Társasház - parkolás


drbjozsef # 2020.04.28. 17:17

?

Van ennél olcsóbb? Neki ingyen lesz, ha nem fizet az illető. Ez nem egy behajthatatlan összeg.

Mit kellene tennie, pereskedni vagy ukrán macikat küldeni?
(mindekettő sokkal drágább is)

Szomorú örökös # 2020.04.28. 17:09

Ha úgy érzed, felszólíthatod az előző tulajt a kifizetésére, és ha nem csipkedi magát, küldethetsz neki közjegyzővel fizetési meghagyást.

3 havi közös költség tartozás ilyenfajta behajtása nem biztos, hogy rentábilis lesz a végére.
Max. erkölcsi elégtétel lehet, más nem.

drbjozsef # 2020.04.28. 16:54

Babuska30,

Amikor megvásároltátok a lakást, kértetek és kaptatok ún. "nullás igazolást" a közös képviselőtől? Azt a Tht. alapján neki kötelező kiállítania.

Ha nem, akkor az a ti saratok, és mint aktuális tulajdonosnak, nektek kell kifizetnetek a társasháznak.

Ha úgy érzed, felszólíthatod az előző tulajt a kifizetésére, és ha nem csipkedi magát, küldethetsz neki közjegyzővel fizetési meghagyást.

Szomorú örökös # 2020.04.28. 16:26

Babuska30

csak abban az esetben nem használhatom, ha a bérleti szerződése kimondja, hogy a későbbi tulajdonosok esetében is érvényben marad?

Szerintem ilyen bérleti szerződést nem köthetett az előző tulajdonos a közös képviselővel. Amit én írtam, az egy használati megosztás volt egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanon. Az azért más szitu.

Szomorú örökös # 2020.04.28. 14:01

Babuska30

az előző tulajdonos 3 havi kk hátralékát is rajtunk kéri számon az ominózus képviselő

És szerintem teljesen jogosan, mert az nem személyhez kötött, hanem a lakásra vonatkozó tartozás, ha felhalmozódik, akkor az ingatlant terhelik meg jelzáloggal. Más lehetőség nincs, mint te kifizeted, aztán követelheted a volt tulajdonoson akár fizetési meghagyás útján is.

Kocsibeálló kérdésében van egy érvényes alapító okiratod szerintem. Ha azon úgy szerepel, hogy az a beálló a tiéd, akkor egyértelműen alfateam válasza a mérvadó, neki van igaza. Egyébként én a helyetekben még az adásvétel előtt megnéztem volna valahogy azt az alapító okiratot.

Babuska30 # 2020.04.28. 09:19

alfateam

Emlékeim szerint az adásvételi szerződés megkötéséhez csak a tulajdoni lap kellett. Az alapító okiratot az értékbecsléshez kérte az értékbecslő, már az adásvételi szerződés megkötése után. Mindenek előtt természetesen megkérdeztük a tulajdonost, ingatlanközvetítőt, hogy mi a helyzet a parkolóhelyekkel, a válasz mindig az volt, hogy csak bérelni lehet, majd utána jött az infó, hogy a közös képviselő bérli "végtelen ideig". Naivak voltunk, vagyunk, pedig többször megszívtuk emiatt.

alfateam # 2020.04.28. 08:32

Babuska30!

Mintha nem is tudnád, hogy mit is vettél és miért(?)
Az ügyvéded aki az adás-vételit elkészítette és ezért fizettél is neki, földhivatali adatok alapján készítette azt el.Látta a tulajdoni lapot és az alapító okiratot is.Holmi kósza alapító okiratoknak nincs jelentőségük.
Ahogyan a lakást is birtokba kaptad a kocsi-beállót is, nem kell harcolnod érte hiszen az a Tiéd.
Az elmaradt közös költséget fizesd ki, azt követelheted az előző tulajdonostól.

Különösen nem a közös képviselővel összezördülni.
Ugyan-már, az egész-földi lét erről szól, és neked most nem is kell bunkót használnod, vannak jogi eszközeid.

Babuska30 # 2020.04.28. 08:15

tamas9999

Köszönöm! Pont ezért óvatoskodunk, nem szeretnénk ajtóstól rontani a házba (parkolóhelyre) :) Különösen nem a közös képviselővel összezördülni.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.28. 08:05

Babuska30! Nem.

Első körben kérd ki az alapító okiratot a földhivatalból. Ne a közös képviselőtől, mert akkor lehet egy manipulált példányt olvasnál. Nézd meg mi van benne.
Ha semmi sincs a bérletről akkor dörgöld az orra alá és beszéljétek át, hogy mikor adja vissza.

Ha van benne szó a bérletről, akkor közöld vele, hogy ez szabálytalan és olvasd el MajorDomus hozzáoszlását, itt kicsit lejjebb.

Fegyverrel ne foglald vissza, pláne ne azonnal, mert a többiek bunkónak fognak tartani.

Babuska30 # 2020.04.28. 07:40

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!
Sajnos tényleg nem indul konfliktusmentesen az ittlétünk (más téma, arról nem is beszélve, hogy az előző tulajdonos 3 havi kk hátralékát is rajtunk kéri számon az ominózus képviselő)
Szóval, ha rendelkezésre áll az érvényes alapító okirat, akkor már megalapozottan kérhetem vissza a beállónkat, és csak abban az esetben nem használhatom, ha a bérleti szerződése kimondja, hogy a későbbi tulajdonosok esetében is érvényben marad?

Szomorú örökös # 2020.04.28. 04:26

MajorDomus

csak addig lehet bérbeadni,amig a lakás tartozékaként a tulajdonos birtokolja. A tulajdonjog megszűnése után a beálló az új (lakás)tulajdonosra száll át.

Pontosan ezért is javasoltam én is a kérdezőnek, hogy be kell menni a Földhivatalba megnézni az érvényes alapító okiratot. Az mindent el fog dönteni. Érdekes is lenne, ha úgy lenne a kocsibeállóra a bérleti szerződést megalkotva, hogy a későbbi tulajdonosoknak is kötelező lenne elfogadni, mint érvényes szerződést. Sumákol ott a közös képviselő, nem kicsit, nagyon! A legelső lépés egyértelműen az, amit alfateam is javasolt: „Mihamarabb elfoglalni a beállót. Majd ha nem tetszik valakinek akkor lépjen ő, ha tud!” Persze ezzel párhuzamosan mielőbb megszerezni az érvényes alapító okiratot. Azt úgysem tudják letagadni. :-O

Az már érdekes mellékes megjegyzés, hogy jól indul a kérdező élete ebben a kis társasházban.
Békével eléggé nehéz lesz megoldani ezt a szituációt szerintem. :-(

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.27. 21:16

perfect

MajorDomus # 2020.04.27. 20:33

A parkolók általában osztatlan közös tulajdonban vannak,a lakás tulajdonosának kizárólagos használatában. Ezt eladni nem lehet,csak a lakással együtt.
Ha az Alapitó Okiratban a kás megjelölése mellett nevesitve van,hogy "a földszinti alaprajzon 14.számu beállóhely" azt csak addig lehet bérbeadni,amig a lakás tartozékaként a tulajdonos birtokolja. A tulajdonjog megszűnése után a beálló az új (lakás)tulajdonosra száll át.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.27. 18:10

Ezt az "azonnal mennék a földhivatalba" kissé túlzónak tartom, a nyitva tartást azért meg kéne várnia.
A "valamilyen úton-módon megszerezni" meg lehetne akár az is, hogy mint tulajdonos kikéri és fénymásolatot készített róla némi pénzért.

Szomorú örökös # 2020.04.27. 16:54

alfateam

Ezt a közös képviselő állítja, aki éppen a beállót használja.

Szerintem is ez lehet a háttérben. És hát azért én eléggé furcsán néznék tulajdonosként, ha az a beállóhely, ami korábban a kérdező előtti tulajdonosé volt, hirtelen bérleményből a közös képviselő tulajdonába menne csak úgy át - szimplán egy alapító okirat megváltoztatásával. :-O

Én azonnal mennék a földhivatalba valamilyen úton-módon megszerezni azt az alapító okiratot - akár ügyvéd segítségével is - ami a társasház földhivatali nyilvántartása mellett szerepel bent...mert hát akárhogy szövegel a közös képviselő, bizony az az érvényes.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.27. 16:43

És mi innen megéreztük és természetesen tudjuk, hogy a közös képviselő kamuzott.
Rendben foglaljon, minek az a sok betű.

alfateam # 2020.04.27. 16:40

Igen ám, de azt is írta, hogy van új alapító okirat.
Ezt a közös képviselő állítja, aki éppen a beállót használja.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.27. 16:20

Igen ám, de azt is írta, hogy van új alapító okirat. Nem kéne azt is elolvasni a foglalás előtt?

alfateam # 2020.04.27. 16:14

Az okiratban szerepel, hogy a lakásunk mindenkori tulajdonosát megilleti a helyszínrajzon megjelölt gépkocsibeálló kizárólagos használata.
Mihamarabb elfoglalni a beállót. Majd ha nem tetszik valakinek akkor lépjen ő, ha tud!

Szomorú örökös # 2020.04.27. 15:49

Babuska30

Az én laikus véleményem az, hogy ha nem úgy lett megfogalmazva, hogy minden későbbi tulajdonosra, mint jogutódra is vonatkozzon az adott szerződés, akkor simán akár meg is szűnhetett az eladáskor, így elviekben jelenleg nincs érvényes szerződése a közös képviselőnek arra a beállóhelyre. De mint írtam, ez csak egy laikus okfejtés.

Anno mi egy osztatlan közös tulajdonú házra így kötöttük a használati megosztási szerződést - amiben természetesen az addig is egy korábbi ilyen megosztási szerződés szerinti állapot volt rögzítve - így nagy valószínűséggel hiába okoskodna egy későbbi tulajdonos, hogy az nem felel meg neki, meg kellene egyezzen a többi tulajdonossal, ha változtatást akar.

Babuska30 # 2020.04.27. 15:43

Tisztelt Fórumozók!

Közel egy éve vásároltunk egy társasházi lakást. Az akkori tulajdonos állítása szerint az ingatlanhoz nem tartozik parkolóhely. Az adásvételi szerződést megkötését követően jutott el hozzánk az alapító okirat, mely a közös képviselő szerint „pontatlan.” Hamarosan reméli sikerül beszerezni a legutolsót – 2004-ben épült a lakópark. Az okiratban szerepel, hogy a lakásunk mindenkori tulajdonosát megilleti a helyszínrajzon megjelölt gépkocsibeálló kizárólagos használata. Időközben kiderült, hogy az előző tulajdonos „eladta” a beállót a közös képviselőnek. Sajnos egyelőre elég homályos, hogy milyen szerződés született, elmondások alapján egy nagyon hosszú időre szóló bérleti szerződést kötöttek.
Kérdésem az lenne, hogy hogyan tisztázhatjuk-e a beálló helyzetét. Jogosan használja-e a közös képviselő azt, születhetett-e erre vonatkozó külön szerződést. Egyáltalán elkérhetjük-e azt. Ha megfelelően jártak el, „visszavásárolhatjuk-e” mi azt a beállót. Jelenleg egy másik tulajdonostárstól bérlünk egy parkolóhelyet, ezért is szeretnénk kideríteni a lehetőségeinket.

Válaszukat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2020.01.10. 19:13

A lakás vétele szerepel az adésvételi szerződésben "a hozzá tartozó az alagsori tervrajzon 16.számmal jelölt,osztatlan közös tulajdont képező parkoló kizárólagos használati jogával".
.
Értelemszerűen a hitelszerződésbe is így kerül be.
A vagyoni értékű jog itt azt jelenti,hogy a közös tulajdonból a kizárólagos használati jogodat bármikor forgalmazhatod,eladhatod.

lolz # 2020.01.09. 13:47

Számomra ez most kicsit kettős, amit írtál.

Egyrészről: „A parkolónak nincs árképző szerepe a hitelnél..

Másrészről: „a kizárólagos használat vaguoni értékű jog.

Ez alapján akkor a hiteligénylésbe vagy úgy lesz szerepe, hogy a kizárólagos használati jog értéke szerepel. Vagy nem lesz szerepe, mert a használati jog értékét nem kell feltüntetni, vagy a bank kifizeti az ingatlan vételárában?

Üdv,
lolz

MajorDomus # 2020.01.08. 19:33

Budapesten ez tömegével fordul elő,vidéken normálisabb a helyzet. A parkolónak nincs árképző szerepe a hitelnél,mrrt az osztatlan közös tulajdont nem veheted meg,csak akkor ha mindenki lemond az elővásárlási jogáról,ezt beszerezni lehetetlen egy lakóparkban.
.
A parkoló kizárólagos használati jogát veszed meg,ezzel semmi gond nincs,mert rákerül a tul.lapodra is. Mármint a lakáséra.
.
A parkolót szabályosan és törvényesen birtokolhatod,a kizárólagos használat vaguoni értékű jog.
.
A parkoló árát a "kizárólagos használati jog" birtokosa állapitja meg. Azután vagy megadják vagy nem.

lolz # 2020.01.08. 17:19

Kedves fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni a következőkkel kapcsolatban. Szeretnénk a közeljövőben megvásárolni egy társasházi lakást, melyhez tartozik egy parkoló. A parkoló a közös tulajdon részét képezi, melynek kizárólagos használati joga az öröklakás mindenkori tulajdonosát illeti meg.

Az egyik kérdésem az lenne, hogy mivel az ingatlan megvásárlásánál hitelt is igényelnénk, a parkoló a vételárban kötelező jelleggel árképző szerepet játszik-e? És ha igen, akkor a parkoló kizárólagos használati jogának értékét ki és mi alapján határozhatja meg?
Mert ha a parkolónak kötelező jelleggel értéket kell tulajdonítanunk az adásvételi szerződésben, akkor az az önerő-hitel arányát is befolyásolja.

Az eladó rendelkezik további két parkolóval is a lakóparkban, melyek részleteiről egyenlőre több információm nincs, de azt sejtem, hogy azok a parkolók is valamely, a lakóparkban lévő lakások alapító okiratában fel van tüntetve. A két parkoló egyikét bele alkudtuk a vételárba, azonban tartok tőle, a korábbi hozzászólások alapján, hogy sem az eladó, sem én, mint leendő vevő szabályosan nem birtokolhatom a fent említett parkoló használati jogát. Megtudnátok ebben erősíteni, vagy cáfolni?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdv,
lolz