Közös képviselő joga, kötelessége


MajorDomus # 2019.09.27. 18:39

Sehogyan.
Nagy felelőtlenség képzettség és tapasztalat nélkül belevágni.
.
Csak halkan kérdezem meg: könyvelés? adatvédelmi szabályzat,tűzvédelmi felelős stb?

drbjozsef # 2019.09.27. 16:28

De még ha hatályos is lenne, hogy jön ide? Melyik része?

oligaliga # 2019.09.27. 16:17

Mire gondolsz, amikor egy 5 éve nem hatályos törvénynek a fogalmakat meghatározó rendelkezésére utalsz?

alfateam # 2019.09.27. 14:41

A TH tv. önkéntességet ír elő, de nem tudom, hogy a fent említett szokásjognak mekkora érvényesítő ereje van a PTK-ban.

1959 évi IV. törvény 685§. És emiatt van jelen a TH tv. ben, a munka törvénykönyvébe és az adótörvénybe is...

drbjozsef # 2019.09.27. 12:30

nem tudom, hogy a fent említett szokásjognak mekkora érvényesítő ereje van a PTK-ban.

Semekkora. Nyilván nem kötelezhetnek rá.

A közös képviselőt a társasház közgyűlése választja - vagyis nyilván a közösség is fizeti. Keressetek egyet, és szavazzátok meg. Ha meg így is vállalja valaki ingyen, akkor válasszátok őt. De ez nem kényszermunka.

Legfeljebb ne te leszel a közösség kedvence.
(Bár ha kulturáltan előadod, hogy se a munkád, se az időd nem engedi, nem értesz hozzá, etc, talán megértik, ha meg van hepciáskodó, azt is nagyon udvariasan szereld le, még te kérj bocsánatot, és akkor megnyugszanak, magadban meg gondolhatsz amit akarsz)

alfateam # 2019.09.27. 12:30

Társasházunkban a lakók rotációs alapon látják el a közös képviselői feladatkört, vagyis évente stafétaszerűen átadják a soron következő lakónak a tisztet.

Ez nagyon klassz, jól-szervezett közösség. Nem kéne ezt a hagyományt megszakítani. Nem olyan bonyolult úgy ez, némi segítséggel megoldod. Egyáltalán nem baj ha belekóstolsz egy társasház ügyeibe

Phili.S # 2019.09.27. 12:12

Kedves Fórumozók!
Társasházunkban a lakók rotációs alapon látják el a közös képviselői feladatkört, vagyis évente stafétaszerűen átadják a soron következő lakónak a tisztet. Dijazás nincs elszámolva ezért a tevékenységért.
A rotáció szokásjog alapján történik, nincs rögzítve sem az alapító okiratban, sem az SZMSZ-ben. Maga a következő sorrend sincs sehol rögzítve, hogy ki mikor következne.
Tudomásomra hozták, hogy a következő KK én lennék év végével (új lakó vagyok), de nem fogom vállalni, mivel sem képesítésem, sem készségem nincs ehhez a tevékenységhez. Továbbá 2020.01.01-el sokkal szigorúbb lesz ennek a feladatnak a megítélése, szigorú elszámolás, pénzügyi audit, földhivatali bejegyzés, hiányosságok esetén akár pénzbüntetéssel is sújthatják a KK-t, stb… Vagyis a múltban letudott KK körök kevesebb ráfordítást, munkát és felelősséget kívántak attól a személytől, aki ezt végezte, mint ami 2020-al következik.
A kérdésem az lenne: amennyiben senki nem vállalja önkéntesen a KK tisztet, jogilag kényszerítheti-e a társasház, hogy ezt én nekem kell csinálnom, mert én jövök a sorban? Vagy kényszeríthet-e jogilag arra, hogy akkor 1 évig én fizessek egy ingatlankezelőt, aki ellátná ezt a feladatot? A TH tv. önkéntességet ír elő, de nem tudom, hogy a fent említett szokásjognak mekkora érvényesítő ereje van a PTK-ban. Részarányosan természetesen fizetném az ingatlankezelőt.
Segítségüket előre is megköszönöm!

MajorDomus # 2019.09.19. 18:43

Abból,hogy egyedűli aláíró,miért következik,hogy gondok lehetnek a ház pénzügyeivel?
.
Én például másként nem is vállalok társasházat. Nem fogok egy 850 ft-os villanyszámlával házalni a második aláiró után. A benzinkőltség többe kerűl.

alfateam # 2019.09.18. 15:18
Mifene # 2019.09.18. 14:49

Üdvözlök mindenkit! Hozzáértők segítségét kérem.
Májusban megválasztottak számvizsgáló bizottsági tagnak.
Azóta többször, többféle csatornán kértem a közös képviselőnktől, hogy betekinthessek a ház iratanyagába.
Ő azt mondja, hogy nem tagadja ezt meg, viszont nem is teszi lehetővé.
(A házunkban nincs kiírva sem az irodája címe, sem a fogadó órája.)
Valószínűleg a lakásán tartja az iratokat, de oda nem mehetek be.)
Mivel ő az egyedüli aláíró, felmerült a gyanu, hogy esetleg nincs minden rendben a ház pénzügyeivel.
Természetesen tudom, hogy törvény adta jogom a betekintés. De mit tehetek, ha ezt megakadályozza. (A három számvizsgáló közül eggyel nagyon jóban van, szerinte minden rendben. A harmadik számvizsgáló szintén új, nagyon elfoglalt, nem ér rá kuncsorogni a közös képviselőnél.
Egyébként őt is elutasította már.)
Időközben levélben kértük, hogy írja ki a rendkívüli közgyűlést a leváltására. (10%)
Ha nem teszi, akkor a számvizsgálók kiírhatják. Igen ám, de sok tulajdonos nem itt él, nem ismerjük az elérhetőségüket. A közös képviselő pedig nem engedi megnézni. A kör bezárult.
Mit tehetek?
Köszönöm, ha jótanácsot kapok!

MajorDomus # 2018.09.13. 18:05

Az ÜTH(megfejtés lejjebb!)

ügyeletes társasházi hülye

Szomorú örökös # 2018.09.13. 06:24

K_Andi

és még dr.-t is visel a neve előtt

Bizonyos életkor felett ez a legrosszabb verzió...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.13. 05:54

Miként lehet pld gyámság alá helyezni a tulajdonos társak kezdeményezésére?

A gondnokság alá helyezést bárki indítványozhatja a gyámhatóságnál. De a feljelentéseken az pont nem segít.

K_Andi # 2018.09.13. 05:26

Nem nem úgy hívják. Ez nem papírkutya, papírgyártó kutya, és még dr.-t is visel a neve előtt :)

A városi rendőrségre beadott heti 30 oldalával senki nem foglalkozott mert kvázi semmi jogalap nem volt az eljárás megindítására. Majd az ORFK-hoz kezdett küldeni heti 40 oldalt, kibővítve a városi kapitányságról szóló panasszal, mi szerint azok ott impotensek, hogy egy ilyen "súlyos" bűncselekményt nem derítenek fel, pedig tálcán viszi a megoldást.

Szomorú örökös # 2018.09.13. 04:46

K_Andi

Évente megesznek egy képviselőt, évente indít egy rendőrségi, egy jegyzői, egy bírósági eljárást, 30-50 oldalas levelekkel bombázza a közös képviselőket, hatóságokat..még a rendőrséget is feljelentette...egy rémálom.

Még a rendőrséget is? Ez azért érdekes lehetett! Emlékeztet ez engem egy kicsi házra itt, ahol laktam és ahol dolgoztam sok-sok évvel ezelőtt. Ott a lakók őt kihagyva végeztették el velem a munkát, személyesen egyenként összedobva a költségét, hogy az öreg ne tudja őket támadni érte, mert így nem közös költségből lett kifizetve. Az a bácsi engem is megfenyegetett, de természetesen papírkutya volt, nem lett belőle semmi. Csak nem úgy hívják ezt a bácsit, hogy V.....ra (szándékosan nem írtam ki teljesen)? :-)

K_Andi # 2018.09.12. 21:34

Kedves Mindenki! Egy kis segítségre lenne szükségem, hátha van aki járt már ilyen cipőben;
Egy kis társasházban, van egy kissé demens tulaj, aki 80+ és unalmas óráiban a társasház, a tulajdonosok, és a közös képviselők életét keseríti. Évente megesznek egy képviselőt, évente indít egy rendőrségi, egy jegyzői, egy bírósági eljárást, 30-50 oldalas levelekkel bombázza a közös képviselőket, hatóságokat..még a rendőrséget is feljelentette...egy rémálom.

Már több éve kénytelenek viselni ezt a terhet, idén szeretnének ennek valahogyan véget vetni. Miként lehet pld gyámság alá helyezni a tulajdonos társak kezdeményezésére? Vagy bármi más megoldás érdekli őket, amivel véget lehet ennek veti.
Előre is köszönöm az ötleteket!

MajorDomus # 2018.08.31. 20:31

Na látod,nem kell mindjárt fizetett ellenséget látni a közös kincsben!

Anna5555 # 2018.08.31. 06:22

Végre mindent elértünk, amit szerettünk volna, megcsinálták a lámpákat, házirend és elérhetőség is kifüggesztve.
Hosszú küzdelem volt, de megérte írni a kk-nek.
(Mielőtt még, nem fejét lekapva, hanem jogszabályokra hivatkozva sikerült.)

Anna5555 # 2018.08.24. 16:33

Szomorúö:
Igaz a mondás.

praline # 2018.08.24. 16:25

Kedves Mindenki!

Volt egy felvetésem, miszerint:

"Ha tudomásom van róla, hogy a lakcímkártyám nem jó lakcímet igazol, akkor annak felhasználásával közokirattal való visszaélést követek el? Sajnos többen vagyunk így..."

Utánanéztem, erre mit olvasok?

"Intellektuális közokirat-hamisítást az valósít meg, aki közreműködik valótlan adat, tény vagy nyilatkozat közokiratba foglalásában. A közokiratba foglalás során nem a valóságnak megfelelő tartalom kerül rögzítésre. E tényt a bűncselekmény elkövetője felismeri, és nem tájékoztatja erről a közokirat kiállítóját, avagy szándékosan közöl a valóságnak nem megfelelő információkat az azok helytállóságában bízó készítő felé."
Forrás: http://drszekely.hu/…rathamisitas

Szomorú örökös # 2018.08.24. 14:11

Anna5555

No akkor nézzük csak!
Én legelső alkalommal azt írtam neked, hogy egy izzót akár a lakó maga is kicserélhet(ne), azonban ezt te máris személyes sértésnek, támadásnak vetted, holott a közös képviselő ugyanezt mondta neked. Persze lehet hozzá villanyszerelőt is hívni, ha a háznak megéri, hogy egyetlen izzóra kifizet a vállalkozónak 4000 Ft-ot vagy még többet. Tudod ő pontosan ebből (is) él, hogy egy társasházban nincs senki, aki legalább ennyit megtenne.

De tudod mit? Engem nem igazán érdekel, hogy kiskirályt akarsz játszani a házban, ahol laksz. Azt viszont ne feledd, hogy ami ott a többségnek megfelel, az úgy fog maradni, hiába balhézol ellene. Max beveszik a házirendbe és mégbtamadni sem tudod. És ezért nem a közös képviselő lesz soha a hibás. Ha valakihez szép szóval közelítesz, az nyilván hasonlóan fog reagálni. De akinek már az első mondatnál a fejét akarod venni, az ugyanazt fogja vissza adni neked is.

Örök mondás: "A stílus maga az ember"

Anna5555 # 2018.08.24. 12:31

Törpilla25 Köszi! Csak nem tudom, hogy gyűlik össze annyi pénz, és hogy névre szólóan, címmel kell-e azt kitenni, hogy mennyi az annyi.
Persze oké, csak furi.
Nem nekem, de nem annyira szeretem olvasni mások adatait. Tudom, hogy tudni kell róla, mégsem értem, hogy maradhattak el annyi összeggel.

Törpilla25 # 2018.08.24. 04:49

Anna5555! A társasházi törvény 48. §(1) f)pontban írja elő az éves beszámoló részeként a következőt (is): " a közös költségekhez való hozzájárulás előírását és teljesítését – a tulajdonostársak nevének feltüntetésével –, a külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek szerinti bontásban ". Nyilván a törvény úgy "született meg", hogy az adatvédelmi szempontokat is körbejárták előtte. Nyilván nem véletlenül került bele a törvénybe, a későbbi problémák elkerülése végett.
Ahogy Dr.Attika is írta, erről a tulajdonostársaknak tudniuk kell, ne akkor szembesüljenek vele, amikor már baj van. A közös költség nem fizetése nagyon is érinti az összes tulajdonostársat!

Anna5555 # 2018.08.24. 04:42

Dr. Attika: köszönöm szépen!

Anna5555 # 2018.08.24. 04:29

Még egy kérdés eszembe jutott közben:
Ha egy tulajdonosnak van a házban tíz-tizenöt lakása:
Akkor mennyi időközönként újíttathat fel, mert már minden nyárra jut egy lakás, és igen, zavar, mivel itthon dolgozunk párommal, (távmunka) zavar az állandó fúrás-faragás.
Még van három lakásuk, amit fel akarnak újíttatni.
Minden nyáron a felújítást halljuk, ami igen zavaró. És igen, közben nem csak hétköznaponként 8-20 óráig, hanem hétvégén is akkor is, amikor nem lehet, szombaton 14 után, vasárnap egyáltalán nem lehet felújítást végezni a házirend szerint, természetesen ezt sem tartják be. Ha úgy tartanák be, hogy nincs zajongás, hol érdekelne? Viszont hétvégén jár a pihenés, úgy gondolom. Ezért megyek fel, mert zavar a pihenéshez való jogomban, nem a jog miatt, hanem a zaj miatt megyek fel.

(Tudom, nehéz egyéniségem van, azért zavar a felújítás, és milyen egy ember az, akit ezek zavarnak, és a zajok hétközben is. Milyen utálatos egy személy vagyok, mert zavar a zaj. Nem csak, hogy zavar, hanem szólok is, és ha nem tartják be, még a közös képviselőt is zaklatom, hogy legyen szíves tenni valamit.. ilyen embereket, akik intézkednek, ah, de nehéz is így vállalkozni..)

Egyébként SZÖ-nek, ha nem akarod, hogy válaszoljak, te se szólj hozzám. De mi az, hogy te szólsz először gúnyolódva, és én meg válaszolok is, micsoda egy nehéz ember is vagyok én. Hehe.