Termőföld kifüggesztés


laila0616 # 2015.02.09. 07:47

A földhivatal azt mondja, hogy utólag nem lehet átjavítani, ugyanis a jegyző ráírta, hogy a "lejárat napja jogvesztő határidő". Hozzáteszem, hogy a jegyző nem elszámolta a napot és kis bakit vétett, hanem gyakorlatilag a hónapot rontotta el, és úgy néz ki, mintha 1 napig lett volna kifüggesztve, holott az iratokból látszik, hogy több mint 2 hónapot nála parkolt az iratcsomag. Azt mondjátok, hogy a Ket.-ben meghatározott kijavítás szabályai ilyenkor alkalmazhatók (lettek volna)?
Válaszolva a kérdésedre K.B.S., bizonyos mértékben keletkezik kára, ha az eladó nem fogadja el a korábbi vételárat. Ugyanis a földet már birtokba vették, azon dolgoztak, vetőmagokat vásároltak, stb.

skele # 2015.02.07. 08:42

Jó napot. Segítséget szeretnék kérni.

Szerettem volna megvásárolni egy szőlő területet. A szőlő az én szőlőm közvetlen szomszédja. Helyben lakó vagyok és földműves. A szőlő tulajdonosával meg is egyeztem és lekezeltünk. Azt mondta hogy a szüret után akkor mehet az adás/vétel. Eltelt a szüret és kifogásokat keresett hogy nem ér rá stb. Nem olyan régen pontosabban 2015 Január 12.-én egy ismerősöm azt mondta hogy tudomására jutott hogy a szőlőt amelyiket én akartam megvenni már eladta másnak az illető. Besiettem a polgármesteri hivatalba és a jegyző valóban azt mondta hogy 2014 November 13.-án behoztak egy adásvételi szerződést a szőlőről és hogy elvileg ki van függesztve és 1 nap van hátra a kifüggesztésből a 60 napból. Én jeleztem felé hogy akkor én elővásárlási jogomat szeretném érvényesíteni. Ekkor azt mondta a jegyző hogy semmi akadálya és írjam le egy papírra ezt. Le is írtam. Átvette és ekkor úgy gondoltam hogy minden rendben lesz. Azt viszont jeleztem felé hogy a KIFÜGGESZTÉST AZ INTERNETEN NEM TALÁLOM. Megjegyzem a polgármesteri hivatalban sem volt kifüggesztve és így nemtudtam tudomástszerezni erről.A JEGYZŐ AZT MONDTA ELFELEJTETTE FÖLRAKNI AZ INTERNETRE.
Eltelt 2 nap és 2015 Január 14. én bementem a hivatalba a jegyzőhöz és érdeklődtem hogy rendben van e az ügy. Azt a választ kaptam hogy összekeverte az iratokat és a kifüggesztést befejezettnek tekintette 2015 január 13.-án és már el is küldte az iratokat a leendő új tulajdonosnak és az eladónak és a földhivatalnak hogy a kifüggesztés rendben lezajlott.
Ekkor jeleztem felé hogy itt törvénytelenség történ. Sőt az internetre sem volt fölrakva. Ekkor belement abba hogy ír egy javítást hogy tévedés történt és mellékelte hozzá az én 2015 Január 12. én beadott igényemet az elővásárlási jogomra.
Azt tudni kell hogy aki meg akarta előlem vásárolni a szőlőt az is szomszédja az illetőnek de viszont nem helyben lakó.

Az ügy most úgy áll hogy a megyei földhivatal elküldte az ügyet az agrárkamarának, az agrárkamara továbbította a helyi földbizottságnak akik elvileg engem támogattak de nem merték fölvállalni hogy a jegyző hibázott és azt sem írták be a támogatásukba hogy nem volt kint az interneten sem. Ezután az agrárkamara fog dönteni ez ügyben de jelezték felém hogy mivel nem indokoltam meg az elővásárlási jogomat kellő képen ezért formai okokra hivatkozva figyelembe sem veszik hogy beadtam azt. Arra a kérdésre hogy az interneten nem volt kifüggesztve azt mondták hogy nekik nincs joguk vizsgálni azt hogy az internetre ki volt e függesztve. Most hétfőn lesz a döntés az agrárkamaránál az ügyben. Amit így valószínűleg nem számomra kedvezően fognak meghozni.

KÉRDEM ÉN AZ HOGY EGY SZŐLŐ ADÁSVÉTEL NEM VOLT KIRAKVA AZ INTERNETRE AZ KIRE TARTOZIK? Hova fordulhatnék ez ügyben mert mindenhol azt a választ kaptam hogy ŐK azt nem vizsgálják. Akkor miért hozták ezt a törvényt hogy egy adásvételt ki kell függeszteni 60 napra és az internetre is ki kell rakni? Amennyiben írásban jelzem a megyei földhivatal felé hogy nem volt kirakva az internetre az adásvételi szerződés elég lesz e valamire?

A másik kérdésem az lenne hogy ha az agrárkamara egy magas beosztású alkalmazottja a helyi földbizottságban is tag az mennyire összeegyeztethető jogilag?

Fline # 2015.02.06. 10:12

Csak akkor tudja ilyen módon javítani a jegyző a saját elírását, amennyiben még időben rájön, hogy elírta (ott helyben a saját eljárásának időtartama alatt).
Ha már elküldte a földhivatalnak, az nem fogja neki visszaküldeni javítani.Még jó, hogy nincs ilyen fázisa a hatósági jóváhagyásnak, mert honnan is lehetne tudni, h elírta, vagy tényleg nem tartotta be a határidőket. Azt gondolom utólag nincs helye javítgatásoknak.
Egyébként nem nagy agytevékenység helyesen ráírni a kifüggesztés dátumát, meg a jogvesztő határidőt. És nem okoznának kárt az ügyfeleknek. Csak tudni kéne , mi a különbség közzététel és kifüggesztés között.

Nekik is kötelességük betartani a jogszabályokat, főleg, hogy ekkora galibát okozhatnak ezzel egy vásárlónak vagy bérlőnek.

lajcsó # 2015.02.06. 09:51

"És hogyan javítsa ki a jegyző, ha a földhivatal kapásból megtagadja?"
Áthúzza a téves dátumot és fölé/alá/mellé írja a helyes dátumot+szignálja. De hangsúlyozom, kijavításnak csak elírás esetén van helye!!!

"Nincs olyan fázisa a hatósági jóváhagyásnak, amelyben a jegyző ilyen szintű hibát javíthat!"
Sajnos nincs. A törvény tételesen felsorolja, hogy a hatósági eljárás során milyen esetekben van helye hiánypótlásnak.
" mit tehet az ügyfél? Indíthat pert a Hivatal ellen közigazgatási jogkörben okozott kár megtérítése iránt?"
Igen, amennyiben az ügyfelet kár érte.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.06. 09:50

Van kára?

Fline # 2015.02.06. 09:39

A jegyző a felelős. De hogy milyen módon lehet ezt orvosolni, nem tudom.

Az biztos, hogy ha megtagadta a földhivatal a szerződést(mert ő ilyenkor nem tehet mást), már csak bírósági felülvizsgálatot lehet kezdeményezni a megtagadás ellen, de az nem lesz eredményes, mert ugye jogosan tagadja meg.

Igen , az engem is érdekelne, mit lehet kezdeni a jegyzői eljárás sorozatos bakijaival...

emma # 2015.02.06. 09:07

És abban az esetben, ha a Hivatal hibázott, és tényleg egy nappal korábban vette le a kifüggesztést a hirdetőtábláról, akkor mit tehet az ügyfél? Indíthat pert a Hivatal ellen közigazgatási jogkörben okozott kár megtérítése iránt?
Vagy csak annyit mond, hogy elnézést? (Jobb esetben...) A Hivatal mindent megtehet?

Fline # 2015.02.06. 06:31

És hogyan javítsa ki a jegyző, ha a földhivatal kapásból megtagadja?Nincs olyan fázisa a hatósági jóváhagyásnak, amelyben a jegyző ilyen szintű hibát javíthat!

lajcsó # 2015.02.05. 21:21

"a jegyző elírta a levétel dátumát, így a földhivatal megtagadta a jóváhagyást."
Elírta vagy elszámolta? Ugyanis nem mindegy!
Ha elírta akkor javítsa ki és küldje el ismét a megyei földhivatalnak!
Ha elszámolta akkor ismét ki kell függeszteni 60 napra! (Gyakorlatilag újból kezdődik az eljárás.)

"Vagy érdemesebb lenne közig. perrel próbálkozni?"
Ha a jegyző így vagy úgy elbaltázta a kifüggesztést, akkor nincs érteleme a közigazgatási pernek, mert a földhivatal jogszerűen tagadta meg a szerződés jóváhagyását.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.05. 15:51

A bíróság kötelezheti az eladót az újabb szerződés megkötésére?
Arra nem. De a megkötött szerződés teljesítésére igen.

laila0616 # 2015.02.05. 15:12

Kedves Jogtudorok!

Egy kényes kérdéssel fordulnék hozzátok. Termőföld adásvételi szerződés kifüggesztése megtörtént, azonban a jegyző elírta a levétel dátumát, így a földhivatal megtagadta a jóváhagyást. Mialatt az eljárás lezajlott a vevő elhunyt, és a közjegyző végzésében kitért erre az adásvételre is, így az örökösök érvényesíthetik ebből fakadó jogukat (csak ekkor még nem tudták az elutasítás tényét). Gyors megoldásnak tűnt, hogy újrakötik a szerződést, és még egyszer kérik az eljárást, de az eladó már több vételárat kér az örökösöktől, és a korábbi formában nem hajlandó a szerződést aláírni. (Az vételárat ügyvédi letétbe helyezték, a hatósági jóváhagyásig.)
Mit tehetnek az örökösök? A bíróság kötelezheti az eladót az újabb szerződés megkötésére? Vagy érdemesebb lenne közig. perrel próbálkozni?
Köszönöm a válaszokat!

maximusz # 2015.02.04. 10:53

Köszönöm, hogy megtiszteltél a válaszoddal!
És egyben elnézést kérek, amiért nem egyértelműen fogalmaztam!
Válaszaidból mások számára is sok kérdés egyértelmű lett.

lajcsó # 2015.02.04. 09:33

"Ha én vagyok az egyik testvér, és elakarom adni a saját részemet /nem neki és tudomásom szerint nem is akarja megvenni/, akkor mi a teendőm?"
Neked csak annyi tennivalód van, hogy elviszed a szerződést az illetékes jegyzőhöz kifüggesztés céljából. (Bár ezzel az eljárással a vevőt is meghatalmazhatod. A meghatalmazást az adásvételi szerződés is tartalmazhatja.)
A szerződéshez hatósági jóváhagyás szükséges.

maximusz # 2015.02.04. 09:12

Az 2014.10.07. 18:36 - hozzászólásodra alapoztam, de a mostani válaszodból kiderült számomra, hogy ha a tulajdonostárs közeli hozzátartozó akkor, más szabályok vonatkoznak.
Köszönöm! Ez a része most már tiszta.
Vegyük a saját esetemre. Ha én vagyok az egyik testvér, és elakarom adni a saját részemet /nem neki és tudomásom szerint nem is akarja megvenni/, akkor mi a teendőm?

lajcsó # 2015.02.03. 22:21

Bizony elég rosszul tudod.

  1. A közeli hozzátartozók közötti föld átruházás esetén nem kell alkalmazni (a nem földműves szerző fél esetében) az 1 hektáros szerzési korlátot. (A testvér közeli hozzátartozónak minősül.)
  2. Közeli hozzátartozók közötti föld átruházás esetén nem áll fenn elővásálási jog. (Tehát nem kell kifüggeszteni a szerződést.)
  3. Közeli hozzátartozók közötti föld átruházás esetén hatósági jóváhagyás sem szükséges. (Tehát a szerződés egyből mehet a járási földhivatalba.)
maximusz # 2015.02.03. 21:51

Még egyszer tájékozodnák.
Két testvér örökölt 1.3008 Ha szántóföldet 1/2 : 1/2 arányban.
Ha az egyik tulajdonos eladja a tulajdonrészét, akkor a másik tulajdonostárs -nem földműves, és nincs más földterület a tulajdonában- nem veheti meg, az 1 hektáros szabály miatt. Ezáltal elesik az elővásárlási jogától, ha jól tudom.
Kérdésem...
-Kell-e értesiteni, tájékoztatni -a 60 napos kifüggesztésen kivűl- az eladásról?
-Kell-e a tulajdonostárs beleegyezése, hozzájárulása, az eladáshoz?
Köszönöm a választ!

maximusz # 2015.02.03. 20:12

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

lajcsó # 2015.02.03. 18:52

"Tehet-e egyáltalán?"
Semmi nem tiltja, de nincs sok értelme.
"Figyelembe veheti-e, az eladó a magasabb összegű árajánlatot?"
Nem.
"A vevőnek is nyilatkozni kell, hogy hajlandó megadni a magasabb vételárat vagy visszalép a vételtől?"
Nem.
Az elővásárlási jog nem árverés! Az elővásárlásra jogosult az eladó által kapott vételi ajánlatot fogadja el változatlan tartalommal.
Az elővásárlási nyilatkozat szigorú alaki és tartalmi feltételekhez van kötve.
Ha csupán ráígértek a vételárra, az önmagában még nem fogadható el elővásárlási nyilatkozatnak.
A ráígérő személy az elővásárlásra jogosultak sorrendjében a vevő után következik. Attól, hogy ráígért a vételárra, nem változik meg az elővásárlásra jogosultak sorrendjében elfoglalt helye (nem kerülhet a vevő elé).
A vevő ettől nyilatkozattól nyugodt lehet!

maximusz # 2015.02.03. 15:31

Tisztelettel! A termőföld /szántó/ eladási szerzödése kifüggesztésre kerül /60 nap/.
A vevő földműves, bérlője éa használója, és közvetlen szomszédja az eladni kivánt földterületnek, továbbá a lakóhely 20km-en belül van. A szerződés aláirásakor a vételár teljes egészében kifizetésre került /tulajdonjog bejegyzési hozzájárulás megtörtént, a 8 napos visszafizetési határidő rögzitésre került/ Az lővásárlásra jogosulti sorrendben a vevő a második -az állam után-.
A 60 napos határidőn belül a meghatározoot vételárra ráigérnek...az illető földmüves,lakóhely 20km-en belül, de az eladni kivánt földterületnek nem szomszédja, bérlője, használója.
Kérdésem...
Tehet-e egyáltalán?
Figyelembe veheti-e, az eladó a magasabb összegű árajánlatot?
A vevőnek is nyilatkozni kell, hogy hajlandó megadni a magasabb vételárat vagy visszalép a vételtől?
A válaszokat köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.03. 11:37

Te választottad. Gondolom, nem akarod újabb üggyel megbízni. (Mentségére legyen mondva, a földügyek tényleg nagyon macerásak és zűrösek.)

garyballdy # 2015.02.03. 11:21

A próblémám rövid leírása:

2014.feb.28-án vételi ajánlat egy 0.18 Ha külterületi szántó megvételére.
60 nap kifüggesztés után :
2014.máj.7-én az adásvételi szerződés megkötése Dr. B.T. veszprémi ügyvédnél és a vételár kifizetése az eladónak.
2014.julius 29. a járási földhivatal elutasítja az átírást, mivel „nem került benyújtásra a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet részére kézbesített vételi ajánlat, valamint az annak átvételét igazoló tértivevény.” Ezt az ügyvéd úr a megadott két hét alatt sajnos nem pótolta.
Ezután a vételi ajánlatom meg lett másodszor ismételve, hatvan napos kifüggesztéssel.
2014.november 18-án a járási földhivatal ismételten elutasítja a tulajdonjog bejegyzését, mert „a benyújtott adásvételi szerződés nem volt megfelelő biztonsági kellékekkel ellátva”.
2015.január 20-án azt a javaslatot kaptam az ügyvéd úrtól, hogy az őstermelői igazolványommal vegyem ki a földhívatalnál a földműves igazolványt. Mert, akkor jobb lesz az esélyem a birtokbavételre. Erre kiderűlt, hogy ez csak az 1 Ha -nál nagyobb területhez kell.

Most ott tartok mint egy évvel ezelőtt, de csalódottan, mert nem tudom mit tegyek az ügyvédemmel. Pereljem? Kinél és milyen eséllyel, amikor "a holló a hollónak nem vája ki a szemét".
Minden tanácsot köszönettel fogadok.
Üdv.:Gary

bobak # 2015.01.27. 15:57

Üdvözlöm önöket!Érdeklődnék hogy a megyei földhivatal részére a 60+30 napos határidő kötelező e batartani vagy ez csak egy "opció" a törvényben? Előre is köszönöm a segítséget!

Tamás14 # 2015.01.21. 23:04

Üdv!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a 60 napos kifüggesztés már 2 hónapja lejárt, azóta ül a gazdakör a papírokon, és semmi hírt nem kaptunk. Ez azért is furcsa, mert ha jól tudom pest megyében nem nagyon alakult még ki a gazdakör.
A kérdésem az volna, hogy mit lehetne tenni, hogy végre megkapjam az adás-vételi papírt? már szorít az idő.

Előre is köszönöm,
P. Tamás

Whisper # 2014.12.15. 20:49

Kovács_Béla_Sándor!
Én csak a hatósági jóváhagyásról és a kifüggesztésről beszéltem, mint közjogi aktusról nem az elővásárlási jogról. Az persze, h magánjog, nem vagyok teljesen hülye.

Whisper # 2014.12.15. 20:39

Akkor nem értünk egyet, úgy tűnik.