jelzáloggal terhelt ingatlan öröklése


nonolet # 2018.05.05. 17:17

Vissza lehet, de akkor a sorban utánad következő örökösre tolod az ügyet.
Ami nem biztos, hogy jó ötlet!

A másik út, hogy
HA kiderül hagyatékin, hogy
a tartozást több vagy közel annyi
mint a TELJES örökség értéke

Akkor az örökséged átadod a követelés gazdájának.
Tessék vigye, isten hírével az örökséget...
Az ügy így is lezárható.

Szerintem ez az ésszerűbb.

- -

Ha az örökség érteke jóval több a tartozásoknál,
akkor meg ugye (tipikusan) érdemes átvenni az örökséget.

legobaba # 2018.05.05. 17:09

Nem a jelzálog miatt van a végrehajtás hanem az a saját hitele miat van szerettem volna már utánna járni de azt mondták hogy amig nincs jogerös határozat hogy örökos vagyok addig nem adhatnak informáciot azt pedig ha jol tudom a hagyatékin adják de visszont én elöbb szeretném meg tudni hogy mégis mennyi ez a végrehajtás allat lévö összeg? És ez a jelzálog amugy mit takar ebböl nekünk van hátrányúnk? Vagy vissza lehet utasotani az örökséget ?

drbjozsef # 2018.05.05. 15:36

Ha édesapád semmilyen formában nem volt részese a hitelnek (se adós, se adóstárs, se kezes, de még zálogkötelezett sem), akkor egészen biztos, hogy a végrehajtás az ő tulajdonrészét nem érinti.

Nézd meg az ingatlan tulajdoni lapját, ott a tulajdonrészekhez jegyzik be a végrehajtási jogot.

Ha valamilyen formában köze volt a hitelhez, akkor lehet, hogy jogosan hajtják végre az ő részét is. Nyilván ezt is ki kellened deríteni, azt is, hogy milyen egyéb vagyonelemek és tartozások vannak a hagyatékban, és azok ismeretében érdemes dönteni a hagyaték esetleges visszautasításáról. Ezeket mi nem tudhatjuk, de te utánajárhatsz.

Ha később kerül még elő tartozás, akkor azokért is helyt kell állnia az örökösnek, esetleg ezt is érdemes megfontolni. Ha visszautasítod, nem leszel örökös.

legobaba # 2018.05.05. 13:03

Jó napot!Nekem olyan problémám van hogy édesapám nem rég meghalt és öröklünk a hugommal utána egy ingatlanból 1/3 részt ketten. De visszont ezen az 1/3 részen nem tudom milyen összegű végrehajtás van, de visszont a másik 2/3 rész tulajdonosa felvett egy jelzálog hitelt ami az egész házon rajta van. Ilyenkor mi a teendö ? Mit jelent ez a jelzálog a házon ? És a végrehajtás? Nem tudom mi tévö legyek elfogadjam az örökséget vagy ne? minek mi lesz a következménye?

ObudaFan # 2018.02.17. 07:56

Egyébként ez jó eséllyel akkor is elévült tartozás, ha esetleg nincs kifizetve, így ha a bank nem hajlandó kiadni a törlési engedélyt, akkor bírósághoz lehet fordulni a törlés iránt.

lajcsó # 2018.02.17. 07:31

"Nem értem akkor hogyan lehet bejegyzés a tulajdoni lapon?"
Előfordul az, hogy az adós kiegyenlíti a bankkal szemben fennálló tartozását, de nem kéri a jelzálogjog törlését az ingatlan-nyilvántartásból mert úgy gondolja, hogy ez automatikus. A jelzálogjog törlése nem automatikus, azt a bank törlési engedélye alapján kérelmezni kell az illetékes földhivataltól

"Tudna nekem segíteni, mi ehet ez és merre induljak?"
A jelzálogjogosult jogutódjától kell kiharcolni egy törlési engedélyt.

Mandroka68 # 2018.02.16. 22:01

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kétségbe vagyok esve, mert kb. 2 napja véletlenül a kezembe került egy 2 évvel ezelőtti tulajdoni lap a lakásra amit örököltem még 2009-ben. (de nem lakom ott) Majdnem elájultam mert egy hatalmas jelzálog van a lakáson, amiről semmit se tudtam! Azóta a Földhivatalhoz is bementem és annyit ki tudtam nyomozni, hogy 2001-óta van a jelzálog bejegyzés és az Inter-europa bank tette rá, majd 2017-ben átvette a MKK zrt. Az utóbbi céghez bementem, de nem tudtak semmit az egész ügyről. Hiába keresett az ügyintéző, se engem se édesanyámat nem találta az adatbázisukban. Részükről én nem tartozok nekik semmivel. Nem értem akkor hogyan lehet bejegyzés a tulajdoni lapon? A CIB-banknak is írtam, mert az IEB-ot ők vásárolták fel, de eddig semmi választ nem kaptam. A Földhivatalnál kértem betekintést az iratokba, de 3 hét a várakozási idő. Tudna nekem segíteni, mi ehet ez és merre induljak? Köszönettel, R.A.

lajcsó # 2018.02.15. 08:07

Nem kell a gyámhatóság hozzájárulása, ha tehermentes ingatlant szerez a kiskorú!

birozsu # 2018.02.15. 07:30

Köszönöm, akkor működhet a dolog, csak a hozzájárulás szükséges hozzá.

lajcsó # 2018.02.14. 21:22

Nem tehermentes ingatlan szerzéséhez kell a gyámhatóság hozzájárulása. (Ptk. 2:15 § (1) bekezdése alapján.)

birozsu # 2018.02.14. 16:46

Köszönöm a gyors a gyors választ! A rész tulajdon azért lenne, mert egy jóval értékesebb ingatlant vásárolnánk, amit viszont nem szeretnénk ha 1/1 tulajdonosa csak a gyerek lenne....

ObudaFan # 2018.02.14. 15:56

Ha 1/1 helyett a gyereknek csak résztulajdona lesz, kérdés, hogy ehhez a gyámhatóság hozzájárul-r. Egyébként technikailag megoldható lenne, hogy az első vételárrészletből történik a tehermentesítés.

birozsu # 2018.02.14. 15:53

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, hogy mi az ügy menete abban az esetben ha a kiskorú gyermekem 1/1 tulajdonosa egy jelzáloggal terhelt ingatlannak amit szeretnék eladni. A helyzet az, hogy 5 éve örökölte a gyermek az ingatlant az édesapja után a jelzálog hitellel együtt. Akkor a közjegyző 6480000ft értéknek határozta meg, x összeg jelzáloggal. Jelenleg az ingatlan 10 milliót ér, 3,5 millió a jelzálog. Szeretném eladni az ingatlant kifizetni a hitelt. Tudom, hogy gyámhatóság engedélye kell hozzá. Egyáltalán kifizethetem az ingatlan árából a hitelt? 5 éve én az édesanyja vállaltam a hitel fizetését. Ez rendben is van, szerencsére nincs elmaradás semmi probléma. Viszont szeretnénk elköltözni más városba, ahol az új lakásban bele kerülne a gyerek öröksége. Egy kb 20 milliós ingatlant szeretnénk venni, amiben a gyermeknek 1/3 tulajdon joga lenne elképzelésem szerint, ha az járható út. Az új párommal lennénk ugyan úgy 1/3-1/3 tulajdon jogon. Illetve itt a fő kérdésem, hogy ilyen esetben vehetünk fel jelzálog hitelt az új lakásra?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel Zsuzska

lajcsó # 2017.11.03. 13:23

"végrehajtási joggal terhelt marad még ilyenkor is?"
Igen. A vh.jog akkor kerül le az ingatlanról, amikor a tartozást rendeződött+kérték annak törlését az ingatlan-nyilvántartásból.
Megjegyzem: a vh. jog önmagában nem képezi akadályát a tulajdonjog átruházásának.

Gyerekelhelyezés # 2017.11.03. 12:11

Tisztelt Fórumozó társak!

Tanácsot és információt szeretnék kérni hozzáértőbbektől.

Előzmény:
Van négy testvér, kik közül egyik deviza alapú záloghitelt vesz fel, de ingatlan híján a szülők felajánlják az ingatlanukat(amiben fele fele tulajdonosok), azaz zálogkötelezetté(dologi adóssá) válnak az ingatlan értékének erejéig.
Évekig minden rendben, az adós fizeti a hitelt, majd az egyik szülő meghal, ingatlan részét a négy gyereke örökli zálogjoggal terhelten természetesen(azaz zálogkötelezetté válnak), a ház másik fele marad a még élő szülő nevén.
Egyszer csak a hitelt felvevő egyik testvér nem tudja a hitelt fizetni, felszólító leveleket követően levél jön a végrehajtótól, és az ingatlan minden tulajdonosának (egyik testvér az adós, másik három testvér a zálogkötelezett és a még élő szülő), amiben közli, hogy végrehajtási jog került a teljes ingatlanra. Adós megijed, megegyezik a bankkal, hogy valamennyit fizet havonta, erre a végrehajtó felfüggeszti a végrehajtást.

A fő kérdés ezután jön, minvel a még élő szülő elég rossz bőrben van, mi történik, ha meghal?
Ez esetben ugyebár a négy testvér megörökli az ő ingatlan 50% részét, azaz mindegyik testvérnek lesz 1/4-ed része, de csak az egyikük az adós.
A szülő esetleges elhunytát követően mindegyik testvér eladná az ingatlant, de végrehajtási joggal terhelt marad még ilyenkor is?

Az ingatlan egyébként nagyobb értéket képvisel mint a hitel összege (ingatlan kb. 14millió, hitel 5 millió).

Válaszokat köszönöm, mert a végrehajtó is meg a bank is összevissza beszél!

lajcsó # 2017.11.03. 07:54

"A NAV szerint tök mindegy, hogy az örökléskor fennálló 5 millió jelzáloghitelt nekem kellett kifizetni."
Valóban mindegy. Az eseted hasonló ahhoz, mint amikor valaki hitelből vásárol lakást. Az adós a futamidő végére kifizeti a lakás árát kb. háromszorosan, de annyiért mégsem tudja eladni.

MegÁgnes # 2017.11.03. 07:43

Kedves drbjozsef,

köszönöm a magyarázatot!

drbjozsef # 2017.11.03. 07:15

Ahogy te írd, akkor valójában 3 millió értéket örököltem, meg 5 millió tartozást. Nekem viszont az egyik plusz, a másik minusz.

Nem. Vagy csak 3 milliót örököltél, vagy 3+5 milliót és 5 millió tartozást, ez ugyanaz végeredményben.

Örököltél egy 8 millió értékű ingatlant, benne az örökhagyó 3 milliójával (vagyis tőle közvetlenül csak ezt örökölted), valamint 5 milliót "örököltél" a banktól, meg az ehhez tartozó 5 milliós visszafizetési kötelezettséget is. Ezért nem számít a hitel az adózásnál.

MegÁgnes # 2017.11.02. 21:29

Kedves fórumozók, köszönöm a válaszokat!

nonolet:

Ez a lakás nem 8 milliót ért négy évvel ezelőtt sem. Mivel a közjegyző ezt az értéket adta meg, úgy értelmeztem akkoriban, hogy amiatt, mert még 5 milliós jelzáloghitelt át kellett vállalnom.
Ha 13 millió örökségi érték lett volna megadva és most eladáskor ahhoz lehetne viszonyítani, semmi gondom nem lenne.

drbjozsef:

Értem amit írsz, köszönöm, és egyáltalán nem kedvező.
Sajnos az öröklési (szerzési) érték 8 millió forintban lett rögzítve. Ez tény.
Egyszerűsítés miatt arra nem tértem ki, hogy devizahitel volt a jelzáloghitel, nem könnyítette a helyzetet, de itt ez most nem lényeges.

Azt tudom, hogy az örökös vagyont és adósságot is örököl. Azt nehéz megérteni, hol játszik itt közre az, hogy 5 milliót én fizettem ki a lakásra, azt miért nem lehet az eladási árból levonni a jövedelem alapjának meghatározásánál?
Azt gondoltan, hogy eladtam a lakást 14 millióért, örököltem 8 millióért és ráköltöttem 5 milliót a hitel visszafizetés miatt.
Bocs, hogy ebbe beleragadtam...Ezek szerint tévedtem.

Ahogy te írd, akkor valójában 3 millió értéket örököltem, meg 5 millió tartozást. Nekem viszont az egyik plusz, a másik minusz.
Persze, hogy a a bank pénze benne volt a lakásban, de nem ajándékba adta, hanem vissza kellett fizetni.
Ezen kattog az agyam.
A válaszod alapján tudomásul kell venni, hogy így jártam. (?)

Mégegyszer köszönöm, hogy időt szántatok a válaszra!

drbjozsef # 2017.11.02. 19:31

MD,
mi egy éven túli? Hogy jön ez ide? Nem adómentes.

Ágnes,

ha 2013-as az öröklés, akkor a jövedelem 30%-ának a 15%-a az adó. Ha 6 millió a jövedelem, akkor 270.000- Ft adót kell fizetni.

Szerintem se tudsz mit tenni ezzel. Ha ténylegesen is 8 millió volt 2013-ban a lakás értéke (és nem úgy van, ahogy nonolet írja, bár a Te megfogalmazásodból ez követlezik, úgyhogy akár igaza is lehetne), akkor ugye elvileg 3 millió önerő+5millió hitelért szerezte az örökhagyó (elvileg persze, devizahitelnél ez lehet egész más, de az már a saját kockázata volt), ezért az örökhagyótól a 8 millió értékű lakásból nem csak a 3 milliós saját pénzt hagyott rátok az örökhagyó, hanem 5 millió további forintot is, amit egy bank adott neki.

Érted? Megörököltétek a tartozást, de azt a pénzt is, amit a bank adott, és benne fekszik a lakásban, ami nem az örökhagyóé volt (hiszen nem fizette vissza a hitelt).

MajorDomus # 2017.11.02. 18:43

Már adómentes

nonolet # 2017.11.02. 18:24

"2003-ban az öröklési érték 8 millió forintban lett meghatározva, mivel 5 millió forint fizetendő hitelt még át kellett vállalni."

Tehát: 8+5=13 millió volt a valós értéke.
(csak még nem volt mind kifizetve)

Innen indul a matek.

Örököltél 13 milliós értéket.
Ráköltöttél 5 milliót (hitel lezárása).
A tiszta értéke 8 millió maradt.

Eladtad 14 millióért....

A jövedelem 6 millió lett.

MajorDomus # 2017.11.02. 18:11

Akkor sem kell,egy éven túli.

MegÁgnes # 2017.11.02. 17:45

Bocsánat, elütöttem, 2013-ban történt az öröklés.

drbjozsef # 2017.11.02. 17:24

Ágnes, már lajcsó is írta : nem kell adót fizetni. Be sem kell vallani.

Ha idén adtad el, és 2012 előtt szerezted (márpedig Te jóval előbb szerezted), akkor nincs adófizetési- és bevallási kötelezettség.