elővásárlási jog kontra foglaló


hínársrác # 2018.03.19. 19:42

SZia.
Elég bonyolult de leírom.
Foglalóztam egy gépkocsit amről egy héttel később egy szervizes átnézés alkalmával olyan hibák láttak napvilágot amik javítása több 100ezres kiadást jelentettek volna számomra. Konkrétan a futóműre, lengéscsillapítókra, fékekre, gumikra és a motorra gondolok. Kiderült még hogy a kocsi festve volt több helyen mert sérült karosszériával érkezett németből. A kereskedő a hibák fényében sem engedett az árból, sőt jelezte ha elállok akkor 150ezer forintom bánja. Ezek fényében a jelenlegi áron nem kívántam megvenni, és felvettem egy ügyvéddel a kapcsolatot, aki írt is a kereskedőnek egy felszólítást hogy fizesse vissza 8napon belül nekem a foglalót de arra sem reagált.
Valószínűleg nem én vagyok a 16éve alatt az első aki ilyennel próbálkozik, és nem tart attól hogy perre viszem a dolgot.

SaireyVMK # 2018.02.18. 10:10

Ha van rendszáma akkor azt is rá kell írni.
Valamint mi az az olvashatatlan szöveg amely mellett egy 2,65 milliós összeg fel van tüntetve ? Az érdekelne engem roppantul a helyedben. Vagy az 2b 50'000 fene se tudja elolvasni ,hogy mi az ott. Annyit kivettem belőle,hogy vonóhorog és ,hogy a vételi áron felül.

De ezt csak laikusként mondom. A lényeget tartalmazza szerintem. Miért ki akar és mibe belekötni? Vissza akarja szerezni valaki a foglalót? Vagy mi a szituáció?

hínársrác # 2018.02.09. 14:58

Kedves fórumozók.
Véleményeket kérnék az alábbi foglalóról hogy ilyen formában mennyire hiteles?

https://drive.google.com/…vfp-VR0/view?…

DValcsi # 2012.03.02. 13:24

Köszönöm Sándor a véleményed! Van ügyvédem, ő is a pert említette, mert szerinte azzal sikerül visszakapni. Inkább csak érdekelt más szakember véleménye is, hátha van jobb ötlet. De ezek szerint akkor csak a per maradt, meggyőzni nem lehet őt...
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.02. 08:10

Egy pillanat! Valamit tisztázzunk. Az nem kérdés, hogy hogyan lehet visszaszerezni az egyébként visszajáró foglalót, ha az eladó nem akarja visszaadni. Természetesen fizetési meghagyással, perrel. Hiszen nbem verheted ki belőle.
A kérdés az az, hogy visszajár-e egyáltalán az a foglaló. Az én véleményem az, hogy pusztán azzal, hogy úgymond állítasz magad helyett vevőt, nem mentesülhetsz a szerződés meghiúsulásának jogkövetkezményei, így a foglaló elvesztéses alól. Ugyanakkor mégis megoldható az ügy, talán az eladó meggyőzésével is, ha pedig nem, akkor az ügylet megfelelő alakításával. (Persze, ha a helyetted állítandó vevő is benne van.)
De van ügyvéded, úgyhogy inkább őt kell kérdezned.

DValcsi # 2012.03.01. 13:03

Köszönöm a válaszokat!
Az új vevő még előbb tud fizetni, mint mi tudtunk volna, úgyhogy az eladónak úgymond még jót is tettünk azzal, hogy nem mi vettük meg. A kérdés az, hogy hogyan lehet úgy megcsinálni az ügyletet, hogy az eladó önként visszaadja? Az én ügyvédem (ismerve a részleteket) azt mondja, hogy csak bírósági úton van esélyünk. Én örülnék, ha szerződésben is meg lehetne oldani, békés úton.
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.01. 08:23

Szerintem szigorúan véve a leírt esetben nem követelhető vissza. De valóban meg lehet úgy csinálni az ügyletet, hogy visszafizetendő legyen. Ha ezt az eladóval is meg tudják értetni, akkor önként visszaadja a foglalt így is.

ObudaFan # 2012.03.01. 07:32

Ha az új vevő mindkét részletet az eredeti szerződés szerint hajlandó megfizetni, akkor szerintem visszakövetelhető a foglaló.

DValcsi # 2012.02.29. 20:29

Kedves Fórumtársak!
Az alábbiakban szeretném a segítségeteket kérni:

Tavaly augusztusban lefoglalóztunk egy lakást, 1,3 millió Ft-tal. Vállaltuk, hogy idén március 31-ig 4 millió előleget és idén augusztus 31-ig a fennmaradó részt kifizetjük.
Időközben tönkrement a vállalkozásunk, a végtörlesztés miatt kényszerhelyzetbe kerülve 7 millióval olcsóbban adtuk el a házunkat és így nem tudjuk megvenni az ingatlant. Megbeszéltük az eladóval még jóval a szerződésszegés (március 31.) előtt, még január elején, hogy nem fogunk tudni sem 4 milliót, sem a többit kifizetni, de segítünk vevőt találni. MEgígérte, hogy ha ezt megtesszük augusztus 31-ig, akkor visszaadja a foglalót, mihelyst a vevő leteszi az ő foglalóját. Később, már küldtünk vevőjelölteket, felhívott, hogy nem is augusztusig vár, csak március 31-ig és a foglalót is inkább csak két részletben adja oda...természetesen nem volt választásom, belementem. Most találtunk egy vevőt, aki meg is veszi a lakást, igaz, 300 ezerrel olcsóbban, de úgy gondoltuk, hogy bebukjuk a foglalóból, mert nem tehetünk mást, így 1 millió jár vissza. Erre kitalálta az eladó, hogy nem is ad vissza csak 700 ezret vagy ha nem tetszik, akkor inkább semmit.
A kérdésem az, hogy jelen esetben, amikor elővásárlási jogunk van (földhivatali bejegyzéssel) és a körülményeink váratlan fordulatot vesznek, ami miatt nem tudjuk megvenni a lakást (még hitelt sem tudnánk felvenni, mert nincs munkánk és két pici gyerekünk van, erre senki nem ad ekkora hitelt), de találunk magunk helyett mást és olyan feltételekkel, hogy az eladó nem károsodik, mert a különbözetet mi álljuk (a vételárból hiányzó 300 ezer Ft-ot), akkor nem jár-e az 1 millió Ft vissza? Vagy esetleg a teljes összeg, mivel vevőként nem tehetünk arról, hogy a vártak ellenére így alakultak a körülményeink?
Tudom, hogy a foglaló elveszik, ha elállunk, de itt az a kérdés, hogy a gondoskodás nem elég-e ilyenkor? Hiszen a szerződés szegés csak az előleg nem-utalásakor, azaz március 31 után következett volna be. Ráadásul az új vevő nem augusztus 31-ig, hanem április 30-ig ki tudja fizetni a teljes összeget, amivel még ők nyernek, nem beszélve arról, hogy időközben ők használták a mi általunk lerakott foglalót...
Várom a válaszokat, reménykedve valami megoldásban, mert még 1 Ft is nagy segítség lenne a mostani helyzetben!
Köszönöm!
V.