Lakásszövetkezet


mancs2 # 2017.06.03. 09:42

Tisztelt Honyi!

törvényességi eljárás kezdeményezése után biztosítják.

Tisztelettel kérem szíves válaszát a fenti eljárásnak milyen költsége van?
Válaszát előre is köszönöm.
Nálunk (is) több sebből vérzik a beszámoló, néhány apróság kimaradt belőle. Például a kötelező vízóracserére fordított összeg. A szövetkezet ugyanis "közös tulajdonba vette" a vízórákat (is). A a vízóracsere saját, azaz tulajdonos által történő elvégeztetését minden lehetséges módon megakadályozta. Bevételi bizonylatot kiállított a befizetett összegről, de számlát nem adott. A számszaki részben bevételként szerepel, kiadásként sehol. A rezsicsökkentésről 1 hangot sem ejt a beszámolóban, a törvényben kötelezően előírt szövetkezetre/lakásra/energiafajtára vonatkozó tájékoztatás is elmaradt.

Honyi # 2017.06.03. 09:16

Tisztelt MajorDomus!

Ezt is kérdeztem:
Általános üzleti évet záró, egyszerűsített éves beszámoló, mérlege, eredménykimutatás mellékleteként be kell csatolni adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatot, vagy határozat kivonatot?
, illetve beírni a határozat számát, és szövegét.
Gondolom igen.

Az éves költségvetést elfogadta a közgyűlés. Határozatok a faliújságon.
Olyan számú és megfogalmazású határozat nem született, mint amit a Cégbírósághoz, az adózott eredménnyel kapcsolatban becsatoltak.

Azt már megtapasztaltam, hogy a mi megyénkben a cégbíróság, mindent befogad.
Olyat is, ami ellentétes a lakásszövetkezeti törvénnyel. Például: tulajdonon alapuló lakásszövetkezetnél az alapszabályba az került bele, tag lehet a lakás bérlője, haszonélvező. Sorolhatnám tovább.

Elég szomorú, hogy ehhez mindig törvényességi felülvizsgálati eljárás kezdeményezése után szólítják fel a lakásszövetkezetet, a módosításra.
Betekintést vagy közgyűlési jegyzőkönyvből másolat kérést, szintén törvényességi eljárás kezdeményezése után biztosítják.

MajorDomus # 2017.06.02. 22:23

És mit mondana az neked?

Nem is kell látnod,mert azt nem kell a tagoknak megküldeni.

Azg meg nem hiszem el,hogy nem fogadtátok el az éves költségvetést!

Honyi # 2017.06.02. 20:37

Jogásztól vagy könyvelőtől kérdezem:

Általános üzleti évet záró, egyszerűsített éves beszámoló, mérlege, eredménykimutatás mellékleteként be kell csatolni adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatot, vagy határozat kivonatot?

Nálunk közgyűlésen az évi pü.beszámolóról, Felügyelő Bizottság véleményezéséről, rezsicsökkentés eredménye az üzemeltetési számlán marad, csak ilyenről szavaztunk, mindig.(Ez 3 külön határozat.)
Lsztv. 15.§.(1) e)beszámoló a tárgyévi költségvetés (költség előirányzat) elfogadása
döntés az adózott eredmény felhasználásáról
erről nem szavaztunk soha, ezt a számadatot nem is ismertünk.

Mérleget, eredménykimutatást csak az látott, akit érdekelt és megnézte az interneten közzétettet, melyet az éves beszámoló közgyűlés után, hetekkel, hónapokkal később küldtek be.

MajorDomus # 2017.05.26. 20:41

Nem,3 nappal előtte már egyikre sem!

Uj közgyűlést kell kezdeményezni!

power53 # 2017.05.26. 17:49

Üdvözlet Mindenkinek!

Azt szeretnénk megkérdezni, hogyha a május 29.-re meghirdetett közgyűlési napirendi pontokat kibővíteni szeretnénk, arra van lehetőség még? A tulajdonosok 20 %-a írásban kérte egy újabb téma felvetését és tárgyalását. Az alapszabály szerint az "EREDETI " közgyűlésre fel lehetne venni, de mivel csak a második megismételt közgyűlés lesz határozatképes, arra is vonatkozik ez a lehetőség??

Köszönjük annak aki segít!

Üdv: Power

MajorDomus # 2017.05.26. 17:09

Ha ah Alapszabály tartalmazza,akkor igen,más kérdés,hogy pofátlanság.

mancs2 # 2017.05.26. 15:40

Joga van- e a lakásszövetkezetnek az eladáshoz előírt lemondó nyilatkozat kiadásáért díjazást számlázni a tulajdonosnak?

MajorDomus # 2017.05.02. 20:56

Ki fogja fizetni,azzal megszabadul a szavatosságtól!

Lilla315 # 2017.05.02. 06:51

Még egy kérdés: Ha a kivitelező a jótállás lejárta után is végzett javítást, akkor erre is van valamiféle garancia vagy jótállás?

Lilla315 # 2017.05.02. 06:43

Burn Out:

  1. Az ügyvédük javaslata volt, mert szerinte azzal, hogy nincs a beázás megoldva, szándékosan kárt okoztunk.
  2. Megoldani a problémát, a beázást megszüntetni és szerettük volna elkerülni a pert.

Immaculata:
Nem szavatosság, hanem jótállás, - de ez mindegy is, mert már nincs.

A más által végzett javítás jótállás után történt. A javítást a jótállás után is a kivitelezővel szerettük volna elvégeztetni, de csak a huzavona ment, így kénytelenek voltunk máshoz fordulni. Jelenleg is azt szeretnénk, ha a kivitelező orvosolná a hibát, de úgy tűnik ennek kevés esélye van.

A kivitelezővel pert fontolgatunk, de nem tudjuk van-e esélye annak, hogy kijavítsa a hibát és megtérítse az eddigi károkat.

Immaculata # 2017.05.01. 19:40

Lilla315

A szavatosság az utolsó javítás után még 2 évig tart.

Ha mást hívtatok, akkor megszűnt a szavatosság, de követelhetitek a javítás költségét a kivitelezőn.

Kérdésem, tudunk-e tenni valamit a kivitelezővel szemben a jótállási idő lejárta után is

Ennek megválaszolása összetett és bonyolult. Attól függ, hogy a kivitelezőt mivel bíztátok meg.

és a pert indító lakóval szemben mi a teendőnk.

A lakó megnyeri a pert, mert a szövetkezet nem intézkedik a beázás megszüntetése érdekében.

Burn Out # 2017.05.01. 13:37
  1. mi ebben a szándékos károkozás? feljelentés? ....
  2. a pert indító lakóval SZEMBEN miért és mit szeretnél kezdeményezni? ....
Lilla315 # 2017.05.01. 13:14

Lakásszövetkezetünk 2012-ben részt vett a panelfelújítási programban. Az akkori vezetőség a kivitelezővel 2 év jótállásban egyezett meg az elvégzett munkák tekintetében, a jótállás 2014. október 3-án megszűnt. Gyakorlatilag a munkák befejezte óta beázik a szigetelt tető. Jótállás keretében az utolsó javítás 2014. szeptemberében történt. A kivitelezőt azóta többször is megkerestük kérve, a hiba kiderítését javítását. Ennek több kevesebb sikerrel eleget tettek, de a hiba jelenleg is fennáll. A szakértőjüket múlt hétre vártuk ismét, de jelezték, hogy elfoglaltságai miatt csak későbbi időpontban tud jönni. A tetőt áprilisban javítattuk más vállalkozóval, de a hiba nem szűnt meg. Jelenleg 4 lakás ázik, az egyik olyan szinten, hogy áram sincs a lakásban, mert a vezetékek is átáztak. Ez a lakó feljelenti a lakásszövetkezetet „szándékos károkozás” címén. Miután többszöri szemrevételezés után sem derítették ki a hibát, most egy infravörös termoviziós vizsgálatot szeretnénk elvégeztetni, talán ez segít az okot megtalálni. Kérdésem, tudunk-e tenni valamit a kivitelezővel szemben a jótállási idő lejárta után is és a pert indító lakóval szemben mi a teendőnk.
Előre is köszönöm.

MajorDomus # 2017.04.27. 20:54

...nem leheg pisilni!

Ha nincs támogatásod és szövetségeseid,akkor az szélmalomharc!

,,ha nem tudod legyőzni,állj az élére!,,

Honyi # 2017.04.27. 07:14

Kedves MajorDomus!

Közgyűlésen is lejegyzőkönyveznek a megalázásomról szavakat, négyszemközt amit kapok, ha leírnám azokat a csúnya szavakat.........."beájulnátok".

Néhány észrevételező még akad, de ezért a stílusért inkább ők is visszahúzódnak.

MajorDomus # 2017.04.26. 22:55

Szél ellen nem lehet...

Inkább járj négyszemközti megbeszélésekre!

Honyi # 2017.04.26. 18:18

Kedves nonolet!
Írtam: gondolom elérted a viccet!
(a lakásvásárlásra pénzküldéssel kapcsolatban)

Írtad: Eladod a részed és az árából >> veszel máshol.

2006-ban 12,4 millióért vett lakásom + még 1 milliót rá kellett költenem, s ma kb. 9 millióért adható el.

Mások szabálytalansága, meghunyászkodása miatt költözzem? Jól érzem magam a lakásomban,a környezetben.

Honyi # 2017.04.26. 11:07

nonolet

Költözni?
Kérlek ne haragudj meg, gondolom elérted a viccet:
Küldöd a pénzt az új lakásra vagy házra?

Honyi # 2017.04.26. 10:13

kolecsnikov
nonolet

Máshol is vannak furcsa állapotok, sajnos a tulajdonosok Istenként tekintenek a tisztségviselőkre, a közgyűlésen hozzászólók, kérdezők, bíróságtól határozatok felülvizsgálatát, törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezőt mélységesen megalázza, kigúnyolja az elnök, a jelenlévők pedig erre vevők.

Pénzügyi vonatkozásban mi is tehetetlen vagyunk, hogy tisztán lássunk.

kolecsnikov # 2017.04.26. 09:32

48 éve lakom a szövetkezeti házban.Mindig lakó volt a közös képviselő.Az el ku...vulás a boldog új világunkkal kezdődőt.Hol egy gépkocsi hol egy nyaralóval lett gazdagabb 5 év után.Ezen már túltettek az utóbbi 12 év közös képviselői az utolsó 3 db. szövetkezeti lakást szerzett 7 év alatt, majd hosszabb bírósági pereskedés után eltűnt.A szövetkezett 34 millája még a mai napig zárolvavagy az új elnök már azt is eltüntette mert ez se piskóta 6 éves ténykedése alatt már 2 db lakást szerzett. 100000 millás hitel felvételével 140 millás felújítást vert a zömében 70-80 éves kis nyugdíjas lakókra.Ő és a sleppje fenyegeti a lakókat,hogy pillanatok alatt utcán lesznek ha nem fizetik a hitelt.Vagy négyszemközti beszélgetést kezdeményez,hogy mit akar azt én nem tudom de 250-.260000 Ft ért szereltek a gáz bojlerek megszüntetése miatt villany bojlereket. Aki volt a négy szem közti megbeszélésen annak 80000 Ft ért cseréltek.Ez a régi leszerelését a gáz meg szüntetését el hegesztését, adták a villanybojlert felszerelve bekötve.

MajorDomus # 2017.04.25. 19:54

Teljesen egyetértünk!

Te ne a más gondjával foglalkozz hanem fizesd be ami rád tartozik!

Egyébként nekem hidd el,egy ilyen felujitás inkább összekovácsolja a házat. Nálam 95 % a fizetési morál,aminek egyszerű a magyarázata. A magasabb közös költséggel könnyebb ,,eluszni,, igy jobban odafigyelnek arra hogy ezt a tételt fizessék!

drbjozsef # 2017.04.25. 17:45

Klaczk,

ha érdekel kérdezd meg. Ha rendesen végzi a dolgát, akkor a nemfizetőknél a szabályoknak megfelelően elkezdte az eljárást. Ez nem megy egyik napról a másikra, ráadásul a jelzálog önmagában nem jelenti a tartozás megfizetését, az csak a biztosíték, hogy anélkül ne tudja eladni a lakását. Tehát a pénz megvan, csak jelzálogban. Aztán ha valaki sokáig nem fizet, ott elindíthatja a végrehajtást, de az is további hónapok lehetnek.

Lehet a lakszöv gyűlésen leszavazni az emelést, legfeljebb nem lesz pénz a karbantartásra, aztán szétrohad a ház. Abból már visszajönni nehezebb lesz, még ha kerül is pénz a végrehajtásból.

Klaczk # 2017.04.25. 14:05

Nono, én nem a felújítási költséget nehezményezem.
Nekem az a gondom, hogy a tisztességesen fizető lakókra jogosan terhelik e rá a nemfizetők által termelt hiányt.
Hol ennek a vége? Ha már csak egy tisztességesen fizető lesz akkor Ő fogja egyedül állni az összes lakás terhét? Vagy. Ha engem megtudott fenyegetni jelzálog, elárverezés címszó alatt amikor azt mertem mondani, hogy akkor én sem fizetek, akkor a többi nemfizetővel miért nem tud ennek érvényt szerezni?
Nem a fizetés ellen ágálok, egyszerűen csak megint a becsületes ember szívja meg és ez nagyon bosszantó. Megéri annak lenni?

Honyi # 2017.04.25. 10:41

MajorDomus

Én úgy gondolom, nem a közös költségből történik a felújítási, az a felújítási alapból.

Az üzemeltetés és felújítási alap külön számlán van, a mi lakásszövetkezetünknél.