Beázás a társasházban


MajorDomus # 2015.07.23. 19:39

Krigi

Igen

A kártérítést nem az erkélyre hanem a lakásra kaptad. Ergo a tiéd.

Egyjogász # 2015.07.23. 09:15

A topic-címből azt hittem, hogy valaki a társasházban rányomult egy Bea nevű csajra és ennek részleteit osztja meg velünk...:))

De látom itt is csak valami dögunalom jogi kérdés...:)

Krigi # 2015.07.23. 08:42

Tisztelt Cím!
Társasházi lakásom beázott, a felettem lévő szomszéd erkély panelszigetelése hibás. Az erkély a lakásszövetkezeté, beázáskor szóltam nekik. Odaadták a biztosító elérhetőségeit. Kárszakértő járt nálunk, felmérte a károkat, az én részemre jön a megállapított összeg. A szövetkezet viszont igényt tart az összegre, mondván nem nekem jár, nekem nincs biztosításom. Pár éve volt közös költség tartozásom amit megállapodás szerint havonta fizetek + az aktuális havi közös költségeket. Viszont a szövetkezet hivatkozik arra, hogy nem engem illet meg a kárösszeg, mert tartozásom van. Ilyenkor milyen jogaim vannak nekem?! Ha az aktuális közös költséget fizetem akkor szerintem van aktuális hónapra nekem is biztosításom, a beázás most történt, nem a múltban amikor volt hátralékom. Tehát nem nem fizető tulajdonos vagyok, hanem részletekben fizetem a múltban keletkezett tartozásom is. Az erkély helyreállításával kapcsolatosan a biztosító szakembere azt mondta, a szövetkezet kötelessége megjavíttatni, a szövetkezet szerint pedig a felettem élő szomszédnak. Helyreállítása az erkélynek még nagy titok, hogy mikor történik meg. Viszont ha következőleg beázok akkor mit tehetek? Most például joga van a szövetkezetnek az én lakásomban keletkezett kár összegéhez? Esetleg a szomszédom biztosítójától kérhetek kártérítést?

Előre is köszönöm a választ!
üdvözlettel: Krigi

viszi # 2015.02.04. 09:26

T. Cím!

Az alábbi problémában kérnék valamilyen segítséget, amivel haladhatna a dolog
földszinten lakom, mellettem egy másik társasházi épület, a szobánk közepén a falat az aljzattól áztatja. A saját épületünknek nincs semmilyen vizes blokkja ott, csak a másiknak ami nekünk úgymond idegen mert nem a mi közös képviseletünkhöz tartozik és külön társasházként lett odaépítve. Jeleztem a hibát a közös képviselőjüknek de azt mondta nem rá tartozik, a problémámat pedig jelezte a tulajdonosok felé, de ők nem keresnek. A falam ázik előrehaladás nincs.

Mit tehetek?
Köszönöm!

ObudaFan # 2015.02.02. 12:47

Ha a ház nem javítja ki a hibát, birtokvédelmi eljárást lehet indítani.

Scila # 2015.02.02. 10:25

T.Cím!

Társasházban történt beázással kapcsolatban kérném a segítségüket. 2014. júliusában vásároltam egy lakást, amely 1 szobás, 5. emeleten található felette van még egy szint. Előzetesen érdeklődtem az eladótól és a közös képviselőtől is, hogy van-e bármi gond a lakással-házzal, mindketten nemmel válaszoltak. Szeptemberben vettük észre, hogy hullik a mennyezetről a vakolat a szobában és a konyhában. Jelentettem a közös képviselőnek aki kiküldte a kárfelmérőt. Azóta eltelt egy pár hónap és nem történt semmi. Email-ben kértem a közös képviselőtől tájékoztatást, ezt írta: "Sajnos a beázást a terasz szakszerűtlen szigetelése okozza.
Ez a hiba a másik oldalon is fenn áll.
A javítása a két terasznak több mint 3 millió forintba kerül.
A közösség foglalkozik a hiba elhárításának megoldásával, de sajnos ez nem olyan egyszerű mint egy csőtörés elhárítása.
Az anyagi fedezet hiányán túl, még a szakszerű kivitelezést is meg kell szervezni.
Terasz bontása, újra szigetelése, vissza burkolása,stb.
Egy műszaki ellenőrrel a tárgyalásokat már megkezdtük, aki elkészít egy árazatlan költségvetést hogy a munkákra az ajánlatokat betudjuk kérni.
Az előző évek rossz tapasztalatai alapján senki sem meri vállalni személyesen a felelősséget, amit nem is csodálok.
Igyekszünk a problémát minél hamarabb megoldani, de sajnos nem egyszerű a kivitelezés sem.
Amint előrelépés történik az ügyben azonnal értesíteni fogom Önt."
Állítólag már volt javítva a terasz, garancia már nem él mert a cég, amely csinálta megszűnt.
A saját lakásbiztosítómnak is jeleztem a kárt, (aki csak a festést állná) kér egy igazolást a közös képv.től, hogy tud a beázásról, és mi az oka.
Érdeklődni szeretnék, hogy meddig lehet ezt a háznak húzni-a, meddig ázhatok még. Mi a további teendőm. Köszönöm a választ!


T.Cím!

Társasházban történt beázással kapcsolatban kérném a segítségüket. 2014. júliusában vásároltam egy lakást, amely 1 szobás, 5. emelet

MajorDomus # 2014.05.15. 22:21

A lényeg,hogy ő tud hatni a kivitelező re .te nem.

Wildmann # 2014.05.15. 19:22

Megértem a közös képviselőd.
Garanciális munkák esetén igen nehéz megmagyarázni egy társasházi lakónak, hogy miért fizet pénzt arra, hogy kijavíttassa. Tehát jogos, hogy a garanciális hibát a garanciális időn belül a kivitelezőhöz viszi az ügyet.

Ha nagyon nyomatékosan próbálod áttolni a javítást, akkor a biztonságra fog törekedni, így marad az email. /legalább legyen valami a kezében alapon/

A más tetőfedők is megerősítették dologgal az a baj, hogy szóban sok dolog elhangzik és a végén senki nem írja le. Azzal meg nem mész semmire.

Az ügyvéddel is óvatosan az elején. Nagy fegyverzetre komoly védekezés a válasz. Ha nekirontotok a kivitelezőnek, akkor ő is elmegy ügyvédhez. Majd kiokoskodják, hogy mi a cég szempontjából a legjobb.

Nem a társasházét nézik majd.

Úgy vélem az első az lenne, hogy próbáld megértetni a közös képviselővel, hogy számodra rendkívül fontos a kérdés, de tudod, hogy ebben az esetben ő a főnök és kérdezd meg, hogy miben segíthetsz. (egyébként tényleg ő a főnök és legfeljebb segíthetsz) Hamarabb fog kiderülni, hogy megoldódik-e a probléma vagy ellehetetlenül. Ha megoldódik, akkor garanciális javítás keretében kijavítják. Ha nem, akkor nem megszűnik a garanciális út és meg lehet csináltatni mással.

MajorDomus # 2014.05.10. 22:03

Először próbáld meg békésen

MajorDomus # 2014.05.10. 22:03

Először próbáld meg békésen

nemakarokazni # 2014.05.10. 06:18

Köszönöm a segítséget.
Egyébként a terület, amit újra kellene szigetelni az kb. 70 m2. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak nálam van ez a probléma.
Ilyen ügyekben járatos ügyvéd segítségére lesz szükségem/szükségünk.

MajorDomus # 2014.05.09. 21:09

Az nem számít írásos nyomnak.

A képviseletnek részben igaza van,hiszen a tetőre
10 év garancia van,hibát követnének el,ha fizetnének a szigetelésért ezzel elveszitené a ház a garanciát,s itt milliós összegekről van szó.

A kivitelező helyt is áll a garanciáèrt ezzel sincs gond.
mindössze az a probléma,hogy a te gondod nem oldódik meg.

saját gyakorlatom alapján,az lenne a célszerű
ha az ominózus részt a vállalkozó ujraszigetelné,
kB 30 m2 területtől van szó,ebbe nem megy tönkre.

ezt kérd a kepviselettől tértivevénnyel
ajánlott levélben,kártérítési per kilátásba helyezés ével.

nemakarokazni # 2014.05.09. 16:31

Röviden. Panel lakás legfelső szint. Kb 2 éve újraszigetelt lapostető. 2013 nyarán vásároltuk, azóta minden esőzés alkalmával ázik a lakás. A kivitelező garanciában körülbelül 10x volt kint azóta, de a probléma nem szűnt meg. A kivitelező alvállalkozója javította legutoljára és az elmondása szerint az egész szigetelés úgy rossz, ahogy van. Bitumenes szigetelő lemez vastagsága nem a szabványban előírt és kevés olyan hely van, ahol szakszerűen lett lefektetve. Ezt egy másik tetőfedő is megerősítette. Toldják, ragasztják, melegítik, de sz*rból várat nem fog sikerülni.
A közös képviselet nem hajlandó a garanciális javítgatásokon kívül semmire. Hogyan lehet elérni, hogy a közös képviselet újraszigeteltesse a lapostetőt a megfelelő módon.
A beázásokról fényképeket készítettem. A közös képviselettel az utóbbi időben már csak email-ben kommunikálok, hogy legyen írásos nyoma.

MajorDomus # 2014.03.02. 19:52

rexi

először azt tisztázzuk,neked van e biztositásod?

a társasháznak milyen biztositása van,mert ha kollektiv akkor más a helyzet!

nem a jegyzőkönyvet a kárbejelentő lapot kell a szomszédnak aláirnia.

még rendes szomszédod van!

Mufurc_nagyon # 2014.03.02. 18:19

Kedves rexike!

A legjobb az volna, ha a felső szomszéd értesítené a biztosítóját.
Kell

  • a biztosító neve
  • a biztosítási kötvény száma
  • kárfelvételi jegyzőkönyvnek hívják
    • ebben rögzitik a tényállást és a felajálott kártérítés nagyságát.
  • a szomszédnak a felelősségi nyilatkozatot kell aláírni.
  • nem árt egy két fotó sem (a kárszakértő is fog fényképezni)
  • Esetleg tanuk sem ártanak, ha a kárszakéártő "lassan" jönne ki.

Javaslom, hogy a szomszéddal közösen írjanak alá egy jegyzőkönvet, mely a helyzetet leírja és ad egy előzetes becslést a helyreállítás költségéről/javitások felsorolása. Itt adhatna a szomnszéd egy felelősségi nyilatkozatot.
(a víz az én ingatlanom csöveiből folyt le pld.)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Wildmann # 2014.03.02. 13:34

Melyik biztosító?

Általában elég nekik a fénykép. Ha festék károsodott más nagyon nincs is más.

rexike # 2014.02.27. 18:15

Sziasztok!

Ma észleltem, hogy a wc-ben több helyen is vizesedik a fal/plafon. Felmentem a felső szomszédhoz, akinél most újítják föl a fürdőt/wc-t... Miután elzárta a vizet elállt a csöpögés amit hallottam. Így szinte 100%, hogy tőle jön. Mondta, hogy holnap hívjam le az ő szerelőit, nézessem meg velük, illetve hogy ha bemutatom a számlákat az ő biztosítója fizeti a káromat, illetve, hogy természetesen aláírja a jegyzőkönyvet is.
A kérdésem, hogy milyen jegyzőkönyv?
Kitől kellene ilyet kérnem, vagy ezt nekem kellene megírni és aláíratni a szomszéddal?
Biztosítónak mik kellenek? Esetleg fotók a beázásról?
Sajnos/szerencsére egyáltalán nem tudom, hogy mit kellene most tennem.

Mufurc_nagyon # 2014.01.09. 21:48

Kedves Mathilda!

Vigyázat a fél milkát bizonyítani is kell.

A per csak akkor mehet, ha a biztosító nem fizet.

Sajna.

A per költségekkel is jár.
Segítség alant.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

MajorDomus # 2014.01.09. 20:46

fotók,tanu 2 db,jegyzőköny,
kártéritési per félmillióra,ez jótékonyan elősegíti a mosógép cseréjét.

Lavyka20 # 2014.01.09. 20:37

Sziasztok!
Mai nap folyamán a tesóm telefonált, hogy 4-jére áztatta el a felettük lakó őket.
Amikor először eláztatták őket akkor felmentek és megkérdezték mi történt. A válasz az volt hogy kicsúszott a mosógép kivezető csője a kádból. A második ázásnál az, hogy elfelejtették belerakni a kádba. A harmadik beázásnál, pedig ismét kicsúszott a kádból a cső. Megbeszélték, hogy megcsináltatják valahogy a kivezető csövet és nem fordul többet elő ilyen. Mind végig felhívták a biztosítót és mindig kijött... jegyzőkönyv... stb... stb. A ma délutáni/esti beázásnál betelt a pohár, mert 1 éve laknak a 10 emeletesbe és 4x áztatták el őket. Mindig kifestették a szobát is és a nappalit is. A harmadik beázásnál még a villanykapcsolóból is folyt a víz. Holnap elmennek a közös képviselőhöz, hogy megtudjanak valamit hogy milyen lépéseket lehet tenni. Ez nem állapot szerintem.
Van valakinek valami ötlete arra, hogy esetleg lehet e valamit cselekedni erre?

Köszönöm a segítséget.

B. Anita

wers # 2013.11.13. 07:49

nem akartalak megbántani, és kétségbe sem vonom a szavaidat, hiszek neked, csak megzavart az alsó bejegyzés

guba" # 2013.11.13. 07:31

Nem tudom mit tehetnék még érted. Talán keress meg egy olyan ügyvédet, akinek elfogadod a tanácsát.

wers # 2013.11.13. 06:02

a jogtár ezt írja hozzá (mármint a 11/1985. (VI. 22.)-hoz):

Hatályon kívül helyezte: 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 6. §. Hatálytalan: 2008. V. 16-tól.

Nem tudom kisilabizálni, hogy ez csak egy részére vonatkozik, vagy az egészre.

Továbbá, ha hatályos is, úgy értelmezem, hogy az a beépített anyagokra vonatkozik, és nem a kivitelezésre.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.12. 17:05

Bocs, az tényleg lakásépítés. De amit guba írt, az jó lesz.

guba" # 2013.11.12. 16:07

Ez a rendelet hatályos.