határozott idejű bérleti szerződés felmondása


drbjozsef # 2019.05.17. 07:23

Mariann68,

Ez egy határozott időtartamú szerződés lenne? Abba tényleg nem szokás így belevenni ezt, ez így tényleg nem jó.

drbjozsef # 2019.05.17. 07:21

Lehet egyoldalúan emelni a bérleti díjat 7 hónap után?

Egyoldalúan? De hiszen most írod alá a szerződést, hogy beleegyezel az emelésbe...

Felmondhatja a Bérbeadó a szerződést arra hivatkozva, hogy nem vagyok hajlandó többet fizetni?

Nem kell hivatkoznia semmire. Ha határozatlan idejű, akkor mondja fel, amikor akarja.

Mariann68 # 2019.05.17. 06:34

Köszönöm a választ, de ez további kérdéseket vet fel bennem.:-)

Határozott idejű szerződés esetében amennyiben emelésre kerül a sor, azt nekem is alá kell írnom. Mi van, hogy ha nem fogadom el és nem írom alá?

Lehet egyoldalúan emelni a bérleti díjat 7 hónap után? Felmondhatja a Bérbeadó a szerződést arra hivatkozva, hogy nem vagyok hajlandó többet fizetni?

Köszönöm!

Szomorú örökös # 2019.05.17. 06:05

Mariann68

Ha irreálisan megemeli a bérleti díjat, mert megteheti, és én nem tudom elfogadni, mit tehetek?

Mivel övé a lakás, ő dönti el, hogy mennyiért szeretné kiadni, ez egyedül az ő joga, a bérlő ebbe nem szólhat bele. Ezt ha a bérlő elfogadja, akkor bérlő marad, ha meg nem, akkor a felmondási idő szigorú betartásával költözik. Ennyi és nem több. De ha már most is így áll hozzá, az azért eléggé érdekes... :-(

Mariann68 # 2019.05.17. 05:16

Jó reggelt kívánok!

Kérdésem a következő:

  • előkészületben egy bérleti szerződés, amely tartalmazza,

"A Felek megállapodnak abban, hogy a bérleti díj 2019. év folyamán nem változik, azt követően a bérleti díj emelésére először 2020. január 1-ei hatállyal kerülhet sor."

Kértem, szerepeljen a szerződésben, hogy a mindenkori infláció mértékével arányban lehet emelni. Bérbeadó nem hajlandó: " hát értsem meg, a piaci árak olyan gyorsan nőnek".

Ha irreálisan megemeli a bérleti díjat, mert megteheti, és én nem tudom elfogadni, mit tehetek?

Köszönöm a választ előre is!

M.

Szomorú örökös # 2019.05.16. 18:50

MajorDomus

Úgy választom ki a bérlőimet,hogy ez véketlenül sem fordul elő. Igaz,olyan szinvonalat is biztositok, hogy ezt meg is tehetem.

Nagyon sokan nem tudják, hogy hiába van a tulajdonosnak egy kiadó lakása,
akkor is ő dönti el, kinek adja ki, nem pedig az első érdeklődőnek kutya kötelessége kiadni.

MajorDomus # 2019.05.16. 18:24

Azért ha összekerülsz egy olyan bérlővel, aki ezt bíróságon megtámadja, bizonyára nem cirógatná meg ezért buksi fejedet a bíróság.
.
wers
Na látod,ez kizárt.
.
Úgy választom ki a bérlőimet,hogy ez véketlenül sem fordul elő.
Igaz,olyan szinvonalat is biztositok,
hogy ezt meg is tehetem.

Bori Bori # 2019.05.16. 10:40

Tavaly bejelentkeztem állandó lakcímre a bérelt lakásomba egy szál bérleti szerződéssel. Tulajdoni lapot nem kértek, ugyanis ott helyben lekérték maguknak.
A bejáratnál a biztonsági őr el akart hajtani, mert nem volt szállásadói aláírás a bejelentő lapon, kinevettem, és szerencsére a köztisztviselők felkészültebbek voltak a biztonsági őrnél. Ha értitek, mire gondolok...

Szomorú örökös # 2019.05.16. 06:46

wers

jajjjjj már megint, honnan jön ki belőled időnként ennyi sületlenség?

Belőlem legalább kijött és már nincs bennem. Na de nálad mi a helyzet? :-D

Szomorú örökös # 2019.05.16. 06:44

wers

jajjjjj már megint, honnan jön ki belőled időnként ennyi sületlenség?

Ez nem sületlenség, hanem tapasztalat. Mint ahogy leírtam, nekem is több kellett egy szimpla szerződésnél, amikor a saját tulajdonomba szerettem volna bejelentkezni, de hát ezt akkor fogod megértnei, ha majd felkelsz néha a számítógép elöl te is, te okostojás és esetleg megpróbálsz elintézni valamit, mert akkor rájössz te is, hogy kicsit másként van az életben. Itt kattogtatok anno, hogy az én esetemben is az adásvételi szerződésnek elégnek kell lennie egy lakcím-bejelentéshez és a hivatalnok a hülye, aztán pár nap múlva kiderült, hogy küldtek előtte nem sokkal egy belső utasítást fentről, amely alapján mégsem így volt. De hát neked, mint internet-búvárnak miért is lenne ilyenről tudomásod? Nyilván aki csak a törvényt olvasgatja naponta, de fogalma sincs a gyakorlatról, az nyilván akkor alakulna ki, ha esetleg néha gyakorlatban is megpróbálnád alkalmazni. Az örökös fórum-kattogástól max. meghülyülsz, de jó jogász nem leszel. :-D

wers # 2019.05.16. 06:22

a hatóságok nem a törvény betűi szerint, hanem életszerűen járnak el

jajjjjj már megint, honnan jön ki belőled időnként ennyi sületlenség?

Szomorú örökös # 2019.05.16. 06:19

drbjozsef, wers

Szerintem ezt is leírtam épp ma reggel:

Szerencsére a kormányhivatalok már gondoskodnak róla, hogy életszerűen működjenek a dolgok és nem engednek csak úgy bejelentkezni senkit sem egy-egy adott ingatlanba. Sok esetben - így az enyémben is - még a tulajdonos dolgát is jócskán megnehezítik.

Ergo nem kell megtiltani a bejelentkezést, bőven elég, ha a kormányhivatal életszerűen kezeli a történetet. Ha jól emlékszem, mások a kamerás topikban is örülnek, hogy a hatóságok nem a törvény betűi szerint, hanem életszerűen járnak el. Most akkor ez itt miért baj? :-D

wers # 2019.05.16. 05:43

kb. öt hetente átrágjuk ezt különböző topikokban.

Ha jól emlékszem, egyszer beidéztem KBS 2008-as hozzászólását, ami úgy kezdődik: "annyiszor leírtuk már"

Azóta a törvény sokat változott, de a lényeg ugyanaz.

wers # 2019.05.16. 05:39

Ezért fontos, hogy minden egyes bejelentkezésről igenis elektronikus úton kérjenek engedélyt a tulajdonostól.

Lentebb, és most kb. századszor írom, nem csak elektronikus értesítést kérhet.
Kérheti azt is, hogy csak személyes megjelenésekor jelentkezhessen bárki is az ingatlanba, bármi is legyen a jogcíme. Akár ha egy másik tulajdonos akar bejelentkezni. És értesítést is kérhet, nem csak elektronikusat. Ezt bejegyzik.

Kicsit túlrágod ezt a csontot (nem először)

drbjozsef # 2019.05.16. 05:38

Sz.ö., MD,

Tessék :

1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról
[...]
27/A. § * (1) * A szállásadó bármely járási hivatalnál személyesen vagy az elektronikus azonosítást követően elektronikus kapcsolattartás útján nyilatkozhat arról, hogy a lakcímbejelentéshez szükséges hozzájárulását olyan módon adja meg, hogy

  1. a lakcímbejelentéskor a bejelentkezővel együtt személyesen jelenik meg, vagy
  2. a lakcímbejelentéshez az elektronikus azonosítást követően elektronikus kapcsolattartás útján előzetesen járul hozzá.

(2) Ha a szállásadó nem él az (1) bekezdés szerinti nyilatkozattételi jogával, akkor a bejelentéshez szükséges, a 26. § (4) bekezdése szerinti hozzájárulást a lakcímjelentő lap aláírásával adja meg.
(3) Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően a szállásadó általi hozzájárulásra nincs szükség, ha a bejelentkező olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja. Ebben az esetben az okiratot a lakcímbejelentő lappal együtt kell a járási hivatalnak benyújtani.

De komolyan, kb. öt hetente átrágjuk ezt különböző topikokban.

drbjozsef # 2019.05.16. 05:36

Szomorú örökös,

Olvass mán rendesen. A "vagy" szó jelentése megvan?

wers # 2019.05.16. 05:30

mert esze ágában sincs az illetőnek bejelentkezni egy-egy adott lakásba.

Majd zavarja őket, és sírnak rínak a végrehajtós vagy más topikban, hogy "én nem kaptam semmit értesítést, csak lefoglalták a kocsimat... lovamat.. vitték az asszonyt (na ez jó hír)"

Szomorú örökös # 2019.05.16. 05:14

wers

Ne zavarjon ám téged az a tény, hogy törvény kötelezővé teszi a tényleges lakcím bejelentést.

De téged se zavarjon, hogy hiába kötelező, a fél ország még mindig nem oda van bejelentve, ahol tartózkodik. És ez nem mindig a kötekedő tulajdonosok miatt van, hanem azért, mert esze ágában sincs az illetőnek bejelentkezni egy-egy adott lakásba. És ezért még gyakorlatilag soha senkit nem szankcionáltak. :-)

Szomorú örökös # 2019.05.16. 05:12

wers

Miért kell külön engedély? Mi másról szól egy lakásbérleti szerződés? Abból kiderül, kinek van joga a lakásban tartózkodni.

Látom még mindig nem fogod fel! Ha van egy szerződés, amit rövid úton felmondanak, akkor a bérlő nyilván ha bemegy, hogy úgy gondolja, ő bejelentkezik az adott lakásba, akkor később a felmondást nem fogja bemutatni, hogy az új lakhelyét vagy tartózkodási helyét bejelentse, ergo jogellenesen lesz bejelentkezve és mehet fiktiválni a tulajdonos. A felmondás is eléggé egyértelmű nyilatkozat arról, hogy az illetőnek már nincs joga az ingatlanban tartózkodni, csak azzal nyilván a hülye bérlő nem fog dicsekedni, a normális bérlő esetében meg ez a probléma fel sem merül.

Ezért fontos, hogy minden egyes bejelentkezésről igenis elektronikus úton kérjenek engedélyt a tulajdonostól. Ő az egyetlen és legfontosabb személy, akinek tudnia kell minden egyes bejelentkezésről az ingatlanába, nem gondolod???

Alapból nem értem, szerintem csak merő irigység beszél abból, aki úgy gondolja, hogy a tulajdonosnak kötelessége felvállalni a hülye bérlők esetében az esetleges fiktiválás tortúráját és csak azt hajtogatni, hogy ez ezzel jár. Mindössze azért, mert léteznek olyanok, akiknek van lehetőségük ingatlan bérbeadására.

Mellesleg egy magánszemélytől bérelt lakásba én állandóra alapból nem engednék bejelentkezni senkit még a tulajdonos engedélyével sem. Legyen csak tartózkodási helyre jogosultsága, semmi több! Állandó lakcímet csakis saját tulajdonú lakásba, önkormányzati bérlakásba, vagy a szülőkhöz engedélyeznék. Ez így lenne normális! Itt nálunk úgyis az ország lakóinak nagy része görcsösen ragaszkodik a magántulajdonhoz, kevesen élik életüket le más polgári személytől bérelt lakásban.

Mindent összefoglalva a jelenlegi törvény úgy sz@r, ahogy van, ezen hamarosan változtatni kéne nagyon. Szerencsére a kormányhivatalok már gondoskodnak róla, hogy életszerűen működjenek a dolgok és nem engednek csak úgy bejelentkezni senkit sem egy-egy adott ingatlanba. Sok esetben - így az enyémben is - még a tulajdonos dolgát is jócskán megnehezítik.

wers # 2019.05.16. 05:12

Megteheti hogy bejelentkezik,de ez nálam azonnali felmondási ok. A bérleti szerződéseimben ez ki van kötve.

Azért ha összekerülsz egy olyan bérlővel, aki ezt bíróságon megtámadja, bizonyára nem cirógatná meg ezért buksi fejedet a bíróság.

Egy év próbaidő után általában hozzájárulok,leginkább a parkolási cirkusz miatt.

Ne zavarjon ám téged az a tény, hogy törvény kötelezővé teszi a tényleges lakcím bejelentést.

wers # 2019.05.16. 04:44

egyedül az én szavam, mint tulajdonosé lehet a döntő egy ingatlannal kapcsolatban, hogy adott személynek joga van ott tartózkodni vagy sem.

Miért kell külön engedély? Mi másról szól egy lakásbérleti szerződés? Abból kiderül, kinek van joga a lakásban tartózkodni.

Szomorú örökös # 2019.05.15. 20:44

drbjozsef

Te idézted, nem én:

ha a szállásadó a lakcímbejelentéshez az elektronikus azonosítást követően elektronikus kapcsolattartás útján előzetesen hozzájárult

Ha csak rajtam múlna, akkor ez lenne az egyetlen lehetőség, hogy egy bérlő bejelentkezhessen az általam kiadott ingatlanba. Mint korábban is írtam, egyedül az én szavam, mint tulajdonosé lehet a döntő egy ingatlannal kapcsolatban, hogy adott személynek joga van ott tartózkodni vagy sem. Ha bárki be szeretne jelentkezni, akkor azt egyedül a tulajdonos igazolhassa - de ez legyen neki adott esetben kötelező - hogy az illető bejelentkezéséhez hozzájárul. Ha ez nincs, akkor almás!

Egy szerződés ehhez édeskevés kellene legyen, mert az illető akár úgy is lobogtathatja a kormányhivatalban, hogy közben már a felmondást is megkapta, csak azzal épp nem dicsekszik ugyanott, mert akkor úgy elhajtanák a francba, hogy csak lesne.

MajorDomus # 2019.05.15. 20:27

Idéznéd ezt a törvényt!?

drbjozsef # 2019.05.15. 20:05

Törvényellenes.

Hiába tiltod meg szerződésben, ez a kitétel semmis, nem írhatod felül a törvényt amelyik egyértelmű : a szállásadó beleegyezése NEM szükséges, ha a lakás használatára megfelelő okirata van. A bérleti szerződés az.

Én mindenkinek engedtem a bejelentkezést. Nem oszt, nem szoroz.
Ha elmegy jó, hanem költözik ki, akkor mit se számít a lakcíme. Az ott lakásra a jogcímet nem ez keletkezteti, hanem a bérleti szerződés.

Ha okosnak akarsz látszani, ne a bejelentkezést tiltsd meg, hanem kérjél tőlük egy befogadói nyilatkozatot közjegyző által záradékolva. Annál semmi sem gyorsítja meg jobban a kilakoltatást, ha arra van szükség.

MajorDomus # 2019.05.15. 19:59

Megteheti hogy bejelentkezik,de ez nálam azonnali felmondási ok. A bérleti szerződéseimben ez ki van kötve. Egy év próbaidő után általában hozzájárulok,leginkább a parkolási cirkusz miatt.