Lakásszövetkezet


asdf2017 # 2017.08.03. 13:23

Érdekességként. Nálunk hogy bejelentették a kiválást, megemlitették hogy egy ismerős ügyvéd INGYEN ES BÉRMENTE elkésziti az alapito okiratot.
Csak tudnam hol van kutya elásva ebbe, mert manapság semmi sincs ingyen. :-)

Honyi # 2017.08.02. 06:13

Kedves MajorDomus!

Az ötlet nagyon jó! (Kiválás lak.szövvé, majd társasházzá)
A kiválás viszont nagyon sokba kerül. Nálunk nincs annyi pénz az üzemeltetési számlán, és ha még a 2/3-ad áldozna is zsebből a kiválásra, ott vannak azok, akik nem.
Sajnos vannak nálunk olyanok, akik csak a szájukkal akarják nagyon a kiválást, és nem értik meg, hogy költsége is van, s nem kevés.

Tudom specialista ügyvédtől az árakat, a szükséges intézni valókat.

MajorDomus # 2017.08.01. 20:42

Mindenképpen!

Csak hát az ügyeletes hülye....

Ugy tudjátok megoldani,hogy kiváltok önálló lakszövként, majd összeszeditek az aláirásokat a társasház Alapitó Okiratához!

asdf2017 # 2017.08.01. 14:29

Köszönöm az eddigi kommenteket. Igen, lakasszövetkezetbol valo kiválás megszavazva, 2/3 szavazattal. Most az volt a kerdes, ugyanaz maradjon, vagy társasházzá alakuljunk át? Ezt kell megszavazni.
Melyik elonyosebb? Akkor a tarsashaz a jobb?!

Honyi # 2017.08.01. 08:04

Ha a kiváláshoz meg van a 2/3-os többség
csak lakásszövetkezet jöhet szóba, 7 alapító taggal!

MajorDomus # 2017.07.31. 21:03

Tudom,kétszer buktam meg vele,két különböző lakszövnél.
Igy soha nem fog menni!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.30. 18:57

(3) Ha a kiválásra társasháztulajdon alapítása céljából kerül sor, a kiválás feltétele, hogy a kiválni szándékozó önálló egység tag és nem tag tulajdonosai egyhangúlag elfogadják az alapító okirat tervezetét és benyújtsák a szükséges hatósági engedély iránti kérelmet.

MajorDomus # 2017.07.30. 18:43

Miért kellene 100 % a társasházhoz?

időpontjától hatályos.
(5) A létrehozandó társasház alapítására, szervezetére és működésére a társasházakról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

8. § (1) A közös tulajdonnak társasháztulajdonná való átalakítását bármelyik tulajdonostárs kérelmére a bíróság is elrendelheti. Az alapító okiratot ilyenkor a bírósági határozat pótolja.

Egyébként nem is kérdés,hogy a Társasházi forma sokkal kedvezőbb.

Mármint tulajdonosi szempontból.

asdf2017 # 2017.07.30. 12:56

Kedves Honyi es Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm a felvilagositasokat, informaciokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.29. 15:55

Lszt. Kiválás a lakásszövetkezetből
50. § (1) A lakásszövetkezetből a műszakilag elkülönült, egy vagy több lakóépületben lévő lakások lakásszövetkezeti tag és nem tag tulajdonosai - amennyiben fenntartási (üzemeltetési, karbantartási, felújítási) költségtartozásuk, továbbá a lakásszövetkezet által a kiválni szándékozó önálló egység javára felvett hiteltartozásuk a lakásszövetkezettel szemben nem áll fenn - együttesen válhatnak ki.
(2) A kiválást a kiválni szándékozó önálló egység tagjainak és nem tag tulajdonosainak összessége legalább kétharmados szótöbbséggel határozhatja el. Az e célból tartott részközgyűlésre a lakásszövetkezet alapszabályának a közgyűlésre vonatkozó rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni; a részközgyűlés akkor is megtartható, ha az alapszabály ilyet nem rendszeresített.
(3) A kiváláshoz nincs szükség a lakásszövetkezet közgyűlésének hozzájárulására, azonban a kiválás szándékát tartalmazó nyilatkozatot - a részközgyűlés határozatának, jegyzőkönyvének, jelenléti ívének és a meghatalmazásoknak másolatban történő megküldésével - az igazgatóság részére, írásban be kell jelenteni. Az írásbeli bejelentést és nyilatkozatot legkésőbb a kiválást megelőző 90. napig kell az igazgatósághoz megküldeni.
(4) A lakásszövetkezetből minden negyedév záró napján lehet kiválni. A kiválással kapcsolatos összes költséget a kiválni szándékozó egység tag és nem tag tulajdonosai viselik.
(5) A kiválással kapcsolatos vagyonmegosztásról a lakásszövetkezet közgyűlése dönt.
(6) A kiválásra egyebekben a szétválás szabályait kell megfelelően alkalmazni.
51. § (1) Ha a kiválásra önálló új lakásszövetkezet alapítása céljából kerül sor, a kiválás feltétele, hogy a kiválni szándékozó önálló egység tag és nem tag tulajdonosainak összessége legalább kétharmados szótöbbséggel elfogadja a megalakuló lakásszövetkezet alapszabályának tervezetét és benyújtsák a szükséges hatósági engedély iránti kérelmet. Az önálló új lakásszövetkezet alapítására e törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni azzal, hogy a lakásszövetkezet a cégnyilvántartásba történő bejegyzéssel jön létre.
(2) Önálló új lakásszövetkezet alapítása céljából történő kiválás esetén az 50. § (3) bekezdés szerinti írásbeli bejelentésre csak az (1) bekezdésben meghatározott feltételek teljesítését követően és olyan nyilatkozat megtételével egyidejűleg kerülhet sor, hogy a kiválásra a lakásszövetkezet cégnyilvántartásba bejegyzésétől függően kerül sor.
(3) Ha a kiválásra társasháztulajdon alapítása céljából kerül sor, a kiválás feltétele, hogy a kiválni szándékozó önálló egység tag és nem tag tulajdonosai egyhangúlag elfogadják az alapító okirat tervezetét és benyújtsák a szükséges hatósági engedély iránti kérelmet.
(4) A kiválási szándék írásbeli bejelentése és az 50. § (5) bekezdésében említett vagyonmegosztás után a létrehozandó társasház leendő tulajdonostársai az alapító okirat tervezetét véglegesítik. A kiválás a társasháztulajdon bejegyzésének időpontjától hatályos.
(5) A létrehozandó társasház alapítására, szervezetére és működésére a társasházakról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
(6) Az 50. § (3) bekezdés szerinti írásbeli bejelentésre csak a (3) bekezdésben meghatározott feltételek teljesítését követően és olyan nyilatkozat megtételével egyidejűleg kerülhet sor, hogy a kiválásra a társasháztulajdon ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésétől függően kerül sor.
(7) Az 50. § rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell akkor is, ha a kiválni szándékozó önálló egység tag és a nem tag tulajdonosai a kiválással egyidejűleg nem kívánnak társasháztulajdont alapítani. Ebben az esetben az 50. § (5) bekezdésében említett vagyonmegosztás után létrejött közös tulajdon társasháztulajdonná való átalakítását - a társasházakról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően - bármelyik tulajdonostárs kérelmére a bíróság is elrendelheti.
A szervezeti átalakulások közös szabályai
52. § (1) A 48-49. §-okban meghatározott szervezeti átalakulások esetén az új (a befogadó, illetőleg a jogutód) lakásszövetkezetek az alapszabályukat megfelelően módosítják, amelyet a közgyűlésen történt elfogadástól számított harminc napon belül - bejegyzés és közzététel céljából - be kell jelenteni a cégnyilvántartást vezető bíróságnak (cégbíróság).
(2) Az (1) bekezdés rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell a társasházakról szóló külön törvény rendelkezései alapján lakásszövetkezetté átalakuló társasházak esetében azzal, hogy az alapszabályt a társasház átalakulásáról hozott közgyűlési határozattal egyidejűleg - az összes tag legalább kétharmados szótöbbségével - kell elfogadni. Az alapszabály elfogadása alapján, a tagok egyszerű szótöbbséggel megválasztják a lakásszövetkezet igazgatóságát, a felügyelőbizottságot és e szervek tisztségviselőit, elfogadják a lakásszövetkezeti vagyon összegét és a fenntartással kapcsolatos befizetések feltételeit.
(3) Az (1)-(2) bekezdésekben említett közgyűlés jegyzőkönyvét a levezető elnök és a jegyzőkönyv vezetője írja alá, amelyet a közgyűlésen erre megválasztott két tag aláírásával hitelesít.

Honyi # 2017.07.29. 13:41

asdf2017

A lakásszövetkezetté alakulásnál, mivel lakásszövetkezet alakulásához 7 tag elegendő, társasház esetén minden tulajdonos aláírása, beleegyezése szükséges, ami adott esetben nagyon megnehezíti az eljárást.

Én csak ennyiben tudok segíteni.

A lakásszövetkezetben ahol élek, a tulajdonosokat nem érdekli, hogy a közös költség 43 %- 2 fő bérére elmegy.

Tudom, ezen változtatni lehetne, ha érdekelné őket.

Véleményem szerint társasház azért is jobb lehet, mert a felügyeleti szerve a jegyző. Nála mindenféle külön költség nélkül lehetne egyeztetni a tulajdonos/ok által szabálytalannak vélt hiányosságokat.

Nálunk még az sem érdekli a tulajdonosokat, hogy arra is elment pénz, határozatok felülvizsgálatát kértem, - s a lakásszövetkezetnek kellett megfizetni az illetéket és az ügyvédem.

Második törvényességit indítottam. Az elsőnél, emiatt több közgyűlést kellett tartani, ami terembérlet, jegyzőkönyvezés, meghívó, stb, és Alapszabály többszöri beadása a lakásszövetkezetet terhelte.
Senkit nem érdekel, mennyi pénzt megy el a közösből, holott a hibát nem én okoztam, de az igazgatóság elnöke olyan mértékben képes elhitetni a tulajdonosokkal, hogy én vagyok a "fő gonosz", és nem azon gondolkodik el, a hibát őt okozták.

Képes arra, nem ad jegyzőkönyv másolatot, amely kapcsán újabb törvényességi indult, (s vannak alapszabályi hiányosságok továbbra is). Ismét fizethetik a közgyűlésekért, Alapszabály módosításokért, s az ügyvédnek a pénzt.

Jelenleg én csak ilyen szemszögből tudnám elképzelni a társasházzá alakulást nálatok.
Úgy vélem összetartó közösség vagytok, ha már eljutottatok a kiválás megszavazásához.

Azt hiszem közös képviselőt is könnyebb leváltani, cserélni, ha gondotok lenne vele.

asdf2017 # 2017.07.29. 13:03

Kedves nonolet.

Igen, jobban hanzik szerintem is kicsiben a tarsashaz. De itt a mögötte lévő pozitiv es negativ dolgokra lennék kivancsi mert adott helyzetembe csak a pozitiv dolgokat soroljak fel. És valaki erre igennel szavazott.
Negativ oldala nincs is?

asdf2017 # 2017.07.29. 13:01

Kedves Kovács_Béla_Sándor.

Igen, kiválás megszavazva. Most a kérdés hogy mely elönyösebb, tarsashaz vagy a meglévő lakaszövetkezet legyen.
Kiváláshoz igy van, nem kell a 100%. De hogy tarsashaz legyen, ahoz kell.

Köszönöm az eddigi informaciokat.

nonolet # 2017.07.29. 12:51

A társasház a jobb kicsiben, szerintem.

Sokkal közvetlenebb ráhatást ad az ügyekre, mint a szövetkezeti tagság !

Mivel nincs elkülönült vezetési szervezet.
(amire kicsiben szükség sincs, valójában)

-

A belső tulajdoni viszonyok is mások.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.29. 08:27

Elsőre csak a kiválásról kell szavazni, szerintem, nem a formájáról. És nem kell 100%.

asdf2017 # 2017.07.29. 08:03

Köszönöm. Melyikre szavazzak? Ugyanis a tarsashazra 100%os szavazat kell, és én nem a szomszédasszony lennék, aki "hát nem értek hozzá, megszavaztam".
Valakinek hozzaszolas ezzel kapcsolatba?

Tarsashaz vagy lakásszövetkezet?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.29. 07:53

Önmagában egyik se jobb vagy rosszabb. (Egy nagy lakásszövetkezetnél viszont valószínűleg bármelyik jobb.)

asdf2017 # 2017.07.29. 07:15

Jo napot kivanok minden forumozomnak.

Érdeklodni szeretnek hogy a Lakasszövetkezetünk ki akar válni és a tovabbiakban Uj lakas szövetkezetként VAGY tarsasházként szeretne üzemelni tovabb? Mint maganszemély melyik lenne jó választás?

Varom valaszukat, köszönöm!

Tarsashaz vagy lakásszövetkezet?

MajorDomus # 2017.07.24. 19:45

Más nincs!

Honyi # 2017.07.23. 14:20

A Cégbíróságnál csak törvényességi felügyeleti eljárás indítására van lehetőség.

MajorDomus # 2017.07.22. 21:49

A Cégbiróságnál ezt jelentsd be!

Honyi # 2017.07.22. 19:05

Kedves MajorDomus!

Ezek szerint mindent lehet?

Nem volt közgyűlés elé víve a általános üzleti évet záró egyszerűsített éves beszámoló, mérleg, eredménykimutatás, adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozat.
Volt közgyűlés, de nem akkor, mint beleírták az elfogadás dátumát.

Adózott eredmény felhasználásáról nem volt közgyűlési határozat, mint írtam, nem volt közgyűlés elé víve, de beterjesztve még határozat számot is adtak, hogy elfogadta a közgyűlés.

Ilyenkor mi a teendő?
Tudom, hasznos lenne, ha nem lenne netem, ;) ha pedig van, akkor ne az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat e-beszámol.im.gov.hu oldalát nézegessem!
mert lakásszövetkezetünknél a tisztségviselők mindent megcsinálhatnak?

MajorDomus # 2017.07.21. 20:22

Nem
Nem

MajorDomus # 2017.07.21. 20:10

Nem
Nem

Honyi # 2017.07.21. 09:59

Kérem, aki tud segítsen!

Közokiratnak minősül-e a 2016-os időszakra vonatkozó általános üzleti évet záró egyszerűsített éves beszámoló, mérleg, eredménykimutatás, adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozat, amely bárki számára elérhető interneten.
Ha ezekben vannak hiányosságok/szabálytalanságok, ez veszélyeztet-e és milyen társadalmi érdeket?

Szívesen venném, az olyan válaszokat, amelynek törvény, rendelet, paragrafus megírásával rá tudnék keresni, s értelmezni.

Köszönöm szépen.