Beázás a társasházban


MajorDomus # 2017.03.27. 21:10

Nem,nincs rá hatásköre.

fohász # 2017.03.27. 05:26

Tisztelt fórumozók!

Van egy tavalyi, közgyűlési határozatunk, ami nem lett végrehajtva, a végrejhajtás határideje 2016.május 31. volt.
Szóltam ezügyben a közösképviselőnek, de füle botját sem mozdítja.
Beázással, tetőfelújítással kapcsolatos ez a határozat.

Mit tudok tenni? Ha jegyzőhöz fordulok, kényszerítheti-e a végrehajtásra?

MajorDomus # 2017.03.25. 21:29

Hová lőttél?

MajorDomus # 2017.03.24. 21:17

Magántulajdonban csak akkor kell intézkednie,ha közös vezeték hibásodott meg a lakáson belül!

Itt erről szó nincs,a,felső szomszéd hibája,az elhanyagolt rendszer okozza a kárt. A képviselő ilyenkor legfeljebb közvetit,ajánl szakembert,de nem a ház pénzéből javitja a felső szomszéd budiját,csak mert neki nincs pénze!

A kolléga helyesen járt el!

ragyasdezso # 2017.03.24. 15:10

Zsainna

A közös képviselőnek semmi köze hozzá. Két tulajdonos vitájáról van szó!

Zsainna # 2017.03.24. 09:03

Tisztelt jogértők !
A felettem lakó eláztatta a fürdőszobám mennyezetét több helyen, a víz kijutott az előszoba mennyezetére is. A károkozó nem akarja megcsináltatni a hibát pénzhiányra hivatkozva. Az eddigi problémákat is úgy oldotta meg, hogy lezárta a vizet a mosdónál, leönti a WC-t vödörből, kádja nincs körülszigetelve, mint kiderült évek óta így lakik, küszöbjei elrohadva a víztől. Cirkójának vezetékeihez a padlót kellene feltörni.
A közös képviselő küldött szerelőket, de egyik se vállalta, ha nem tud fizetni.
Kérdésem, mit lehet tenni ilyen esetben ? Szerintem a közös képviselő sem áll a helyzet magaslatán - milyen kötelessége ill. lehetősége van a képviselőnek és nekem, mint károsultnak. - a biztosító már fizetett valamennyit, de ettől még nem szünt meg a hiba és a javításra is sokkal többe fog kerülni. Előre is köszönettel, Zsannia

MajorDomus # 2017.03.23. 23:48

Nytta

Alapvetően az a gond,jogy az alsó szinten,garázs,pince, van egy derékszögü elhuzás a csőben,és ott minden felakad.
Nem is kell ehhez pelenka vagy papirtörölköző ,elég ha a szintetikus mosószerektől lezsirosodik a cső,aztán a többk meg beleragad.

Én ezt úgy szoktam megoldani,hogy az elhuzást kivágatom a csőböl és beépitünk egy 90 fokos ivet,ez végleg megoldja a gondot!

nytta # 2017.03.23. 19:42

Kedves Tamás1234,

Köszönöm szépen a választ, akkor kihívok egy kamerást, aztán meglátom, mit mond ...

Üdv,
Anita

nytta # 2017.03.23. 19:03

Kedves Tamás1234

Ezt a választ kaptam:

Közös képviselő írta:
A szerelőknek van egy elképzelésük, ami valószínűleg megvalósítható is lesz. A földszinti üzletnél megpróbálják szétvágni a csövet és beépíteni egy szerelőnyílást. R.Z. azt mondta, hogy tegnap az üzletet ismételten átnézték, és a vizesek elmondása szerint megoldható.

Ezt válaszoltam:
Tegnap délután arról volt szó, hogyha készül szerelőnyílás, azzal nem a probléma fog megoldódni, hanem annyi, hogy a tisztítást nem a lakásomon keresztül fogják elvégezni, hanem a tisztítónyíláson keresztül. Ettől nem lesz szélesebb a cső, és a víz ugyanúgy visszajön. Vagy félreértettem valamit?
Azt javasolták, hogy egy kamerás vizsgálatot kellene végezni a csőrendszeren keresztül, hogy kiderüljön hol van elakadás.

Képviselő válasza:
Arra a csőre kerülne a tisztítónyílás, aminek az átmérője nagyobb, mint ami az Ön lakásában van.
Ha a lakásban van egy 40 mm átmérőjű cső, akkor azon keresztül egy maximum ekkora nyílást tudnak a közös szakaszba tisztítani, azonban a gyűjtőcsatorna 110 mm-es átmérőjű csövét ha tisztítják, azt már nagyobb átmérővel lehet megcsinálni.

nytta # 2017.03.23. 18:37

Kedves raffer,

Köszönöm a gyors választ, egyelőre nem szeretnék elállni a vásárlástól, mert 20 M volt a lakás ára, és most kb 25 M lehet a jelenlegi piaci ára. És ilyet keresetem, inkább csak megoldani szeretném, vagyis valahogy rákényszeríteni őket, hogy megoldják.
Ezért is gondoltam, ha minden ilyen beázás után kártérítést kérnék a társasháztól, akkor kénytelenek lennének megoldani, mert ez nekik sem lenne ideális.

nytta # 2017.03.23. 15:34

Tisztelt Cím!

Az alábbi problémában szeretném a segítségüket kérni. Egy 2003. évben épült társasházban 2016. májusában vásároltam egy első emeleti lakást. (az enyém a legalsó lakás) A héten a mosogatón keresztül visszafolyt a víz és eláztatta a nappali laminált padlót, az ajtótokot valamint a konyhabútort. A társasház biztosítója fogja fedezni az épülethez tartozó (ajtó, laminált padló) részeket, az ingóságot (konyhabútor) pedig a saját biztosításom. Az ázás a társasház hibájából keletkezett. Mert a közös kivezető cső évek óta folyamatosan eldugul, amiatt mert túl kicsi a kapacitása, és havonta-kéthavonta lenne szükséges tisztíttatni a közös területet az én lakásomon keresztül, amiről engem a volt tulajdonos és a társasház közös képviselője elfelejtett tájékoztatni. Ez a tisztítás az előző tulajdonosnál folyamatosan meg is történt. (társasház költségére) A tájékoztatás hiányaként elázott a lakásom. A másik gondom az, hogy ez a probléma már évek óta fennáll és nem tettek eddig ellene semmit, mert eddig mindenkinek ez jó volt így, nem is értem .... Tehát ez az ázás ami megtörtént, a jövőben bármikor újra előfordulhat. Én most írásban kértem a közös képviselőt, hogy találjanak valami végleges megoldást. Mi történik abban az esetben, ha a biztosító nem téríti meg a teljes káromat? Fordulhatok a közös képviselőhöz, mivel nem az én lakásomon belül áll fent a probléma, hanem a közös szakaszon, kérhetem, hogy térítse meg a társasház azt a kárt, amit a biztosító nem fedezett?

Válaszát előre is köszönöm.

drbjozsef # 2017.03.23. 09:40

Szerintem a közjegyző nem száll ki, de közjegyzőnél lehet kérni igazságügyi szakértő kirendelését. Ez azért jó (pontosabban, jobb, mint ha Te csak úgy simán megbíznál egy szakértőt), mert a közjegyzői kijelölés miatt, a bíróság is független véleményként fogadja el a szakvéleményét.

Például egy beázásnál pont van értelme, mert a perben hónapok után küldenek ki szakértőt, a közjegyző másnap kiküldi. Ahol a nyomok eltűnnek/meg kell javítani gyorsan valamit, ott van ilyennek értelme.

Persze, saját zsebre fizetve, ami utána perben esetleg érvényesíthető.

MajorDomus # 2017.03.22. 20:25

?????

MajorDomus # 2017.03.14. 21:43

Marad a per!

Krigi # 2017.03.14. 06:57

raffer: köszönöm! Átolvastam, erről a lehetőségről nem tudtam. Birtokvédelmi eljárás végzésében megállapította a jegyző, hogy a lakás szövetkezet kötelessége a javítás és a kártérítés. Nekem az furcsa, hogy a felelős megállapítása után megszüntette az eljárást.

(Költői kérdés: nem kellett volna a megállapított felelőst utasítani a kártérítési kötelességére?)

MajorDomus: köszönöm! Az önkormányzat megállapította, hogy globális probléma az erkélyszigetelés hibájából adódó beázás az egész lakótelepen, ahol a lakásom van. Ergo nem csak egy lakástulajdonosnak van ilyen problémája. A lakásszövetkezet álláspontja (tegnapi): semmilyen felelősség nem terheli, nem vonatkozik rájuk a társasházi tv, a szövetkezeti tv. ami számonkérhető rajtuk.

Pár éve "öko program" keretében a szövetkezet kicserélte minden tulajnak a nyílászáróit, önköltséggel. A hiba önkormányzat szerint akkor keletkezett. Viszont nem javíttat és nem kártalanít a szövetkezet.

fohász # 2017.03.14. 05:45

Van egy tavalyi függő határozatunk, ami nem lett végrehajtva.
A tetőfelujitási árajánlatokat nem fogadta el a közgyűlés (mert nem az ő lakásaik ázott be többször) és a közösképviselő ujabb ajánlatok beszerzését inditványozta május végéig és azonnali ujabb kgyűlést is. Azóta hallgatnak róla mint az a bizonyos, hiába szólunk.

Ugyanakkor az elődje, aki ugyan tulajdonos is és civilben egy társasházkezelő egy önkormányzati cégnél, legutóbb kijelentette hogy soha nem számítsunk a tetőszigetelés cseréjére. Persze ezt kihagyták a jegyzőkönyvből. Ez mindenképpen etikátlan, szakmai szempontból se mondhat ilyet ez a nő. És ezzel befolyásolja a többi lakót is, akik öregek már.
Mit tudok tenni?

MajorDomus # 2017.03.13. 22:07

Az önkormányzatnak lesz igaza.
A panelszigetelés az közös tulajdon(on van),tehát a hiba elháritása és a kártérités is a szövetjezet gondja.

Krigi # 2017.03.13. 19:27

Szép estét!

Az én problémám már több "menetnél" tart. 1 és 2 éve már kaptam itt tanácsot, de megoldás a károm rendezésére mai napig nem született.

Röviden a jelen: A felső szomszéd hibás panelszigetelése miatt az erkélye miatt minden nagyobb viharnál beázunk. Videó felvételek és fotók vannak az adott beázásokról! Tavaly nyári beázás után a hibát nem javította ki többszöri kérésünk ellenére sem (szövetkezet is kérte). A biztosító nem fizetett kártérítést nekünk (nem mérte fel keletkezett károkat, nem íratott alá semmit velem). Mostanra elő került egy jegyzőkönyv az én hamisított aláírásommal!!! A szövetkezet ahova tartozik a társasház: hárította a felelősséget a felettünk lakóra.
Itteni (jogiforumos) tanácsra birtokvédelmi eljárás lett indítva az önkormányzatnál. Ami megállapította, hogy a szövetkezet felelőssége a kártérítés. A szövetkezet viszont tartja magát ahhoz, hogy nem az ő felelősségük. Van következő lépés?

Köszönöm előre is a segítségeket!

üdv.: Krigi

MajorDomus # 2017.03.08. 19:57

És főleg nem több méterre a szellőzőtől!

Egyetértünk!

ariaane87 # 2017.03.08. 08:25

Viszont a hatósági eljárás nem húzódik el évekig.

ariaane87 # 2017.03.08. 08:23

A közös képviselő egy cég, nem keveset fizetünk neki. Egyébként mikor megkérdeztem, h mi lesz, ha nem jön össze kellő szavazat, már most szétette a kezét, hogy akkor csak a pereskedés marad. Még mindig jobb, mint tétlenül ülni...

Vicababa # 2017.03.08. 06:29

Sziasztok.
A problémán évek ota huzodik. Van egy szellözöudvar benne egy kéménnyel amit senki nem.használ semmire hosszu évek ota, le ontani nem lehet állitolag viszont igy nem.lehet igazán felujitani a szellözöudvart mert körbe mögötte kevés a hely. Pár éve miután jeleztük hogy ázunk az wlözö kkv megcsináltatta, sajnos nagyon gány munkát végeztek azt is csak a kéményig mivel nem fértek be állitolag, azota még jobban áztunk. Tavaly lett uj kkv, neki is elmondtuk mi történt és segitséget klrtünk, ö sem volt tul segitökész. Közben alattunk és meleltünk is elkwzdtek ázni, ez valoszinü részben a fürdöszobánktol.volt, hosszas egyezkedés után végre a ház megcsináltatta, kicserélte a csöveket a fürdöben. A kárszakértö megnézte a wcnket is, meg az elészobafalat és kijelentette hogy az nem a fürdö rossz csöveitöl ázik, az twljesen biztos a szellözöudvartol. A szomszédunk is ázik továbbra is, de szerinte akkor is a kicserélt csöveink miatt biztosan, nem a szellözöudvartol. A vicc az hogy alattunk ujra ázik a lenti szomszéd sokkal hátrébb tehát valoszinü a mi szomszédunk vagy még wggyel utána lévötöl. Anno mi elkezdtük az eljárást a jegyzönél, akkor abban maradtunk hogy meglétjuk mit sikerül az uj kkvel elérni. Most volt egy közgyülés, sajnos nem.tudtunk elmenni, de megint kijelentette a kkv és wz a szomszéd hogy biztosan nem onnan ázunk punktum, még a szakértö véleménye sem.érdekli öket. Jelentsük be az ujabb ázást a biztosito felé hogy hivatalos papirru k legyen arrol hogy tényleg a szellözöudvartol ázu k? Nélunk már tönkrement az egész wc, az elöszoba nagy része penészes, és nem.érdekli a házat. Férjem.kpzben probálja felvenni a kapcsolatot akik régen intézték a dolgot. Mi a menete a dolognak? Bejelwntjük a birtokvédelmet, utána mi lesz,? Vagy elpbb a biztosito mindenképp, hogy megállapitsák hivatalosan?
Köszönöm elöre .

fohász # 2017.03.08. 06:11

Van egy tavaly májusi függő határozatunk hogy a tetúfelujitásra több árajánlatot kell begyűjteni hónap végéig, és utána azonna közgyűlést kell összehívni. Ez többszöri jelzésre sem lett összehívva, függőben tartják mert nem akarják az elavult, több beázást okozó tetőt felújítani.

Ez a függőben tartott határozat meddig érvényes?

MajorDomus # 2017.03.07. 21:50

Az a baj,hogy azt az ágat fűrészeled amelyiken ülsz!

A társasház igyekszik neked segiteni,hitelt venne fel,hogy megoldja a problémádat,te meg a házat rugdosod a szomszédaid helyett.

Azt éred el,hogy a képviselő megunja,és közli veled,hogy akkor pereskedj ,majd 3 év mulva ha lesz itélet,akkor végrehajtják!

Addigra uszonyokat is növeszthetsz!

ariaane87 # 2017.03.07. 09:04

Köszönöm! Gondoltam még arra, hogy az építésügyi hatóságnál eljárást kezdményezek, hogy a jókarbantartási kötelezettség jogcímén kötelezzék a házat a felújításra. Hátha a "kötelezés" vagy az esetleges "bírság" szó erősebb hívószó lesz az érdektelen lakótársaknak...