határozott idejű bérleti szerződés felmondása


drbjozsef # 2019.02.25. 05:46

Zita,

ez sajnos nem kívánságműsor.
Ha lejárt a határozott szerződés, költöznötök kell. Az után nem véd titeket semmilyen birtokvédelem. A határozott tulajdonképpen jobb is neki, mint a határozatlan.

Ha maradni akartok utána is, új szerződést kell kötni. Természetesen ez megegyezés kérdése, de most a bérbeadó diktál, ha ő se ragaszkodik hozzátok, akkor nem fog engedni, vagy aláírjátok úgy ahogy kéri, vagy elköltöztök.

A közjegyzői záradék és a befogadói nyilatkozat meggyorsítja az esetleges kilakoltatást. Ha vitatjátok a felmondást (jóhiszeműen, mert nem a szerződés szerint mond fel, vagy rosszhiszeműen, tudva hogy jogszerűen mondott fel), akkor el tudjátok húzni pár hétig a kilakoltatást, de bíróságra nem kell mennie (a záradék miatt), és várnia sem kell a végrehajtónak semmilyen moratórium lejártára esetleg (a befogadói nyilatkozat miatt).

Ha kellően rosszhiszeműen minden eljárásba beleköttök - és a bérbeadó jogszerű marad, és nem vág ki önhatalmúlag -, akkor 1-2 hónapot talán tudtok húzni, de utána minden kárát bevasalhatja rajtatok egy másik eljárásban, ha akarja.

Zita__ # 2019.02.24. 21:27

Tisztelt Jogi fórum!

A téma a bérleti szerződés lejárta vagy felmondása és egy esetleges kiköltöztetés.
A helyzet: egy lakást bérlek egy rokonnal 2 éve. Semmi fennakadás nem volt eddig a tulajjal, és mi is fizettünk mindent pontosan.
Jelenleg határozott idejű szerződésünk van, június 30-ig (még 4 hónap).
A tulaj beszélt egy ügyvéddel, aki javasolta neki, hogy következőként határozatlan idejűt írasson alá velünk közjegyzőnél, és egy befogadási iratot is írjunk alá, hogy bebiztosítsa magát arra az esetre, ha nem mennénk el.
Őelőtte 9 évig béreltük az előző tulajtól, ezt tudja is. A tulaj egy egyedülálló öreg nő, van háza, kiad a mienk mellett 2 másik lakást is.
A kérdésem az, hogy mennyire védene minket a birtokvédelmi törvény, ha esetleg eszébe jutna a fenti papírok aláírása után bármikor, hogy hagyjuk el a lakást?
Alapvetően határozatlan idejű szerződésnél ő bírói végzés alapján kb 2 héten belül kirakhatna minket egész évben bármikor?
És ha nem írjuk alá, akkor a jelenlegi határozott idejű szerződés lejárta után milyen törvények, jogszabályok védenek minket, ha nem tudunk megegyezni egy újabb szerződésben, de addig is fizetjük az aktuális bérleti díjat és számlákat?

MajorDomus # 2019.02.23. 21:13

Vagy viszel bérlőt!

Zoltanuss # 2019.02.23. 18:09

wdgizmo !!

Hát a kauciót biztos nem kapod vissza, sőt elvileg követelheti is a bérleti idő végéig az őt megillető díjat.
Egyébként az hogy a szülőkhöz közelebb kell költöznötők az nem indok arra hogy szerződést szegjél.
A legegyszerűbb ha a hátra lévő idő díját megfelezitek. Ha a tulaj elfogadja jól jártok mind a ketten.

MajorDomus # 2019.02.22. 22:52

Egyezz meg a tulajdonossal!
Például szerzel magad helyett új bérlőt,tehát veszteség nem éri!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.22. 06:20

Tulajdonképpen felmondhatod, de a határozott időre járó bérleti díjat akkor is ki kell fizetned. Úgy meg sok értelme nincs.

wdgizmo # 2019.02.22. 01:04

Tisztelt Jogi Fórum!

Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy jelenleg egy határozott idejű albérleti szerződésem van, ami júliusig szól! Viszont egyéb okokból, a szülőkhöz közelebb kell költöznünk! A szerződést felmondhatom-e, illetve milyen következményekkel járna!? Természetesen tisztában vagyok azzal,hogy a kaukciót nem kapjuk vissza!

Válaszukat előre is köszönöm.

SaireyVMK # 2018.07.21. 11:28

Ha jól rémlik valami olyasmi van,hogy mielőbb új bérlőt kell keresnie a tulajnak a szükségtelen "károk" csökkentéséért.

Magyarul a te esetedben ez olyasmit jelenthetne,hogy azáltal,hogy kiköltözött(bár ennyi nem elég hozzá szerintem,de) te elméletben kiadhatod az ingatlanod másnak. Vagyis a fentiek alapján neked kötelességed is lenne,hogy minél előbb új bérlőt keress.És maximum csak addig a dátumig fizettetheted ki vele a jogos követelésed,amíg az új bérlő be nem költözik.

Erre van két példa.: a szerződésetek szerint 30nap a kiköltözési határidő. Eltelik 5nap és kiköltözik. Te új bérlőt keresel, eltelik 15nap és az beköltözik.
Jogos-e tehát,ha te a fennálló +15napra is kéred az előző bérlődtől is a bérleti díjat? Természetesen nem.

A másik példa: ugyanaz a szituáció 30nap és 5nap, viszont ilyen rövid időn belül valahogy nem sikerült megfelelő bérlőt találni. Tehát jogilag kifizettetheted vele a teljes díjat,hisz a 30napos határidő mindkét fél érdekeit szolgálja,nem csak a bérlőét! A tiédet azért,hogy új bérlőt tudj találni ez idő alatt.

Más kérdés,hogy jogilag eme "kötelezettséged",hogy új bérlőt keress nem teljesen bizonyítható, illetve kérdés hogy ki fogja számonkérni és kinek kell bizonyítania.Már ha egyeltalán él még ez a szabály.

2. Jogilag valójában az van ami a szerződésben van! 30nap az 30nap ,tehát köteles kifizetni.
Persze ettől még történhet közös megegyezéssel a dolog! Amelyben megengeded neki hogy előbb távozzon.Ha az a te érdekeidet is szolgálja(pl új bérlő már költözne be)És ez a legcélszerűbb is. A közös megegyezés.

Persze olyan nincs,hogy te hoppon maradj új bérlő nélkül,csak mert ő kitalálta,hogy ő akkor most egyoldalúan idő előtt kiköltözik.

Annamari87 # 2018.07.19. 12:14

Azért ez ebben az esetben nem aprópénz, legalábbis számomra - 60.000,- Ft, amire igényt tarthat, mint le nem lakott napokra eső részre.

Zoltanuss # 2018.07.17. 09:01

Annamari87 !4
Régen a marxista ideológia szerint volt olyan tétel, hogy antagonisztikus ellentét. A kizsákmányoló és a kizsákmányolt között.
Na ilyen ellentét van a bérbeadó és a bérlő között.
Antagonisztikus, azaz kibékíthetetetlen.
A bérbeadónak van felesleges lakása (micsoda igazságtalanság, hogy neki van ), a bérlőnek pedig ott ahol bérel nincs /vagy egyáltalán nincs /
Ez bizony nagy igazságtalanság, legalább is a bérlő szerint.
Nos ezért ragaszkodik még ahhoz a két naphoz is.

ebben az esetben jog szerint vissza kell fizetnem számukra az előre megfizetett havi bérleti díj "le nem lakott" napokra vonatkozó részét? Pitiáner dolognak tartom, de két napra eső részt is visszakértek már korábban más esetben.
Nem kell visszafizetni, de a bérlő kérheti, visszaadni nem kell.

A bérlő fejével : le kell hajolni az aprópénzért is.

Zoltanuss # 2018.07.17. 08:47

Két - három nap nem nagyon számít.
De pl. ha hosszabb, akkor már lehet egyezkedni.
Korábban volt olyan bérlőm aki felmondott és már harmadnap mehetnékje volt.
A szerződés szerinti felmondás nálunk mindig 30 nap volt, mind a két félre. Erre általában azért figyelmeztetni kellett a bérlőt.
Tehát ha a Józsi bejelentette, hogy menne, annak semmi akadálya, de van még 30 nap. No jó elmégy 4 nap múlva akkor van még 26 nap, a lakást rendelkezésre bocsátod és felezünk csak 13 napot fizetsz.
Volt aki megértette volt aki nem.
Ő is jól járt én is.
Van a másik helyzet : Pl. jön az érdeklődő tetszik a lakás kivenné, de csak 3 hét után.
Ha üres akkor néha kiakad azon hogy ilyenbe nem megyek bele. Vagy kiveszi most, vagy nem az ővé.

wers # 2018.07.17. 07:12

Szerintem a lakás a rendelkezésére állt. Nem akadályoztad meg abban, hogy végig "lakja". Miért kellene neked visszafizetni?

Annamari87 # 2018.07.17. 06:37

Nem kért díjcsökkentést.

wers # 2018.07.17. 06:35

Ugye azért mikor két hét szabi alatt elutazott akkot sem kért díjcsökkentést.

Annamari87 # 2018.07.17. 06:32

Nem köteleztem, felmondtam 30 napos határidővel, de úgy döntött, előbb elköltözik. A 30 nap a költözés napjának megjelölt nap után 3 nappal jár le, de az egész hónapot kifizette, mint rendesen, ami jövő hónap 8-ig tart. Ilyenkor szokás visszadni a "le nem lakott" időre eső bérleti díj hányadot a kaucióval együtt?
Köszönöm!

wers # 2018.07.17. 06:09

Mert hamarabb kiköltözött? Kérted te ezt? Kötelezted rá?

Annamari87 # 2018.07.17. 05:50

Tisztelt Jogi Fórum!

Felmomdtam az albérlőimnek, akik az adott hónap fizetési határideje (minden hó 8. napja) előtt két héttel kiköltöznek. Kérdésem, h ebben az esetben jog szerint vissza kell fizetnem számukra az előre megfizetett havi bérleti díj "le nem lakott" napokra vonatkozó részét? Pitiáner dolognak tartom, de két napra eső részt is visszakértek már korábban más esetben.

Köszönöm!

Annamari

paxia # 2018.05.02. 10:07

A féle témához ::

"A határozott idöre szóló, illetöleg valamely feltétel bekövetkezésig tartó lakásbérleti jog a szerzödésben meghatározott idö elteltével, illetöleg a feltétel bekövetkezésekor szünik meg."

Az a mondat azt definiálja, hogy a szerződésben
rögzített esemény (pl: piros hó esik) ugyanolyan
elbírálás alá esik, mint egy adott időhatár elérése.
Ennek az a logikája, hogy egy időszak letelte is
tulajdonképpen egy esemény, csak ezt az
eseményfajtát valamiért szeretjük külön kezelni.

Ugyanakkor a "legkésőbb" szó definiálatlanná teszi a
közbenső időszakot. Azaz szerintem a szerződés
egyszerre határozott illetve határozatlan idejű: Az
esemény (eladás) eléréséig határozatlan, attól kezdve
pedig határozott idejű.

nonolet # 2018.04.23. 07:44

Keresd már MOST hisz napok óta tudod, hogy: KELL!!!!

szörfös # 2018.04.23. 07:36

Igen, a "legkésöbb" szóból lehet egy hurkot kötni, de ott van még a 6:117. § Ptk a függöben lévö feltétel.

A "legkésöbb" alatti idöt meg kellet volna további feltételekkel illetve magyarázattal szabni, pl. akkor azideig a rendes felmondási idö érvényes, stb. De ez nem kötöttük meg.

Nos, hadd mondja ki a végsö szót egy biróság. Kiváncsi vagyok erre a jogorvoslásra.

Az eredeti kérdésmre azonban még nincs válasz:

milyen határidö van (ha egyáltalán van ilyen) ellentmondani a bérbeadó felmondására, ha nem tudok június végéig kiköltözni? Vagy maradjak és várjam meg a birósági jogeröt kiköltözésre. Vagy informáljam a "jó fejet" elöre, hogy tudjon diszponálni idöben?

A problémám a július elejétöl való újabb appartement keresés: itt a Balaton partján július és augusztus között minden fáskamrát és seprüszekrényt kiadnak; a lakáspiac csak az ösztöl müködne megint.

Szomorú örökös # 2018.04.22. 05:01

szörfös

Szerintem sincs szó határozott időről. Egyszerűen azt határozta meg a tulajdonos, hogy amennyiben eladásra kerül az ingatlan, te azt nem akadályozhatod azzal, hogy ott maradsz a lakásban. Nekem is volt bérlő a lakásomban, amikor árultam, nagyon sok jelentkezőnek éppen ez volt az egyik fő ok, amiért nem érdeklődtek tovább. Jobban teszed, ha készülsz a június végi költözésre.

nonolet # 2018.04.21. 21:50

"A jelen bérleti szerződés legkésöbb!!!!!!!!
az ingatlan eladásáig terjedő időszakra jött létre."

Ez így határozatlan idejű a "legkésőbb" miatt.

Lásd: viszek neked egy kiló kenyeret legkésőbb 11 óráig.
Mostantól 11-ig tehát bármikor vihetem.

A bérlet pedig bármeddig tarthat, a felek döntése szerint
De csak max az eladásig.

- -

A "legkésőbb" nélkül jelentené azt
amit te szeretnél,
hogy
az eladásig maradhatsz.

(de akkor maradnod is kéne, te sem mondhatnád fel)

drbjozsef # 2018.04.21. 18:56

Szerintem a "legkésőbb" szó érdemben módosítja a mondat jelentését. Számomra pont a határozatlansága tűnik fel elsőre.

szörfös # 2018.04.21. 17:29

Kedves Hölgyeim és Uraim,

köszönöm a kimeritö válaszokat. Bocsánat hogy csak most tudok érdemben válaszólni, illetve kiegésziteni. àprilis 17.-én kaptam az emailt.

Remélem nem sértek szerzöi jogokat, ha a bérleti szerzödésböl idézek:

"2. A jelen bérleti szerzödés legkésöbb az ingatlan eladásáig terjedö idöszakra jött létre.

A bérlö tudomásul veszi - mivel az ingatlan eladás céljából piacon van - amennyiben az ingatlan eladásra kerül, a felmondási idöszak két hónap".

Ennyi. Mást nem kötöttünk ki. Semmi Ptk.-t.

Olvasom a "1993. évi LXXVIII törvényböl" -böl, ahogy ajánlották volt, ahol a 23.§ (2) alatt az áll:

"A határozott idöre szóló, illetöleg valamely feltétel bekövetkezésig tartó lakásbérleti jog a szerzödésben meghatározott idö elteltével, illetöleg a feltétel bekövetkezésekor szünik meg."

Mint nem juriszt azt gondolom, hogy az utólsó félmondat illik a szerzödésemhez, tehát mégis egy határozott idöre szóló szerzödésröl lenne szó.

Szép Vasárnapot mindnyájuknak!

nonolet # 2018.04.21. 12:11

szörfös

Nabumm... éppen nem a ház eladása miatt mondott fel, hanem csak úgy.

Mit ír szerződésed normál felmondásról?

Ha semmit akkor a PTK játszik.

Miszerint ...

A hónap 15.-ig a hónak végére lehet felmondani.
A hónap 15.-e után a következő hó végére lehet felmondani.

A június végi határidő tehát teljesen korrekt!
Hisz MÉG!!! több mint 2 hónap van addig.

Vagyis semmilyen kifogásod nem lehet ellene,
HA!! a konkrét
szerződésed nem mond a 2 hónapnál is hosszabb időt.