Határozott idejű bérleti szerződés


juju # 2013.02.22. 11:19

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha a bérlő egyik napról a másikra felmondja a lakásbérletet 3 hónappal a bérleti szerződésben megállapított idő elött,akkor milyen fizetési kötelezettségei vannak a polgári törvények szerint. Nincs rendkivüli indoklása a felmondásnak, csak talált egy olcsóbbat, amely hosszútávra lesz alkalmas. Kaucióként 2 havi díj van letétben.
köszönettel

MajorDomus # 2013.02.22. 22:02

a kiköltözésig kifizeti az óraállások szerint a rezsit, és bukja a kauciót. ennyi.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.23. 09:21

Határozott idejű szerződést nem lehet az idő lejárta előtt egyoldalúan megszüntetni.

MajorDomus # 2013.02.23. 21:52

ez igaz,azért kötötte határozott időre a bérbeadó,
de ha az albérlő Szedi a sátorfát akkor hiába hivatkozik arra, hogy kérhetné a hétralévő időre a bérleti dijat. meg sem találja

íng # 2013.03.19. 10:14

Szép napot mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni. 1 év határozott időre kötöttem szerződést a bérlővel, a saját kérése, mert hosszú távra tervezett, és nem akart pár hónap után költözni. A hosszútávú szerződése miatt a bútorozatlan ingatlant berendeztem úgy, hogy a bérlő az egyeztetett bútorok általa történő megvásárlását havonta egyenlő részletekben "lelakta", az a bérleti díj összegéből levonásra került. Ezzel nem volt probléma.

A bérleti szerződés április végén jár le.
Ebben a hónapban többször kértem (SMS-ben) a bérleti díj rendezésére. 14-én közölte, hogy sem a márciusi, sem pedig az áprilisi bérleti díjat nem tudja fizetni, sem részletekben, sem egészben.
Vélelmezem, hogy szándékai szerint április végén a bérletet felmondja - bár ígérete szerint az elmaradt díjakat májusban pótolja, amikor is már a szerződés lejár -, de ez csak találgatás részemről.
Ismereteim szerint a kaució/óvadék nem "lelakható".

16-án e-mailben felszólítottam a díj rendezésére 18-i határidővel azzal a kitétellel, hogy 19-én rendkívüli felmondással a szerződést megszüntetem. Erre még nem reagált, és ma 19.-e van.
Szerződésünk értelmében a bérleti díj meg nem fizetése mellett rendkívüli felmondással élhetek.

Kérdésem a következő:

  1. Köteles vagyok-e kivárnom a 8 napot a felmondással amellett, hogy írásban megküldöm a bérlő részére a rendkívüli és azonnali felmondást? A lakásbérleti törvény kétszer 8 napot ír elő a fizetési felszólításra és a felmondásra. Csak azt nem részletezi, hogy határozott időre is vonatkozik-e ez a passzus...
  2. Elegendő-e az elektronikus úton történő felmondás, vagy postai úton is tegyem meg, esetleg a postaládába való személyes eljuttatás is elegendő?
  3. Hogyan tudom mihamarabb elérni azt, hogy az ingatlan használatát mihamarabb szüntesse meg,abból kiköltözzön, hogy a fennmaradó időben a lakásban kárt ne okozzon dühből vagy elkeseredettségéből?
  4. Mi a pontos menete a határozott idejű szerződés rendkívüli felmondásának bérleti díj nemfizetése miatt?

Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.19. 10:17

Vélelmezem, hogy szándékai szerint április végén a bérletet felmondja
A határozott idejű szerződést nem kell felmondani, megszűnik az anélkül is.

A te felmondásod pedig érvénytelen, jogszerűtlen és értelmetlen.

íng # 2013.03.19. 13:53

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A bérlő indoka a nemfizetésre, hogy a folyószámláján a NAV azonnali beszedést kért. Némi kutató munka után kiderült számomra, hogy a tetejébe a cége ellen végrehajtási eljárást is kezdeményeztek. Valószínű, hogy ez Ön szerint e tárgyban irreleváns.
Akkor most a következő 2 hónapra lelakja a bérleti díját, miközben majd nem fizeti a 2 havi közüzemi számlákat és az utolsó napon okoz egy nagyobb értékű kárt, melyekre a kimerített kaució nem biztosít fedezetet, holott ezt a célt szolgálja.
Miközben a felmondásom "érvénytelen, jogszerűtlen és" főleg "értelmetlen". Ahha.

Köszönöm szépen a válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.19. 14:12

Részletezzem?

  • Érvénytelen, mert nem írásban közölted.
  • Jogszerűtlen ugyanezen okból, továbbá mert nem tartottad be azokat a szabályokat, amelyeket a törvény a díjfizetés elmulasztása miatt felmondással szemben támaszt.
  • Értelmetlen, mert az az időpont, amelyre a szerződést jogszerűen fel tudnád mondani, későbbi annál, mint amikor a szerződés a határozott idő lejártával amúgy is megszűnik.

(Hogy hogy jön ide a közüzemi tartozás és a képzeletbeli károkozás, azt nem tudom; hogy a válaszom miatt miért rám haragszol, azt pedig csak sejtem.)

bizizi # 2013.04.05. 00:49

Üdv!

Nálunk is szituáció van:
Kérdéseim:

1.
"Határozott idejű szerződést nem lehet az idő lejárta előtt egyoldalúan megszüntetni."
Akkor sem, ha a határozott idejű lakásbérleti szerződésbe kifejezetten bele lett írva mindkét fél rendes vagy rendkívüli egyoldalú felmondási joga?

2. Mi a teendő azzal a fizetési felszólítással, amelyben 5 nap fizetési határidő lett meghatározva (ugye, ez így jogszerűtlen, mert a törvény 8 napot ír elő)?
a.) Jó ez már így ahogy van, de az öt nap helyett a felek nyolc nappal számolnak.
b.) Új fizetési felszólítást kell feltétlenül készíteni.
c.) Esetleg egyik verzió sem jó, mert: "Határozott idejű szerződést nem lehet az idő lejárta előtt egyoldalúan megszüntetni."

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.05. 11:42
  1. Az egy speciális eset. De így ez már igazából nem is határozott idejű szerződés.
  2. Nemfizetés vagy késedelem miatt határozott idejű szerződést is fel lehet mondani. Akkor viszont nagyon precízen be kell tartani a törvényben írt szabályokat. Különben két év múlva a jogerős ítéletből derül ki, hogy nem is volt jogszerű a felmondás.
Toga1 # 2013.06.22. 12:43

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Az volna a kérdésem, az alábbi bérleti szerződésből kimásolt részlettel kapcsolatban,hogy 5éves szerződésről van szó az első évre vonatkozó kikötések érthetőek, viszont az első év letelte után ha a közös megegyezéssel való szerződés megszűnése nem jön létre valamelyik fél részéről és én mint bérlő a körülményeket tekintve nem tudom tovább fizetni a bérleti díjat és bekövetkezne a rendkívüli felmondás akkor a bérbeadó (ez volna a konkrét kérdés)utólag jogi úton követelheti a teljes 5éves bérleti díjat, közös költséget épületadót, stb. vagy nincs ilyen joga ? Ha esetleg volna valamilyen ötlete arra,hogy a szerződés ezen részletét hogyan kellene átfogalmazni ,hogy ne érjen ilyen meglepetés az nagyon jó lenne.
"4. Felek a bérleti szerződést hosszú távú elköteleződésnek tartják, ezért megállapodnak, hogy amennyiben Bérlő részéről 6 hónapon belül felmondás következne be, a kaució teljes összege, amennyiben 6 hónap és 12 hónap közötti időszakban történne felmondás, a kaució fele nem jár vissza. A határozott idejű szerződés 5 éves időtartamának első évében egyoldalú felmondás nem lehetséges. A 2.-5. év alatt felmondás közös megegyezéssel lehetséges, melyet Felek írásban rögzítenek, és közös megegyezéssel 2 hónapos felmondási időt kötnek ki. Az 5 év lejártával Felek a szerződés feltételeit újratárgyalják, és egybehangzó szándék esetén további 5 évvel azt meghosszabbíthatják. Felek továbbá megállapodnak, hogy a határozott időtartam leteltével Bérlőnek előbérleti joga keletkezik.
5.A szerződés felmondására rendkívüli felmondással csak súlyos szerződésszegés esetén van mód, ilyen eset például a nem rendeltetésszerű használat, vagy ha a Bérlő 30 napon túli díjfizetési késedelembe esik, vagy ha 60 napnál hosszabb közmű (víz-csatorna, villany, gáz) vagy közvetített szolgáltatásként számlázott (közös költség és építményadó) tartozása keletkezik. Ezek jogi és anyagi következményeiért Bérlő vállalja a felelősséget. Felek rendkívüli felmondás estére írásbeli felszólítást kötnek ki, a felmondás csak ez után 8 nappal lép hatályba.

Vicus70 # 2013.06.25. 04:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van egy 10 évre szóló bérleti szerződés egy osztatlan közös rétről aminek a férjem és a fiam a tulajdonosa és én a haszonélvezője.
Ezt a bérleti szerződést csak a férjem írta alá akkor amikor a gyerekünk kiskorú volt (én nem írtam alá semmit). Amikor ez létre jött akkor én szóba jeleztem, hogy nem akarom tíz évre mert a fiam 5 év múlva nagykorú lesz. Az úriember aki bérli azt mondta ebből nem lesz probléma mert Ő vele meg lehet egyezni.( Időközben persze szerződést nem kaptunk, és a minap egy nagyszabású rendezvényt is csinált a rétünkön, amiről nem tájékoztatott.Mi csak kaszáló és legelőnek adtuk bérbe.)
Kérdésem:
Mivel időközbe a fiam nagykorú lett érvényes a szerződés?
A férjem aláírhatta egyedül?
A férjem ráadásul egy üres papírt is aláírt és ezután a rétünkön megjelent egy út is ami a földhivatalba is bejegyezték amiről nem igazán kaptunk semmi értesítést, de akkor is csak a fele volt az Ő tulajdonába.)
Tudunk valami jogi lépéseket tenni?

Catherine64 # 2014.12.04. 19:00

Tisztelt Ügyvéd Úr!

1 évre kötött lakásbérleti szerződést én mint bérlő, fel mondhatom-e 3 hónap leteltével? Kell-e indokolnom az albérlet felmondását? Milyen követelése lehet a tulajdonosnak? És nekem milyen jogaim vannak?

Köszönöm válaszát.

matthiasi # 2014.12.06. 18:43

Catherine64 -nek és másnak is !

a határozott idejű szerződést is felmondhatod, de elviekben jár az egész évre szóló lakbér.
Ezt ugyan nehéz érvényesíteni, kicsi a valószínűsége, hogy ezért valaki perre menne. De a kauciót ilyenkor nem adják vissza. Ilyenkor meg kell egyezni - ésszerű keretek között. Ezért nem praktikus a határozott idejű bérleti szerződés.
Mindig történhet valami.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.06. 18:59

Ezt ugyan nehéz érvényesíteni
Miért lenne nehéz? Különösebb bizonyításra nincs is szükség, jogkérdésnek sem bonyolult.

peti111 # 2014.12.19. 10:58

A következő gondom lenne. A bérlőm
hónapok óta nem fizet, ismeretlen helyre távozott.
Már lejárt a határozott idejű szerződése, de az ingóságai a lakásban vannak. Vele a kapcsolatot felvenni nem tudom, lakcíme nincs, e-mail-ben hol válaszol, hol nem. Én jeleztem neki, hogy nem kívánom meghosszabbítani. Mi a teendőm?? Ebben az esetben csak a lakáskiürítési per a megoldás? Az milyen procedúrával jár, illetve milyen összeget kell nekem megelőlegeznem, ha egyáltalán kell. Zálogjogom érvényes-e ebben az esetben? Köszönettel a válaszokat!

perplexer # 2015.01.09. 09:44

Tisztelt Ügyvéd Úr,

az lenne a kérdésem, hogy miként járhatok el abban az esetben, ha van egy határozott idejű bérleti szerződésem, ahol a bérlőm két nappal a lejárat előtt jelzi, hogy nem kívánja meghosszabbítani. Korábban jelezte, hogy érdeklődik a hosszabbítás iránt (írásban), amire válaszoltam, hogy részemről nincsen akadálya. Most viszont két nappal lejárat előtt közölte, hogy nem hosszabbítja meg. Ennyi idő alatt másik bérlőt nehéz találni és úgy tudom, hogy ezért is kellene jelezni lejárat előtt, ha nem szeretne hosszabbítani. Ha jól tudom 15 nappal korábban köteles jelezni írásban ha nem kívánja folytatni a szerződést. Ezen túl a szerződésben van egy pont, hogy legkésőbb 1.5 hónappal a lejárat előtt köteles szólni, ha hosszabbítani szeretne. Erre vonatkozó szándékát ezelőtt jelezte is akkor. Jelenleg tehát nem kerestem másik albérlőt abban a tudatban, hogy marad, ilyenkor kérhetem, hogy a következő hónapot még fedezze vagy kaucióból, vagy következő havi kiköltözéssel? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.09. 10:37

úgy tudom, hogy ezért is kellene jelezni lejárat előtt, ha nem szeretne hosszabbítani.
Rosszul tudod. Jogszabály ilyen kötelezettséget nem ír elő.

Erre vonatkozó szándékát ezelőtt jelezte is akkor
Az már más. Tudod bizonyítani?

perplexer # 2015.01.09. 10:45

Tisztelt Ügyvéd Úr,
igen, van egy e-mail az albérlőmtől, amiben megkérdezte, hogy mi a véleményem a hosszabbításről, mert lejár a szerződés januárban (a levél októberben érkezett). Erre válaszoltam, hogy részemről nincsen akadálya a hosszabbításnak. Innentől nem jelezte, hogy mégsem szeretne hosszabbítani majd, hanem csak tegnap, két nappal a határidő lejárta előtt írt e-mailt, hogy vigyem a kauciót, mert menne. Köszönöm

Zoltanuss # 2015.01.13. 18:35

perplexer ! Tudod mit !
A holt időben kifested a lakást.
Ja és a kaucióból visszatartasz 1 hónapot. Lesz biztos méltatlankodás , de más nemigen.
Végül is megtévesztett !

Zoltanuss # 2015.01.13. 18:39

igen, van egy e-mail az albérlőmtől, amiben megkérdezte”,

Amit,ráadásul ki is lehet nyomtatni, de azért jobb megegyezni. Lehetnek ott még kifizetlen közüzemi díjtartozások is. A megegyezés mindenek felett. Meg aztán a lakás csak kiürül ez a legfőbb szempont.

MajorDomus # 2015.01.13. 21:22

A mailban feltett kérdés,, mi a véleménye a hosszabbitasról?,,

Semmiféle kötelezettség vallalast nem jelent.
A szerzõdés szerint a hosszabbitasról kell 1,5 hónappal korábban szólni, arról nem ha nem akar hosszabbitani.

Akkor miért tartana vissza 1 havi kauciót?

Az más kérdés, hogy mennyire etikus két nappal
A lejárat elött jelezni hogy nem lesz szerzõdés hosszabbitás.

Totterfield # 2017.06.14. 14:17

Tiszteletem!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy az egy éves albérleti szerződésem lejárta előtt egy hónappal szóltam a tulajdonosnak telefonon hogy kiköltözöm amint lejár a szerződés de a szerződésben 2 hónappal előbb kellett volna írásban jeleznem ezt. Én egy hónapra emlékeztem ő pedig nem figyelmeztetett. Miután kiköltöztem egy havi kauciót nem kaptam vissza szerződés szegés címen.
A kérdésem az hogy ez jogos-e?
illetve ha lejár a szerződésem van-e egyáltalán ilyen kötelezettségem?
Válaszát előre is köszönöm!

nonolet # 2017.06.14. 15:55

Logikusan...

Attól függ, hogy
mit ír a szerződésed az automatikus hosszabbodásról.

MajorDomus # 2017.06.21. 20:12

Nem
Nincs

Határozott idejű bérleti szerződést kötöttél,ami a lejárat napjával megszünt.

Ettől még nonoletnek igaza lehet,ha a szerződésben fdnntartotzázok a hisszabbitás lehetőségét,s erre az esetre kikötöttétek a 2 hónapos felmondást.

Van ilyen benne?