Ingatlanirodával kötött szerződés felmondása


Majordomus # 2024.01.15. 20:44

Mondjuk el kellene olvasni a szerződést előzőleg...

Roza # 2024.01.15. 18:31

"a makacs ingatlanosnak megkeseríthetjük az életét.
Sok sok apró trükkel. ". Mire gondolt a költő?

Majordomus # 2024.01.14. 21:33

És általában minden házban van egy eladó lakás...

Zoltanuss # 2024.01.14. 13:37

Roza ! Aztán az se mindegy hogy bementél az irodájukba, vagy ő jött hozzátok.
Egyébként nagyon sok az eszkimó és kevés a fóka.

Évek óta megfigyeltem,hogy a postaládába olyan A6 formátumú sokszorosított cetli kerül, amiben az van, hogy pont ebben a házban keresnek eladólakást..+ egy telefon.Nyilván ingatlanosok vadásznak az ügyfelekre.

Zoltanuss # 2024.01.14. 13:16

azzal a szöveggel jött az ingatlanos, hogy van vevő a házra. Addig erősködött,.......
Naja. Rámenősnek kell lenni !
Akárcsak a biztosítási ügynököknek.

Aztán még a Rózánál:

Az a kérdésem, hogy árulhat_e olyan házat, amire nincs szerződése?

Úgy általában az ingatlanos hirdet, bemutat,javasol, az eladást mindig a tulaj végzi. Ha véletlenül rossz szerződést kötünk (úgy véljük )...ugyan nincs lehetőség a felmondásra, de a makacs ingatlanosnak megkeseríthetjük az életét.
Sok sok apró trükkel.

Majordomus # 2024.01.13. 22:57

Lehet hogy a jövő héten hoz egy vevőt! Ki tudja.

drbjozsef # 2024.01.13. 17:14

Hibás dátumtól nem lesz érvénytelen a szerződés.
A díj felének fizetése semmis. A tényleges, igazolható költségeit követelheti.
Felmondás korlátozása önmagában jogszerű. Végülis egy határozott idejű szerződés.

Roza # 2024.01.13. 14:27

Az ingatlanos nyomta a szöveget, hiába mondtam, hogy épp csak elkezdtem árulni a házat. Mivel az volt az aduja, hogy van rá vevő, aláírtam, mert azt gondoltam, talán ez szükséges ahhoz, hogy hozzon vevőt. Utána tudtam elolvasni, milyen kitételek vannak. Többek között, hogy 120 napig nem mondhatom fel, ha mégis én adom el két éven belül, akkor is fizetnem kell a felét a díjnak. Abban az esetben mi a teendő, ha hibás dátum, 2024. 10, 10.-2e szerepel a szerződésen?

drbjozsef # 2024.01.13. 12:34

Roza,

Annyit tennék hozzá osztaphoz, hogy amellett, hogy aláírni valamit amit elolvasás nélkül nagy butaság volt, azt érdemes talán tudnod, hogy az ingatlanosok még most is szeretnek olyan blanketta szerződéseket aláíratni a tulajdonosokkal, amelyekben gyakran szerepel olyan kitétel, amelyik ellentétes a joggyakorlattal, és ezért semmis lehet. Aláírtad, érvényes, de adott esetben bizonyos részei alól lehetnek kivételek. Ilyen jellemzően a kizárólagos szerződés, vagy az, ha te magad adod el az ingatlant, de ez után is kéri az ingatlanos a jutalékát.

Gondolom, aláírás után legalább egy példányt kaptál belőle. Legalább utólag olvasd át alaposan.

osztap # 2024.01.13. 07:48

Roza,

Rossz a kérdés. Neked van egy érvényes szerződésed, amit be kellene tartanod. Ha nem tudtad elolvasni, vagy nem tetszett, nem kellett volna aláírnod. Amire Te gondolsz, azzal szerintem nem tudsz kibújni belőle.
A kérdés szerintem azért rossz, mert az ingatlanos nem feltétlen árulta. Lehetett olyan érdeklődője, aki Kukutyin-Alsón már a harmadik felújítandó Kádár-kockát nézte meg. Ha Neked is felújítandó Kádár-kockád van Kukutyin-Alsón, alappal kérdezhette meg Tőled, hogy el akarod-e adni.

Roza # 2024.01.13. 07:11

Szép napot! Hozzám azzal a szöveggel jött az ingatlanos, hogy van vevő a házra. Addig erősködött, hogy rábeszélt a szerződésre, amit nem olvashattam el, utólag tudtam meg olyan feltételeket, amit ha tudok, nem kötök szerződést. Az a kérdésem, hogy árulhat_e olyan házat, amire nincs szerződése?

Majordomus # 2023.09.04. 19:32

A szerződéseket be kell tartani. Ha tisztességtelen,nem kell aláírni. Ha meg aláírta a tulaj,akkor nem a kibúvókat ell keresni.
Tény: az ingatlanosok nem a lovagi erények mintái de nekik is élni kell valamiből.

Alapos # 2023.09.04. 13:33

lolka

járna 50 %os jutalék is , ha a tulajdonos maga értékesíti az ingatlant, holott ő semmit nem tett ezért
A jutalék megegyezés kérdése, az pedig, hogy „ő semmit nem tett ezért”,az nemáll meg.

Egy ingatlan közvetítő tevékenysége:
szerződést köt,
néha fényképet készít az ingatlanról ,alaprajzot készít
,felrakja a hirdetési felületére az ingatlan hirdetési anyagát,
fogadja az érdeklődőket, ha ráharapnak,akkor bemutatja (többször is).
Ha a vevő rábólint segít az eladónak a további adminisztratív teendőkben.

A jó ingatlanos még egy árbecslést is készíthet. Mert irreálisan magas árnál felesleges a munkája, ha meg kicsi akkor a jutaléka is kevés.
Tehát melyik fázis maradt el lolka ?

drbjozsef # 2023.09.04. 05:00

lolka,

Nem kell felmondani.

Tisztességtelen, ezért semmis az a kikötés, hogy a tulajdonos nem árulhatja a saját ingatlanát.

Tisztességtelen, ezért semmis az a kikötés, hogy az ingatlanközvetítőnek akkor is jár díj, ha nem ő adja el az ingatlant.

Ha lenne igazolható költsége, legfeljebb azt kérhetné. Ha eddig egy vevőt sem hozott, akkor lófax a fülébe.

https://ugyeszseg.hu/…okozlemenye/

lolka # 2023.09.03. 21:40

A valódi kérdés a felmondásra vonatkozott. Sajnos a tulajdonosok nem voltak a helyzet magaslatán mikor aláírták a szerződést. Utólag jöttük mi a képbe, és észrevettük, hogy több tisztességtelen pont is szerepel a szerződésben.
Például:

  • járna 50 %os jutalék is , ha a tulajdonos maga értékesíti az ingatlant, holott ő semmit nem tett ezért
  • irányár=limit ár, semmi rugalmasság nincs az árképzéshez megadva (növelésről szó sem esik), persze neki akkoris az irányár alapján jár a jutalék, ha esetleg az ingatlan ez alatti összegen kerül eladásra stb...
Majordomus # 2023.09.03. 19:45

Ha a tulaj is árulhatja,akkor mi a gond?

Szomorú örökös # 2023.09.03. 04:49

lolka

Egy határozott idejű, kizárólagos megbízási szerződés (ingatlanoson kívül csak a tulaj árulhatja) lett kötve az egyik családban lévő ház eladására ezév dec.31ig.....Sok helyen írják.....mivel csak egy ingatlanra vontakozik a megbízás és rövid időre, ezért törvény szerint bármikor felmondható.....Tehát ha esetleg kérnénk hivatalosan, akkor az ingatlanoson múlik, hogy elfogadja-e vagy inkább kivárja a maradék pár hónapot....?

Közös megegyezéssel bármit lehet, de ettől még szerződést kötöttetek az ingatlanossal és a szerződésben nagy valószínűséggel ők is védve vannak. Nincs olyn messze már az a december 31-e.

A felmondás fő oka az lenne, hogy eltelt 5 hét és még egy vevőt sem hozott

Szerintem az nem szerepel a szerződésben, hogy szinte azonnal el fogja tudni adni a házatokat. Viszont a legtöbb ingatlanos sajnos kókler és valóban így csinálják. Ha nem sikerül nekik gyorsan eladni, akkor parkoló pályára teszik a rendszerükben, hogy hátha valaki bejelentkezik mégis rá. Én is ezt tapasztaltam meg anno, amikor az előző ingatlanomat árultam. Onnan kezdve senkivel nem kötöttem már kizárólagos szerződést.

lolka # 2023.09.02. 21:32

Sziasztok,
nem tudom a következőre lenne-e esetleg valakinek válasza :S.
Egy határozott idejű, kizárólagos megbízási szerződés (ingatlanoson kívül csak a tulaj árulhatja) lett kötve az egyik családban lévő ház eladására ezév dec.31ig, viszont semmi kitételt nem találtam arra vontakozóan, hogy mily módon lehet felmondani.
Egyetlen pont van, ami külön említi a lejáratot é egy a változtatásra vonatkozik:

"közös megegyezéssel szüntethető meg azzal, hogy a ''gazdaságos és kiemelt' (ez a kettő a jutalékra vontakozó részere hivatkozik) szerződések a határozott időtartam lejártával írásban kerül rögzítésre."
"jelen szerződés módosítása érvényesen kizárólag közös megegyezéssel és írásban történhet"

Sok helyen írják, hogy mivel nem bizonyul tartós jogviszonynak egy ingatlanossal kötött megbízási szerződés, mivel csak egy ingatlanra vontakozik a megbízás és rövid időre, ezért törvény szerint bármikor felmondható. De részletesen kifejtve erre vontakozóan nem találtam semmit konkrétumot. Vontakozik ez a határozott idejűekre is vagy csak a határozatlanokra? Ha nincs részletezve külön egy felmondásra vontakozó pont, sima hivatalos levélben el tudnánk állni a szerződéstől? Vagy pont az említett részek teljesen le tudnak kötni minket még 4 hónapra, mert így a felmondás is automatikusan módosításnak számít és ebbe a kategóriába esik, még ha nincs is külön említve? Tehát ha esetleg kérnénk hivatalosan, akkor az ingatlanoson múlik, hogy elfogadja-e vagy inkább kivárja a maradék pár hónapot....?
A felmondás fő oka az lenne, hogy eltelt 5 hét és még egy vevőt sem hozott, jobban megnézve a "munkáját", sajnos rajta sem látjuk, hogy valóban segítene nekünk ezt az ingatlant eladni. Inkább olyannak tűnik, aki csak vár, hátha beesik egy vevő. Így inkább a lejárat megvárta helyett, megpróbálnánk más stratégiát a mi oldalunkon, de abban látnánk igazi eredményességet, hogyha egyedül mi árulnánk a házat.
Előre is köszönöm, ha bárki tudna valami információval szolgálni, amin esetleg el tudunk indulni!

Majordomus # 2023.03.26. 21:30

Fel kell bontani a szerződést és meghírdetni az ingatlant.

Közvetítő nélkül is el fog menni...

Zoltanuss # 2023.03.26. 11:47

Tanulság ,
Óvakodj az ingatlanközvetítőktől !

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.26. 11:37

Jól van, akkor a te problémád is. Mondjuk azt, hogy mitől vagytok "kétségbe esve", nem igazán értem.

topo # 2023.03.26. 10:59

És miből gondolod, hogy a háta mögött csinálok bármit is? Lehet, hogy ügyvédként ahhoz vagy hozzászokva, hogy minden ember csaló gazember, aki a saját rokonait is át akarja vágni, de hidd el, vannak, akik tényleg segíteni szeretnének a rokonaikon, és nem tolakodva, a hátuk mögött, hanem akkor, amikor kérik. Én akkor kerültem képbe, amikor már megkapta a "szerződést", elolvasta, és felhívott telefonon kétségbeesve, hogy próbáljak segíteni neki, mert őt becsapták, olvassam el én is, és próbáljam meg kideríteni, hogy mit lehet tenni ebben az esetben?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.26. 10:34

OFF
eléggé minősíti a hozzáállásodat a családi kapcsolatokhoz.
Valóban. Négygyerekes apa vagyok, és nem szeretném, ha bármelyik gyerek helyettem, a hátam mögött tudakozódna, intézkedne az ügyleteimben.
ON

topo # 2023.03.26. 09:30

Nem sértődök meg, tudom, hogy nem értek hozzá, pont azért írok ide, hogy tanácsot kérjek. Csak első dühömben meglehetősen indulatos voltam, hogy édesapámat megpróbálták átverni, amiket beírtam, csak a legkirívóbb dolgok. Mondjuk az a megjegyzésed, hogy " az egész nem a te dolgod, hanem az apádé", eléggé minősíti a hozzáállásodat a családi kapcsolatokhoz.

Kicsit hidegebb fejjel átolvasva valószínűleg a 14 napon belüli elállás lesz, tekintettel arra, hogy az ÁSZF-ük is tartalmazza, hogy ha
a szerződés nem a Megbízott vagy annak almegbízottja (partnere) üzlethelyiségében jött létre, akkor 14 napon belül el lehet állni.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.26. 09:12

Megsértődsz, ha azt mondom, hogy annyira nem értesz te ehhez, hogy még a kérdéseid se jók?

Szerencsére nem akkora baj ez - hiszen az egész nem a te dolgod, hanem az apádé.