehessen itt lakni,mert persze a felújítási költséget nem tudja nekünk kifizetni,és így mi sem tudunk másik albérletet keresni mert a felújításra rokonoktól kértünk kölcsön pénzt amit minden hónapban törlesztenünk kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.29. 11:33

A bérbeadó köteles a bérleményt folyamatosan rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban tartani. Arra az időre, amikor a bérlő a bérbeadó szerződésszegése miatt a bérleményt rendeltetésszerűen használni nem tudja, bérleti díj nem jár.

mancs3 # 2012.11.29. 15:59

Az a probléma hogy a tartozását nem tudja kifizetni és a gáznál nem rég jött be egy törvény hogy amíg tartozás van addig se albérlőről tulajra,se tulajról albérlőre nem lehet átírni.Ha 1 ft tartozás van akkor semés itt sajna nagyon nagy összegről van szó.

matthiasi # 2012.12.02. 19:50

mancs3 mancs3 !
Visszatart benneteket valaki ??

matthiasi # 2012.12.02. 20:01

Néha felbukkannak itt 40 -50 évvel ezelőtti gondolkodási mentalítások.
Anno szegény nagyanyámhoz 60 éve befurakodott egy un. bérlő !Jó 15 évig lakott, majd ingyért !
Aztán a nagyanyó meghalt, a bérlő maradt, megörököltük. Természetesen lakbért nem kértünk, nem fogadtunk el- Nem kívátossá nyilvánítottuk. Sajnos maradttak. Az egyik bérlő idővel meghalt. Pár nap és beólákodott két csavargószerűség.
Kérdezzük mit csinálnának itt - mondják renberaknák a lakást és lelakják. Mondtuk eltakarodtok sunyíba !!
Aztán telt múlt az idő és mostmár bérlőim vannak.
szerződünk, adót fizetek a bevétel után és eddig általában jól kijöttem minden bérlőmmel.
A lakás bérbeadás is egy üzleti vállakozás és nem az idők végezetéig szól.

keresztesjudit # 2013.02.16. 08:53

Létezik olyan, hogy a főbérlő kikötheti, hogy tilos a vendég fogadás? Pl. Szülő, barát, barátnő

Szerződésben leírva nincs, de aláírást követően kikötötte: "ugye tudod,hogy nem hozhatsz fel senkit? se szülőt,barátot,barátnőt" lassan fél éve ebben a lakásban élünk, eleinte rettegve titkon hívtam el barátnőm és a barátom.Már kicsit lazábban állunk a dologhoz.Azonban úgy vettük észre,hogy a házmesterekkel figyeltet minket.Pár hete a házmester felesége barátnőm után ment és faggatta,hogy kik laknak ott és laknak e fiúk ott?majd hozzátette nagyon ki kéne deríteni ki a 2 srác aki feljárkál ( lakótársam és az én barátom). Azért ijesztő , mert az előttünk lévő lányt "rendetlenség" miatt tette ki a lakásból (nem volt elmosogatva stb.).Hozzátenném a főbérlő a külvárosban él a lakás viszont a belvárosban.
Pár napja feljött a főbérlő "meglepetésként" és itt volt a barátom, és mikor ajtót nyitottam a főbérlőnek köszönés nélkül első mondata : látom felhoztál valakit!mondtam,hogy ilyet nem lehet! soha többet ne legyen ilyen vagy felbontom a szerződést! (amiben elmondanám ez nincs leírva ugye )
Nem szeretném elveszteni a kauciót ami csak 1 év után jár vissza, mit lehet tenni ilyen "börtön esetben" ?

Hajni0626 # 2013.09.08. 09:33

Udvozlok mindenkit!
Nekem lenne egy olyan problemam hogy a foberlo kerul es a szamlakat se meltoztatik att adni.Az ingatlant teljesen lelakott allapotban vettem att 4 honappal ezelott.Termeszetesen egy honapomba kerult h lakhato allapotba tegyem.(Se viz a ,se lampak)
Mind ido alatt a tulaj azt allitotta( tobb tanum is van ra)h faval lehetseges a futes es csak a fust kivezeto nyilasokat kell ujra kialakitani a lakasban.Tudni h nem kis osszeg lenne a kemeny ujra megnyitasa.Termeszetesen a foberlonek fel lett ajalva h sajat koltsegre megcsinaltassuk de akkor engedjen el 2-3 havi lakbert.termeszetesen ebbe nem ment bele.Kijelentette h o nem hajlanod egy fillert se kolteni erre az ingatlanra.Van itt ket darab nagyon regi hotarolos kajha ami 12000W ot fogyaszt.termeszetesen horobilis osszegeket kene fizetnem villanyra ha ezt hasznalnam.A foberlo kijelentette h megemelteti havi 30.000ft-ra a villany szamlat es nem lesz semmi problema az eves leolvasasnal.Termeszetesen ez nevetseges hiszen a toredeket nem fedeznem a havi 30.000ft-os szamla fizetessel.Azt hozza kell tennem h semmi tartozasunk nincsen a foberlo fele ..o nem hajlanod a szamlakat att hozni nekem pedig egy hazzal lakik arrebb.Maximum ket percre lakhat tolunk Kb.Mivel a szerzodesben ugy all h felujitasi munkalatokat a foberlo bele egyezesevel lehet vegezni ezert a kemenyt nem tudjuk megcsinaltatni.Kihivtam egy szakembert (sajat koltsegemre)aki bevizsgalta a ket hotarolos kajhat amik egyaltalan nem mukodnek.Mert a foberlo azota felem se jon,pedig neki lett volna kotelessege megvizsgaltatni h mukodo es hasznalhato allapotban vannak e a futos testek.Vagy tevedek?!Es a javitatasuk korubelul 100.000ftba kerulnenek.Amit ugye nem tudnek es nem is vagyok hajlando kifizteni hiszen meg nem is hasznaltuk a futoket.A szerzodesben az all h minden honap 15.-ig legyenek a szamlak es a berleti dij is kifizetve.Lehetseges h a foberlonek az a szandeka h tartozast csinaljon nekunk h kitehessen a felujitott lakasabol?Amivel egyutt a kaukcio is ugrik.Mi tevo legyek h tellen ne itt fagyak meg a lakasban?Sajnos az osszes tartalekunkat a lakas felujitasaba felktettuk.Amire ugye nem mondott nemet a foberlo.Termeszetesen a szerzodes se hivatalos(csak ket tanu alairasa van rajta) es a foberlo nem is adozik a berleti dij utan.Sajnos teljesen tanacstalan vagyok!En magam vegyek uj elektromos futoket amik ugyan csak horibilis osszeguek vagy kovetelhetem a foberlotol h biztositsa a futest nekem? Szeretek itt lakni es nem azzal a szandekkal koltoztem es oltem ebbe a hazba a tartalekomat h 3 -4 honap utan el kelljen koltoznom.Mit tegyek?Arrol nem is beszelek h hetente erdeklodok a szamlak utan mert fizetni szeretnek mindent idoben.Kerem aki tud nekem tanacsot adni mi tevo legyek irjon.Nagyon szepen koszonom elore is.

MajorDomus # 2013.09.08. 11:10

Ha 2 Percre lakik,miért nem sétálsz át hozzá a számlákért?

A bérbeadó köteles rendeltetésszerü használara alkalmasan átadni az ingatlant. Tehát a fűtés megoldása az ö gondja.

A szerződéshek hem hivatalosnak kell lenhie,hahem érvényesnek.Ha két tanu aláirta akkor az érvényes.

Honnan tudod hogy nem adózik utána?

Azonkivül neked mi közöd van hozzá?

Menj át a tulajdonoshoz(nem főbérlő!) Kérd meg hogy a számlákat átirathasd a saját nevedre ez a gond megoldódik,

matthiasi # 2013.09.09. 06:13

Hajni0626 Hajni0626 !
Akkor a kérdéseidre :
ingatlant teljesen lelakott allapotban vettem att

talán kényszerítettek az átvételre ??


Van itt ket darab nagyon regi hotarolos kajha ami 12000W ot fogyaszt.termeszetesen horobilis osszegeket kene fizetnem villanyra ha ezt hasznalnam.

Így van igaz a kályhák nem kW-ot fogyasztanak hanem kWórát, a szám nagyjából stimmel egy 60 m2 -es lakás fűtésére megy el ennyi energia aminek az ára 500 eft /fűtési szezon. mellbevágó !

ugy all h felujitasi munkalatokat a foberlo bele egyezesevel lehet vegezni

na ja egy bérlő ne újjítgasson csak úgy fel, én aki ilyeneket írogatna ide a fórumra - rővíd úton kitenném a szűrét onnan bármi áron.
Szeretek itt lakni es nem azzal a szandekkal koltoztem es oltem ebbe a hazba a tartalekomat h 3 -4 honap utan el kelljen koltoznom.

Most akkor szeretsz itt lakni egy általad is lakhatatlannak minősített lakásban ?

Nem ellentmondás ez ??
Mit tegyek?
Hát elköltözöl a számlák rendezése után és másutt majd körültekintőbb leszel.
egyébként még csuda szép idő van fűteni nem kell !!
Természetesen ha tanúk jelenlétében azt mondta a tulaj ( nem főbérlő, megtanulhatnátok végre ), hogy használhatóvá teszi a fűtő alkalmatosságokat, akkor azt azért számon kérheted rajta ( némi költözési díj kompenzációval ). Egyébként azokat a kályhákat nem 100 eft ból, hanem pár tízezerből rendbe lehet hozni - kérdés érdemes e, mivel az elektromos fűtés drága móka !!

aragorn89 # 2013.09.23. 11:08

Tisztelt Jogi Fórum!

Szeretnék az albérletemet tartózkodási helyként bejelenteni, de a tulajdonos ehhez nem járul hozzá. A szerződésben nem szerepel, hogy ezt nem lehet (csak annyi, hogy "harmadik felet nem jelenthet be", ami gondolom, idegenek bejelentésére vonatkozik) és úgy tudom, hogy a lakcímnyilvántartásról szóló tv. értelmében pedig ez egyenesen kötelező számomra. A tulajdonos jogszerűen tagadja ezt meg tőlem? Többször próbáltam megbeszélni vele a helyzetet és elolaszlatni az ezzel kapcsolatos kételyeit, de nem sikerült, ezután fel akarja mondani a szerződést (gondolom ha ő mondja fel, akkor a kaució visszajár). Viszont tulajdonosi felmondás esetén mi a helyzet a felmondási idővel (2 hónapot kötöttünk ki), neki akkor is a teljes időre jár a bérleti díj?

Köszönöm a válaszukat:
aragorn89

ttip # 2013.09.23. 12:00

aragorn89:

A tulajdonos jogszerűen tagadja ezt meg tőlem?” - Nem, ez joggal való visszaélés, Ptk. 5. §.

Viszont tulajdonosi felmondás esetén mi a helyzet a felmondási idővel (2 hónapot kötöttünk ki)” - Nem vagy köteles elfogadni a 2 hónapot. 3 hónap a minimum, de közös megegyezéssel hamarabb is megszűnhet a szerződés.

neki akkor is a teljes időre jár a bérleti díj?” - Igen.

aragorn89 # 2013.09.23. 12:47

Köszönöm a választ. És ha nekem a lakcímbejelentés elmaradása miatt károm keletkezett (a munkahelyem csak lakcímkártya bemutatása ellenében nyújt albérleti hozzájárulást, amit így 3 hónapig elbuktam), hogyan tudom ezt érvényesíteni? A felmondási időre járó bérleti díj intézményével nincs gondom, de nem érzem igazságosnak, hogy ő előidézett a helyzetet, amiben mindenhogyan a másik fél jár rosszul (ha én felhívom a jogszabály alkalmazására, ő felmond, ha én unom meg a helyzetet, elbukom a kauciót)...

ttip # 2013.09.24. 07:25

aragorn89: bírósághoz fordulhatsz mind az aláírás pótlása, mind a kártérítés ügyében. Pár év múlva kezedben lesz a határozat, hogy bejelentkezhettél volna oda, ahol már rég nem laksz, mert a tulaj úgyis felmond. Magyar jogállam 2013.

A kauciót miért bukod, csak nem határozott idejű a szerződés? Akkor bőszítsd fel annyira a bérbeadót a bejelentkezéssel, hogy inkább ő mondjon fel. Vagy lakd le.

paxy # 2013.09.25. 08:12

Kedves Hajni 0626 ! Sajnos pontosan átérzem miről beszélsz,és ez igazán nem egyszerű. Én is (mi is) pontosan majdnem ugyanilyen helyzetben vagyunk.A válaszokat sajnos én sem tudom megadni Neked mert mi is csak kussolunk és eltűrünk mindent a tulajtól,mert nehéz albérletet találni főleg így hogy mi is az összes tartalékunkat a felújításba fektettük,és nem számított bele semmit az albérleti költségbe. A rezsivel is folyton a gondok vannak,ráadásul állandóan ide járnak,anélkül hogy előtte szólnának,már csak azt vesszük észre hogy itt állnak az ajtóban. És arról szó sem lhet hogy a mi nevünkön legyen a számla,sőt,a postaládához kulcsot sem kaptunk,a leveleinket is vagy megkapjuk vagy nem,vagy nem időben. De muszály itt lenni mert bár keresünk folyamatosan,nem könnyű.

Bipy72 # 2013.09.30. 20:04

Segítséget kérek!
Mit tudok tenni ebben az esetben?
A főbérlővel megállapodtunk hogy és mily módon fizetem a kaukciót és az aktuális bérleti díjat. Mivel önhibámon kívül az utolsó részletet azaz aktuális bérleti díjat nem egészben tudtam volna kifizetni így ő azt el sem fogadta, ezért azonnal felmondta SZÓBAN a szerződést holott a törvény szerint még 8 napom lett volna a hátralék rendezésére. Többszöri próbálkozásom is sikertelen volt. Utolsó beszélgetésünk alkalmával arra hivatkozott, hogy a szerződés nem érvényes, mivel ő nem írta alá, ami nem igaz mivel szerepel a szerződésen az aláírása, igaz sajnos tanú egy sem írta alá így félek hogy egyik pillanatról a másikra utcára tehet.
Utána néztem elvileg 3 hónap áll rendelkezésemre, a 15 napos felmondás viszont csak olyan esetben áll fent ha botrányos,tűrhetetlen magatartást tanúsítok vagy a lakást nem rendeltetés szerűen használom, de mivel ezek egyike sem történt meg így nem tudom mit tehetek illetve milyen jogok illetnek meg.
Mint azt az előbb írtam főbérlőm a szerződés érvénytelenségére hivatkozik és nemsokára letelik az általa szabott 15 napos felmondási idő. Ebben az esetben mennyi pénz jár vissza? Mivel nála csak a kaukció van, figyelembe véve az ő hivatkozását miszerint érvénytelen a szerződés így véleményem szerint a kaukció teljes összege visszajár (lehetséges ez?)