határozott idejű bérleti szerződés felmondása


arpi49 # 2017.10.16. 16:47

Tisztelt hozzáértő Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni,hogy mit tegyek.(próbáltam néhány napja már üzenetet írni de ne jelent meg ezért újra leírom.)
5 éves gondozott asztmás kislányomat egyedül nevelő anyuka vagyok 2 ,5 éve pályáztam egy 1 szobás önkormányzati lakásra melyet meg is nyertem de felújítási kötelezettséggel (300 000 Ft volt kiírva a pályázat.De a duplájába került a végén. 2 évre adták meg a határozott idejű bérleti szerződést.A két év leteltével már csak 6 hónapra kaptam meg a bérleti szerződést és ha ez is lejár (2017 10 31)kor adjam le a kulcsot mert az ingatlan ki lesz ürítve. Bp 10 ker Bihari u 8/c Kértem a hivatalt
hogy adjanak nekünk egy csere lakást mivel mind végig fizettem rendesen.Egy csere lakást akartak kiutalni ahova
az ember kíséret nélkül nem mer felmenni 10 ker Szállás u Bihari u sarok a lakás le van pusztulva.Egy másik lakás nincs ez volt a válaszuk. Szeretném kérdezni hogy mivel pályázati úton kaptuk meg a kislányommal a lakást jogosult vagyok e másik lakásra vagy el kell hagynom a lakást amibe olyan sok pénzt fektettem be,és ki fizeti ezt vissza nekem,mi történik velünk ha nem ürítjük ki a lakást? Köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2017.10.11. 21:51

Nico

Kaukció nem létezik a bérletnél csak kaució!

Feljelented lopásért és magánlaksértésért!

Szomorú örökös # 2017.10.11. 05:05

Ncoo007

Az ott lévő több mint 100.000 e ft értékű tárgyaimat a kijelentkezés után visszakapom. A holmimat, irataimat összepakolta

Nyilván mivel nem tulajdonította el a cuccaidat, hanem egy előzetes egyeztetést követő időpontban visszaadja őket, így szerintem ez a része szabályos. Hogy engedély nélkül ment be, az megint egy másik történet, ez esetben esetleg kérhetsz birtokvédelmet, de abban az eljárásban nagy valószínűséggel minden körülményt meg fognak vizsgálni és ha a sok disznóság kiderül erről a bérletről, az nem biztos, hogy bármelyikőtöknek jó lenne. Szerintem inkább hagyd menni a történetet.

a 2 havi 150.e ft os kaukciót nem adja vissza, mivel az 1 évet nem töltöttem ki.

Igaza van, itt tökéletesen leírták már többször, hogy határozott bérleti szerződés esetén követelheti-követelhetné a szerződés lejártáig a bérleti díjat.

Az albérletbe való bejelentkezéskor felhatalmazott a lakcím bejelentő lap aláírására a nevükben, most okirat hamisítással fenyegetőzik

És? Nincs igaza? Nagy hiba volt ezt meglépni... :-O

a 75.000 ft helyett 40.000 ft os számlákat adott.
Egyébként a bérleti szerződés szerint minden hónap 15. ig kellett rendeznem a költségeket. Ezek az iratok, sajnos nincsenek nálam, minden az albérletben maradtak.

Ha a szerződésed is ott maradt a bérletben, akkor a szöveg első részét nem is igazán tudod bizonyítani, az kevés, hogy a számlát bemutatod, igazolni kell, hogy 75 ezer volt a bérleti díj. Esetleg ha nem kp-ben, hanem utalással fizetted, akkor van esély, hogy ez bizonyítható.

És hát végül én laikusként írtam az eddig itt általam olvasottak alapján a véleményemet, de az is hozzá tartozik, hogy ha magyar történetet akarsz leírni, akkor máskor ne a német lakásbérletekről szóló oldalról másolj ide infókat.

Ncoo007 # 2017.10.10. 21:32

jelenleg amiket találtam neten :
önkényesen mentek be a lakásba, én erre nem adtam engedélyt, ez már önmagában magánlaksértés btk 221.§
( http://www.vidakovics.hu/…anlaksertes/ )
Az, hogy lecseréltette a zárat, meglévő szerződésnél megint csak nem szabályos.
Ha valaki nem fizet, és vagy nem rendeltetésszerű használat miatt akarjak kirakni, hivatalos levélben kell értesíteni. ( email, sms , telefonhivás nem minősül ennek. )
http://www.piacesprofit.hu/…szabalyosan/

A nav szerint a kaukció / bérleti dij, szintén beszámitható nemfizetés esetén.
https://adozasitanacsadas.hu/…etett-ovadek

Mivel érvényes szerződésem van, a magánlaksértés mellett, ha odamegyek a lakáshoz, és nem tudok bemenni ( mivel lecserélték a zárat :D ) rendőrt kell hívni, kijönnek és intézkednek.
http://www.nemetugyek.de/…e-a-lakasba/

de még várok 1-2 tanácsot.

nonolet # 2017.10.10. 21:02

"Az ott lévő több mint 100.000 e ft értékű tárgyaimat a kijelentkezés után visszakapom. "

"Mit lehet tenni? "

Kijelentkezni!!!
Elhozni a tárgyaidat és ÖRÜLNI!

Annak, hogy ennyivel megúszod.
Mert követelhetne többet is...

A többivel meg ne foglalkozz.

- -

"( tőlem függetlenül maradtam jövedelem nélkül. )"

Ez valójában senkit nem érdekel a jogban.

Az ősi alapelv ugyanis az, hogy:

A szerződéseket be kell tartani.
Aki nem tartja be az helytáll, kárt térít.

Ennyi, ebből indulj ki.

drbjozsef # 2017.10.10. 13:33

Lokelon,

nonolet leírta a litánia végén (bár én se szoktam végigolvasni).

Az új Ptk. szerint a határozott is felmondható idő előtt, ha erről kifejezetten megegyeztek a szerződésben. Ha nem, akkor nem mondható fel.

Ncoo007 # 2017.10.10. 13:04

"2017. januar 15. én albérletbe költöztem Debrecenben. Havi 75.000 ft + rezsi ( kb 35.000 ft ) Kaukció 2 hónap 75.000 + 75.000 ft. A második havi kaukciót részletekben fizettem ki 3 hónap alatt.
2017.01.02 án kezdtem el dolgozni, igy a bérleti szerződést 3+9 hónapra írtam alá. Közben a cégnél 2017 májusában szervezeti változások történtek, megszüntették az alkalmazotti státuszt csak vállalkozói formában maradhattak a dolgozók.
2017 07. hóban kiderült, hogy nagyméretű vesekövem miatt azonnali műtétre szorulok, amit időközben el is végeztek rajtam. A munkaviszonyom 2017.07.21 vel betegség illetve a szervezeti változások miatt megszűnt. Jövedelem nélkül maradtam. A tartalékaimból mivel követelték 09.30 ig tudtam rendezni az albérleti díjat, mivel nem sikerült elhelyezkednem, hazaköltöztem. A főbérlőnek október 3 val jeleztem, hogy a 150.000. e ft kaukcióból az október havi díjat , rezsit vonja le, és október 30. val az albérletet felmondom. A mai napon telefonon értesített, hogy a zárat lecseréltette, kizárt a lakásból. ( engedélyem nélkül mentek be. ) Az ott lévő több mint 100.000 e ft értékű tárgyaimat a kijelentkezés után visszakapom. A holmimat, irataimat összepakolta, a 2 havi 150.e ft os kaukciót nem adja vissza, mivel az 1 évet nem töltöttem ki. Az albérletbe való bejelentkezéskor felhatalmazott a lakcím bejelentő lap aláírására a nevükben, most okirat hamisítással fenyegetőzik, ami így igaz, mint ahogyan az is, hogy a 75.000 ft helyett 40.000 ft os számlákat adott.
Egyébként a bérleti szerződés szerint minden hónap 15. ig kellett rendeznem a költségeket. Ezek az iratok, sajnos nincsenek nálam, minden az albérletben maradtak.
Mit lehet tenni? ( tőlem függetlenül maradtam jövedelem nélkül. )

Lokelon # 2017.10.10. 11:56

Köszönöm a válaszokat! Az új Ptk-ban van valami olyasmi, hogy 30 napos felmondással felmondható a dolog 30 nappal, vagy következő hónap X. napjára ,ha elmulasztottuk a forduló napot.

Ez esetben rám ez nem vonatkozik? hanem mindenképpen a határozott időtartam vége lehet?

Köszönöm ismét a válaszokat, meg a türelmet, nagyon nem értek ehhez sajnos, és minden ismerősöm mást mond, az ő ügyvéd ismerőse máshogy tudja, stb :(

MajorDomus # 2017.10.09. 17:51

Egyszerűbb egy ügyvédnek átadni.
16.000 ft mokk-al egyűtt.

ObudaFan # 2017.10.09. 14:55

SolnesM

Közjegyző jár el, mint a fizetési meghagyást kibocsátó hatóság. Természetesen emellett ügyvéd segítségét igénybe veheted. Ha gazdálkodó szervezetként (cég, egyéni vállalkozó, civil szervezet) áll fenn a követelésed, akkor elektronikus benyújtásra vagy kötelezett, így ha nincs elektronikus aláírásod, akkor ügyvéddel célszerű eljárni.

nonolet # 2017.10.09. 14:50

Közjegyző.

3%, de minimum 5000 Ft asszem.

A költségét célszerűen igényelni kell
a tartozás mellett és úgy indítani az FMH-t.

Ha fizet, akkor OKÉ!

Ha nem fizet, csak lapít.
Akkor végrehajthatóvá válik, küldheted rá a végrehajtót.
(persze az sem ingyen dolgozik, azt is előlegezned kell)

HA ellentmond az FMH-nak, akkor
eldöntöd, hogy per legyen-e belőle ?
(újabb 3% illetékért, de minimum +10000 eFt asszem)

HA végül pert nyertél, és fizet oké!
Ha nem fizet ráküldheted a végrehajtót...

SolnesM # 2017.10.09. 13:59

Kedves Fórumozók !
A fizetési meghagyás technikája hogyan történik ?
Ügyvéd vagy közjegyző ?
Van felém egy tartozás kb. 130 eft. Ez az összeg kevés még vagy már megéri ?

Üdv. SM.

Rexor # 2017.10.09. 13:36

A a határozott időtartam végéig a bérleti díjat követelheti a rajtad bérbeadó. A gyakorlatban jól látod, bukod a hátralékos bérleti díjat (amibe a kaució beleszámít).

nonolet # 2017.10.09. 09:04

A határozott
az alapban felmondhatatlan
hisz
épp ezért határozott!!!!

Vagyis alapban, ha idő előtt lépsz le
(és nem egy alapos rendkívüli indokkal)
akkor is ki kell fizetned végig a bérleti díjat.

A kauciód pedig a végén majd visszajár,
HA
nem okoztál semmilyen kárt a bérletben.

Tehát normál esetben tárgyalj, alkudj...
Egyezzetek meg a távozás feltételeiről, áráról.

Persze le is léphetsz, de azért szól előre.
(hogy készüljön a bérbeadó a megürülésre, ne szívasd fölöslegesen)

A gyakorlatban kicsi az esélye,
hogy beperelnek az idő előtti távozásért.
A kauciót ekkor persze aligha kapod vissza...
...és te sem fogsz perelni miatta!

Azaz "békesség" érdekében bukod.

Azonban érdemes ezt az alkut/meggyezést
egy pársoros feljegyzésben rögzíteni és aláírni.
Ezzel elejét véve egy estleges vitának-pernek.

-

Az új PTK annyit módosított, hogy

HA!!! beleveszitek
a határozott szerződésbe a lehetőségét,
AKKOR a határozott is MÉGIS felmondható lett,
egy normál felmondással is...

Lokelon # 2017.10.09. 07:34

Kedves Fórumozók,

Azt szeretném megkérdezni, hogy határozott idejű 1 éves szerződést kötöttem, amely február 28-ig szól, azonban október 31-nél tovább nem laknék ott, külföldi munkalehetőség miatt.

A szerződésben a felmondási lehetőségeknél csak az azonnal hatályú szerepel, rendes felmondásra nem tértünk ki, viszont arra sem, hogy a 2 havi kaucióval mi történjen ilyenkor.

A gyakorlat szerint úgy tudom, hogy ez "bánatpénzként" a bérbeadónál marad, de olvastam olyan verziót is, hogy mivel ez abszolút felmondhatatlan, a lejáratig fizetnem kell.

Sajnos a neten a régi és új Ptk. és egyebek között én elvesztem.

Ha esetleg a bérbeadó megmakacsolná magát, szeretném tudni, hogy csak a 200 ezret bukom, vagy 500 ezret mert februárig fizetnem kell?

Nagyon köszönöm előre is!

MajorDomus # 2017.09.13. 19:49

Hát,húzzál ki két hónapot addig nem fizetsz. Addig keress lakást és elhúzol.

Perelni nem fognak.

nonolet # 2017.09.13. 09:47

Fogod magad és lelépsz...
A két havi pénz meg alighanem a tandíjad lesz.

HA!
a tulaj és/vagy a fő bérlő
valóban feketén adja ki a lakást,
akkor nem fog beperelni senki a lelépésért.

De vélhetően egyébként sem perelne senki az idő előtti távozásért.

-

A legális út, hogy amikor épp nincs otthon a főbérlő.

Akkor ismerőseid közül választott két tanúval
jegyzőkönyvezed magadnak a fennálló körülményeket.
(lehetőleg fotóval/videóval is alátámasztva)

Aztán erre alapozva felmondod a szerződésed
erre a "rendkívüli ok"-ra hivatkozva, írásban !

Azonnali hatállyal és egyben
a kaució SZERZŐDÉSED szerinti !!!
visszaadására is felszólítva.

Mivel ha az albérlet nyilvánvalóan nem felel meg a szokásos és elvárható lakhatási körülményeknek a felmondásod jogszerű lesz, nem érdekes a határozott idő.

A felmondás napján kiköltözől és aztán vársz.
A SZERZŐDÉSED szerinti elszámolásra.

Ha eltudtok számolni OKÉ!

Ha nem akkor eldöntöd, hogy a jogi útra lépsz-e?
(fizetési meghagyás és esetleg per)

Vagy hagyod veszni...

-

Ha netán mégis perelne, akkor
ott a jegyzőkönyv és megpróbálod
bizonyítani vele az igazad.

Bubbancsbabaa # 2017.09.13. 07:26

Igen, tudom, hogy járna nekik, ezért is írtam ide, hátha valakinek van valami ötlete. Ezelőtt is laktam bérletben/albérletben, és igen, semmi közöm nem volt/nincs hozzá, hogy van kiadva. De így még sohasem jártam, azért is írtam ide, mert már nagyon elkeseredett vagyok.
Nem az a szándékom, hogy mindenképpen nekik legyen rossz, meg feljelentgetés és társai.. de magamnak sem szeretnék rosszat.

Minden hónapban időben fizetek, amiről hál' Istennek papírt is írunk. (Tudom, most jön az, hogy mondani bármit lehet..)

Tényleg köteles vagyok elviselni, hogy a macska a kádba/szőnyegre/ajtó elé/bárhova odacsinál, és én takarítok utána, mert a főbérlő sosem veszi észre állítólag? Hogy napokig nem mosogat az illető, és hetekig nem takarít? Értem én, hogy alkalmazkodás meg minden, de nem házvezető vagyok, fizetek ezért a lakásért. A szerződésben szerepel, hogy a közös helységeket mindkettőnknek rendben kellene tartani. Nem arról van szó, hogy szanaszét hagy pár cuccot, hanem masszív kosz van és bocsanánat a kifejezésért, de masszív hugyszag, ami már benne van a padlóban. Ilyen körülmények mellett szerintem senki nem lakna szívesen, vagy hagyna ott 2 havi pénzt. ( de bocsánat ha tévedek)
Sok olyat találtam a neten, hogy mi van abban az esetben ha a bérlő/albérlő koszos/trehány stb, de ilyen esetről semmit.
Ellenkező esetben, engem kitennének, abban biztos vagyok.
És két hónapig nem tudom húzni a nemfizetést.

SolnesM # 2017.09.13. 06:47

T. Bubbancsbabaa !
Tipikus albérlő vagy. Mások általában rosszul használják ezt a kifejezést.
A bérlőtársad aki valójában a te főbérlőd, szerinted trehány stb. hát bizony neked kell hozzá igazodni, ami néha nehéz. egyébként szabad ember vagy bármikor mehetsz. Na most az a 2 havi kaució , Hát elviekben még te tartozhatsz neki, mivel határozott idejű szerződésnél az időpont végéig.... vagy annak meghatározott hányadáig járna nekik a bérleti díj.
Egyébként könnyű a megoldás.
a legközelebbi bérlet és rezsi fizetéskor valami pénzügyi nehézségre hivatkozol.... szép udvariasan, majd telik az idő újabb hárítás és a második kifizetése alkalmából felszívódsz. pá. Hogy kitartozik kinek mi nem tudhatjuk sok lényeges részlet ismeretének hiányában.
te is hagy valami tartozást a főbérlőd is tartozik valamivel a mérleget mi nem tudjuk innen megállapítani.
feketén van kiadva az albi, nem akarja, hogy nyoma legyen a beszélgetéseknek.
Lehet ,de sok közöd nincs hozzá !

A következő helyen legyél körültekintőbb !!

Bubbancsbabaa # 2017.09.13. 06:22

Tisztelt fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, mert már nagyon tanácstalan vagykk :(
Egy albérletben lakom, ahol beköltözéskor határozott idejű szerződést kötöttem, 2 havi kaucióval. Bérlőtárshoz költöztem, aki már régóta lakik ott, a szerződést is vele írtam, a pénz is nála van.
Viszont iszonyatosan koszos, rendetlen, trehány, undorító a lakás, az állat után sem takarít, hánynom kell a lakástól. Többször szóba került már, változás azóta sem történt, a tulaj meg pont leszarja az egészet, teljesen elzárkózik mindentől, neki csak a pénz kell. Nyilván nem akar belebonyolódni, feketén van kiadva az albi, nem akarja, hogy nyoma legyen a beszélgetéseknek.
A kaucióm meg már nincs meg, ez időközben kiderült egy elszólásból. Kértem, hogy bontsuk fel a szerződést, el akarok költözni, de mivel nem járt még le a kiszabott határozott határidő, ezzel takaróznak.
Ebben az esetben tényleg el kell viselnem azt, hogy undorító, büdös és koszos a lakás, és még fizessek is érte, és nincs mit tennem? A kauciót nem hagynám bent, nekem sok az a pénz, meg amúgy is, ilyen lakásban ingyen sem laknék :(
Mit tudok tenni ilyen esetben?
Előre is köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2017.09.01. 18:35

De nem visszamenőleg!

nonolet # 2017.08.24. 11:32

Az új PTK már megengedi, hogy

  • a határozott idejű (lakás)bérleti szerződést
  • a felek idő előtt is felmondhassák RENDES felmondással
  • HA ebben a szerződésükben megállapodtak
Bea1 # 2017.08.24. 08:00

Köszönöm a válaszokat.

matthiasi # 2017.08.24. 07:57

Egyébként én pl. ezért se kötök soha sem határozott idejű szerződést.
Mindig történhet valami ami előre nem látható.
Mind a bérlő mind a bérbeadó részéről !!

matthiasi # 2017.08.24. 07:52

Szerintem a házban lévő közös csövek elöregedése vis major, ilyen esetben, főleg, ha ez benne is van a szerződésben, nem kellene a bérbeadó nyakába akasztani a következő albérlet költségeit.
” Bizony így van. Akik mást mondogattak, azok teljesen tájékozatlanok.
Még hogy 1 milla, de a csere is legalább 3 hónap. A kérdező is láthatta, hogy mi van.
Habár aki a kutyáját félti az sokat nem ért a gázhoz.
szivárgunk is (mellette pedig ott a kutyus, aki miatt félünk, és minden ablakot tárva nyitva hagyunk, hogy a gáztól baja ne legyen).
Érdekes a robbanástól nem fél. pedig akkor fucs mindennek , lesz vagy 100 millás kár.
Nyilván olcsón kapta a lakást és még ebet is vihetett !