határozott idejű bérleti szerződés felmondása


Bolkrisz # 2012.02.17. 10:17

Kedves Fórumozók,Jogászok!

Segítséget szeretnék kérni határozott idejű bérleti szerződés felmondása kapcsán felmerült jogi vitában.

Végtörlesztéses lakáseladás miatt, a bérlővel szemben január végén a határozott idejű (május 31.-ig tartó) bérleti szerződésünket felmondtuk.
A szerződésben nem volt kikötve, hogy ebben az esetben neki a kaució kétszerese visszajárna, valamint az sem, hogy mi történik akkor, ha a bérbeadó mondja fel a határozott idő lejárta előtt a szerződést. Vonatkozó pontként csak annyi szerepel, hogy a szerződést bármelyik fél bármikor felmondhatja, legalább 1 hónapos felmondási idő biztosításával.
Ezen kívül, ami még most fontos, és a szerződés tartalmazza, hogy a kaució nem szolgálhat a közüzemi tartozások fedezeteként.

Hogy a bérlő tovább tudjon költözni másik helyre, a két havi kauciót már visszakapta (azzal hogy ezt kérte, elfogadta, úgy gondolom mondhatjuk hogy közös megegyezéssel mondtuk fel a szerződést). Az eddigi baráti viszonyra való tekintettel úgy, hogy a lakást még nem adta át (noha már kiköltözött, csak néhány bútorát hagyott bent),és mint utólag kiderült 2 havi közüzemi tartozást sem rendezett.A kulcsokat sem adta még át, és mint írtam, a lakás sincs kiürítve.

Természetesen a közüzemi tartozásokat (kb. 140.000 ft) + bérleti díjrészletet szeretnénk most rajta behajtani, de a bérlő nem hajlandó kifizetni arra hivatkozva, hogy neki a kaució kétszerese járna vissza, pluszban szerinte nekünk albérlet támogatást is kell neki fizetnünk a határozott idő lejártáig (a mienknél havi 20.000 forinttal drágábban bérelt most lakást). Ezen kívül kötött vezetékes internetet, amit az új helyre nem tudtak átköltöztetni, így annak a május 31-ig felmerülő költségét is velünk akarja kifizettetni.

Abban szeretném a véleményeteket kikérni, hogy a fentieket jogosan követeli-e? Valamint kérdésem még, hogy jól gondolom-e azt, hogy addig jogosult vagyok tőle bérleti díjat kérni, amíg a lakást kiürítve, kulcsokkal együtt át nem adja?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Bolkrisz

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.17. 14:46

Látni kellene a szerződést és azt az iratot, amit a megszüntetés érdekében hoztatok össze.

vonsohn2 # 2013.04.03. 22:59

Kedves Forumozok.

hat.ozott ideju lakasberleti szer.t mondtam fel m a berlo nem fizetett. Lakastv.t betartva ugy h

1. felmondam 1x irasban a felszolitassal egyutt kesobb meg jogi tanacsra 2. felszolitottam irasban a kovetkezmenyekre s utaltam ra h sztem megszunt mar a korabbi felszolitas s felmondas miatt a szerz. igy 3 napon belul menjen el s fizessen. De a Lak.tv.t kivarva 8. nap utan amit terti igazol irasban felmondtam. Atvette.

A biro kozolte most h szte nemjo a felszolitas m nincs benne h 8 napon belul fizessen v fel lesz mondva. De sztem ezt nem keri a Lak.tv. De ha kerne is en betartottam m megvartam a 8 napot s utana 8 napon belul irasban felmondtam.

Velemeny? fellebbezni akarok m ez sztem nem Lak.tv ellenes.

Koszi.

ObudaFan # 2013.04.04. 05:35

Pedig de.

Lakástv. 25. § (1) Ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt - a következményekre figyelmeztetéssel - a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet.

vonsohn2 # 2013.04.04. 13:50

Kedves ObudaFan,

évek óta látom a kommentjeidet, de most nem értelek.
A Lak.tv ahogy irod kimondja, h hivja fel a bérbeadó a nem fizet bérlőt a köv-ekre. Megtörtént. Ha nem fizet, akkor a 8. napot követő 8 napon belül lehet jogszerűen felmondani. Megtörtént. A 8 napos felszólítást nem írja a tv. csak a következményekre felhívást. Ez mint írtam megtörtént. Határidő nélkül is felszólíthatja a b.adó a bérlőt, s ha a tv-i hat.idő (8 nap) eltelik, akkor felmondhatja. Jogszerűen.

Álláspont erre?

Köszönetel.

vonsohn

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.04. 14:04

Nem volt jogszerű a felmondás. De ezt a per előtt kellett volna megkérdezned.

vonsohn2 # 2013.04.08. 14:25

Kösz.. Formai hiba? Bele kell írni a 8 napot?? Kösz!

Dinah35 # 2013.05.26. 07:53

Sürgősen tanácsra lenne szükségem: történetem a következő. Kis családommal tavaly szeptember 1-jén 1 éves bérleti szerződést kötöttünk, mely augusztus 31-én jár le.

A tulajdonos tudtával, a közüzemi számlákat mindig a fizetésünkből néhány nap, vagy 1-2 hetes csúszással fizettük be, de BEFIZETTÜK.

A téli hónapok alatt anyagi okok miatt havonta jóval kevesebb gázóra állást diktáltunk be a szolgáltatónak, viszont most májusban a valós óraállás után kijött 350 ezer forintos gázszámla.

A csekk befizetési határideje május 15-e volt. A tulajdonos egy ideje a saját címére küldeti a közüzemi számlákat, ennek a gázszámlának is csak a másolatát küldte el.

Viszont mi 16-án reggel (tehát másnap) személyesen befizettük egy összegben ezt a számlát a szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában. Még késedelmi kamatot sem számoltak fel.

Viszont ezzel egyidőben a tulajdonos ügyvédje 16-án (amikor már befizetésre került a számla) feladott nekünk egy levelet, melyben AZONNALI HATÁLLYAL felmondta a bérleti szerződést, arra hivatkozva, hogy nem fizettük be határidőben. De mint mondtam a kezdetektől fogva kis csúszással fizettük be a számlákat, amiből eddig nem csinált problémát.

Mi szeretnénk augusztus 31-ig maradni -egyéb okok miatt-, de a tulajdonostól június 15-ig kaptunk haladékot, hogy kiköltözzünk.

Azt kérdezném tőletek, hogy jogosan mondott e fel nekünk a tulajdonos? Nem e az lett volna a menete, hogy írásban felszólít, hogy a gázszámlát 8 napon belül egyenlítsem ki és amennyiben ez nem történik meg, úgy azonnali hatállyal felmondja a bérleti szerződést?? Ennek ellenére ő azonnal felmondott, pedig eddig is így fizettünk, de ezt a nagy számlát a befizetési határidőt követő másnap személyesen rendeztük.

Az ügyvéd válasz levelet vár.... szerintetek hivatkozhatunk a jogellenes felmondásra? Csak augusztus 31-ig szeretnénk maradni, nem tovább.

Kérlek adjatok tanácsot, mit írhatnánk az ügyvédnek és a tulajdonosnak, hogy engedjék "jogilag" a maradásunkat?

Kárt nem tettünk soha a lakásban, az albérleti díjat is mindig kifizettük. A tulajdonos felbonthatja azonnali hatállyal a szerződést így?

Köszönöm a válaszokat

ttip # 2013.05.27. 21:39

Dinah35: „jogosan mondott e fel nekünk a tulajdonos?

Vállaltad-e a szerződésben, hogy a tulajdonos helyett befizeted a gázszámlát, a számlán szereplő befizetési határidőig? Ugyanis „ha a bérlő a szerződésben vállalt, vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét a bérbeadó által írásban megjelölt határidőben nem teljesíti, a bérbeadó a határidőt követő tizenöt napon belül írásban felmondással élhet.” A kötelező előzetes felszólítás a lakbérfizetésre vonatkozik.

Hónap 15-ére nem szólhat a felmondás, csak a végére, itt lehet még az érvényességet vitatni.

wers # 2013.05.28. 05:20

Itt nincs három hónap felmondási idő?

En12 # 2013.05.28. 08:29

Tisztelt fórumozók!

Sürgősen segítségre lenne szükségem, az alábbi ügyben:
Közvetítő által hirdetett albérletet szeretnénk kivenni, készpénz átadás-átvételi jegyzőkönyvben fizettünk egy havi lakbérnek megfelelő összeget foglaló gyanánt (a jegyzőkönyvben csak X összeg a megnevezése) melyet a jegyzőkönyvben azért vettek át hogy nem közvetítik és ajánlják fel a lakást másnak X meghatározott időpontig ameddig meg kell kötnünk a szerződést. A szerződést utólag kaptuk kézhez aminek több pontjával nem értünk egyet, olyan külön költségek szerepelnek benne amikről sem az ingatlanos, sem a bérbeadó nem beszélt. A bérbeadó nem hajlandó változtatni és nem adja vissza a pénzünket, azt mondta hogy beszéljünk az ingatlanossal. Több órai kutatás után ezeket találtam:

  1. Az ingatlanos nem kötött velünk sem szóbeli, sem írásbeli szerződést, hogy ő mit vállal velünk szemben a kiközvetítés során, csak a helyszínen találkoztunk a bérbeadóval és vele is személyesen. És nem került elő sem a bérleti szerződés sem a benne foglaltak megbeszélése pontról pontra, amit a tulaj elmondott azt elfogadtuk szóbeli megbeszéléssel, de a szerződésben sok más szerepel ami a bérlőket terheli.
  2. Elvileg egyszerre kellett volna megtörténnie a szerződés átbeszélésének, megkötésének és a foglaló átadásának - átvételének?
  3. Az ingatlanos kihúzhatja magát az alól hogy a bérleti szerződés mindkét fél számára megfelelő legyen és csak így jöjjön létre? De a pénzt megtarthatja, mert 1/2-1/2 arányban osztoztak rajta amikor átadtam.

Nagyon köszönöm mindenkinek aki segíteni tud.

Üdv.
En

ttip # 2013.05.28. 11:53

wers: a minimum három hónap a rendes felmondásra vonatkozik (amikor a bérlő nem szeg szerződést).

Dr. Ébert Olga (törölt felhasználó) # 2013.05.28. 12:39

Tisztelt Dinah35!

A lakástörvény 25. § (2) bekezdése szerint "Ha a bérlő a szerződésben vállalt, vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét a bérbeadó által írásban megjelölt határidőben nem teljesíti, a bérbeadó a határidőt követő tizenöt napon belül írásban felmondással élhet."
Tehát első körben fel kellett volna Önt szólítani - határidő megjelölésével- a teljesítésre, ha pedig ez nem történik meg, úgy 15 napon belül írásban felmondással élhetett volna a bérbeadó (amennyiben a szerződésben benne van, hogy a közüzemi számlákat Ön köteles kiegyenlíteni). A lakástörvény ezen rendelkezései kógensek, ettől nem lehet érvényesen eltérni. Erre tekintettel a bérbeadó által közölt felmondás érvénytelen, azt vitatni kell. Le kell írni, hogy egyébként a közműtartozást már kiegyenlítették készpénz befizetés útján, ezért a felmondás oka nem is valós.
Jegyezzék meg azt is, hogy a felmondás az elmulasztott határnapot követő hónap utolsó napjára szólhat. Tehát a június 15-i határidő sem felel meg a jogszabályi követelményeknek.
Tehát a fentiek miatt vitatják a felmondás jogszerűségét, álláspontjuk szerződés a bérleti szerződés érvényes és hatályos, augusztus 31-ig jogszerűen az Ingatlanban tartózkodhatnak.

Zöldövezeti11 # 2013.05.30. 06:12

Olga ilyen jól ismered a bérlők jogait ?
Ezek szerint csak úgy indoklás nélkül nem is lehet felmondani ?
Ezer oka lehet !
pl. kell a lakás, nem szimpatikus a bérlő, nem gondosan bánik más vagyonával, nem tud beilleszkedni egy adott közösségbe stb. stb.
Írjam tovább ??
Normális világban a tulajdonos rendelkezik a tulajdonával, ha felesleges kiadja bérletbe - meghatározott feltételekkel és azokat betartja. A feltételekkel megállapodik a bérlővel, írásba foglalják és azt mind a két fél betartja.
Egy normális bérbeadó egyébként csak úgy nem mondja fel a bérletet , minek ? akkor nincs meg az ellenérték.

Zöldövezeti11 # 2013.05.30. 06:26

T En12 !
Alapszabály hogy pénz addig nem adunk ki a kezünkből amíg nincs szerződés.
Ez minden ügyletnél így van. Egy lakás bérlésnél ahol túlkínálat van meg pláne nem.Nézegetjük a lakást kérdéseket teszünk fel, teszteljük a lakást és a bérbeadót majd eldöntjük kiveszem / nem veszem ki.
Ha még nem vagy túl az ügyleten, akkor :
1. az ingatlanos a bérbeadó megbízottja ő fizeti, tehát pénzt neki ne adjál !!
2. a szerződést át kell beszélni pontról pontra,
3. a szerződést valakinek meg kell írni - általában a bérbeadók szokták ez nem jelenti azt, hogy a bérlő ne írhatna bele, 4. ha megfelel a bérlemény akkor vacillálni nem kell megkötni azonnal a szerződést - költözni később is lehet.
viszont ha te bízod meg az ingatlanost hogy keressen neked lakást akkor ennek van díja.
ez olyan mint a kereskedésben az árú készletből való választás. ha a készletből választasz akkor csak a kiírt árat fizeted, ha külön kívánságod van hogy a kereskedő felkutassa neked a kívánt árút azért külön fizetsz !!

SolnesM # 2013.05.30. 06:51

Jó olvasgatni itt egynémely méltatlankodást !

Pl.
A tulajdonos tudtával, a közüzemi számlákat mindig a fizetésünkből néhány nap, vagy 1-2 hetes csúszással fizettük be, de BEFIZETTÜK.
ok. elmegy a legjobb családban is előfordul csúszás
A téli hónapok alatt anyagi okok miatt havonta jóval kevesebb gázóra állást diktáltunk be a szolgáltatónak, viszont most májusban a valós óraállás után kijött 350 ezer forintos gázszámla.
azért az a 350 eft nem kis összeg nem kicsi a szolgáltatónak se, főleg nem a tulajnak. Nyilván észlte ha máson nem pl. a tavalyihoz képest lényegesen kisebb a fogyasztás, így lépett, mit kell ezen méltatlankodni ??
Amúgy azon morfondírozok , hogyan a fenében lehet ekkora gázfogyasztás, főleg olyannál aki anyagi gondokkal küzd ??? Saját bevallása szerint is !!
Kárt nem tettünk soha a lakásban, az albérleti díjat is mindig kifizettük. A tulajdonos felbonthatja azonnali hatállyal a szerződést így?
Na ja ez nem érdem. Amúgy tulaj elég nagylelkű hiszen majd 3 hetet adott az elmenetelre.

SolnesM # 2013.05.30. 06:54

Dinah35# 2013.05.26. 09:53 !

és mi a garancia arra, hogyha augusztusig maradtok, mindent rendesen kifizettek ?
Erre kellene egy korrekt választ adni !!

En12 # 2013.06.01. 20:25

T. Zöldövezeti11!

Igen, elkövettem egy nagy hibát. Úgy adtam ki pénzt hogy cserébe semmit sem kaptam és még a pénzemet sem kaptam vissza. Az ingatlanos kisasszony jól átvágott, és nagyon gyanús nekem, hogy itt erre is megy ki a játék. A tulaj és az ingatlanos összejátszik, vagy csak velünk babrált ki az élet. A pénz amit foglalóként csaltak ki tőlem szóban az írásban csak összeg egy háromoldalú kp. átadás-átvételi jegyzőkönyvben, melyet azért adtam hogy ne közvetítsék, ajánlják másnak a lakást. Ha nem írom alá a szerződést akkor én veszítem el a pénzt és ez meg is történt. Most hogy lejárt a határidő és nem történt szerződéskötés én veszítettem el a pénzem és az ingatlanos hölgy közölte, hogy nem tudok olvasni, a pénzt nem foglalóként írtam alá, így nem jár vissza. A tulaj le románozott és megfenyegetett, hogy az apehot küldi a férjem cégére amiért nem írtuk alá a szerződést és egyik talpnyalóját hívta tanúnak hogy ő kihúzza magát a dolgokból és hajlandó visszaadni a pénzem nála levő részét. Viszont közel 30 ezer forintot lenyúltak közösen az ingatlanossal. Úgy gondolom ez jó taktika ahhoz hogy a lakás se legyen kiadva és pénz is álljon a házhoz. Hétfőn ügyvédhez fordulok, nem hagyom annyiban a dolgokat. Én keményen megdolgoztam azért a 30 ezer forintért, az ingatlanos meg két hét elteltével keresett meg először egy szerződés tervezettel amit kifogásoltam és húzta az időt, hogy kifussunk a szerződéskötés határidejéből. Persze ő mossa kezeit, mi nem tudtunk megállapodni a tulajjal, ezért én buktam a pénzem. Szóval ez van. Tele van az ország hivatalosan is tudó csalóval. Az ingatlanosnak a feladata lett volna teljes körűen tájékoztatni a bérbevétellel járó összes tudnivalóról, mivel ő a jártas ez ügyben, én meg kezdő vagyok, akit jól le lehetett húzni. Remélem sokan olvassák és tanulnak belőle ingyen, nehogy így járjanak kemény pénzért.
Köszönöm a segítséget.
Üdv.
En

monalisa1 # 2013.06.24. 18:54

Penészedés ellen télen fűteni kell és mellette a rendszeres, alapos szellőztetés, nyáron meg a részben- egészében nyítva tartott ablak kiszárítja a helyiséget. A könyörgésük volt a "technológiai utasítás", be kellett volna tartani...
A hőség ellen 100 éve fel van találva a ventilátor.

----
  • laikus hozzászóló
someone # 2014.03.28. 14:22

Kedves Fórumozók!

Hatarozott ideju berleti szerzodes azonnali felmondasara vonatkozoan nem ertem azt a tetelt hogy:

“A felmondás ... az elmulasztott határnapot követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál.”

Tegyuk fel hogy a berlo nem fizet mire a berbeado felszolitja hogy 8 napon belul (X hatarnapig) fizessen, de a berlo tovabbra sem fizet.

1. Ha az elmulasztott hatarnap Januar 31.-re esik
Az elmulasztott határnapot követő hónap utolsó napja Februar 28. Tehat a berlo az elmulasztott hatarnaptol szamitott 1 honap mulva kell hogy kikoltozzon

2. De ha az elmulasztott hatarnap Januar 1.-re esik
Az elmulasztott határnapot követő hónap utolsó napja akkor is Februar 28. Tehat ebben az esetben a berlo az elmulasztott hatarnaptol szamitott 2 honap mulva kell hogy kikoltozzon?

Valamit biztos nagyon felreertek mert nem tunik logikusnak hogy amennyiben az elmulasztott hatarnap a ho elejere esik a berlonek tobb ideje van a kikoltozesig mintha az a ho vegere esne.

De azt sem ertem hogy miert van kulon kikotve az hogy a “felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál” amikor meg egy ho vegi elmulasztott hatarnap eseteben is minimum 28-31 nap mulva kovetkezik csak be a “kovetkezo honap utolso napja”.

Remelem nem kerdeztem nagy butasagokat. Megkoszonnem ha valaki ertelmezne szamomra ezt a jogszabalyt mert sehogysem ertem.

Elore is koszonom!

MajorDomus # 2014.03.31. 20:54

15 nappal,tehát február 13-án kell átadni a felmondást!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.01. 06:01

Az elmulasztott határnap az első felhívás fizetési határnapja.

Ha február 1-én kiküldted, mondjuk 5-én megkapta, onnantól számított 8. nap, így a felmondás március 31.

someone # 2014.04.01. 07:31

Kedves MajorDomus es Immaculata!

Koszonom hozzaszolasaitokat.
Tehat a tenyleges fizetesi hatarnap a fizetesi felszolitas kezhezkapasatol szamitott 8. nap.
Ha azt a berlo elmulasztja akkor 8 napon belul irhatok neki hogy felmondom a szerzodest.

Es (ha jol ertelmezem) a felmondo levelben a kovetkezo honap utolso napjat kell megjelolnom mint a berleti jogviszony utolso napjat (vagyis amikor koteles a lakast elhagyni).

Segitsegteket megegyszer nagyon koszonom.

MajorDomus # 2014.04.01. 20:39

csak azután ki is költözzön!

DebJuc # 2014.07.15. 08:22

Valaki válaszoljon kérem!

Januárban költöztünk egy lakásba, ahol 2 éves határozott idejű bérleti szerződést kötöttünk. Most felmondták az albérletünket, 2 hónapos felmondási idő betartásával.
Jogában áll a tulajdonosnak így felmondani egy albérletet?

Köszönöm a válaszokat!

Üdv,
DebJuc