Társasház közműfelújítás költségmegoszlása?


MajorDomus # 2014.05.24. 09:22

Az önbizalom nem érvényesíthető a t,.törvényben,bár abban igazad van,hogy a pénzkeresetben nagy jelentősége van.

Mufurc_nagyon # 2014.05.24. 07:34

Kedves Tématársak!

A túlfizetés sorsáról külön kell a közgyűlésnek határozni.
Határozat nélkül felmerül a sikkasztása gyanúja;-))


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Wildmann # 2014.05.23. 20:31

Ki tudja?
Az önbizalom is a gazdagság része

MajorDomus # 2014.05.22. 22:07

Okosabb lettél , de gazdagabb nem!

Heffi # 2014.05.21. 06:49

Köszönöm szépen a válaszokat!

MajorDomus # 2014.05.15. 22:04

A másik topicban leírtam!

ismét.
ha 5 év múlva mégis visszaállitja az eredeti állapotot az új tulaj, s a Társasház élvezi a strangcserét akkor majd, akkori áron befizetsz 95.000 Ft ot?

Egyébként nincs bent 75 ezer Ft od, csak a közös költség teljesitésed az meg kötelességed.

Wildmann # 2014.05.15. 18:05

Kedves Heffi!

A közös költség a közös vagyontárgy üzemeltetésére, felújítására szolgál. Ez annyit jelent, ha a strang közös akkor azt a közös költségből kell cseréltetni. Azaz mindenki köteles ahhoz hozzájárulni. Ez esetben mindegy, hogy melyik részét cserélik ki, ahhoz mindenkinek hozzá kell járulni. Tehát ha közös dolgot csináltok, csak azért mert nálad nem lehetett megcsinálni, azért a teljes felújítási összeg rád eső része nem jár vissza.

Ráadásul a közös költségként kirótt összeg csak azért mert kicsivel kevesebbe került valami, nem jár vissza automatikusan. :-(

Heffi # 2014.04.26. 10:37

Tisztelt Fórumozók!
Társasházunkban strang csere történt, amit az összes lakás wc-jében hajtottak végre. 2 lakásban nem tudták megcsinálni a cserét, az egyik a fölöttünk lakó, a másik pedig mi vagyunk. A meghiúsulás oka az, hogy a fölöttünk lakó úgy átépítette a fürdőt és wc-t, hogy egyszerűen lehetetlen volt kicserélni a csöveket náluk és ezért nálunk is. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy az összköltség 1,5 millió Ft volt, ami a ház közös költségéből lett kifizetve. Ilyen esetben a mi lakásunkra eső résszel, azaz 75.000 Ft-tal mi a helyzet? Van-e arra lehetőség, hogy mi 10 hónapig ezért ne fizessünk közös költséget, ami havi 7.440 Ft.? Ráadásul azóta meg is emelték a közös költséget, mivel legközelebb a konyhai csöveket kell kicserélni és nem maradt a háznak erre pénze. Miért fizessünk mi többet, mikor a bent maradt 75.000 Ft-unk pont fedezné ezt a költséget?

Előre is köszönöm szépen az esetleges válaszokat!

MajorDomus # 2014.04.25. 20:08

Még a lakáson belüli részei is!

pazs # 2014.04.23. 11:09

Nem mellesleg pont az ilyenek (főnyomócső, szennyvízvezeték, miegymás) a lakásokon kívüli részei társasház esetén is közös tulajdonban vannak, vagyis ha társasház lennétek, akkor is közösen kéne viselni a javítások költségeit.

pazs # 2014.04.23. 11:00

Az új Polgári Törvénykönyvet javaslom (2013. évi V. törvény), annak is az 5:73-5:82 szakaszait, március 15. óta hatályos, de nem térnek el a szabályok a korábban (mármint március 15. előtt) hatályos szabályozástól, ha valamelyik kedves tulajdonostárs reklamálna.

Mr. Teddy # 2014.04.23. 10:15

Értem, akkor nagyjából jól érzékeltem a dolgot. A "muszáj" beruházásoknál nincs mese, azt meg, hogy az egyik szomszéd ezt-azt csináltatna, ahhoz mindenki hozzájárulása kell.

Esetleg az eredeti kérdésemre nincs egy valami törvényparagrafus linked? Lehet azt a részt kinyomtatnám, ha épp belekezdene a szomszéd, hogy "na az a gázcső hozzátok megy egyedül, így fizessétek ki ti a cseréjét".

Régebben is voltak komolyabb viták ilyenekkel kapcsolatban. Egyszer volt hogy egy főnyomócső eresztett, és költségileg csak azon tulajok szálltak be, akik épp arra voltak rákötve. Ezek szerint az is fullba közös költség lett volna.

pazs # 2014.04.23. 10:03

Az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni, az ilyen kiadások ráeső részét mindegyik tulajdonostárs köteles viselni. Ilyen kiadások előtt a tulajdonostársakat lehetőség szerint értesíteni kell.

A tulajdonostársak szótöbbséggel határoznak a közös tulajdont érintő kérdésekben (tulajdoni hányadok arányában). A tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokhoz. Ha a határozat az okszerű gazdálkodást sérti vagy a kisebbség jogi érdekeinek lényeges sérelmével jár, a kisebbség a határozatot a bíróságnál megtámadhatja. A megtámadásnak a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya, a bíróság a végrehajtást szükség esetén felfüggesztheti. Ez a szabály irányadó akkor is, ha a tulajdonostárak között vitás, hogy a tervezett munkálat feltétlenül szükséges-e az állag megóvásához és fenntartásához.

Ezeket mondja a jogszabály erről. Szép kis viták szoktak ebből lenni...

Mr. Teddy # 2014.04.23. 09:56

Köszönöm a gyors választ. Akkor a legtisztább, ha ehhez tartjuk magunkat.
Ezzel a közös osztatlan tulajdonnal kapcsolatban még egy kérdésem volna. Egy-egy lakó mikor kötelezhető közös javítások/munkák megfizetésére? Csak akkor, ha az mindenképp szükséges megcsinálni? (például ilyen ez a gázcsőcsere is). Vagy ha többség "megszavaz" egy beruházást, azt ki kell fizesse? Beszélhetünk jelen esetben "tösbbségről"?

pazs # 2014.04.23. 08:58

Osztatlan közös tulajdon - minden közös (egyébként még a lakások is), úgyhogy a csövek is, a költséget a tulajdoni hányadok arányában kell viselni.

Mr. Teddy # 2014.04.23. 08:45

Tisztelt fórumozók!
A következő szituációt illetően szeretném kikérni véleményeteket:

Jelenleg egy olyan társasházban lakom, melynek nincs társasházi alapító okirata, így nem a klasszikus társasház, hanem, ha jól tudom erre szokás mondani, hogy "közös osztott tulajdon".

Az utcában új gázcsövet fektettek le, e végett a társasház vezetékein nyomáspróbát végeztek, ami nem volt megfelelő. Nekikezdtünk a kijavíttatásának, és úgy néz ki, hogy egy olyan csőszakaszon van a hiba, ami már csak egy lakást lát el gázzal. A társasház nem teljesen szimmetrikus felépítésű, így a bejövő vezeték egy idő után elágazik, és megy tovább 5 lakás felé, illetve egy másik lakás felé. A gázmérő órák a lakásokban találhatóak, addig az utcáról a ház udvara alatt méretlenül jön tovább a vezeték.

A kérdésem az volna, hogy ilyen esetben a javítás költségei miképp oszlanak meg? Az adott kicserélt szakaszokon külön-külön kell arányosan választani a költségeket, aszerint, hogy kihez is megy a vezeték, vagy minden lakáson kívül eső vezeték közösnek tekinthető, így tulajdonhányadra eső rész fizetendő?

Köszönöm előre is segítségeteket, még nem fejezték be a javítást, de látom magam előtt, hogy ezen még komoly vita lesz a házon belül.