Lakásszövetkezet


Majordomus # 2023.11.09. 20:36

Borsika
Szél ellen nem lehet...
.
Ha nincs többséged reménytelen.

Jobban jársz ha elköltözöl egy társasházba...

osztap # 2023.11.09. 15:38

borsika,

A helyzet jogi vonalon sem változott. Az FB mint testület (testületi döntéssel, nem egy FB-tag magánakciójaként!) mindenbe betekinthet. Ezért vagy az FB-ben kell többséget építened (meggyőzve egy másik FB-tagot, vagy a közgyűléssel egy tagot lecserélni), vagy a közgyűlésnek le kell váltania a lakszöv elnökét.

A GDPR-ra hivatkozás hülyeség. De hiába mennél perre, mert a lakszöv-elnöknek a korábban írtak szerint nem kötelező kiadni az iratokat az egyes tulajdonosoknak. Csak az FB-nek mint testületnek.

borsika # 2023.11.09. 13:45

Sziasztok!
Megint én. Köszönöm az eddigi segítséget,sajnos a helyzet nem változik. A GDPR Adatvédelmi szabályzat elkészítésében a törvény értelmezésében Lakásszövetkezet esetében értelmezési problémák vannak.
Semmit nem akar az Elnök a tagok tudtára adni,de én úgy értelmezem, hogy pl.lift felújítás esetén a kivitelező kitakarásával az összeget mégiscsak tudtukra kéne adni. Az ő pénzükből készül minden, abból fizeti az alkalmazottakat is.
Segítsetek legyetek szívesek!
Tudom én, hogy ez egy különleges állatfaj, még el sem készült a szabályzat, nincs kinn az adatvédelmi tájékoztató sem, de mégis alkalmazzák eléggé sajátságosan.

Majordomus # 2023.10.06. 19:32

Olvad el az előző beírásomat...

Koncentráljatok a közgyűlésre!

osztap # 2023.10.06. 13:03

borsika,

Szerintem nem jó dolog, ha a tisztségviselők a Btk-ra hivatkozással próbálják kordában tartani a tulajdonosokat. A tisztségviselők vannak a tulajdonosokért, meg ilyenek...

Szerintem közgyűlés tartása és új tisztségviselők választása a megoldás. Nem iparági egyesület dolga ez.

borsika # 2023.10.06. 06:48

Első mondatban kimaradt a NEM szó. Nem engednek betekinteni....

borsika # 2023.10.06. 06:47

Szép napot !
Sajnos a helyzet tovább bonyolódik. Van egy facebook csoportunk,ahol begyzések, hozzászólások vannak arról, hogy engednek betekintést az iratokba, szerződésekbe, arról, hogy túl sok az alkalmazott és erre megy el a közös ktg.
Úgy tűnik az FB elnök az elmúlt másfél évben egyszer a sem ellenőrizte a pénztárat, a banki kivonatokat, tehát nem tudjuk ez valóban így van-e? Most sikerült rábeszélnem, hogy működjünk végre testületként. Azt, hogy ez meg fog-e valósulni nem tudom.
Most kikerült egy levél a faliújságokra, melyben utalás van arra, hogy a rágalmazás büntetendő cselekmény megjelölve a Btk.ide vonatkozó jogszabályát. Ez pedig a tulajdonok között terjengő rágalmazások miatt történt- vezetőség aláírással.
Ezt többen fenyegetésnek minősítették, az FB elnök nem. Szerinte ez csak a tényállás közlése.
Kérem szépen állásfoglalásotokat. Én nem tudom máshol hogy van ez,de valami ijesztő. Ilyen békétlenség itt még nem volt.
Esetleg LÉTÉSZ segíthet?

Majordomus # 2023.10.03. 20:12

Heyezzétek át a súlypontot a rendkivűli közgyűlés összehívására!
..
Addig ez szélmalomharc

osztap # 2023.10.03. 08:29

borsika,

Azt gondolom, ez nem jogi probléma, hanem vezetési. Arra pedig nem a Cégbíróság ad megoldást, hanem az, ha a közgyűlés lecseréli az FB-elnököt (de legalább a másik FB-tagot) valakire, aki szintén a körmére akar nézni lakszöv. elnöknek. Mert akkor már többséged lesz az FB-ben, és tudjátok használni a lakszövtörvény 25-27. §-t.

drbjozsef # 2023.10.03. 08:08

Az FB elnököt kellene valahogyan rávezetnem,mert nem vagyok biztos benne, hogy ismeri a törvényeket.

Nosza. Nem olyan sok, pár sor a rá vonatkozó rész. És elég egyértelmű.

borsika # 2023.10.03. 05:17

Az Szövetkezet vezetése három tagú. Úgy látom a két tag nem vesz igazán részt a vezetésben, az Elnök egyedül dönt.
Itt mit lehet csinálni? Jól van ez így? Átgondolatlan volt az egész választás. Az előző elnök kérte fel a mostanit, hogy pályázzon, sok jelentkező nem volt. Tényleg meghirdetem a lakást, de csak a szomszéd utcába tudok menni, ott is ez lesz.

borsika # 2023.10.03. 04:59

Köszönöm mindnyájatoknak. A helyzet a Következő.. Az FB elnököt engedi csak ellenőrizni,szerintem őt megvezeti, egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy egyáltalán bármit is ellenőriz. Leírásaitok alapján úgy értelmezem,ő sem teheti meg, hogy valünk tagokkal ezt nem beszéli meg és nem tájékoztat. 3 fős az FB. Van az elnök_aki főnökként viselkedik-van egy tag,aki egyben gondnok is-szerződését nem láttam-és vagyok én. Másfél év alatt egy megbeszélés volt.
Ez így nyilván nincs rendben. A lakók már aláírást gyűjtenek egy rendkívüli közgyűlésre,mivel az elnök halaszthatatlan hivatalos ügyekre hivatkozva a fogadóóráit sem tartja meg. Levelekre nem válaszol csak szigorúan betartva a 30 napot.
Az FB elnök fogadóóráján a Szövetkezet elnöke is ott ül, azzal a fiatalemberrel akivel egy háztartásban él, akit felvett a Szövetkezetbe,sofőrként alkalmazza és az informatikai ügyeket intézi,de ott ül a vezetőségin is, a könyvelővel együtt.
Az FB elnököt kellene valahogyan rávezetnem,mert nem vagyok biztos benne, hogy ismeri a törvényeket.

Majordomus # 2023.10.02. 19:13

Alaposabban fel kell készülni. A lakszöv külön állatfaj...

osztap # 2023.10.02. 14:57

borsika,

Amint 2023.09.09 13:12-i bejegyzésemben írtam, az FB csak mint testület (nem pedig az egyes FB-tagok külön-külön) kérhet hozzáférést az iratokhoz. Van már FB-döntésed erről? Ha még mindig nincs, akkor Te még mindig nem tudsz mint FB fellépni, hanem csak mint egy tulajdonos. És joggal hajt el a szövetkezet elnöke, ahogy eddig is.

Emiatt felesleges a Cégbírósághoz fordulni, csak az idődet vesztegeted.

drbjozsef # 2023.10.02. 13:34

borsika,

Igen, a cégbíróság.

Olvasgasd, tanuld, és dugd az elnök orra alá a Lakszöv törvényt,

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Különös tekintettel a 26.§-ra, és ha abban akadályoz, akkor a 8.§-ra, kénytelen leszel bejelentést tenni.

borsika # 2023.10.02. 10:59

Sziasztok!
Megint én. Sajnos még nem sikerült elköltöznöm, így kénytelen vagyok végezni a dolgomat,bár erősen korlátozva vagy inkább gátolva vagyok.
Kérdésem a következő: kihez forduljak (Cégbíróság?),ha az Elnök egyszerűen megtagadja azt, hogy végezzem a FB-i munkámat?
Semmilyen szerződést, vállalkozási (most az egyik liftet újítják fel) nem ad át megtekintésre,,se munkaszerződést,se munkaköri leírást,Bank kivonatot, számlákat stb. Van ehhez joga? Segítség! Köszönöm

Majordomus # 2023.09.11. 19:41

Bizony.

Maradj osztap jövendölésénél. "hosszú boldog életed lesz"

A lakásszövetkezet egy olyan állatfaj amit nem lehet megszüntetni,nem lehet belőle kiválni és nem vezető hanemburalkodói vannak.
Költözz el,jobban jársz.

A közöny és nemtörődömség országában nen lehetsz próféta.

osztap # 2023.09.10. 12:19

(A költségvetéssel ellentétben a beszámolót kötelező elkészíteni a számviteli törvény és a 479/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet miatt.)

osztap # 2023.09.10. 12:16

Anélkül lehet működni?
Lehet. Látod, működtök... Sőt - a társasházzal ellentétben - a lakszövnél nem törvényi előírás, hogy legyen. Csak annyit ír a lakszövtörvény 15. § (1) e), hogy HA van, AKKOR a közgyűlésnek kell elfogania. Az alapszabályotokban persze lehet, hogy elő van írva. És szerintem mindenképpen jó gyakorlat összeállítani, az általam látott lakszövökben mindig volt.
De az elnök mindig összedobhat valamit, összehív egy közgyűlést, ott meg a tulajdonosok megszavazzák. Aztán majd morognak Neked utána, hogy mennyi minden nem jó.

Már ha nem agitáljátok meg a többséget, hogy a Te költségvetési javaslatodat szavazzák meg. Ha lesz közgyűlés által elfogadott költségvetés, az már kötelező lesz az elnökre a 23. § (1) alapján.

borsika # 2023.09.10. 09:13

Oké köszönöm.
Sajnos nagyon kevesen jönnek el, csak utólag reklamálnak.
Biztos hülye vagyok, de a beszámoló a tavalyi évről szólt, a költségvetés pedig-ami nincs- az ideiről. Anélkül lehet működni?
Majordomus az egyik gondnok külsős, nem tulaj,így nem fog hozni meghatalmazást és hívőket, de az FB elnök sem.
Nem a szövetkezet ellen dolgoznak, egyszerűen nincsenek - én sem - tisztában a dolgokkal,azért kérdezek itt.
Köszönöm.

osztap # 2023.09.10. 08:34

Attól mert én elköltözöm, mi fog változni?
Nyugodt, boldog életed lesz. :) Komolyra fordítva: Amíg a tulajdonosok mindent megszavaznak, amit az elnök eléjük tesz, addig nincs alapjuk a panaszkodásra. Ha a beszámoló el van fogadva, az azt jelenti, hogy ugyan utólag, de egyetértettek a kiadásokkal. Igaz, hogy költségvetés kell a törvény szerint, de mi változna, ha lenne, és benne lenne az, hogy annyi embert alkalmaz a szövetkezet, és annyi a bérköltség, mint ma?

Ha bebizonyosodik, hogy ilyen lökött itt a tagság,tényleg együk meg amit az elnök főz,vagy kezdeményezzünk rendkívüli közgyűlést?
A közgyűlésnek csak akkor van értelme, ha ott többséged is van a kívánt döntések meghozatalára. Különben csak gőzleeresztés: egy órát veszekedtek, de utána nem változik semmi.

Egyébként pedig érdemes végigolvasni a lakszövtörvényt. Kb. 10 oldal, szóval nem olyan hosszú. És akkor kevesebb meglepetést tudok okozni akár Neked, akár az FB-elnöknek. :)

borsika # 2023.09.10. 08:11

Nem nekem kell a támogatottság, hanem én próbálok segíteni.Tulajdonképpen nem tőlem indult a probléma, hanem a lakóktól, akik naponta lépten.nyomon kérdeznek. Attól mert én elköltözöm, mi fog változni?
Persze, el kellett volna jönni a közgyűlésre tudom.
Nem az a cél, hogy menjen az Elnök, hanem, hogy törvényesen működjünk és ne legyen itt ő királynő.,hanem a köz érdekében tevékenykedjen.
Osztapnak köszönöm, sokat segítettél. Tulajdonképpen semmi nem működik itt a az általad leírtak szerint.
Most a 2023-as költségvetést kutatom, eddig nem sok sikerrel, úgy tűnik nem is lett felterjesztve,ezáltal elfogadva sem.
Ha bebizonyosodik, hogy ilyen lökött itt a tagság,tényleg együk meg amit az elnök főz,vagy kezdeményezzünk rendkívüli közgyűlést?
Költsgégvetés nélkül működni?
Ki kell kérnem a jegyzőkönyvet, a meghívó napirendi pontjaiban nem szerepel, csak a 2022-es beszámoló, a 2023-as terv nem, így gyanyitom megszavazva sem lett. Innentől miről beszélünk?
Köszönöm osztap az unios jogszabályra utalást, ez lesz az, már le is töltöttem.
Köszönöm a FB. működésének elmagyarázását itt, tudniillik az FB elnök mást gondol ezekről.
Etikátlannak minősítettem az egyik gondnok FB tagságát, aki villanyszerelő. Ő hoz ide szakembereket. Mondjuk én szeretném a szerződéseket látni, ő pedig nem, akkor az FB elnök szava a döntő,aki viszont tuti mellette fog szavazni.Ennyi.Miért? Mert az Elnök Asszony embere.
Szóval, higgyétek el, van itt tennivaló, azért kértem,kérek itt segítséget.
Ha valamit rosszul látok és elmagyarázzátok, az nagy segítség. Köszönöm

Majordomus # 2023.09.09. 20:00

Nem sok esélyed van. Szélmalomharcot vívsz ha nincs támogatttságod.
.
Az Fb elnök és a gondnokok visznek annyi "hívőt" és meghatalmazást a közgyűlésre hogy esélyed sincs a váltásra.

A lakásszövetkezet ilyen.

Jobb ha elköltözöl.

osztap # 2023.09.09. 13:12

ne szórja személyi kifizetésekre a szövetkezet pénzét
Arra költi, ami a megszavazott költségvetésben van. Azt a közgyűlésen a tulajdonosok fogadták el, szótöbbséggel. Mármint azok többségével, akik elfáradtak a közgyűlésre, vagy legalább adtak meghatalmazást. Amint írtam, ha a közgyűlés visszadobja a költségvetést, az elég erős jelzés egy elnöknek, hogy irányt kell váltani.
Vagy nincs benne a költségvetésben? Akkor miért fogadják el a tulajdonosok a beszámolókat? Mi volt az FB lakszövtörvény 26. § (2) f) szerinti véleményében?

A tulajok szeretnék tudni mivel az ő pénzükből gazdálkodik és úgy gondolják joguk van ehhez. Ez nem jogi kérdés?
Szerintem nem. Erre való a költségvetés és a beszámoló.

FB tag vagyok
A lakszövtörvény nem az egyes FB-tagoknak, hanem az FB-nek mint testületnek ad jogosítványokat, lakszövtörvény 26. §. Az FB döntéseit szótöbbséggel hozza, 25. §. Van-e ott többséged ebben a kérdésben? Amíg az FB mint testület nem dönt arról, hogy kikéri a szerződéseket, addig persze, hogy nem adja ki Neked az elnök. Hiszen Te nem mint FB kéred, hanem mint egy tulajdonos. Azt pedig írtam alább, hogy én miért nem adnám ki, ha én lennék az elnök. (Nem lennék meglepve, ha az uniós jogszabály, amire hivatkozik, a GDPR lenne - ezt sokan használják arra, hogy ne kelljen valamit megcsinálni. Szerintem téves hivatkozás lenne, mert a GDPR miatt csak a személyes adatokat kellene kitakarni.)

borsika # 2023.09.09. 12:08

Köszönöm osztap!
Lehet ezt vegzálásnak nevezni, de arra keresek megoldást, hogy ne szórja személyi kifizetésekre a szövetkezet pénzét, mert irtó nagy problémák vannak, amik megoldásra várnak. Pl.liftek.
Lehet nem jó helyen kérdezek (jog), de mivel kb.másfél éve lett megválasztva, azóta már kért fizetés emelést, ami bizony fondorlatos módon lett megszavazva. Visszatartja azokat az információkat, amik az alkalmazottak fizetésére vonatkoznak.
Ezért szeretném tudni azt a bizonyos jogszabályt amire hivatkozik, hogy nem mondja meg a fizetéseket.
A tulajok szeretnék tudni mivel az ő pénzükből gazdálkodik és úgy gondolják joguk van ehhez. Ez nem jogi kérdés?
Én a többi tulaj nevében kérdezek, mivel FB tag vagyok, de nekem sem ad információt, csak az FB elnöknek, ha ad, Ezt sem tudom.
Szeretném képviselni a tulajok érdekeit, de ehhez tudnod kell mit tehetek és mit nem.
Sok mindent jól csinál, sok mindent nem jól csinál. Az alkalmazotti létszámon és kifizetésen is lehetnek spórolni. Ehhez kérek, kértem segítséget. De lehet igazad van, el kell költöznöm.