Gázfelülvizsgálat


huntah # 2014.11.24. 20:25

"Miért köti a teljes felújításhoz a csatlakozóvezetéken, ahol semmi gond nem volt?"

Lehet, hogy a vezeték eredeti megépítésekor megfelelt az előírásoknak, mára pedig ugyanaz az egyébként hibátlan műszaki megoldás nem felel meg. Az engedélyt csak a hatályos szabályok alapján lehet kiadni. Ezért is érdemes a gáztervezővel beszélni először, még mielőtt bármilyen munkát megrendelünk.

MajorDomus # 2014.11.24. 19:15

Igen, meg gyorsan összeszedne 3 millió forintot a felújításra, amit sohasem szavaznának meg nyáron, de a kizárás után gyorsan összejön a pénz. Mielőtt töketlennek minősíted a a közös képviselőt, próbáld ki ezt a munkát egy évig.

Érdekes lesz!

Én februárban 4 épületben javasoltam, sehol sem szavazták meg. Miután októberben az egyiket kizarták a szolgaltatasbol, most azzal jönnek a többiek, hogy minálunk mikor kezdődik a felújítás?

Egyébként az életveszély esetén jogos! De ha megszünt?

Mert a födémben kijavitottuk a hibát?
Akkor miért nem adja vissza a gázt?

Miért köti a teljes felújításhoz a csatlakozóvezetéken, ahol semmi gond nem volt?

Ez a gond, nem az hogy veszély esetén kizárják a házat!

Egyjogász # 2014.11.24. 08:20

Ez azért van, mert a törvény azt mondja, hogy a gázművek az élet- és vagyonbiztonság veszélyeztetettsége esetén a gázszolgáltatást szüneteltetni köteles.

Ha te lennél a gázművekes dolgozó, te ilyen esetben elkezdenél "mérlegelni", hogy hát ez a hiba olyan nagyon nem is veszélyezteti az élet és vagyonbiztonságot, biztos nem is fog történni semmi, nem zárom ki a házat, ne fázzon a Marinéni?

Végül is nem sok múlik rajta, max. meghalhat néhány ember, a mérlegelő gázos meg mehet évekre a sittre....szerinted ki fog ilyen helyzetben "mérlegelni"?

És ez a helyzet nem állna fenn, ha a töketlen közös képviselő pl. júniusban megrendelné a ház vezetékeinek ellenőrzését, és kijavíttatná a hibákat nyáron.

MajorDomus # 2014.11.23. 19:27

Nem a felülvizsgálattal van a gond,
Kelemennek sem ez a gondja.

Hanem az, hogy a tél közepén mérlegelés nélkül kizárják egy épületet, holott csak a harmadik emeleti födémben kilyukadt csövet kellene kicserélni, ez két nap, azután adhatnának 3 honap türelmi időt a felújításra.

Zöldövezeti11 # 2014.11.23. 08:32

Bizony a gáz az egy veszélyes üzem ! De nagyon.

Régen - igaz csak kiváltságosaknak - volt az un. városi gáz. Ez egy mérgező keverék volt, mert CO -t ( szénmonoxidot tartalmazott ) Előszeretetet használták öngyilkosságra.

Hires eset volt a Soós Imre és barátnője öngyilkossága, meg sok sok cselédlányé.

Aztán lett a földgáz. Nos ezzel öngyilkosságot nehezebb elkövetni, de lehet. Csakhogy ennek hozadéka a robbanás miatt a több tízmilliós - néha százmilliós kár is.
Úgyhogy vannak jobb módszerek is ( Duna, gyógyszer, kötél )

Egyjogász # 2014.11.23. 08:04

Fűtési szezonban mindíg attól hangos a sajtó, hogy itt meg ott nincs gáz a társasházban, és a Mari néninek a villanyrezsón kell melegítenie hetekig a paprikáskrumpliját.

Ez ugye azért van, mert ha pl. a gázművek az utcában felújítja a vezetéket, akkor ehhez elzárják a házakban is a gázt, és csak akkor nyitják vissza, ha a ház belső vezetékrendszere (amit a társasháznak kell(ene) rendben tartania) rendben van. Úgyhogy ha nem nyitják vissza, az azért van, hogy a társasház egy szivárgó vezeték miatt nehogy véletlenül Föld köröli pályára álljon...:))

És akkor odaáll a kamera elé Közösképviselő Kelemen, és tele szájjal szidja a gázműveket, hogy micsoda egy mocsadék, hogy nem hagyja felrobbani a házat...

Pedig akár igazat is mondhatna (azt, hogy ő volt egy trehány fasz, hogy évekig hagyta rohadni a társasház gázvezetékét, és baszott megcsináltatni nyáron),de az rosszul hangzana, meg lehet, hogy egy-két vehemensebb lakó akkor nem a gázműveket szidná a RTLKlubon, hanem őt verné laposra.....:)

huntah # 2014.11.22. 20:54

Kb másfél éve zengett a hírtől minden országos média, hogy a gáztűzhely és a műanyag ablak nem jó kombináció. Lehetett számítani erre. De az, hogy a közös képviselet vagy a lakásszövetkezet novemberre rendelte meg a fűtésrendszer korszerűsítését (amihez nyilvánvalóan a rendszer leállítása szükséges), őket minősíti. Egy gázhálózati áttervezés+átépítés műszaki biztonsági felülvizsgálattal és a mérő visszaszerelésével együtt 1-2 hónapig is eltarthat.
Ha a munkát már megkezdték, azaz szétszereltek valamit a hálózaton, akkor nemigen lesz visszaút.
Ha nem kezdték meg, akkor én tiltakoznék a téli munkavégzés miatt. Halasszák nyárra, amikor nem létszükséglet a fűtés.

Zöldövezeti11 # 2014.11.22. 15:53

MD !

Sőt volt olyan panel is ahol a konyhai tűzhelyhez nem építettek gázmérőt. Ólcsó volt a gáz, nem érte meg. talán valami átalány volt.

MajorDomus # 2014.11.21. 18:43

Dehogynem!

Csak az nem panel amiről ír, hanem alagutzsalus, Outinord technológia, õntottbeton kivitelezés.

Panelban is van gáz, rengeteg helyen, de általában csak konyhai gáztűzhely van.

Zöldövezeti11 # 2014.11.21. 17:30

Panelban egyedi gázfűtés ?

Érdekes, de lehetséges.

Mindenesetre nem általános.

csihu68 # 2014.11.21. 10:01

Tisztelt Egyjogász! A lakásban központi időkapcsolós szellőzőrendszer működik, a helyiségben az ablak mindig nyitott állapotban van és páraelszívó készülékkel is rendelkezem.Nem kétlem, hogy a szakemberre kell hallgatnom, a problémám nem ez. A lényeg csak annyi volt, hogy november végén egy ilyen 45000 Ft -os tétel nem hiányzott a lakóknak lakásonként.
A teljes gázvezetéket újítják fel az egész házban. A cég megbízási szerződéssel sem rendelkezik a munka elvégzésére.

Egyjogász # 2014.11.21. 08:08

Az eszem megáll. Arról még nem hallottál, hogy ha egy helyiségnek nem jó vagy nincs szellőzése és ott nyílt égésterű gázkészülék van, akkor ott nagyon könnyen szénmonoxid mérgezést lehet kapni?

Bizonyítsd be, hogy nem jogos az eljárásuk, és ne szereltess be szellőztetőt. Aztán majd ha az egész családod szénmonoxid mérgezést kap, akkor meggondolkozz el, hogy nem kellett-e volna mégis a hozzáértő szakemberekre hallgatni....

capisca # 2014.11.21. 07:49

Az új nyílászárók beszerelése esetén a korábbi gáztervedet kellett volna módosítani.
Akkor szolt volna a gázművek, hogy új műanyag nyílászárok esetében kell gondoskodni - mivel többségük légmentesen zár - szellőztetőről, ha gáztűzhelyed van.
Egyébként ez lehet szagelszívó is, nem feltétlenül kell szellőztető, de akkor a szagelszívónak nem filteresnek kell lennie, hanem rendes vezetékesnek, amit a szabadba kell kivezetni, úgy, hogy esetlegesen a kazánszellőztetővel ne együtt legyenek, hanem bizonyos távolságba.

Az egész házban felújítják a gázt teljes egészében vagy csak a lakásokban?

csihu68 # 2014.11.21. 07:26

Tisztelt Fórumozók!
Panelházban lakom, új nyílászárókkal rendelkezem. A Gázhálózat szerelő kft a napokban kitett egy tájékoztatót, hogy minden lakásban a gázhálózat felújítása miatt elzárják a gázt. Köteleznek a gázcső cseréjére (6500 Ft)és a nyílászárókon szellőztető utólagos beszerelésére (15000 Ft/db)a 11/2013 NGM rendelet alapján. A társasházban sok lakó nem tudja megfizetni ezek költségét. Azoknál akik nem tudnak fizetni, ott nem kötik vissza a gázt.Kérdés, hogy jogos-e az egész eljárás. Közgyűlés a lakóházban nem volt, pályázatot a munka elvégzésére senki sem írt ki.
válaszukat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2014.01.17. 21:11

semelyik!

a szolgáltató!

Egyjogász # 2014.01.17. 16:32

Semelyik.

galagonya12345 # 2014.01.17. 14:58

Melyik jogszabály hosszabbitotta meg a határidőt 2014. január 31.-re. Nem találom

ragyasdezso # 2014.01.17. 10:33

MD

Az a szankció, hogy ha nem adod le időben, akkor az ingyenes vizsgálatot csak az óracserekor kérheted.

Zöldövezeti11 # 2014.01.17. 09:54

Szankció ?

Hát annyi, hogyha lesz majd vizsgálat és valamit nem találnak rendben, kikapcsolhatják a gázt.

Vagy azonnal, vagy ésszerű határidőt adnak a hibák javítására.

A gáz egyébként veszélyes üzem.

Veszélyezteted a magad, a családod és a szomszédok életét és vagyon biztonságát.

Így kell szemlékni a kérdést !!

MajorDomus # 2014.01.15. 21:48

a levelet is személyesen adom fel!

egyébként január 31-ig prolongálva a leadási határidő

nyugi!

SZANKCIO. NINCS!!!!!!!!

galagonya12345 # 2014.01.15. 10:42

A vonatkozó jogszabály a személyes ügyintézést irja.

efi99 # 2014.01.15. 09:42

Biztos személyesen kell leadni?
Ha igen, valószínűleg ugyanazok dolgozták ki, akik a mnyp-ben való maradás szabályozását írták anno, miután azzal végeztek.

galagonya12345 # 2014.01.15. 08:40

Szeretném megkérdezni, hogy aki nem jelenti be határidőre a gázkészülék felülvizsgálatát, annak milyen szankcióra kell számítania.
Másik kérdés: miért kötelező a bejelentési lap személyes leadása. Ezzel munkából esik ki az érintett, órákig sorba kell állnia. Miért nem lehet postai úton elküldeni a lapot.

Zoltanuss # 2013.11.10. 03:20

A villanyról :

két éve is felújítottam egy lakást. A villanynál is jött az egyik szerelő, hogy ki kéne cserélni a vezetékeket. Gondoltam a nagyanyádnál építesz ki nem nálam. Nyilván kellett volna neki a munka. De a csillároknál ha 5 db égő is van benne, az mivel energia takarékos csak 5 x 11 watt az 55 watt az semmi. csupán a mosógéphez építettem ki erősebb vezetéket - de nem a megvezetős villanyszerelővel.

Zoltanuss # 2013.11.10. 03:16

Kenderice Kenderice !

dialektikusan kell nézni a dolgot !!!
A gáz a háztartásokban a legveszélyesebb valami, a gáz egy veszélyes üzem. Tény a villanyis de korántsem annyira.
Nézzük csak : a gáznál egy szivárgással gázrobbanás lehet, ami kára néha, főleg a társasházakban százmilliós is lehet.
Csak érdekességként ! Szolnokon pont most ítélték el a fiatal embert, mert a balga 70 azaz hetven milliós kárt okozott. Öngyilkos akart lenni. A helyet ,hogy kötelet vagy a Tiszát választotta volna.
Egy temetés megúszható 300 eft-ból.
tehát a villanynál a veszély soha sinakkora mint agáznál. Persze ott is lehet halálos áramütés, vagy lakástűz, de ezek valószínűsége azért csekély.
Ja ha rajtam múlna és főleg érdekelt lennék benne bizony előírnám a villanynál is az évenkénti ellenőrzést.
Szerencsétekre nem rajtam múlik !