Lakásszövetkezet


MajorDomus # 2017.03.02. 21:13

Egyszerübb a dolog!

A telek a tiétek!
Vagyis szövetkezeti tulajdon! Ti rendelkeztek felette! Bontassátok le a külsős garázsosok felépitményeit!

A föld,amkn a garázsok állnak osztatlan közös tulajdon,a szövetkezet közguűlésd dönthet róla! Vagyis tagok garázst használnak ott,a többi tetület meg legelő lesz. Pont!

MajorDomus # 2017.03.02. 21:06
aszjol # 2017.03.02. 19:20

Tisztelt MajorDomus!

Tanácsát kérném a következőkben.
Lakásszövetkezetünk kb. 30 éve alakult, úgy hogy egy családi házas övezetben a kerteket kisajátították és ott építettek emeletes házakat. Így lakásszövetkezeti tulajdon lett az út, a parkló és az épületek is.
Az egész egy átmenő forgalom nélküli, csendes, biztonságos környékké vált.
Idővel garázsokat is építettünk, úgy, hogy a terület lakásszövetkezeti tulajdon maradt, de a garázs építménye magántulajdon lett és a területért bérleti díjat fizetünk.
Voltak lakók akik elköltöztek és a garázsokat nem az itt lakó, tehát nem lakásszövetkezeti tagoknak adták el. A parkolási helyzetünk jelentősen romlott.
Nem vagyunk otthon a saját telkünkön!
Kérdésem az lenne,hogyan akadályozhatnánk meg azt, hogy lakásszövetkezeten kívülieknek lehessen eladni a garázsokat? Vagy talán a vásárlással ők is lakásszövetkezeti tagokká válnának?
Válaszát legyen kedves olyan paragrafussal küldeni, melyre hivatkozhatok.

Köszönettel

Aszjol

MajorDomus # 2017.03.01. 20:46

Csak a tulajdonos engedélyével !

drbjozsef # 2017.03.01. 07:57

Én ugyan laikus vagyok, de úgy rémlik, vagy féltucat hasonló topikban ki lett tárgyalva, hogy a bérlő a szerződése kifjezett tiltása esetén nem adhatja tovább bérbe az ingatlant, de az alapeset az, hogy a bérlő tiltás nélkül megteheti.

MajorDomus # 2017.02.28. 21:59

Gabesz

1.a bérleti jogot akkor adhatsz át ,ha a szerzőfésed ezt kimondottan megengedi!
2. Ha ezt nem tartalmazza,akkor nincs bérleti jogod,csak bérlő vagy!
3. Amennyiben határozott idejű,akkor azon a napon meg is szűnik.
4.nkncd ebben semmk szokatlan,az elnök azg jrlezte,hogh az új bérleti szerződést a közgyűlésnek kell jóváhagynia!

Ettől függetlenül ti leadhatjátok az üzlethelyiséget,kivéve ha a szerződés határozott idejű . Erre az időre kérheti a bérleti dijat is.

Gonddolom szeretnétek némi pénzt látni a bérleti jog ellenében,de ehhez kell a ,,gazda,, jóváhagyása is!

Gabesz71 # 2017.02.28. 20:55

Tisztelt MajorDomus!
Segítségét kérem.
Van 2 üzlethelyiségünk a párommal.. Egy házban van mind a kettő. A helyiségek tulajdonosa egy lakásszövetkezet. Szeretnénk átadni a bérleti jogot. Van is rá emberünk. Ma estére kaptunk időpontot az új bérlővel a szövetkezet elnökétől. A megbeszélt időpontban nem volt ott az elnökasszony. Felhívta a párom telefonon. Azt mondta, hogy tavaly májusban hoztak egy határozatot, hogy új bérlő esetén a lakók beleegyezése szükséges. Erről semmilyen dokumentumot nem kaptunk. Sőt ma este, se az elnökhelyettes, se a többi elnökségi tag nem mondta, hogy ehhez kötik az átadást. 3 hete lett volna egy másik illető, aki átvette volna a bérleti jogot. Ott sem esett szó ilyenről. Nagyon úgy érezzük, hogy szándékosan akadályoznak minket az átadásban.
Előre is köszönöm a válaszát.
Gabesz71

MajorDomus # 2017.02.02. 20:34

Természetesen nem!

Honyi # 2017.02.02. 09:37

Tisztelt MajorDomus!
"Csak a nyilvánosan elérhető (például földhivatalban) adatokat kérheti el!"
Ebből következik adószámot sem kérhet a lakásszövetkezet a szövetkezeti tagtól. Jól gondolom?

big_tits # 2017.02.02. 08:44

juhy93
A szig. szám nem minősül nyilvános adatnak.

MajorDomus
Köszi a pontosítást. Átugrottam felette.

MajorDomus # 2017.02.01. 19:51

Csak a nyilvánosan elérhető (például földhivatalban) adatokat kérheti el!

big_tits # 2017.02.01. 14:57

juhy93
Amennyiben az alapszabály vagy kgy határozat rendelkezik róla, akkor elkérheti az elnök az adataidat a kötelezően vezetendő nyilvántartás végett. Fentiek miatt - amennyiben rendelkezés van róla - más lehet a kk számolásának módja. Én tudok ilyen lakásszövetkezetről. Ott alapszabályba van foglalva, hogy más összegű kk-t fizet a tulaj, ill. a bérlő. Tehát törvényes.

MajorDomus # 2017.01.23. 22:22

A másik topicban leirtam.

Mondjuk az nem életszerű,hogy albérletet kereső fiatal pár a lakásszövetkezeti törvénnyel és a Ptk-val felszerelkezve járja az épületeket.

Ez inkább a tulajdonos felelőssége.

A közös költség emelést a társasház közgyűlése vagy a szövetkezet taggyűlése módosithat.Más nem.

juhy93 # 2017.01.23. 20:22

Köszi az információt, nagyon hasznos és építő jellegű hozzászólás volt. Csók neked érte.

Tulajdonos, és bérlő viszony áll fent.

juhy93 # 2017.01.23. 18:03

Tisztelt Fórumozók,

(egy másik topicba már beírtam ezt, de úgy látom, ez a helyes témakör)

Barátommal közösen kivettünk egy albérletet, a főbérlő korrekt, bejelentett minket, adózik, közjegyző előtt is megtörtént minden szükséges papírozás. Másfél hónapja lakunk a lakásban, és főbérlőink most kaptak levelet arról, hogy a lakószövetkezet ARRÓL ÉRTESÜLT, hogy albérlők laknak a lakásában, és ő ezt nem jelezte a lakásszövetkezet felé.

Ez még érthető is lenne, elvileg az alapszabályzat kimondja, de az alapszabályzathoz nem tudunk hozzáférni, ami ki van függesztve a lépcsőházba, az pedig 2005-ös. Valószínű az új az irányadó, de annak nem publikusnak kellene lennie?

Itt jön egy másik kérdés: jogszerűen kérnek ilyet számon egy lakón? A saját tulajdonával nem azt csinál az ember amit akar?

Továbbá kötelezik arra, hogy adjuk meg a nevünket, születési dátumot, anyja nevét, személyi igazolványszámot, állandó lakcímet, konkrétan minden adatot (jó, hogy nem a bankszámlakivonatunkat...). Ez adatvédelem szempontjából mennyire jogszerű? Egy társasházi szabály nem írhat felül jogszabályokat nem? (ennyi erővel én is szeretném írásban látni az összes lakó ugyanezen adatát.)

És ennek tükrében még kitalálták, és MEGSZAVAZTÁK azt is, hogy mivel elmulasztották a bejelentést, ezért automatán "büntetésként" nagyobb közös költséget rónak ki a lakásra, mert nem mindegy, hogy a főbérlő, vagy az albérlő lakik benne. Mert akkor biztos több áramot fogyaszt a lift, és több szemetet termel két ember, mint egy család.

Jogszerű egy emelés ilyen esetben, vagy a közös költség nem azért közös, mert ugyanakkora mértékben vesszük ki a részünket a társasház fenntartásából?

Normális, csendes fiatalok vagyunk, szinte csak este jövünk haza melóból/suliból, nem zajongunk, a légynek sem ártottunk. Nem értem ezt a fajta rosszindulatot, hogy tájékoztatás nélkül csak úgy bedobnak egy ilyen levelet.

Válaszukat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2017.01.19. 22:31

Egyszerű. Hoztok egy új közgyűlési határozatot, hogy 2014.januar 1-tol a közös költség 180 ft/m2 visszamenőleg. Ennyi. Megvan a jogalap, csak a jegyzőkönyvet zárjátok be a trezorba.

Mia14 # 2017.01.19. 13:50

Én is segítséget szeretnék kérni! Az eset röviden annyi, hogy egy lakásszövetkezet egyik lakójával az ügy perré alakult. Egy ideig fizette a közös költséget, a beköltözésekor, de azóta évek óta nem fizeti (megtehetné, csak így döntött).
A bírósági per során derült ki, hogy a lakásszövetkezetnek nincs közgyűlési határozata a közös költség összegéről,elveszett,v.nem is volt, ezt nem tudjuk, lényeg, hogy nincs olyan eredeti papír, ami alapján fizetik a lakók az összeget. Most döbbenten azt tapasztaltuk, hogy a bíró szerint így a lakó(k)nak nem is kell ezt kifizetnie.Ez teljesen életszerűtlen, de ezt mondta. Mivel rukkolhatnánk elő, hogy megálljon a kereset és az adós fizessen?
Az a félő az ügyben, hogy ha a bíróság ebben az egy esetben így dönt, akkor ezen felbuzdulva a többi lakó sem akar majd fizetni! A papírok intézése folyamatban van, de itt sok évre visszamenőleg vannak problémák...
Nagyon köszönöm.

MajorDomus # 2017.01.18. 22:25

Bizzatok meg egy tulajdonost, aki ezt felvállalja. Amennyiben 30 napon belül nem hívja össze akkor ez a személy összehivhatja. Ügyvédhez fordulni érdemes, hogy ne kövessetek el formai hibát.

Grave7 # 2017.01.18. 07:54

@robeszka74: Forduljatok olyan ügyvédhez, aki ért ehhez a jogterülethez és akit Ti bíztok meg (fizettek meg) az érdekeitek képviseletére.

A lakásszövetkezetekről szóló 2004. évi CXV. törvény a 16. § szól a közgyűlés összehívásáról. Ha az elnök nem hívja össze közgyűlést, akkor is össze lehet hívni és meg lehet tartani.
Elmondásod alapján az elnök nem együttműködő, ezért még lényegesebb jogi szakember megbízása, hogy az elnök utólag ne tudja alappal megtámadni a nélküle összehívott közgyűlést.

robeszka74 # 2017.01.18. 05:42

A közgyűlést nem hívta össze, ahogy már írtam. Nem jutunk el odáig. Mindig van valami kifogás ellene.

MajorDomus # 2017.01.17. 22:45

Gery

Menj be a távhő szolgáltatóhoz. Ott segítenek.

Egyébként utána tudsz nézni, mert a szolgáltató csak közgyűlési jegyzőkönyv alapján végez változtatást, a felosztása pedig szerződés alapján történik, amit mint tulajdonos megnézhetsz, de másolatot nem kérhetsz.
A jegyzokonyvbõl viszont igen.

MajorDomus # 2017.01.17. 22:41

robeszka

Kezdeményezzétek a közgyűlés összehivását! Ott felelősségre lehet vonni.

Gery04 # 2017.01.17. 20:35

Tisztelt Jogiforum,Hölgyeim,Uraim.
Szeretnèk segítsèget kèrni.
Pàrommal közösen van egy lakàsunk,Szövetkezeti.
Sokalltuk a tàvhő szàmlàt,így bátorkodtunk megkérdezni az elnököt,hogy árulja el a Fűtèsi szorzónkat,mert ugye mi földszinti lakosok vagyunk ,és szerintem rengeteget fizetünk a többi lakóhoz kèpest.Kiváncsiak lettünk volna a többi lakàs szorzójàra,amit az elnök "oszt"szét.
Azt mondta hogy semilyen információt nem adhat ki.
Valoban nem juthatok ilyen jellegű információhoz?
Egyáltalán miről kellene tájékoztasson?
Előre is Köszönöm a segítsèget.

robeszka74 # 2017.01.17. 19:08

Kedves MajorDomus!

Az alapszabály nem tartalmaz semmi kritériumot erre vonatkozóan.

MajorDomus # 2017.01.16. 20:33

Gondolom az Elnök rendelkezése.