határozott idejű bérleti szerződés felmondása


Zita__ # 2019.02.28. 09:12

MajorDomus, igen, igen, ez a terv. 2 évre kötjük. :-)

Szomorú örökös, nem egészen az a helyzet, amit írsz, mert nincs szó arról, hogy ki akarom tölteni a 3 hónapot. És elviekben arról sem, hogy idő előtt felmondja. A kérdésemben szerződés lejáratról van szó. És egy belátható időről a kiköltözéshez, ami lehetőleg nem egy hét.
És mivel minden ember más, az hogy én miről álmodok, szerintem nem a te dolgod, és hogy a tulajnak mi jó, nem tudhatod a helyzete 100%-os ismerete nélkül.
Később kiderült, hogy neki mindegy mikor megyünk, ő be szeretné magát csak biztosítani a közjegyzős szerződéssel. És persze mi is szeretnénk, hogy a szava ne csak elszálljon a kiköltözést illetően, ugyanis lejárat után kb 2 hét lenne rá. De ha pl. lejár a szerződés, és mi szeretnénk maradni, de a részéről kétség merül fel, viszont mi nem nézünk még új helyet, ő pedig utolsó héten mondaná hogy ja, de menetel van, akkor utálnék kapkodni emiatt.

Ezért kérdezem hogy tudja e valaki, hogy amennyiben fennáll egy ilyen helyzet és semmi másba nem kötünk bele (pl. hogy én nehezíteni akarom a dolgát), a jogi szabályok alapján határozott lejáratú szerződés esetén a szerződésbe foglalt megegyezett idő - pl 3 hónap - a mérvadó vagy a jogszabály szerinti, tehát a szerződés lejárta után a tulaj bármikor mehetne a bíróságra a lejárt szerződéssel, ami után kb 1-2 hét lenne rá, akkor is ha a szerződésben a lejárat után 3 hónap elhagyási idő áll?

Köszönöm a konkrét válaszokat előre is!

MajorDomus # 2019.02.27. 18:25

Miért nem kötsz,határozott idejű szerződést,mondjuk 2 évre vagy 3 évre? akkor tudsz tervezni a jövőre!

Szomorú örökös # 2019.02.27. 16:57

Zita__

Bocsi, hogy laikusként beleszövegelek, de azt érzem, hogy csak nehezíteni szeretnéd a tulajdonos dolgát. Pl. az, hogy 3 hónap áll fenn a lakás elhagyására, az nem jelenti, hogy azt kutya kötelességed ki is tölteni. Nyilván ha felmondja a bérletet, akkor nyomós oka van rá és ne nehezítsd a dolgát azzal, hogy tologatod a végtelenségig a kiköltözés időpontját. Pl. szeretné eladni valakinek. Az, hogy te húzod a kiköltözést, mint a rétestésztát, az kifejezetten a tulajdonost szívatja, mert így egyetlen vevőjelölt se fog úgy dönteni, hogy kell neki az ingatlan. Úgyhogy ne is álmodj szerintem, hogy a tulaj ilyenekbe belemegy, ha egy csöpp esze is van. Neki az az érdeke, hogy ha el akarja adni az ingatlant, akkor a te benne lakásod ne lehessen neki akadály.

Zita__ # 2019.02.27. 16:49

Kedves drbjozsef, nem keserítesz el. Bár gúnyolódás helyett inkább egy kimerítőbb választ vártam volna.
Semmi jogi képzettségem nincs, így remélem, elnézed nekem a fogalmazást, és könnyen túlteszed magad rajta.

Jogban képzettebb emberekhez kérdésem az lenne, hogy ha közjegyzőnél úgy egyezünk meg a hosszabbításhoz kötött határozott idejű szerződésben, hogy ha ennek ideje letelik, akkor ez után 3 hónap áll fenn a lakás elhagyására, akkor ilyen esetben ez érvényes vagy a jogszabály lép érvénybe mindenképp, tehát ha a tulaj akar, elmehet a lejárt szerződéssel a bíróságra gyorsított kilakoltatást is kérni akár?

drbjozsef # 2019.02.27. 06:33

Zita,

nem akarlak elkeseríteni, de amit leírtál, azzal nem jogilag pontosítottad az eddigiekhez képest, hanem elnagyoltad. Nem kicsit, nagyon.

" úgymond nagyobb súlya van" - höhh, tűpontos jogi érvelés.

MajorDomus # 2019.02.26. 19:20

Lassan tanácsadó leszel itt a fórumon!

Zita__ # 2019.02.26. 18:08

Köszönöm a hozzászólásokat!
Addig jutottam a keresgélésben, hogy ha közjegyző nélkül írunk alá szerződést két tanúval, akkor az magánokirat, és ha közjegyzőnél, akkor az közokirat, és annak úgymond nagyobb súlya van a bíróságnál és gyorsabb intézkedésekkel is jár.
Ha határozott idejű a szerződés, és lejár akkor bírósági peren kívül, gyorsított eljárásban a bíró kiadja a végzést a lakás elhagyására, ami pár napon belül megtörténhet. De ezzel a jogával csak 60 napig élhet a bérbeadó, azután úgy veszik hogy elállt ettől a jogától, és a szerződés határozatlan idejűvé változik.

Ha viszont határozatlan idejű, és nem közjegyző jelenlétében lett hitelesítve a szerződés, akkor csak pereskedéssel vagy megegyezéssel intézheti el a kilakoltatást.
Egyelőre csak a jogi oldalát próbálom pontosítani, emberileg megvagyunk egymással, csak nem szeretném a véletlenre hagyni a dolgokat.

MajorDomus # 2019.02.25. 19:25

Nem olyan egyszerű ez mint amilyennek látszik!

wers # 2019.02.25. 11:34

Béla, és mi van az esetleges fizetési elmaradással? Megálmodik valamit a bérbe adó, és arra egyszerűen végrehajtást indít a közjegyző? Nem is kell sem elszámolás, sem elismerés, egyetértés?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.25. 11:28

Annyi, hogy a felmondást is közokiratban kell közölni. És akkor a végrehajtó záradékolja a szerződést. (Amelyben benne van, hogy a bérlő a felmondás kézhezvételét követő tizenötödik napig kiköltözik.)

wers # 2019.02.25. 11:21

Vagy esetleg úgy kell érteni, hogy a közjegyző elindítja bemondásra a tartozást összegére a végrehajtást, és ha ezzel a bérlő nem ért egyet, akkor ő indítson fizetési meghagyást a vitatott összegre???

wers # 2019.02.25. 11:10

drbjozsef, a közjegyző honnan tudhatja, hogy mennyi elmaradása van a bérlőnek, és egyáltalán tényleg van-e. Vagy tényleg elindítja a végrehajtást a bérbeadó bemondása alapján, a bérlőnek ezt tűrnie kell, ha fizetett már, ha nem?
Nagyin nem értem, főleg nem tetszik ez így.

wers # 2019.02.25. 11:07

Nem tudom mi kell hozzá

Mintha netán ezt hívnák fizetési meghagyásnak, aminek ellent lehet mondani. De ahhoz nem közjegyzővel hitelesített szerződés kell, hanem az, hogy nem fizetett a bérlő.

drbjozsef # 2019.02.25. 10:57

Van egy bérleti szerződés _közjegyzői záradékkal_.

De fordítsuk meg a kérdést megint : ha nem tehetné a bérbeadó, megintcsak mi a fene értelme lenne a záradékoltatásnak?

(Egyébként, szerintem, bár nem értek hozzá, ha nem fizet a bérlő, akkor nem kell pereskednem, megyek a közjegyzőhöz, indítsa el a végrehajtást. Nem tudom mi kell hozzá, talán igazolásra felhívja a bérlőt, hiszen ha fizetett, akkor van nála általam aláírt számla vagy bizonylat. Szóval a bíróság hagyható ki, úgy értem a "közvetlen"-t.)

wers # 2019.02.25. 10:50

Ráadásul, ha jól tudom, a bérleti díj elmaradás is behajtható közvetlenül

Hogy mi van??? (már tényleg elvesztetten a fonalat) Csak mert van egy bérleti szerződés, mit is hajthat be közvetlenül? Akár teljesít a bérlő szerződés szerint akár nem? Milyen összeget lehet közvetlenül behajtani? Hasrapacsi?

drbjozsef # 2019.02.25. 10:45

Ráadásul, ha jól tudom, a bérleti díj elmaradás is behajtható közvetlenül, hiszen az is "kötelezettség" a szerződésben. De ha ezt is vitathatná a bérlő ("nem is tartozom, perelj be"), akkor ez is teljességgel értelmét veszítené.

drbjozsef # 2019.02.25. 10:39

Laikus véleményem szerint is, de nem látom hol, ezért kérdezek vissza.

Én arra gondolnék, hogy "jogokról és kötelezettségekről" szólhat. Ez igaz : de miért ne lehetne "kötelezettség" a kiköltözés? Ami bíróság nélkül végrehajtható.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.25. 10:31

Gerbera ezúttal téved.

drbjozsef # 2019.02.25. 10:27

Ha jól értem, akkor a kiköltözési nyilatkozatot (mint "marasztalás") érdemes közjegyzői okiratba foglalni, de magát a bérleti szerződést nem. Miért tanácsolják akkor mindenhol utóbbit (is) ?

gerbera317 # 2019.02.25. 10:05

A közjegyzői irat akkor záradékolható végrehajtási záradékkal, ha az marasztalást tartalmaz. Egy bérleti szerződés nem tartalmaz(hat) marasztalást, mert az csak a jogokról és kötelezettségekről szól(hat). Olyat pedig senki nem ír alá a bérleti szerződésben, hogy "elismerem, hogy a bérbeadó a bérleti jogviszonyt felmondta, én pedig köteles vagyok kiköltözni". Meg a közjegyző sem foglalna ilyet okiratba.
Más a határozott idejű szerződés, mert az tartalmaz egy kvázi marasztalást: a lejárati határidőt és annak következményét. Ilyenkor a bíróság csak azt vizsgálja, hogy ez a határidő eltelt-e, és a jogosult kérésére már rendeli is el a kiürítést.
De a határozatlan idejűnél előbb vizsgálni kell, hogy tényleg történt-e felmondás, és hogy az a felmondás érvényes-e.

drbjozsef # 2019.02.25. 09:48

Értem. Akkor mivel van előrébb a bérbeadó a közjegyzői záradékkal? Melyik lépésből (feltételezem, ez előtt) hagyhatja ki a bíróságot?

gerbera317 # 2019.02.25. 08:53

A Vht. 181. §-a szól a lakáskiürítésről. A végrehajtást kétféle okirat alapján lehet elrendelni, amiből a második a lényeg: a felmondás érvényességét megállapító határozat, jóváhagyott egyezség, illetve arról szóló, záradékolt nyilatkozat alapján indulhat ilyen végrehajtás. Egy normális bérleti szerződés nem erről szól, hanem a határozatlan idejű használatról. Ha a felmondást a bérlő vitatja, akkor a végrehajtást elrendelő hatóságnak vizsgálnia kell, hogy a felmondás érvényes-e. Perben. Olyat meg egy bérlő ne írjon alá közjegyző előtt, hogy "Amennyiben a bérbeadó a bérleti szerződést a jövőben felmondja, annak az érvényességét én már most, előre elismerem." Szerintem.

drbjozsef # 2019.02.25. 08:37

gerbera,

A közjegyző által záradékolt szerződés közvetlenül végrehajtható, nem kell bíróságra menni vele, nem?
Vagy a lakáskiürítési perre gondolsz, azt külön kell indítani?

gerbera317 # 2019.02.25. 08:19

határozatlan idejű szerződésnél ő bírói végzés alapján kb 2 héten belül kirakhatna minket
Éppen ellenkezőleg. Ha a _határozott_ idejű szerződés lejár, és a lakó nem költözik, rakható ki egyszerű végzéssel.
Határozatlan idejű szerződésnél - akár alapos, akár alaptalan volt a felmondás - pereskedni kell, ha a lakó nem hajlandó kiköltözni. Ezen az sem segít, ha a szerződést közjegyző előtt írták alá.

Zoltanuss # 2019.02.25. 07:58

Zita !!!
Van még 4 hónapotok, így mi az ok az aggódalomra ?
Kommunikálni kell a bérbeadóval !!
Akkor a kérdéseid :

A kérdésem az, hogy mennyire védene minket a birtokvédelmi törvény, ha esetleg eszébe jutna a fenti papírok aláírása után bármikor, hogy hagyjuk el a lakást?

” Mert ehhez alá kellene írni egy befogadási nyilatkozatot, ill. a közjegyző előtt kellene kötni az új szerződést, ami határozatlan idejű lenne.
Hát menjetek el a közjegyzőhöz és írjátok alá ill. szerezzetek egy befogadói nyilatkozatot (igaz ez néha ciki, megoldhatatlan )
és ha ez meglesz akkor még nem bármikor hanem a felmondási idő lejártakor... mondjuk az minimum 1 hónap, de ki lehet alkudni 2 - 3 hónapra is. és csak annak letelte után jön a közjegyzői ill. kilakoltatási procedura.
ha kéri a bérbeadó.
A másik kérdés :
És ha nem írjuk alá, akkor a jelenlegi határozott idejű szerződés lejárta után milyen törvények, jogszabályok védenek minket, ha nem tudunk megegyezni egy újabb szerződésben, de addig is fizetjük az aktuális bérleti díjat és számlákat?
Akkor jogcímnélküli lakáshasználókká váltok.
Visszakérdeznék : miért védene titeket törvény, jogszabály ??
tessék a tulaj kívánságára elmenni a közjegyzőhöz ott aláírni a szerződést, tessék prezentálni egy befogadó nyilatkozatot és akkor nagy valószínűséggel megköttetik az új szerződés.
ha fizettek akkor az öreg nőnek titulált bérbeadó nem mond fel. Minek mondana fel csak úgy ???
A tulaj egy egyedülálló öreg nő, van háza, kiad a mienk mellett 2 másik lakást is.
Hát van nekie, megöregedett szerencséje volt. Van ugyan más, aki szintén megöregedik, de még sincs nekie még egy lakása sem.
Konkluzió ?

Igazságtalan az élet !!