Közös képviselő joga, kötelessége


12kerdes # 2016.10.13. 05:25

Tisztelt Fórum!
Tegnap volt lakógyűlésünk és kiderült, hogy 8 hónapja nem tudunk hitelt törleszteni az egyik tulajdonos tartozása miatt.
A közös képviselő kész tények elé állított, hogy emelés lesz és kész. Ezt a ház nem szavazta meg, ellenben javasoltuk:

  1. írjon a végrehajtónak hogy fizetésképtelenné vált a ház és kérdezze meg, hogy hogy hol tart a folyamat.
  2. 300.000Ft vízdíjat fizettünk idén, holott nincs vízfogyasztása a háznak. Tavaly csőtörés volt, valószínűleg erre számolt általányt a vízművek. Utaltassa vissza az összeget a vízművekkel ha lehetséges és abból kijönne 3 havi törlesztőrészlet. De mindenképpen jó lenne ha tudnánk hogy mi ez az összeg, nem találgatni kellene, ezért hívja fel a vízműveket!
  3. Kértük, hogy próbáljon meg fizetésátütemezést kérni az önkormányzattól az anyagi helyzetünkre hivatkozva.

KÖZÖLTE A KK, HOGY NEM HAJLANDÓ EZEKET INTÉZNI, MERT NEM LESZ BELŐLE SEMMI, INKÁBB FIZESSÜNK 10.000ft-TAL TÖBBET LAKÁSONKÉNT.

A közös képviselő által tegnap adott elszámolás elég aggasztó. Szerepelt benne többek között az is, hogy a közös képviseleti díjat teljes évre kifizettük 9 hónap alatt (holott a hitelt nem törlesztjük). Amikor rákérdeztünk, hogy ez mi, akkor azt válaszolta felháborodva, hogy abban benne van a tavalyi késés is, de a tavalyi összeget a tavalyi elszámolás teljes mértékben tartalmazta.
Kérdéseim:
1.Van-e jogom 2 évre visszamenően átnézni a teljes levelezést és számlákat ha csak tavaly májusban vettük a lakást? Ha nem akar együttműködni, hova fordulhatok, vagy milyen jogszabályra hivatkozhatok ezügyben?
2. Azt mondta, hogy nem adja oda a végrehajtó által küldött iratokat, mert nem akarja megsérteni a hátralékos tulajdonos személyiségi jogait és az tartalmazza azt is, hogy kinek tartozik még. Van ehhez joga?
Én úgy gondolom, hogy ő a lakókat képviseli és ha kap információt, azt köteles velük megosztani, hiszen ha nem tudjuk, hogy mennyi követelés van a lakáson előttünk, akkor nem tudjuk, hogy ha végrehajtják, akkor ki tudnak majd minket fizetni, vagy ne is számítsunk a pénzre.
Előre is köszönöm a segítséget!

MajorDomus # 2016.09.24. 15:56

Másik topicban leirtam.

Pom-Pom # 2016.09.24. 05:47

Tisztelt Fórum!

2011 ben vásároltam egy társasházi lakást.

A lakáshoz az alapító okirat szerint tartozik a tulajdoni hányadnak megfelelő pincerész, amelyet 2-3 lakóval együtt kellene használnom, ami nem is lenne probléma, de a pincék le vannak lakatolva, bejutni egyikbe sem tudok, csak a közös folyosóra.

A közös képviselő bár nyilvántartást vezet arról, hogy melyik pincét kik használják, csak annyiban volt hajlandó segíteni, hogy megmondta, melyikben van hely valószínüleg, de kulcsot egyikhez sem adott, mondván, hogy ez nem az ő dolga, ő nem adhat birtokba semmit.

Ma átadta a pincelejáró kulcsát, nekem kellene az általa megnevezett két lakóval tárgyalnom, hogy valamelyikük legyen kedves beengedni a pincerészébe, ami tulajdonképpen részben az enyém is,csak éppen bejutnom nem sikerül.

Azonban megérkezett közben az egyik lakó, aki a közös képviselő távozása után közölte velem, hogy ne is próbálkozzak, úgysem fog senki beengedni az általa használt pincerészbe, a "viszonyok" már kialakultak, senki nem fog esetleg miattam kipakolni semmit, mert én nem lakom ott, nem is értik miért kell ez a tárolási lehetőség nekem?

Mit tudok tenni?

Nem a közös képviselő dolga a lakókkal a társasházi és más egyéb ide vonatkozó törvény betartatása, és az engem is megillető közös használatú tulajdonrész birtokbaadása?

Jelen kérdést más címszó alatt is közzé tettem itt, nem ismétlési szándékkal, hanem mert látom, hogy a közös képviselő tevékenysége több címszó alatt is szerepel.

miminden # 2016.08.29. 07:15

Kedves MajorDomus!

Válaszát nagyon szépen köszönöm. Nem tudom, hogy melyik fórumot milyen gyakorisággal olvassák, ezért tettem fel többen is a kérdést. Köszönöm még egyszer.

MajorDomus # 2016.08.24. 18:39

Hány helyen kérdezed még?

miminden # 2016.08.24. 08:53

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésben.

Társasházunkban közös képviselő váltás volt, melyet a többségi tulajdonos kezdeményezett. A közös képviselő - mikor a többségi tulajdonos és közte elmérgesedett a viszony - még felmentése előtt a többségi tulajdonos tulajdoni hányadára 2007-ig visszamenőleg közös költség és felújítási alap hátralékról küldött ki felszólítást (az összeg több millió forintos). Ez a hátralék eddig sehol nem volt kimutatva (sem a tulajdoni hányadra küldendő díjbekérőkön, sem a beszámolókon nem került feltüntetésre). A beszámolók évekre visszamenőleg 0-ás nyitó és záróegyenleggel készültek a többségi tulajdonos albetétére.
Emellett a Társasház SZMSZ-e úgy is rendelkezett, hogy ezen albetétek nem fizetnek közös költséget.
A volt közös képviselő - hivatkozva arra, hogy az SZMSZ szerinte érvénytelen, mert ütközik a Tht-vel - felszólította a többségi tulajdonost a közel 10 éves közös költségek és felújítási alapok megfizetésére.
A többségi tulajdonos ezalatt a majdnem 10 év alatt valamennyi közös költséget és felújítási alapot fizetett, a többi tulajdonostárssal történt szóbeli megállapodás alapján, eltérő módon és mértékben, mint ők. Erről a volt közös képviselő is tudott, évekig emiatt is nem számlázott közös költséget és felújítási alapot, viszont most, hogy közte és a többségi tulajdonos között megromlott viszony, borítani szeretne mindent.
Kérdéseim a következők lennének.

  1. Az 5 éven túli követelések elévültek?
  2. A 2015-ös évről elfogadott beszámoló is 0-ás nyitó és záró egyenleget ír a többségi tulajdonos albetétéhez. Ebben az esetben követelhet bármit is a közös képviselő, úgy, hogy nincsenek díjbekérők, nincsenek felszólítások? Kivéve az az egy, amit most küldött ki 2007-re visszamenőlegesen.
  3. Érvénytelen-e az az SZMSZ, amely bizonyos albetétek esetében úgy rendelkezik, hogy nem kell közös költséget fizetniük?

Segítségüket előre is köszönöm.

MajorDomus # 2016.08.23. 18:15

Elköltözni.

A veszett fejsze nyele. Jogerős építési engedélye van. Több éves macera. És per.

Az új közös képviselő miért foglalkozzon egy 2 éves üggyel?

Esetleg birtokvédelmet kérhettek a Jegyzőtől.

Azul # 2016.08.16. 08:13

Tisztelt Fórumozók! Május 31-én lemondott a közös képviselőnk. Június 6-án egy tulajdonostársunk postadálás levelét kaptuk meg, mely tartalmazta a 2014-2015 decemberében kézhezkapott építési engedélyét a közöstulajdont képező födém áttöréséhez,4nm födém megszüntetésére, ezzel két egymás fölött lévő lakás vaslépcsővel történő egyesítéséhez. Korábban, mivel ehhez az átépítéshez 4/5-ös beleegyezést kell kérnie, ezt 2013 júliusában, s 2016 júniusában a lakók több mint fele, 2/3-a nem egyezett bele. Erről írásban nyilatkoztak is. Mivel, a lemondott közös képvielő csak az átutalásokat végezte, így nem foglalkozott ezzel az üggyel. Viszont a tulajdonostárs a nem beleegyező nyilatkozatok ellenére egybenyitotta födémáttöréssel vaslépcsővel a két lakást. Az alatta lakó feje felett zeng a 4 méteres vaslépcső a két 7 éves gyermeklábak alatt. Az új közös képviselőnek átadtuk az íratokat, de érdembennem hajlandó foglalkozni az üggyel. A kerületi jegyző s az építési hatóság felé megküldte a társasház a nyilatkozatokat s az összes ehhez tartozó dokumentumokat. Kérdésem az: mit lehet tenni ebben az esetben? Kiknek, vagy kinek a feladata s hová lehet fordulni bármilyen segítségért? Tisztelettel:Azul.

siSsi56 # 2016.08.09. 08:52

MajorDomus.

Köszönöm.

MajorDomus # 2016.08.08. 14:31

Sissi
A közös költséget a közgyűlés határozata alapján fizeted, amely mindenkire nézve kötelező. Ennek része a képviselő díjazása is.
Ha a képviselő alkalmazása nem szabályszerű, az nem ok arra hogy ne fizesd be a közös költséget.
A kettőnek semmi köze egymáshoz. A képviselő meg - jogosan - végrehajtást indít ellened.

Megteheted hogy kezdeményezed a közgyűlésen a szabálytalanságok korrigalasat, akár a leváltását, ha a többiek támogatnak. Ha nem, akkor tűrj és fizess.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.08. 07:27

miértis tanult ügyvédnek( )?
Több oka is van. De a laikusokkal folytatott jogi vita utáni vágy nincs köztük.

siSsi56 # 2016.08.08. 05:16

Tisztelt KBS!
Major Domustól 2 nemleges választ kaptam amire újabb kérdéseket tettem fel!-
Köszönöm, hogy vette a fáradságot és klaviatúrát ragadott, de nem akarom, hogy a nekem történő válaszával fáradjon ezért szarkazmus helyett, ha csak így tud- inkább ne válaszoljon.
Ezen a Fórumon kérdéseket szoktak feltenni én is azt tettem, de ha Ön csak kekeckedni tud, miértis tanult ügyvédnek( )? Ne velem tegye tartogassa " tudását " másra!
Tisztelettel, mindenkinek aki arra érdemes.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.07. 06:51

Az ember azt hinné, kérdezni jöttél; erre kiderül, hogy vitatkozni. Nem velünk kell.

siSsi56 # 2016.08.07. 05:52

Köszönöm a tömör választ. Most akkor ha nem érvényes a begbízási szerződés miért is "NEM" a válasz arra, hogy nem fizethetem a közösképviselő juttatásait?

  • jogtalanul kezeli a pénzünket?
  • jogtalanul veszi fel a saját juttatását()?
  • jogtalanul tevékenykedik?

És akkor most mi a teendő?: legyünk továbbra is birkák és írjuk alá a megbízási szerződését, vagy kérjük meg, hogy szaladozzon el egy patakparta és szedegessen útilaput a talpára?
De komolyra váltva tényleg mit lehet tenni?
(( megjegyzés: ezt a megbízási szerződést a bank, és a szolgáltatók így - egy aláírással - elfogadták!?))
// közösképviselőtől idézek: őt egyáltalán nem érdekli, hogy aláírjuk vagy nem a pénzt kezeli és neki járót meg elteszi és ez a lényeg//.

MajorDomus # 2016.08.04. 22:07

1.Nem.
2.Nem.

siSsi56 # 2016.08.04. 11:33

Kedves Fórumtagok!

Megtehetem-e,hogy csak a közösköltséget és a felújítási költséget( nálunk ezek külön számlán vannak), és a közösképviselő megbízási díját nem fizetem?

A megbízási díj két részből áll,- 1 hivatalos járulékfizetéssel, 2- nem hivatalos számla nincs róla és az éves pénzügyi beszámolóban nem szerepel, de a közösköltségbe be van építve. ( kértem, hogy adjon erről a nem hivatalosról számlát- elküldött a fenébe,ilyenekkel,- mi közöd hozzá,-stb)

A megbízási szerződést csak a közösképviselő írta alá mint megbízott, a megbízó ( a megbízási szerződést megszavazók ) részéről a társasházból senki nem írta alá, érvényes -e a megbízási szerződés?
Köszönöm a válaszokat.

MajorDomus # 2016.06.05. 20:18

Nem a képviselőre szabják ki a birságot hanem a társasházra!
csak akkor felelős érte,ha az ő hatásköre,és a jogköre is megvan az intézkedéshez!

katus45 # 2016.06.04. 22:05

Van egy dolog,amiről ha hatóság tudomást szerez,akkor büntetést róhat ki. Ez a dolog megszüntethető. Ha én mint lakó és a lakógyűlés tagja felhívom a közös képviselő figyelmét erre(több ízben is)és kérem szüntesse meg a helyzetet, de ő nem tesz semmit. Az esetleges büntetést ebben az esetben nem lehet hogy neki kell kizárólag megfizetni? Mivel a ház felől lett tájékoztatva az esetleges büntetésről és mégse tett semmit!

MajorDomus # 2015.11.17. 22:25

Igen. Írj neki levelet ajánlottan tv.

katus45 # 2015.11.15. 20:23

Ha a közösképviselő többszöri kérdezés után se ad választ egy kérdésre tehetek valamit?

Zuleja # 2015.08.20. 17:16

A társasházunk kőzős képviselöje vállalkozói szrzödéssel dolgozik. A gondnok a férje, aki megkapja 12 hónapra a mindenkori 8 órás minimálbért. Ehhez képest napi 1-2 órát sem dolgozik. Holott volna mit tenni a házban, a kertben.
Szabályos, illetve etikus az, ha a feleség foglalkoztatja a fèrjet?
Ugyanakkor semmiféle karbantartásra nincs pénz, a háznak tartozása is van a vízművek felé, de a bérfizetéssel nincs gond.
Már jeleztük a működés zavarait (más is van) a jegyzőnek, de érdemben nem változott semmi.

gladiator # 2015.08.18. 15:55

Tisztelt Jogi Fórum!

Évtizedek óta élünk egy két lépcsőházas, 30 lakásos társasházban városunk egyik legforgalmasabb utcáján, vidéken. A panelprogram keretein belül 9 évvel ezelőtt felújítottuk a házat, ablak+ajtók cseréje, külső szigetelés, festés, minden megtörtént. Vigyázunk a felújított lépcsőházra, amennyire csak lehetséges. Az új ablakok közül szintenként egy ablak nyitható ki teljesen a lépcsőház felé ill. bukóra a szellőztetés miatt, a többi nem. A lépcsőfordulók elég keskenyek. Visszatérő probléma, hogy az ablakokat napszaktól és évszaktól függetlenül kitárják egyes lakók és úgy is hagyják. A lépcsőház emiatt sokszor az esőktől beázik, ha a villany elalszik vagy a délutáni nap besüt, még balesetveszélyes is. Néhányan minden nap igyekszünk az ablakokat bukó állapotba helyezni vagy becsukni az időjárástól függően de rövid időn belül ismét ki vannak tárva. A közös képviselő javaslatára a közgyűlés megszavazta/de külön erre határozatot nem hozott, hogy az ablakokat csak bukó állapotban legyen szíves mindenki szellőztetés céljából használni. Ezt a fali újságra ki is függesztette. Mindez azonban falra hányt borsó, egy-két lakó játszik a házzal és a beázás, stb. most már nagyon bosszantó, az állandó csiki-csukitól az ablakpántok kezdenek meglazulni, körülöttük a fal kezd porladni vagyis károkat okoz. Ráadásul a kitárt ablakok miatt azért a lépcsőházak zajosabbak, porosabbak mint lenniük kellene. Mit lehet tenni ezekkel az emberekkel? Kamerázzuk be a házat? Felvállalni senki nem vállalja fel de a lépcsőházban ettől még károkat okoz és balesetforrást is jelent, mivel a lépcsőfordulóknál könnyedén bele lehet ezekbe fejelni ha nyitva vannak. A közös képviselő csináltatott egy sínt az ablak keretek belsejére ami elvileg meggátolná a kitárást de azt is tudatosan kiakasztják. Tudom, ez kis probléma de ha baleset történik vagy a falat javítani kell akkor az mindenkit érinteni fog. Mit lehet tenni ilyen esetben? Mit javasolnak? Meg kell várnunk amíg nagyobb kár nem keletkezik emberben vagy a házban? Ki lenne akkor a felelős ha akár itt lakót akár ideérkezőt baleset ér az ilyen viselkedés miatt?

MajorDomus # 2015.07.17. 21:19

Ha üres a lakás, miért nem szünetelteted a szolgáltatást?

Nem lenne ilyen gondod.

Wildmann # 2015.07.17. 12:03

Ideje lesz leírni tértivevényes módon is.

A szolgáltatót nem fogja érdekelni, hogy milyen indokkal nem leszel hajlandó kifizetni a számlát. Ő tovább fog lépni és kiadja behajtásra.

Ezért javasolt minden kommunikációt olyan formában folytatni, amelyet elő lehet venni azon a bírósági tárgyaláson, amelyet a szolgáltató indít ellened.

Fontos lesz, hogy nem a te hibádból akarnak veled kifizettetni, olyat amit nem fogyasztottál el.

intézkedő # 2015.07.17. 06:59

Mit tehetek, ha a közös képviselő nem válaszol kérdéemre? Közel 2 éve üresen álló lakás, nullás vizszámla, nullás villanyszámla. Ennek ellenére a Főtávtól elszámoló számlaként kaptunnk egy közel 30 ezer forintos számlát, amit már be kellett volna fizetni. A Főtávnál reklamáltam, ők csak azt számlázzák ki, amit a közös képviselő megad fogyasztást. Egyben közölték, ha nincs vízfogyasztás, akkor vizmelegítési díjat sem kell fizetni.
Ezután megkerestem telefonon a közös képviselőt, majd ismét telefonon, mert semmi nem történt, majd emilben is leírtam mindezt. Kértem a vízmelegítési díj törlését, de ez nem történt meg, a további számlákon is szerepel. Semmi reakció. A Főtáv reklamálja a nem befizetett számlákat. Jelzem, eddig minden számlát időben befizettem, nincs elmaradásom. Most viszont nem vagyok hajlandó befizetni ezeket a számlákat, amíg nem rendezik a reklamációt!