Albérlő jogai?


colly # 2014.10.19. 06:30

MajorDomus:
Nem semmi számlát nem hozott, se az albérleti díjról, se a közműszolgáltatóktól.

Zöldövezeti11:
Természetesen szeretnék megegyezni, ha lehet. Csak szeretném tudni, hogy mi lehet a legrosszabb, abban az esetben, ha nem fizetek.

Zöldövezeti11 # 2014.10.19. 03:30

Még annyit hogy mi fizetjük a haszonélvezőnek a rezsi és közös költséget amit elvileg ő fizet be
Ez elvileg jó. Kár hogy a haszonélvező elsikkasztotta.

Azt szeretném kérdezni hogy milyen lehetőségünk van ebben a helyzetben mint bérlők, meg hogy kössünk-e új szerződést!
Természetesen kössetek és újra a haszonélvezővel, mivel csak vele jogos. Az új szerződésbe belevehetitek, hogy a közös -költséget Ti fizetitek közvetlenül a háznak (mivel a haszonélvező sikkasztós ). A tulaj nyilván azért piszkálja az ügyet mert hosszú nemfizetés esetén a lakásra terhelik. A haszonélvező elmegy az örök vadászmezőkre, Ti is másutt oldjátok meg a lakás problémátokat, a tulaj meg ott marad egy tetemes adóssággal.

Mahoo99 -nek meg mindenkinek !

Zöldövezeti11 # 2014.10.19. 03:19

colly !

A tanulság ?
Soha sem kötünk határozott időre bérleti. (akarom mondani albérleti .... ) szerződést.
Bérlet az, de a többség albérletnek nevezi - van olyan is, de ritka.
Na szóval határozatlan időre, bármi jöhet - megállapodunk a felmondási időben , ez lehet 1 vagy 3, újabban más félhónap / a jogtudósok ezen lovagolnak /. A felmondási idő természetesen mindkét félre vonatkozik. A klasszikus albérlők néha ezt nem így gondolják. ha menni akarnak menjenek, az is megoldható. Tehát a jővőre nézve . határozatlan időre aztán majd meglátjátok.
A kérdésedre : nem eszik olyan fórrón a kását. Fizetni azért valamit kell.
Meg kell egyezni.

MajorDomus # 2014.10.18. 20:46

Adott e nyugtát, számlát, átvételi elismervenyt a pénzről?

colly # 2014.10.17. 18:19

Kedves Fórumozók!
Szeretném a véleményüket kérni az aktuális albérleti viszonyom felmondásával kapcsolatban.
Mivel a munkahelyem biztos volt és a városból sem állt szándékomban elmenni, ezért bevállaltam egy albérletet egy éves határozott szerződéssel. A lakás ingatlanközvetítőn keresztül volt meghirdetve hosszú távra, két havi kaucióval. Mára nem biztos a munkahelyem, és sajnos nem tudom fenntartani úgy az albérletet, hogy mellette még félre is tudjak tenni, mondhatni feléltem amit lehetett. A tulajdonos kikötése volt, hogy a címre ideiglenesen bejelentkezni nem lehet. A szerződésbe belefoglalta, ha előbb felmondanám, minthogy lejár az egy év, a fennmaradó hónapok díját is köteles vagyok kifizetni. Jeleztem, hogy nem tudom kifizetni az albérletet, szeretném lelakni a két hónapnyi kauciót, ami fedezné a havi díjat illetve a teljes rezsi költséget, majd elköltöznék. Annyit engedett, hogy kéri a fennmaradó hónapok díját, ami kb. 6 hónap lenne, de a kauciót felejtsem el, és fizessem ki az aktuális havi díjat, rezsiköltséget. Mondtam, hogy nem tudom kifizetni, erre finoman a bíróságot említette, hogy levonattathatják a fizetésemból. Természetesen nem szeretnék bíróságra menni, pereskedni, hiba volt aláírni a szerződést.
Előző hónapban említette, hogy mivel volt egy apeh büntetése, lehet be kellene jelenteni, ami plussz költséggel járna nekem.
Kérdésem, ha felrúgom a szerződést, kiköltözöm és nem fizetek semmit a bíróságon keresztül behajthatja velem?
Gondolom az még plussz perköltséggel járna..
Továbbá, mivel úgy vélem nem hivatalosan, nem bejelentve lakom, ebben bízva, ahogy a tulajdonos megemlítette a bíróságot, én is visszaélhetek-e a nav-val? Természetesen nem szeretném bejelenteni, normális volt, van családja, nem szeretnék nekik sem rosszat, de saját magam kell néznem. Belátom felelőtlen voltam, és most csak elköltöznék lehetőleg konfliktusok nélkül.
A véleményeket, tanácsokat előre is köszönöm!
Szép estét!
colly

Mahoo99 # 2014.10.17. 17:29

Köszönöm szépen a segítséget,sok új információt szereztem. Még annyit hogy mi fizetjük a haszonélvezőnek a rezsi és közös költséget amit elvileg ő fizet be,de a tulaj állítása szerint hónapok óta nincs fizetve.

Zöldövezeti11 # 2014.10.17. 16:44

Manoka1986: az épület karbantartásával és felújításával kapcsolatos költségek, beleértve a közös költség ilyen célú részét is, a tulajdonost terhelik

Szerintem meg ahogy megegyeznek !

Zöldövezeti11 # 2014.10.17. 16:39

És vissza erre a Mahoo -ka ügyre.
mert a haszonélvezetet nem lehet eladni,
De megváltani lehet. Általában a tulajopk szokták bizonyos pénzösszeg fejében a haszonélvezőtől megváltják a haszonélvezeti jogot és ezután szabadon rendelkeznek az ingatlannal.
Én a helyetekben valóban gondolkodnék egy új szerződésen, de nem itt hanem új helyen.
Hát ez attól is függ mennyi is az a bérleti díj.
Ha nagyon előnyös, talán megér egy kis csatározást.
Az már tény hogy a bérlő közös költséget és vízdíjat nem fizet. Elviekben az őt terhelné, legalább is normális helyen ez így van. Persze alakbérről és az ingatlanról semmit sem tudunk így csak elvi vita az egész.
az szép ötvenes években amikor a lakbérek a béka seggénél is alacsonyabbak voltak ( lehetett mivel a bérlakások java/ túlnyomó része rabolt holmi volt, akkor ragaszkodtak a bérlők körömszakadtáig a lakásokhoz. naná elvileg orgazdák voltak ők is.
csak egy példa . egy kettő szobás átlagos felszereltségű lakás bérleti díja 3 4 -kg szinhús árával volt egyenlő . mennyi most egy színhús, pl. a sertéskaraj ? 1500 ft. Nos 6000 ft reális egy 55 m2 lakás bérletidíjának kiszabni ? közgazdasági lehetelenség. na de az szépreményű szociálizmusban ez ment.
Megjegyzem, hogy azért mindenki nem kapott akkor sem ilyen jutányosan lakást.

Zöldövezeti11 # 2014.10.17. 16:23

Wildmann !

És mi van akkor ha a művek szereli le az órát , Pl. nem fizetés okán ?
lehet olyan szituációt előidézni, hogy a bérlő nem fizeti a számlát ( pl. nem kapja meg a csekket a felszólítást ) a szolgáltató ráún és egyszerűen kikapcsolja. A jegyzők egyébként ennyire ráérősek hogy holmi bérlők panaszaira csak úgy ugranak ??

Csak úgy érdeklődöm ???

Zöldövezeti11 # 2014.10.17. 16:17

Mahoo99 !
Ez a
Mikor ide költöztünk akkor hosszú távra vettük ki a lakást, de közben a tudtunk nélkül a haszonélvező hirdeti eladásra a lakást! ....
Mit jelent ez , 1 évre , kettőre ? Vagy az idők végezetéig ?
Le van írva ?
A haszonélvező sok mindent tehet így hirdetheti is a lakást eladásra, de végül el nem adhatja.

Azt csak a tulaj teheti.

Wildmann # 2014.10.17. 15:25

A haszonélvező kiadhatja az ingatlant bérbe, de meg kell róla kérdeni a tulajdonost, mert neki előbérleti joga van.

Az nem a te dolgod, hogy ki fizeti ki a közös költséget, ha a bérleti szerződés szerint nem te fizeted.

Ha a tulajdonos a villanyórát leszerelteti, abból még neki is gondja lehet, mert ő elviekben nem korlátozhatja a haszonélvezőt a haszonélvezet gyakorlásában, márpedig ezzel ezt teszi. Ha leveteti az órát kérjetek birtokvédelmet a jegyzőtől. Persze ez nem oldja meg a dolgotokat, mert mire a jegyző csinál valamit addigra ti már elköltöztetek rég.

Az hogy a haszonélvező hirdeti az ingatlant érdekes, de nincs jelentősége, mert a haszonélvezetet nem lehet eladni, mása meg nincs az ingatlanban, tehát értelmetlen amit csinál.

Én a helyetekben valóban gondolkodnék egy új szerződésen, de nem itt hanem új helyen. Nem hiszem, hogy érdemes a tulajdonos és haszonélvező közti csatározásba részt vennetek, főleg nem a harcmező kellős közepén.

És hogy kérdésedre válaszoljak, a tulajdonos akkor használhatja/hasznosíthatja az ingatlant, ha erről a haszonélvező lemond. Azaz tőle csak akkor veheted ki, ha a haszonélvező nem akarja senkinek kiadni és nem akarja használni, nem akarja ingyenesen másnak használatra odaadni, stb. Azaz nem akar a haszonélvezeti jogával élni.

Mahoo99 # 2014.10.16. 18:23

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni! Párommal és 9 hónapos kisfiammal lakunk albérletben 6 hónapja! Akitől kivettük a lakást róla kiderült hogy ő a haszonélvező, és a tulajdonos tudta nélkül adta ki nekünk! Amivel nem is lenne probléma, de a tulaj szerint nincs fizetve a közös költség és a víz! A tulajbonos azt szeretné hogy mondjuk fel a szerződésünket a haszonélvezővel és kössünk vele egy ujjat, mert ha nem akkor leveteti a villany órát! Mikor ide költöztünk akkor hosszú távra vettük ki a lakást, de közben a tudtunk nélkül a haszonélvező hirdeti eladásra a lakást! Azt szeretném kérdezni hogy milyen lehetőségünk van ebben a helyzetben mint bérlők, meg hogy kössünk-e új szerződést!

Borisz123 # 2014.10.13. 19:06

Köszönöm szépen a választ, sokat segített!

ttip # 2014.10.13. 15:17

Manoka1986: ha a törvény nem elég nyomós ok, akkor nincs mit tenni. Hiába van neked igazad, azt nem tudod érvényesíteni, ugyanis a bérbeadó indoklás nélkül felmondhatja a határozatlan időre kötött szerződést. És fel is fogja mondani, ha nem az ő szájíze szerint mennek a dolgok. Ha ezt be tudod vállalni, akkor ne fizesd ki az emelést.

ttip # 2014.10.13. 15:09

Borisz123: szóban nem lehet felmondani. Ha 2013. március 15-e előtt köttetett a szerződés, akkor 3 hónap a minimum felmondási ideje a bérbeadónak. Ha a fenti dátumot követően jött létre a szerződés, akkor az új Ptk. szerint a következő hónap végére lehet felmondani, legkésőbb a hónap tizenötödik napjáig. Vagyis ha október 15-ig megkapod a felmondást, akkor november 30-ig él a szerződés, ha október 16-án, akkor viszont december 31-ig.

Borisz123 # 2014.10.13. 11:48

Üdv mindenkinek!

Szeretném a segítségeteket kérni.
Albérletben lakunk a párommal és két kutyával 8 hónapja, egy "hosszú távra" kiadott lakásban. A tulajdonos tegnap este felhívott hogy menjünk el, mert kell nekik a lakás.
A szerződésünk határozatlan idejű, de az lenne a kérdésem, hogy mennyi az az idő amíg nem rakhat ki az albérletből, vagy van-e egyáltalán valamilyen jogszabály, hogy mondjuk 30 napos felmondási idő van. Mindent időben fizettünk, semmi elmaradásunk, és semmi kárt nem tettünk.

Köszönöm a válaszokat előre is!

Manoka1986 # 2014.10.07. 09:55

Köszönöm a segítséget ttip, csak itt az a gond hogy a tulajdonos nem akarja tudomásul venni neki nyomós indok kell mivel azt hiszi hogy átakarjuk verni....pedig nagyon úgy érzem h minket ver át...:-(

ttip # 2014.10.07. 08:54

Manoka1986: az épület karbantartásával és felújításával kapcsolatos költségek, beleértve a közös költség ilyen célú részét is, a tulajdonost terhelik.

A bérlő a közös költségből csak a fogyasztás jellegű tételeket fizeti (lépcsőházvilágítás, szemétszállítás és hasonlók).

Manoka1986 # 2014.10.07. 07:54

Jó Napot Kívánok.
Segítségre lenne szükségem, albérletben lakunk és 1 év alatt kétszer is emelkedett a közös költségünk elég drasztikusan. A tulajdonos állítása szerint a lakásfelújítási alap ami a közös költségben szerepel az a mi "terhünk" és kötelességünk fizetni. Én nem értek ezzel egyet, mert ez a lakáson kívüli felújítások nem tartoznak ránk. Mivel a lakást mi úgymond bármikor itt hagyhatjuk és nem "élvezhetjük" a felújítást.. Kinek kell ezt fizetnie? Az albérlőnek vagy a tulajnak?
Köszönöm a segítséget!

Haku87 # 2014.09.17. 15:44

Jó napot!

Segítségre, tanácsra lenne szükségem a következő kellemetlen helyzetre:
Párommal még 2011- ben albérletbe költöztünk, és már akkor érezni lehetett enyhén dohszagot az egész lakásban. Szóltunk a tulajdonosnak aki "szellőztessetek" címszóval elintézte a dolgot. A hónapok teltek, és éjszakánként penésszagra ébredtünk fel. Megmozgattunk mindent és kiderült, hogy az új bútorunk ami még ki sem volt csomagolva, tiszta penész és alatta is a szőnyeg. Ismét szóltunk a tulajdonosnak, aki nem foglalkozott az üggyel. Áprilisban odáig fajult a dolog, hogy az ágy alatt bepenészedett minden amit oda raktunk, a szekrényben is a ruháink. Ismét szóltunk neki, megegyeztünk hogy kidobjuk az ágyat, fölvesszük a szőnyeget is. Hozzátette viszont, hogy jó lenne ha lelaminálnánk és hoznánk új ágyat, az anyagiakat majd megbeszéljük. Akkor kifestettem- saját költségünkre és bíztunk abban hogy hamarosan megoldódik a probléma, ugyanis kiderült hogy évek óta csőrepedésük volt fölöttünk, ami hozzánk szivárgott le. Szellőztettünk éjjel- nappal, rendbe tettük a ruhákat és a szőnyeget is felhajtottuk amennyire tudtuk. A hálószobába innentől kezdve nem lehetett aludni a szag miatt. Most szeptemberben, bízva abban hogy felszáradt, kiderült- még súlyosabb a helyzet, ismét penészesek lettek a kabátok. Erélyesebb felszólításra volt hajlandó a tulajdonos megnézni, felvettük a szőnyeget és tiszta víz volt alatta a beton, a szőnyeg pedig tiszta penész. Azóta ránk se néz, meg sem kérdezi hogy szárad- e. Mióta itt vagyunk, többször volt felső légúti megbetegedésem, idén pedig már állandó jelleggel fújt.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben minket, mint albérlőket milyen jog illethet? Az asztma kialakulásának esélye sajnos már fennáll, ezt orvosi papírral igazolni is tudom. A tulajdonosnak van valami kötelezettsége, vagy nem tehetünk ellene az elköltözésen kívül semmit sem?
Előre is köszönöm a választ!

bildiko78 # 2014.09.03. 04:23

Jó reggelt!

Lenne egy fontos kérdésem.2014.08.29-én albérleti szerződést kötöttem, tanúk nélkül egy ismerősömmel.Viszont a lakás nem megfelelő felszereltségű, ami a férjemnek nem jó.Kérdésem az lenne meddig hátrálhatok ki a szerződésből minden kötelezettség nélkül?
Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.02. 10:22

Nincs, de tekintve, hogy a bérbeadó érdeke, neki illene.

anesz9688 # 2014.09.01. 19:23

Lenne még egy kérdésem. Van arra valamilyen íratlan szabály,hogy albérleti szerződés közokiratba foglalásának díja,melyik felet terheli?

anesz9688 # 2014.09.01. 19:17

Szeretnék segítséget kérni,egy számomra nem teljesen egyértelmű esetre.
Röviden: A főbérlő külföldön él,mielőtt beköltöztem előtte két lány élt a lakásban,egy lapra írt "bérleti-szerződéssel",azért írtam macskakörömben,mert szerintem,sem alakilag,sem tartalmilag nem felelt meg egy szerződésnek. Amikor beköltöztem,akkor egy megbizottja,aki Mo.n lakik,intézte a dolgokat,ő vette át a bérleti díjat,a rezsi összegét. Ő nem jelezte,hogy a bérleti díj változna,tudomásul vette,hogy ott lakok,természetesen a magasabb rezsit fizettük. Az ingatlan állapotát nemcsak megőriztük,hanem az ott töltött idő alatt jelentősen növeltük az életvitelhez szükséges minőséget. Az ingatlan tulajdonosa kb: 5 hónap után hazajött,felszólított bennünket,hogy hagyjuk el az ingatlant,mert jelentős tartozást halmoztunk fel. Természetesen vitattuk,ezután ő 3 különböző összeget jelölt meg,arra hivatkozva,hogy a megbízottja "ezt mondta". Nem volt hajlandó a közös egyeztetésre.Amúgy is hamarosan más albérletbe költöztünk volna,ezért megkezdtük a kiköltözést,ami nem ment egy nap alatt. Másnap már nem volt elérhető,kiderült már külföldön van. Azóta, kb: fél év nem tudom ingóságaimat az ingatlanból elhozni. A kérdésem: Mit tudok tenni,hogy lezárhassam ezt a lehetetlen helyzetet?

MajorDomus # 2014.07.10. 21:12

Azonnal kérjétek a Jegyzőtől a birtokvédelmet!

Tájékoztasd hogy a szerződésedet és az átutalások másolatát elküldöd oda ahonnan a jövedelmét kapja, hogy jogosulatlanul veszi igénybe a támogatást.
Valamint pert indítasz a kaució miatt.
Ennyi elég lesz!

Esetleg írd meg neki hogy tudomásod szerint albérleti díjból adókedvezményt lehet lehet igénybe venni, ezért igazolást kérsz a befizetett összegekről az adó bevallásodhoz!