Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Társasház - parkolás

MajorDomus # e-mail 2017.01.13. 20:53

Majd megkeresem a fonalat...

drbjozsef # e-mail 2017.01.13. 06:59

Én : "Nem tudom pontosan mire és hogyan vonatkozik az idézett OTÉK rendelet"

nanemaaa : "Szerintem saját telken belüli parkolásra vonatkozik."

Most ebből te azt gondolatolvasod, hogy mégis közterületre gondol, miközben saját telket ír? Vagy nekem nem jön le valami?

MajorDomus # e-mail 2017.01.12. 21:42

Nem arra gondolt hanem a közterületen kialakitott parkolókra!

drbjozsef # e-mail 2017.01.12. 12:28

Micsoda? Az autóbusz-megálló, meg a 20 autónál nagyobb befogadóképesség, meg oktató-nevelő intézmény? Az én telkemen? Fura lenne.

nanemaaa # e-mail 2017.01.12. 09:30

drbjozsef
Szerintem saját telken belüli parkolásra vonatkozik. A közterületi parkoló építési engedély köteles, melyre nyilván az útügyi hatósági előírásokat kell figyelembe venni.

drbjozsef # e-mail 2017.01.12. 08:46

Nem tudom pontosan mire és hogyan vonatkozik az idézett OTÉK rendelet, de az biztos, hogy Budapesten egytrillió olyan parkolóhely van, ami nem felelne meg neki, gyakorlatilag az összes belvárosi bérház előtti parkolók ilyenek, ahol a ház homlokzatától 1 méterre, a járda mellett vannak kijelölve a parkolók. Így is döglött ez a város, ha ezek nem lennének az lenne csak a fejlövés, a főváros bezárhatna. Meg gondolom az összes nagyvárosra igaz ez, sőt.

Szóval nekem fura lenne, ha generálisan 5 méteren belül nem lehetne parkolóhely.

nanemaaa # e-mail 2017.01.12. 07:56

Megjegyzem, hogy közterületi parkoló, mint a közút része nyilván építési engedély alapján épült, így a szabályosságát nem fogod tudni megkérdőjelezni. A gépjárművek hozzá tartoznak a városi, ma már a falusi élethez is.

nanemaaa # e-mail 2017.01.12. 07:49

Ha az óvoda dolgozói állnak oda, akkor örülj neki, mert ők reggel jönnek, délután mennek és kész. Ha nem ők állnának oda, akkor egyfolytában jövés-menés lenne, amit nehezebben viselnél el. Napi egy beállást és egy kiállást csak-csak ki lehet bírni városi környezetben.

Szomorú örökös # e-mail 2017.01.12. 06:31

egylakóvagyok

Szerintem az óvoda dolgozói teljesen jól csinálják. Az óvoda előtti parkolót meghagyják azoknak a szülőknek, akik oda hordják a gyermekeiket. Egyébként meg minden ház előtti terület alapból közterület, tehát ha nem állnak el kapu- vagy garázsbejárót, akkor teljesen szabályosan áll ott meg bárki, ebbe nem lehet törvényesen belekötni. Azzal, hogy valaki vesz egy házat, azzal nem jár automatikusan kocsileálló hely a ház előtt. Ha új építésű házról beszélünk, ott is csak max. az udvaron belül kell lakásonként 1 parkolónak lennie, tudtommal ezt írja elő a törvény.

Bocsánat, de akit az ilyen zavar, az ne költözzön olyan helyre, ahol ezzel számolni kell.

MajorDomus # e-mail 2017.01.11. 20:03

Nehéz ügy. És hosszadalmas.

drbjozsef # e-mail 2017.01.11. 16:30

KBS,

vagy van valaki, aki folyamatosan járatja az autóját, mert csak így tudom elképzelni, hogy folyamatos a büdös és a zaj, és csak úgy "dől be" megállás nélkül. Ilyenkor csak lehet szólni, hogy ezt ne.

vagy nagy a forgalom, és folyamatosan jönnek mennek az autók, mondjuk mert szemben egy bolt van, vagy ilyesmi. Pláne, hogy ránézésre ez egy kicsi, zsákutca szerű hely. Ebben az esetben viszont valamit tehetnek, hogy mások oda nem parkoljanak.

Mondjuk, ha megvan az 5 méter akkor mind1.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.11. 14:53

De társasházban az pont saját tulajdonú gépjármű - függetlenül attól, hogy melyik tulajdonostársé.

www.kbs-ugyved.hu

nanemaaa # e-mail 2017.01.11. 14:52

42. §

nanemaaa # e-mail 2017.01.11. 14:51

OTÉK
(9) Felszíni gépjármű-várakozóhely (parkoló), rakodóhely és autóbusz megálló

  1. huzamos tartózkodás céljára szolgáló földszinti helyiség homlokzati nyílászárójához - a saját tulajdonú gépjármű kivételével - 5,0 m-nél,
  2. nevelési-oktatási, gyógykezelés, regenerálódás célját szolgáló helyiségek nyílászáróihoz - 20 gépjárműnél nagyobb befogadóképesség esetén - 10,0 m-nél

közelebb nem lehet.

gerbera317 # e-mail 2016.05.31. 13:56

A közös képviselő miért nem elég neked? Majd ő felszólítja őket, hogy hagyjanak fel ezzel a magatartással. Ha arra sem hallgatnak, ugyanezt bírósággal is ki lehet mondatni, végül pedig akár végre is lehet hajtatni.

misandi # e-mail 2016.05.31. 13:46

Szerencsére sérülés nincs, de szeretném valahogy tudatosítani velük, hogy az nem az ő kizárólagos területük. Egyelőre azonban úgy látom, hogy a közös képviseleten kívül nem tudok semerre sem menni a problémával.

Rexor # e-mail 2016.05.31. 09:27

Rendőrségi feljelentés ha sérült az autó rongálás miatt.

misandi # e-mail 2016.05.31. 09:03

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben:

Társasházban élek, ahol az udvar osztatlan közös tulajdon, az ott élők parkolhatnak ott.
Viszont van egy idős házaspár, akik önkényesen kisajátítottak maguknak egy helyet, ami mindig üresen áll, mert anno azt a fiúknak tartották fent, aki ma már egyáltalán nincs ott, valamint nekik sincs már autójuk. Ők a helyfoglalást úgy oldották meg, hogy betonkockákat raktak le, ami által szerintük az az ő tulajdonuk, olyan, mint egy garázs....
Soha senki nem is merészelt odaállni eddig, vagy ha mégis, akkor számolnia kellett azzal, hogy az idős úr leköpködi az autót, ugyanis a parkoló hely felett laknak, és az erkélyről naponta többször is ellenőrzi, hogy a helyük üresen áll-e még. A probléma az, hogy egyre több az autó az udvarban és egyszerűen már lehetetlen nem igénybe venni az ott álló szabad helyet. Így is tettem a héten már többször is, az eredmény is meglett: köpetek, megrágott ételmaradékok, gipszdarabok a kocsim tetején, és vmilyen olajos trutyival is leöntötték. Ezek után felelősségre is vontam őket, akkor védekeztek azzal, hogy az az ő tulajdonuk, persze erről nincs papírjuk, a közös képviseleten is azt mondták, hogy nincs senkinek bérelt helye ott. Ezt közöltem velük is, ennek ellenére tegnap köveket raktak le a parkolóhelyre, amit elpakoltam és odaálltam. Azt szeretném megtudni, hogy a közös képviseleten kívül hova fordulhatok ez ügyben, hogy lépjenek valamit, vagy hivatalosan is értesítsék a házaspárt arról, hogy nincs joguk azt a helyet kisajátítani?

A válaszokat előre is köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2016.05.03. 22:16

Ez a hét mondata: ,,privát parkolót kérvényezni,,!

matthiasi # e-mail 2016.05.03. 08:13

Most látom ,hogy K. kérdező nem is parkolni akar csak megállni

de ez által megállni szinte képtelenség.
Már miért ne lenne az ?
Ki kell tenni az elakadásjelzőt és pármásodperc alatt ki lehet szállni a kocsiból , mármint az utasnak, a vezető meg tovább hajt.
Egyszerű logisztika. Ha indololt másodmagával utazik az ember. Nyilván nagy cuccnál fordul ez elő.
Én nap mint nap szembesülök ezzel a helyzettel. Vagy másodmagammal utazom vagy nagy néha késő éjszaka pakolok.

matthiasi # e-mail 2016.05.03. 08:01

Krisztyan parkolási problémájának megoldására :
Az udvarban van hely ez ok, csakhogy a korábbi bejárást megszüntették, újra üzembe kell helyezni. Azaz megvásárolni a másik háztömbtől, bérbe venni.
Ha nem megy, akkor azt a 90 cm-es bejáratot bővíteni. A tulajdonostól megvásárolni a lakásnak azt a részét, ha nem megy kisajátítani. Vagy lakáscserét ajánlani fel ( jópénz ráígérésével ) Majd a megfelelő engedélyek birtokában a 12 lakásos házra egy tisztességes nagy gépkocsi behajtót építeni. Ha ez se megy, vagy a kocsiról lemondani vagy eladni a lakást és olyan helyre költözni ahol ez nem lesz probléma.
Privát parkoló kérvényezése ? Mármint lehet e azt kérvényezni ? Miért ne !
Legfeljebb nem adják meg.
Most jutott eszembe. Majd mindenütt van un. közterület foglalási lehetőség. Ki kell bérelni tartósan az önkormányzattól, jól rálicitálva, talán megadják. Elvégre kell a pénz a közösségnek sok sok célra.

MajorDomus # e-mail 2016.05.02. 22:49

De a szomszédban van!

MajorDomus # e-mail 2016.05.01. 14:24

,, ügyvéd a közös képviselőre stb,,

Egy ügyvéd nem ennyire hülye!

Miért mit vársz a közös képviselőtöl?
Hogy épít neked parkolót?
Miért nem vettél garázst a lakáshoz?

ius latratus # e-mail 2016.05.01. 13:47

:))

gerbera317 # e-mail 2016.05.01. 12:21

Most mi a problémád? Az, hogy a közterület felé nem lehet kisajátítani a ház felé, vagy az, hogy a közös udvar felé nem lehet feléjárni a másik háztömb feléjemiatt? Ez két külön téma.