határozott idejű bérleti szerződés felmondása


MajorDomus # 2017.02.06. 20:09

drb

Továbbra is fenntartom amit irtam.
A kettő nem zárja ki egymást!

Poldi bácsi!

A határozott idejű szerződés lejárta előtt nem mondhatsz fel.

Ha szerződésben kikötötted,hogy csak engedélyeddel fogadhat be mást,ez ok arra,hogy a kauciót visszatartod,mert jobban amortizálódik a lakás!

Egyébként nem értem hogy ez miért gond,ha rendesen viselkedik és pontosan fizet a bérlőd?

drbjozsef # 2017.02.06. 18:25

poldibacsi,

kikototted konkretan a szerződésben, hogy nem lakhat ott más? Ha igen, hivatkozz a szerződés ezen pontjára, szólítsd fel őket, hogy hagyjanak fel a szerződésszegő magatartással, különben felmondasz.

Ha nem kötötted ki, akkor bizony befogadhatja.

drbjozsef # 2017.02.06. 18:23

MD,

az ez előtti hozzászólásodban még ennek ellenkezőjéről, megtámadhatóságról, joggal való visszaélésről, meg egyenrangúságról írtál... ilyen gyorsan változik a világ...?

poldibacsi # 2017.02.06. 16:41

Tanácsot kérnék.
Lakásomban két egyetemista bérlő lakik. Az egyik jó félévvel ezelőtt tudtom és engedélyem nélkül beköltöztette magához a barátját. Gyanús volt, de élt a bizalom - egy ideig. Most rákérdeztem. A barát minden délután/este megérkezik, reggel dolgozni megy, és a hétvégéket is ott tölti. Kb. minden dolgozó ember ennyi időt tölt a lakásában, ez szerintem kimeríti az "életvitelszerű" fogalmát. Nem igazán tudom, mitévő legyek. Hol a határ az "ott alvós" vendégek tekintetében? Ne vegyek róla tudomást? Azért mégiscsak tudni szeretné az ember, hogy hányan laknak a lakásában, hányan amortizálják. A másik bérlőről nem is beszélve, aki a rezsi felét fizeti... Az általuk teremtett új körülményeknek megfelelően írjak újabb szerződést új feltételekkel? Mondjak fel azonnal a hazudozás és szerződésszegés miatt? 2017. június 30-ig van határozott idejű szerződésünk.

MajorDomus # 2017.02.05. 17:40

Igy van.

Minden szerződés addig jó mig betartják!
Meg találnk kell olyan bérlőt aki ezt elfogadja és aláirja!

drbjozsef # 2017.02.05. 16:41

Az azért remélem egyértelmű, hogyha a bérbeadó mondja fel, akkor persze nem kell kifizetni a hátralévő időt a bérlőnek, ez evidens.

drbjozsef # 2017.02.05. 16:40

Nyilván, ha földrengéstől összedől a ház, vagy a török kamionos nem veszi be a kanyart és letarolja, akkor igen, nem kell kifizetnie a határozott szerződésből hátralévő időt. Szóval a nyilvánvalóan lakhatást akadályozó tényezőknél elmehet.

De ezen kívül, ha én határozott szerződéssel akarom bebiztosítani, hogy a bérlő a vállalt időszakot kifizesse, de fenntartom magamnak a jogot, hogy én felmondjam, és ez világosan és egyértelműen kitűnik a szerződésből, amit elfogad és aláír, akkor nem látom be, hogy ez a megtámadható lenne.

Értem én, hogy ez nem fair, meg adott esetben szemétség, de most nem a morális oldal a kérdés, hanem a jogi.

A törvények keretei között mindenki szabadon szerződik. Itt nincs semmiféle erőfölénnyel visszaélés, a bérlő beinthet a szerződés aláírása helyett, és kereshet másik albérletet. Nyilván ilyen szerződéssel nehezebb kiadni egy ingatant valószíműleg, de ha a kiadónak van rá oka, akkor ez legyen az ő problémája.

Bea1 # 2017.02.05. 11:21

"Nem köthetek olyan bérleti szerződést, mondjuk mint bérbeadó, hogy nekem van felmondási lehetőségem egy határozott idejű szerződésre, a bérlőnek meg nincs? Ha a bérlő aláírja, elfogadja, hogy lehet ezt megtámadni? Akkor egyoldalú a szerződés akkor is , ha én mondok le a felmondási lehetőségről, de a bérlőnek megadom. Miért lenne ez megtámadható?"

Habár az "ügyvéd úr" biztosan nem rám vonatkozott, de az első esetben "mint bérbeadó, hogy nekem van felmondási lehetőségem egy határozott idejű szerződésre, a bérlőnek meg nincs" azért nem igaz, mert van felmondási lehetősége a bérlőnek is, a lakhatási feltételekben bekövetkezett jelentős, azonnal nem orvosolható esetekben is, illetve vis major esetben is.

"Akkor egyoldalú a szerződés akkor is , ha én mondok le a felmondási lehetőségről, de a bérlőnek megadom. Miért lenne ez megtámadható?"

Valóban, ezt biztos nem támadná meg a bérlő, hisz az ő javára vagy egyoldalú.

Azt, hogy bérbeadóként te így szerződsz le a bérlőddel határozott időre, szerintem nem hivatkozási alap az érvénytelenítésre.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.05. 10:59

Én egy ilyen pert nem vennék fix egyesre a totóban.

MajorDomus # 2017.02.05. 09:52

drb

Minden szerződés megtámadható!
A magyar jog szerint,tilos a joggal való visszaélés!

A szerződő felek egyenranguak!

Ilyen ,,szerződést,, hogy csak neked van felmondási jogod,köthetsz a rabszolgáddal,de nem a szerződő partnerrel.

Ezért lehet megtámadni!

drbjozsef # 2017.02.03. 09:55

Hadd kérdezzem meg az itt jelenlévő ügyvéd urakat, hogy a három nappal ezelőtti polémia vége, ami azzal zárult, hogy "egyoldalú a szerződés" ezért megtámadható, az valóban így van?

Nem köthetek olyan bérleti szerződést, mondjuk mint bérbeadó, hogy nekem van felmondási lehetőségem egy határozott idejű szerződésre, a bérlőnek meg nincs? Ha a bérlő aláírja, elfogadja, hogy lehet ezt megtámadni? Akkor egyoldalú a szerződés akkor is , ha én mondok le a felmondási lehetőségről, de a bérlőnek megadom. Miért lenne ez megtámadható?

lajcsó # 2017.02.02. 21:43

"eladhatom-e egyáltalán illetve fel tudom-e bontani a szerződést?"
Eladhatod. Egyoldalú olyan felbontás amire te gondolsz, kizárt!

MajorDomus # 2017.02.02. 20:22

Ügyvédhez kell fordulj!

Max2016 # 2017.02.02. 19:37

Sziasztok! Lenne egy kérdésem van egy érvényes haszonbérleti szerződésem 2025-ig. Aki jelenleg bérli megkeresett hogy szeretné megvenni de lenne egy másik érdeklődő is. Ki tud nekem segíteni ebben eladhatom-e egyáltalán illetve fel tudom-e bontani a szerződést? Ja fontos hogy osztatlan közös területről van szó.

MajorDomus # 2017.01.31. 21:32

Stimmel!

Olvasd át a szerződésedet!

Bea1 # 2017.01.31. 15:12

"Szerződés szerint (ha jól vettem ki) csak ő mondhatja fel rendkívüli esettel. "

Ha ez így lenne, akkor egyoldalú szerződésre hivatkozva akár meg is lehetne támadni a szerződést, de biztosan van még ott olyan is, hogy neki mit kell biztosítania, (amik elmaradása esetén, habár ez külön nincs odaírva!!!) felmondható a határozott idejű szerződés is, de ilyenről itt egyébként sincs szó.

Bea1 # 2017.01.31. 15:06

A bérbeadó joggal követelheti a határozott idő végéig, azaz augusztusig a bérleti díjat akkor is, ha kiköltöztök, hiszen erre szerződtetek. Ilyenkor a kaució nem választás kérdése, hanem marad.

Azonban csak ara az időre követelheti, ameddig nem tudta kiadni, viszont ha pl külföldön van, akkor ez elég sok többletköltséggel járhat.

Ezt kihasználva viszont ha kerítesz neki új bérlőt, tuti nem fog haragudni, hiszen megkapja a te kauciódat, és a frissen hozottét is.

Ha egy ennyire hozzáértő bérbeadót fogtál ki, érdemes komolyan venni, amiket mond, mert amiket a szájába adtál, az mind úgy van.

Vagy egy plussz összeg, hogy elálljon a követeléstől, lepapírozva, vagy egy új bérlő.

Hangsúlyozom, ezeket sem köteles elfogadni.

Abból a pénzből, amit buknátok, már kocsit lehet venni, tekintve hogy még 8 hónap van augusztusig+kaució és perköltség!

Bife # 2017.01.31. 12:57

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy milyen módon tudjuk megszüntetni a szerződést, ha határozott idejű (augusztus végéig szól még), viszont szeretnénk felmondani, mivel lakótársam nem dolgozik és nem tudjuk finanszírozni hosszú távon...
Ezt jeleztük a főbérlőnek, viszont ő nem fogadja el, mondván hogy határozott idejű a szerződés, illetve perrel fenyeget. (bár utóbbit nem értem... mivel egyelőre annyi történt, hogy jeleztük felé, szeretnénk felmondani) Szerződés szerint (ha jól vettem ki) csak ő mondhatja fel rendkívüli esettel. (mi jeleztük, hogy ebben az esetben a kaucióról természetesen lemondunk, de nem hatotta meg)
Bármilyen megoldás érdekelne ami által nem leszek ide kötve augusztusig. Köszönöm előre is a segítséget!

MajorDomus # 2017.01.21. 08:20

Attila!
Nem kell tulragozni! Te egy lakást vettél ki, ahol a lakhatási feltételeket a tulajdonosnak (nem főbérlő} biztosítani kell! Pont.

Ez nem valósult meg. Felmondasz, ha 2 havi kauciót lehettél, akkor 2 hónapig ott laksz és nem fizetsz. Pont. Ha nem ért egyet, pereljen. Fontos, hogy mindent rögzítsetek. Fotó, videó, levelezés, email. Stb.

attila987 # 2017.01.21. 00:27

Kedves Fórumozók!

Segítséget / tanácsot szeretnék kérni tőletek.

Tavaly November 21-én sok keresés után sikerült kibérelnünk egy albérletet 2 külföldi személlyel. A beköltözéskor volt egy-két hiányosság, melyet a főbérlő nevében eljáró ember megígért, hogy meg lesz majd oldva. Ezekután nem történt semmi (például 1 db főzőlapot tudtunk használni a konyhában főzésre, semmi mást, illetve a főbérlő a szobámban található szekrényben tárolta a cuccait egy kulcsrazárt szekrényben), sőt, szépen lassan kiderült, hogy komoly probléma van az elektromos hálózattal, a vízcsappal, illetve amikor körülbelül 1,5 hónap után kijött egy fűtésszerelő ellenőrízni a konvektorokat, akkor kiderült, hogy már évek óta valószínűleg nem voltak leellenőrízve. A főbérlőnk külföldön élő magyar hölgy, aki mindig mindent megígért aztán nem történik semmi, de természetesen a bérleti díjat mindig követeli. Az egyik külföldi bérlőnk karácsony elött 1-2 nappal távozott, a fizetési kötelezettségét maga mögött hagyva, és minden kommunikációs csatornán letiltott minket, valószínűleg telefonszámot is cserélt.

Ezalatt tönkrement a mosógép, és mivel 1 hétig nem történt semmi, ezért saját pénzből vásároltam egy újat (később ezt az összeget a megbízott-tól visszakaptam). Január elején itt volt a főbérlő 3 napot az országban, (elmondása szerint azért, hogy rendbehozza a hiányosságokat) amialatt végre kipakolta a szekrényt (mely addig kulcsra volt zárva), és hívott egy villanyszerelőt is, aki nem csinált meg semmit nagyjából. Az ezt követő héten többször elment az áram, emiatt tönkrement az egyetlen használható főzőlapunk is. Emellett a beköltözés óta csöpög a csap, majd az utóbbi héten már folyamatosan folyt a víz, 2 nap kellett hozzá, hogy kihívjon egy szerelőt, ezalatt félóránként 4-5 liter víz folyt el.

Közben találtunk egy lakót a megüresedett szobába, de valószínűleg látta/érezte, hogy mi történik a lakásban, illetve avval a szobával sincsen minden rendben, így az utolsó pillanatban visszalépett. Persze most mindent követel rajtunk a főbérlő, az elköltözött lakó részét is.

A szerződésünk határozott 1 évre kötődött, 3-an egyenrangú felek vagyunk mint bérlők. 2 hónapja majdnem napi szinten azzal foglalkozunk, hogy megoldódjanak a problémák, de úgy tűnik, hogy soha nem lesz vége, hogyha nem megyünk el. Tudnátok segíteni, tanácsot adni, hogy ebben a helyzetben mit tehetünk, milyen jogaink vannak és hogyan tudunk ebből kiszállni? Tudna valaki esetleg egy jó szakembert ajánlani, arra az esetre, hogyha szükség lenne rá? És itt most nem a villanyszerelésre gondolok. :-) Persze próbálunk vele megállapodni, hogy közös megegyezéssel felmondjuk a szerződést, de azért szeretnénk tudni, hogy mik a lehetőségeink.

Várjuk megtisztelő válaszotokat!

És elnézést, hogyha túlságosan részletekbe menően vázoltam fel a helyzetetet, de nem tudom, hogy minek lehet jelentőssége.

Üdv!

drbjozsef # 2017.01.20. 07:23

Fruzsa,

próbáljatok meg egyezkedni a tulajjal, és ha a szerződésetek nem zárja ki, akkor bepróbálkozhtasz azzal, hogy ha nem enged semennyit, akkor te fogod tovább bérbe kiadni. Örülni biztos nem fog, talán beválik, és enged valamit, ha nem, akkor tényleg kiadod, és legalább pár havi bérleti díj csökkentheti a veszteségeteket.

Vagy veszni hagyod a kauciót, elmentek, és megkockáztatod, hogy beperel a tulaj. Senki sem szeret pereskedni, macerás meg költséges, talán ő is inkább hagyná a fenébe, úgyis újra ki tudja adni a lakást.

MajorDomus # 2017.01.19. 22:41

Tárgyalni kell a tulajjal.

Zoltanuss # 2017.01.19. 17:01

Fruzsa Fruzsa !!!

! Azért nem mindegy hogy mikor mondasz fel.

Írod ,hogy 1,5 év határozott időre szerződtetek, csak éppen azt nem tudjuk, hogy most hol tartotok. Ha teszem fel a 18 hónap felénél, akkor nonszenz még 9 -et kifizetni. De az is nonszenz, hogy veszítek a kalapotokat.
Mit van ilyenkor ? Hát ésszerű egyezség.
Pl. felezitek az időt, vagy harmadoljátok.
nem jó nektek a felesleges kifizetés, de nem jó a tulajnak sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.19. 08:03

Olvastad a szerződését? Csak hogy tudod, hogy ugyanolyan.
De még ha ugyanolyan lenne is, abból, hogy nektek hülye vagy rendkívül irgalmas bérbeadótok volt, nem következik, hogy az övé is az.

gpgjr1 # 2017.01.19. 07:37

Fruzsa ! Nekünk is ilyen szerződésünk volt, mi felmondtuk idő előtt és nem kellett további hónapokat kifizetni illetve a kauciót is visszakaptuk. A szerződésben nem volt semmi rögzítve arról, hogy ha idő előtt felmondunk, akkor fizetnünk kell még hónapokat és a kaució is úgy volt, ha semmilyen kár nincs akkor visszajár.