határozott idejű bérleti szerződés felmondása


Bea1 # 2017.01.04. 11:15

Láttam egyszer egy házat, amiben az egyik sarki, fűtetlen szobát arra használták, hogy oda teregessenek.

Valami ilyenre gondolhatott a tulaj.

gpgjr1 # 2017.01.04. 11:08

Mondtam a tulajnak ( főbérlő, így van a szerződésben.. ) , hogy mi akkor el szeretnénk jönni és azt mondta, hogy az életmódunk miatt lett penészes.. ???Ez akkora bullshit, hogy az hihetetlen. Ez tényleg épület szerkezeti hiba, nem az, hogy mi hogy élünk, szinte nem is vagyunk ott csak aludni járunk oda.. nevetséges

Zoltanuss # 2017.01.04. 01:49

gpgjr1 írja:
Mondta az épmérnök, hogy szellőztessünk hosszabb ideig, akár több mint egy óráig.


Hülyeséget mondott. Elég naponta 3 x 4 x 2 -3 percet szellőztetni- huzattal.
A penész az épület szerkezeti hibáiból ered.
Nagyon nehéz megváltoztatni.
főbérlő vette a lakást és felújította”,
ha megvette a lakást akkor már nem főbérlő hanem tulajdonos.
A főbérlő megnevezés még a szociálizmus berögződése.

MajorDomus # 2017.01.03. 21:24

Jobban jársz.

gpgjr1 # 2017.01.03. 13:16

Én is erre gondoltam, hogy megpróbálok vele megegyezni. A penész kb egy hónapjra jelentkezett ekkora mértékben.. Pont a hálószobánkban, ami a legkisebb szoba, kb az ágy fér el benne. Mondta, hogy vesz penészölőt és majd kezeljük vegyszerrel. Őszíntén szólva én nem szeretnék ( vagyok hajlandó ) olyan szobába aludni, ami vegyszeresen lett kezelve. Volt ott építészmérnök megnézni és azt mondta, hogy nem biztos megoldás ez sem. Fűtűnk rendesen és napi kétszer is szellőztetve van. Mondta az épmérnök, hogy szellőztessünk hosszabb ideig, akár több mint egy óráig. Olyan szinten lehűl a lakás, hogy akkor meg fűthetünk mint orrba-szájba. Ami meg nem kevés pénz.. Illetve a másik szobánkban pedig egy nagyon drága tervező asztal lett penészes, amit meg dobhatunk ki, valamint több táskámat is ki kellett dobnom.. Arról meg nem is beszélve, hogy a mosógép és a mikró is penészesedik ( többször letakarítottam, de visszajön ) és azért ezek napi / két napi használatban vannak, az egyikből elvileg a tiszta ruhákat venném ki a másikból meg az ételt.. Sosincs zárva a fürdő ajtó sem, sem a mosógépé, és mindig bekapcsolóm az elszívót, hogy ne legyen párás...

A főbérlő vette a lakást és felújította, azóta mi vagyunk az első lakói, így korábban, hogy penészes volt-e, nem tudjuk.. Az viszont jó kérdés, hogy ő tudott-e erről, és elhallgatta előlünk vagy neki is újdonság..

lewho # 2017.01.03. 13:06

A peneszre hivakozva lehet rendkivulivel is felmondani, de eddig nem peneszedett? Es ha onkent nem adja vissza a kauciot, mehecc fiz.meghagyasert. Egyezz meg vele.

lewho # 2017.01.03. 12:59

Hopp, telleg, bocs.

Akkor probalj megegyezni vele, biztos jp neven venne, ha hoznal masik berlot.

Ha nem sikerul, akkor nem tudod felmondani a szerzodest, es nem kapod vissza koltozeskor a kauciot. Sot.

gpgjr1 # 2017.01.03. 12:49

De még van 3 hónap hivatalosan az 1 évből, de mi fel szeretnénk mondani a napokban..

lewho # 2017.01.03. 12:28

ha tényleg 1 ées, határozott idejű, akkor nem kell felmondani, magától megszűnik.
A kaució visszajár a bérlet végén, ha csak nincs jogos követelése a bérbeadónak, mert azt levonhatja belőle.

gpgjr1 # 2017.01.03. 11:00

Tisztelt Fórumozók !

Egy éves határozott szerződésünk 3 hónap múlva fog lejérni azonban mi költözni szeretnék most, valamint felmondásunkat is benyújtani. A lakás borzasztóan penészesedik, bútoraink, táskáink és háztatársi gépeink is. Illetve egyéb, folyamatos problémák is jönnek elő, mindezért nem kevés összeget fizetünk. Kérdésem, hogy milyen formában mondható fel a szerződés és visszajár -e a kaució ? Mindenünk rendesen ki van fizetve, kárt nem tettünk, a fent említett problémákról folyamatosan tájékoztattuk a főbérlőt. A szerződésben nincs semmi szabályozás a kauciról, csak annyi, hogy amennyiben nem fizetjük a díjat, illetve számlákat és kárt keletkezi
  • ezekre felhasználhatja a kauciót a főbérlő. Köszönöm a válaszokat !
MajorDomus # 2016.12.17. 16:16

Az már más kérdés, hogy karácsonyra fogja megkapni a felmondást, ez nem túl kellemes
,, ajándék,,, Ahogy lakást sem lesz könnyű találni 15-ig.

Nem tudjuk persze mi motiválta a tulajt a felmondásra, de ha a bérlō magatartása vagy Fizetési hajlandósága indokolja, akkor nincs mese.

Dr.Attika # 2016.12.17. 10:19

Pontosan. Ahogy az előttem tanácsolók javasolták. Írjon a bérlőknek egy tértivevényes levelet, hogy a 2017. január 15-én megszűnő határozott idejű szerződést nem kívánja meghosszabbítani. Ezen határidőig a bérleményt ürítsék ki és adják át.Így a szerződés nem lesz határozatlan idejű a 6 hónap elteltével.

MajorDomus # 2016.12.17. 10:01

Olvasd el az előző beirásodból 3.pontjàt.

Én is ezt írtam.

Ha nincs egyéb kikötés a szerződésben, mármint a felmondásra, akkor simán jelzés hogy nem hosszabbítod meg, s azzal

a bérleti jogviszonyt a felmondás közlését követő bérleti időszak végére felmondottnak kell tekinteni.

Ennyi.

natasalena # 2016.12.17. 09:30

Köszönöm szépen. Most már kezdek kicsit belezavarodni. :) Ha van egy bérleti szerződés, ami az első hat hónapban határozott, majd határozatlanra vált át, akkor:

  1. a határozott idő végén az megszűnik, ha simán csak jelzem, hogy nem kívánom meghosszabbítani, vagy
  2. rendes felmondással kell felmondanom, ugyanúgy, mintha pl a határozott időtartam közepén mondanám fel?

Az idő szűkössége miatt kérdezem ezt elsősorban.

alfateam # 2016.12.16. 22:02

6:339. § [A bérleti jogviszony megszüntetése rendes felmondással]

(1) A határozatlan időre kötött szerződést bármelyik fél rendes felmondással felmondhatja

  1. napi bérleti díj kikötése esetén bármikor, egyik napról a másikra;
  2. heti bérleti díj kikötése esetén a hét végére, legkésőbb a hét első napján;
  3. havi bérleti díj kikötése esetén a hónap végére, legkésőbb a hónap tizenötödik napjáig;
  4. hosszabb időszakra kikötött bérleti díj esetén a szerződésben meghatározott időszak végére, legkésőbb az azt megelőző harmincadik napig.

(2) A határozott időre kötött szerződést bármelyik fél rendes felmondással felmondhatja a törvényes felmondási idő betartásával idő előtt gyakorolható felmondási jog esetén a hónap végére, legkésőbb a hónap tizenötödik napjáig.

(3) Ha a felmondás nem az (1) bekezdésben meghatározott határidő betartásával történik, a bérleti jogviszonyt a felmondás közlését követő bérleti időszak végére felmondottnak kell tekinteni.

MajorDomus # 2016.12.16. 21:38

Attól függ, mit kötöttetek ki a szerződésben a felmondásra.

Egy biztos a szerződés január 15-en megszünik, ha addig felmondod.
Ha nem, akkor határozatlan idejűvé válik.

natasalena # 2016.12.16. 21:29

Köszönöm szépen. Ezek szerint nincs,hatvan napos felmondási határidő? Ha még csak most postázom a felmondást, az is elég?

MajorDomus # 2016.12.16. 21:17

Természetesen meg kell várnod a határozott időtartam leteltét, de már most jelezd nekik, hogy nem kívánod meghosszabbitani és 2017,januar 15-én távozzanak a lakásból!

natasalena # 2016.12.16. 20:42

Kedves Fórumozók!
Idén nyáron kiadtam a lakásomat, és 2016. július 15-én bérleti szerződést kötöttünk, amelyben az áll, hogy az első hat hónapban a szerződés határozott idejű, majd automatikusan átvált határozatlanra, hatvan napos felmondási idővel.
A kérdésem az lenne, hogy mikor és hogyan tudnám a leghamarabb felmondani nekik e ndes felmondással? Már most is felmondhatok, vagy meg kell várnom a határozott időtartam leteltét?
Köszönöm szépen előre is. :)

MajorDomus # 2016.12.08. 20:48

Az még odébb van.

drbjozsef # 2016.12.08. 16:14

Arra azért készülj fel lelkileg, hogy ha tényleg ekkora bunkó, akkor a felmondásodon is mosolyogni fog. Aztán ha nem akar kiköltözni, akkor ha közjegyző előtt írtátok alá a szerződést akkor pár hónap, fél év lesz mire kirakod, ha nincs közjegyzői záradék, akkor néhány év mire megszabadulsz tőle. És akkor a lakás lelakását, vagy a felhalmozott hátralékokat nem is mondtam...

seragirl0506 # 2016.12.08. 12:35

Köszönöm, azóta a szerelő hívott, hogy nem tudja befejezni az általa elvállalt munkát, mert akadályoztatja őt abban, hogy megcsinálja az általa elvállalt munkát, mert nem hajlandó nélkülözni 1 napig a fürdőt.

MajorDomus # 2016.12.06. 18:31

Nem az albérlő modorát kötötted ki a szerződésben!

Csak azzal az indokkal mondható fel, amit a szerződésben is rögzítettél. Ha a szerződést betartja, akkor 1 év után!

seragirl0506 # 2016.12.06. 08:18

Tisztelt Fórumozók!
Idén kötöttünk egy határozott idejű szerződést 1 évre, viszont az albérlő már nem először nem mutatott tiszteletet, illetve üvöltözve, kikérően, valamint sértegetve hívott fel telefonon, megjegyzem alaptalanul (Szerelő dolgozik jelenleg az albérletbe, és ebből kifolyólag). Valamint kijelentette telefonon, hogy ezentúl nem hajlandó velem beszélni. Valamint megbeszélte a szerelővel, hogy mikor megy szerelni, nekem azonban reggel 8-kor szólt, hogy kell az anyagköltségre pénz, mert ott van a szerelő. Nálam nem volt pénz, mivel nem szóltak róla, és ők előtte 2 nappal tudtak róla, hogy megy. Erre a magatartásra hivatkozva fel lehet-e rendkívülivel mondani a szerződést? Ha igen,hány napos határidővel? Köszönöm előre is a segítséget!

MajorDomus # 2016.11.25. 18:45

Ha szerződésben ezt kikötötted, akkor szerződésszegés esetén igen.