Beázás a társasházban


MajorDomus # 2015.08.06. 21:44

A szövetkezet ellen természetesen.

Bea

Már rólad álmodik i
a fórumon mindenki, de itt most másfajta nedvességrol van szó.

ObudaFan # 2015.08.06. 11:35

Fizetesi meghagyas jogalap nelkuli gazdagodas cimen.

Krigi # 2015.08.06. 10:28

Rövid helyzetjelentés: Ma jártam utána, mert az előzőekben felvázolt beázás miatt nem kaptam meg a kárösszeget. A biztosítónál felvilágosítottak, hogy a szövetkezet már megkapta egy hete a kárösszeget. Azt a kárösszeget, ami az én lakásomban keletkezett károkért lett megállapítva!!! A felettem élő szomszédnál a hibát 07.08. óta sem a szövetkezet, sem a lakó nem hárította el. A lakásomban keletkezett kár(ok)természetesen megmaradnak nekem. Konklúzió: a kárösszegemre jobban szüksége van a szövetkezetnek. Ha nem jelentettem volna be a káresetet, akkor a szövetkezetnek nem lenne most + X tízezer forintja ami az án káromból adódik. Végül is nem én áztam be....

Van valami megoldás?

ragyasdezso # 2015.08.06. 10:04

Nbree27

A jegyzőhöz birtokvédelemért.

Bea1 # 2015.08.06. 08:21

mi ez a Beázás ezen a fórumon? Rólam beszéltek? :-)

Nbree27 # 2015.08.06. 06:52

Kedves MajorDomus!

Köszönöm szépen a választ!

Tudnál még abban segíteni, hogy kihez forduljak, hogy egyáltalán bejusson egy szerelő a fenti lakásba? Ugyanis senkit nem enged be.(döbbenetes) Már felajánlottam, hogy kifizetem a javítási költséget, ha lakáson belül van a hiba és a ház biztosítása nem fedezi, de ezek mellett sem intézkedik. Most már ott tartunk, hogy csöpög a víz a plafonból. Egyenlőre úgy tűnik, hogy nem tudjuk megszűntetni az ázás. Így viszont nem tudom elkezdeni a helyreállítást ill. a biztosító sem fizet addig, amíg nincs megszűntetve a hiba. Úgy tűnik, hogy patt helyzet alakult ki, viszont nem gondolom, hogy az ő hanyagsága vagy nemtörődömsége miatt nekem úgy kell ezentúl élne, hogy csöpög a fejemre a víz. Kihez fordulhatok segítségért, mert egyenlőre sajnos a szép szó nem ér semmit. :-(

Köszi a választ!

MajorDomus # 2015.08.04. 19:35

. Az lenne a kérdésem, hogy a közös képviselőnek milyen szerepet kell vállalnia ennek az ügynek a rendezésében?

Semmilyent.
max.megadja neked a ház kötvényszámát
amire tudod intézni a kárrendezést.

Valamint közbenjárhat a felső lakónál
hogy engedje be a szerelőt.

Én azt tenném, hogy a szerelővel kijavíttatnám a hibát, a számlát meg kifizettetném a biztosítóval, de a társasház
számára!

Nbree27 # 2015.08.04. 08:00

Üdv Mindenkinek!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Kb. 2 hete folyamatosan áztat a felettem lakó. Többször felmentem hozzá jelezni a problémát, szóban nagyon készséges volt, de pénzhiányra hivatkozva gyakorlatilag semmit nem tesz a probléma megszűntetésére. Kihívtam a társasház vízszerelőjét, aki megállapította, hogy a beázás egyértelműen tőle "jön", ő viszont nem engedi be a szerelőt, pedig az még nem kerülne neki semmibe. Az lenne a kérdésem, hogy a közös képviselőnek milyen szerepet kell vállalnia ennek az ügynek a rendezésében? Hova és kihez fordulhatok segítségért, hogy az ázást megszűntessük? A ház rendelkezik teljeskörű biztosítással ennek a terhére lehet a fenti lakónál a javíttatást végeztetni?

Előre is köszönöm a segítséget!

MajorDomus # 2015.07.28. 20:14

Szerintem meg a tiéd az erkèly!

A javítás meg a felső szomszédot terheli, az az erkèly meg az övé!

Krigi # 2015.07.28. 16:55

A biztosító nekem még nem fizetett, múlt hét hétfőn volt a kárszakértő. Ő az én lakásomban keletkezett kár összegét állapította meg. Konkrétan a faberakás az erkély ablakoknál szétázott, felpúposodott, festék lepattogzott, padlószőnyeg több helyen foltos maradt, tócsákban állt rajta a víz kb. 1 méter kiterjedésű a szobában az ajtó/ablakoktól. Az erkély a szövetkezeté, mégis a felső szomszéddal akarja megjavíttatni, mondván az az ő felelőssége. Biztosító szerint a szövetkezeté! (helyreállító munkálatok még nem voltak 07.08. óta)A kárszakértő csak nálunk mérte fel a károkat. Csak nekünk fizeti ki a mi lakásunkban keletkezett károkat. Erre a mi lakásunkban belül keletkezett károkért megállapított összegre tart igényt helyettünk a szövetkezet az elmondásuk szerint. Az indokaikat lentebb leírtam, amit jól értelmeztetek Ti is.

Immaculata # 2015.07.28. 14:04

Rendben. Számomra nem derült ki, hogy a biztosító emiatt a beázás miatt, nem csak a kérdezőnek fizetett, hanem a szövetkezetnek is, esetleg a felső szomszédnak is.

Elhiszem, ha a belső károkért a kérdezőnek külön számolták ki a biztosítási összeget.Akkor pedig egyedül őt illeti.

MajorDomus # 2015.07.27. 21:33

Imma ezt te sem gondolod komolyan ugye?

Ha a tetőről ázik le, akkor a kártérítési összegből neki kell felujitani a tetőt?

Immaculata # 2015.07.27. 09:21

Téged az értékcsökkenés miatt bekövetkezett kár összege illet meg, a javítás összege pedig a szövetkezetet.

Krigi # 2015.07.27. 07:40

"Hmmm. Akié a pénz, annak kell helyreállítani az összes kárt, beleértve a felső szomszéd erkélyét is."

Hmmm hmmm.... akkor a felvetésed szerint nekem mindegy, ha nem engem illet(ne) a kárösszeg, akkor a szövetkezet a lakásomban keletkezett kárt helyreállítja. Az lenne az igazi bonus ;-)

Krigi # 2015.07.27. 07:17

Nekem semmi közöm a panelszigeteléshez! Az garanciálisan a tulajnak vagy a szövinek kell megjavíttatni (kárszakértő mondta!). Azért ne keverjük már! Nekem mi közöm van a beázást okozó épület hibájához? Az erkély a szövié, ezért lett a kár a közös biztosítóval felméretve. Kár = ami az én lakásomon belül történt! Ön hibámon kívül, nem az én hiányosságom miatt aztam be! Ami az én lakásberendezésemben keletkezett, mert hibás a panelszigetelés... vagy még én menjek fel, és én csináltassam meg a szomszéd erkélyét, ha nem szeretnék beázni... ez elég irreális!

Immaculata # 2015.07.27. 05:56

A pénz a tiéd.

Hmmm. Akié a pénz, annak kell helyreállítani az összes kárt, beleértve a felső szomszéd erkélyét is.

Krigi # 2015.07.27. 05:48

Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszokat/ segítséget!

MajorDomus # 2015.07.24. 19:56

A kettőnek semmi köze nincs egymáshoz.
A pénz a tiéd.

Krigi # 2015.07.24. 17:41

Beidézem az első hozzászólásomból azt a részt, amire a szövetkezet hivatkozik. Ezért akarja visszatartani a kárösszeget (magának tudni):

"Pár éve volt közös költség tartozásom amit megállapodás szerint havonta fizetek + az aktuális havi közös költségeket. Viszont a szövetkezet hivatkozik arra, hogy nem engem illet meg a kárösszeg, mert tartozásom van. Ilyenkor milyen jogaim vannak nekem?! Ha az aktuális közös költséget fizetem akkor szerintem van aktuális hónapra nekem is biztosításom, a beázás most történt, nem a múltban amikor volt hátralékom. Tehát nem "nemfizető" tulajdonos vagyok, hanem részletekben fizetem a múltban keletkezett tartozásom is."

Arra hivatkoztak, "hogy "nemfizető" tulajdonosnak nem fizetik ki a kárösszeget". De mint írom, fizetem a hátralékot is és az aktuális közös költséget is! Így jogilag van egy élő megállapodás köztünk (meghatározott fizetési időszakokkal), vélhetően nem alapos a lakásszövetkezet arra irányuló szándéka, hogy a megállapodás ellenére egy összegben, a biztosítási összeg terhére rendezze a fennálló adósságot.

Sonjasonja # 2015.07.24. 15:37

Ez egyertelmuen a te penzed. Te vagy a biztositas fizetoje es a biztositas kedvezmenyezettje. Tarsashaznal mindig igy van. Add meg a szamlaszamod a draga karszakertonek es megkapod a jogos karteritesi osszeget. Velem mar ezerszer elofordult ilyen eset.

Krigi # 2015.07.24. 13:00

Beázás után a szövetkezet titkárnője adta oda a biztosító elérhetőségeit. Ő mondta, hogy oda jelentsem be a kárt, majd jön a kárszakértő, és onnan kapom a szöv. bizt. terhére a kárösszeget.
A kárszakértő az én bankszámlaszámom kérte, hogy én kapom az összeget. A szöv. itt két tulajnak is rossz infot adott, hogy nem ők kapják a pénzt. De!!!! A tulajok kapják, itt volt a káreset. Nem én kértem ezt, nem én fordultam magamtól a szöv. biztosítóhoz. Ha jó az infom, akkor az erkély közös tulajdon... ergo van ami a tulajra, van ami a szöv.re vonatkozik. A közös költségbe be van "építve" egy biztosítási összeg amit havonta fizetünk. A szöv. másik embere mondta, hogy a pénz az övéké, amit furcsállottam. Megkerestem a fogyasztó védelmet és onnan küldtek ide! Én csak azt és ott intéztem, amit mondtak. Gondolom a biztosító embere meg tudja, mit hogyan KELL csinálnia... összegezve a problémám: létezhet, hogy az én lakásomban megállapított kárra más tart igényt??? Ha tudom, akkor nem jelentem be és nem a szöv. kap pénzt... remélem érthető a logika.

ObudaFan # 2015.07.24. 12:12

Elméletileg lehet, hogy őt illeti az utalás, csak ennek az eldöntéséhez már a szerződést kellene látni.

Immaculata # 2015.07.24. 11:08

Igen. Azért kapta a kérdező az összeget, mert ügyintézőnek a saját nevét mondta be a biztosító felmérőjének.

Az utalás nem őt illeti, azt, aki a biztosítást kötötte, viszont kérheti a károk helyreállítását.

ObudaFan # 2015.07.24. 10:59

Egyelőre annyit tudunk biztosan, hogy a biztosítási szerződést nem te kötötted. Az elég valószínű, hogy a kedvezményezett sem te vagy. Azt meg nem tudjuk, hogy ki fogja intézni a helyreállítást. Tehát ennél egy kicsit több adat kellene azért.

Krigi # 2015.07.24. 08:31

MajorDomus

Igen, a logika ezt kívánja, nálam volt a viharkár. Senki nem mondta még, hogy nem engem illet meg a kárösszeg... a biztosító sem... csak a szövetkezet erőszakoskodik. Az érdekelne, hogy joga van "szórakozni" velem?