zártkerti ingatlan adásvétele


drbjozsef # 2023.08.03. 12:03

Szerintem ott "kizárhatja" van.
Én egész sok szőlő meg gyümölcsösben látok legális épületeket, bizonyos kapcsolatoknál nem is akármilyeneket...

nanemaaa # 2023.08.03. 12:00

OTÉK 29.§
(2d) * A tájgazdálkodási mezőgazdasági terület alapvetően természetközeli használatot folytató telkekből áll, amely jellemzően nádas, gyep (rét, legelő), I. és II. osztályú borszőlő termőhelyi kataszterhez vagy ökológiai hálózat magterületéhez tartozó kert, szőlő, gyümölcsös művelési ágban nyilvántartott területekből, a védett és Natura 2000 területbe sorolt szántóterületekből, a vízgazdálkodási célú mezőgazdasági területekből, valamint a vízbázis külső védőterületébe sorolt területekből áll. Az övezetben a helyi építési szabályzat kizárhatja az épület elhelyezését.

Tekintettel arra, hogy legelőn semmiféle épület nem építhető, így művelésből sem fogják engedni kivonni.

drbjozsef # 2023.08.03. 08:57

Rugo25,

Semmilyen.
A belterületbe vonást az önkormányzatnál lehet kezdeményezni, és a közgyűlés dönt róla.
Tekintve, hogy ez milliós-tízmilliós költséggel is járhat, ezt csak elég konkrét haszon reményében szokták megtenni. (mondjuk egy felparcellázásból remélt bevétel).

Esélyed zérus, de a polgármesteri hivatalnál érdeklődhetsz.
Aztán felejtsd el.

Legfeljebb művelés alól tudod kivonni, ha a feltételek fennállnak, és a földvédelmi járulékot megfizeted. Az se kevés.

Belterületbe vonás :
https://agrokep.vg.hu/…alyai-28428/

Földvédelmi járulék:
https://agrokep.vg.hu/…seten-28474/

Rugo25 # 2023.08.03. 08:31

Sziasztok!
Zala vármegyében van egy rétnek minősített külterületi zártkertes telkem, amelyet át szeretnék mínősíteni belterületre.. A kérdésem az lenne, hogy milyen lépések szükségesek a belterületté nyilvánításhoz, és ehhez milyen formanyomtatványok szükségesek. Előre is köszönöm.

Majordomus # 2023.07.27. 19:27

Jobb ha másik telket nézel magadnak.

Ez a földforgalmi hülyeség akadályozza az ingatlan piacot.

Quercus # 2023.07.27. 19:16

Miután van aranykorona értéke, így a Földforgalmi törvény hatálya alá tartozik. Ez azt jelenti, hogy ha nem vagy földműves, akkor a tulajdonszerzésed 1 ha-ra korlátozódik. Vagyis ha már van a neveden termőföld, és több mint 1 ha, akkor nem köthetsz a zártkertre adásvételit.
Ha ez nem akadály, akkor jön az elővásárlási jog. Ha nem vagy helyben lakó földműves, akkor sokan megelőznek az elővásárlási sorrendben. És nagy valószínűséggel lesz olyan helyi kisnagygazda, akinek ez is kell.
Ki lehet vonatni művelésből, de nem egyszerű.

drbjozsef # 2023.07.27. 10:38

bár szomszédok nem vevők rá nagyon,
Ha az Fftv. hatálya alá tartozik, lesz ott sokkal több elővételi jogosult.

csundi87 # 2023.07.27. 09:28

Valahogy sejtettem :/
Köszönöm!

nanemaaa # 2023.07.27. 09:10

Mivel van aranykorona értéke, így az egész telek nem lett kivonva művelés alól. Ez esetben viszont kötelező kifüggeszteni.
Sajna utólag már ki se lehet vonatni, mert erősen korlátozott a kivonás lehetősége.

csundi87 # 2023.07.27. 07:50

Üdv mindnekinek!

Lenne egy zárt kert, amit szeretnék megvenni. A leendő tulajjal meg is egyeztünk szóban, csak sajnos a hagyatéki eljárásra kell várni, ami szept közepére van kitűzve. /juniusban találtuk az ingatlant/
Másik dolog, hogy úgy van a tulajdonlapon: alrészlet, művelési ág /kivett/ kert és gazdasági épület.
Na már most az épületnek van tervrajza, valószínű földhivatalnál is be van jegyezve, de ők azt mondták hogy adásvétel esetén ki kell függeszteni 60 napra aztán elbírálás stb...szóval sok idő. Kb mennyi? Járt valaki hasonló cipőben?
Nincs mód elkerülni a kifüggesztést? Módjuk egy aranykorona levétellel? 1,12 a k. fill. és 800nm -es a telek.
Vagy az ilyesmi hátránnyal is jár? Van szőlő,gyümölcsös a telken, amit tovább művelnék, hétvégi kikapcsolodásra épitenék nyársalót stb. Azt olvastam itt hogy bizonyos esetekben még tüzifát sem lehet igy akkor tárolni a telken.
Kicsit tartok ettől a kifüggesztéstől, bár szomszédok nem vevők rá nagyon, de sosem, lehet tudni, nem szeretnék abba a hibába esni hogy júniustól várunk teszem azt októberig és valaki lecsap rá..nagyon beleszerettünk a telekbe. Éppen van mit csinálni rajta, tető beázik, meg nagy a gaz mivel 5 éve volt utoljára rendes gazdája.

Köszönöm a válaszokat előre is!

Majordomus # 2023.02.09. 20:38

Egyszerűbb ha ügyvédet bízol meg. Ő odafigyel az érdekeidre

drbjozsef # 2023.02.09. 13:47

egy esetleges elemi csapás, tűz, leszakadt tető kit terhel? Már a vevőt, vagy még az eladót?

Megállapodás kérdése.
Én, ha vevő lennék és kifizetném a teljes összeget előre, mert mondjuk az eladó ragaszkodik ehhez, akkor ragaszkodnék a birtokba adáshoz is - legfeljebb majd én adom birtokba az elővásárlónak az ingatlant, ha lenne olyan.

De egyébként mindegy is, mert biztosítást az köthet az ingatlanra, aki abban érdekelt : én a helyedben ha kifizetném az összeget előre (de birtokba nem akar még engedni az eladó), akkor azonnal kötnék is rá biztosítást, az sem baj, ha az eladónak is van még. (És ha eladó lennék addig fenntartanám a biztosításomat, amíg teljesen egyértelműen nem vette át a felelősséget a vevő). Ha mégis lenne elővásárló, egy-két havi biztosítási díj bukónak bele kell férnie, azt kénytelen lennék lenyelni. Utána érdekmúlással megszüntethető a biztosítás.

kissda # 2023.02.09. 12:58

drbjozsef,
Köszönöm szépen!
Nem igazán várható elővásárló, régóta hirdetik a kiszemelt ingatlant, csak szeretnék képben lenni, hogy mi várható. Sajnos sehol a neten nem találtam egy értelmes útmutatót, ahol lépésről lépésre leírják, hogy mi történik zártkert eladásánál-vételénél.

Egy utolsó kérdésem hadd legyen még:
Ha én már kifizettem az egészet egy összegben, viszont még tart a kifüggesztési és egyéb jóváhagyási folyamat, addig egy esetleges elemi csapás, tűz, leszakadt tető kit terhel? Már a vevőt, vagy még az eladót?

Hálás köszönet, nincs több kérdésem, esetleg Pest-Fejér megyében rutions ügyvéd ajánlást elfogadok, ha a fórum szabály engedi.

drbjozsef # 2023.02.09. 11:09

kissda,

1-2 : az elővásárló egyszerűen a vevő helyére lép a szerződésben. Ha a szerződés szerint a vevő fizetett előleget, foglalót, akkor azt az elővásárlónak is fizetnie kell - ez esetben a vevőnek (hiszen az már ki van fizetve az eladónak). Ugyanez az ügyvédi és minden más eljárási díjjal is : amit kifizetett a vevő, azt ki kell fizetnie az elővásárlónak, praktikusan a kieső vevőnek.

3.: az legyen az ő baja. A tied semmiképpen. Amit kifizettél, azt meg kell kapjad az elővásárlótól. Érdemes erről rendelkezni a szerződésben.

u.i.: ha várható elővásárló, akkor érdemes olyanhoz fordulni, akinek van a kifüggesztős-elővásárlós, lehetőleg Fftv. szerintiekben gyakorlata.

kissda # 2023.02.09. 09:01

Tisztelt Hozzáértők!
Zártkertet vennék, ami nincs kivonva művelési ág alól.
Olvasgatom a 18-as paragrafust, de van pár kérdésem, amit nem értek, hálás lennék, ha valaki megválaszolná.
Ha valaki a kifüggesztés során él az elővásárlási jogával, akkor
1.)Mi lesz a foglalóval, amit fizettem?
2.)Mi lesz a kifizetett ügyvédi díjammal, és egyéb költségeimmel?
3.)Mi van, ha közben a vételárat, amit nyilván kifizettem, az eladó már elköltötte, vagy vett belőle valamit?
Van erről valakinek infója, tapasztalata?
Köszönöm szépen előre is a tanácsokat!

ui.: Vajon az átlagos ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvédek, akiket ilyen Dunahausz, meg Otthoncentrum ajánl, ők értenek ezekhez a folyamatokhoz is, vagy célszerű egy erre szakosodott ügyvédet keresni?
Ezt is köszi! :)

Majordomus # 2022.12.08. 20:29

És még nem is biztos hogy ő lesz a vevő!

drbjozsef # 2022.12.08. 20:01

syder,

Az a baj, hogy ha a zártkert az Fftv hatálya alá tartozik, akkor nemcsak az eladásához, hanem a haszonbérbe adására is ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Az új Fftv.-ben már az ingyenes, vagy szívességi használatba adás sincs, kivéve a közeli hozzátartozó javára szóló szerződéseket.

Szóval "hivatalosan" ezzel nem tud hamarabb hozzáfogni, mert azt is ki kellene függeszteni.

syder # 2022.12.08. 18:35

Üdvözlet,

egy zártkerti ingatlant szeretnénk értékesíteni. A hosszú eljárási idő miatt (kifüggesztés, földhivatali és egyéb hivatalos ügyintézések) arra gondoltunk a jövőbeli vevővel, hogy ameddig ezek a dolgok lezajlanak szeretnék már művelni a területet. Ezt egy használati szerződéssel lehetne megoldani? Vagy mi lenne ennek a pontos menete?

Válaszukat előre is köszönettel!

Majordomus # 2022.12.06. 20:25

Az ügyvéded addig em nyújtja be a Földhivatalnak a szerződést mig nincs kifizetve a pénz.
Azért magas foglalót kérj.

drbjozsef # 2022.12.06. 07:34

Foldi,

A függőben tartás nem jó, mert azt legkésőbb 6 hónap után mindenképpen törlik.
A tulajdonjog fenntartás viszont jó lehet erre. (a függőben tartás és a tulajdonjog fenntartás két különböző dolog).

Ha nem fizet, pontosan az van, mint bármilyen más ingatlan esetében. Ha nem fizet, nem lesz tulajdonos, te pedig a foglaló feletti részt visszafizeted neki, és az esetleges károdat megpróbálhatod érvényesíteni.
Aztán eladhatod másnak az ingatlant.

Érdemes termőföldekben járatos ügyvédet keresni, mert itt a kifüggesztés és az elővásárlók miatt nem olyan egyszerű a dolog, mint egy lakásnál, illetve a föld részletfizetés ideje alatti használata is olyan kérdés, ami miatt érdemes gyakorlott emberre bízni az okiratszerkesztést...

Foldi # 2022.12.05. 21:21

Üdvözlöm az urakat/hölgyeket.
Egy aranykoronás zártkertet szeretnék eladni, a vevő foglaló + 20 havi részletben tudná vállalni a kifizetést. Érdeklődnék, milyen lehetőségek vannak erre? Tulajdonjog fenntartással történő eladás függőben tartás járható út-e termőföld esetén? Illetve mi történik, ha mondjuk a 16. részletet nem bírja fizetni, és mondjuk nem is akarja?
Köszönettel: Alföldi

Majordomus # 2022.12.01. 20:23

Nem figyeltél drb.. beírására.
ha az érdekelti státuszát igazolja"

Ez a banánhéj.

drbjozsef # 2022.12.01. 14:53

Kérjek a földhivataltól betekintést, aztán vagy kiadják vagy sem?

Pontosan. Tűélesen mutatsz rá univerzumunk működésére, a formális logika matematikai alapjaira. Vagy igen, vagy nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.12.01. 14:37

Ha egy földtörvényes ingatlant szerződésmódosítás után
Nem lehet módosítani. Illetve lehet, de akkor előlről kezdődik a ciriburi.

A járási földhivatal nem jegyzi be a tulajdonjogot olyan szerződés alapján, amelyen nincs rajta a megyei földhivatal záradéka.

Csuklósbusz # 2022.12.01. 13:19

Hogy lehet ilyennel lebukni?

Kérjek a földhivataltól betekintést, aztán vagy kiadják vagy sem?