Végrehajtás során vett lakás közüzemi tartozása


Zoed # 2014.06.03. 20:38

Sziasztok!

Végrehajtó okirattal rendelkező ingatlant szeretnénk nyílvános árverés útján vásárolni.

tulajdoni hányad: 1/1,
jellege: lakóingatlan.
Az ingatlan tehermentesen kerül árverésre.
Sikeres árverés esetén sem törölhető jogok: minden jog törölhető (tehermentes)
Beköltözhető : igen
Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni: nincs ilyen személy

Az ingatlan árverezését a társasházi közös költség címen fennálló tartozás illetve további tartozások behajtása iránt rendelték el.

A lakókkal és a közös képviselővel is beszélve, az ingatlan jelenleg, több mint egy éve lakatlan.

A közösköltség kapcsán felmerülő tartozásból következtetve feltehetően közüzemi tartozásai is lehetnek az adósnak.

Az új tulajdonosnak az ingatlanban felmerülő közüzemi tartozást ki kell-e elégítenie, vagy esetleg az a tulajdonosváltással elévül.
Ha nem évül el, akkor ennek behajtására van-e mód? Milyen lépések tehetőek?

A vevőnek az árverés napjától keletkezett fogyasztás után kell neki fizetnie a közüzemi számlákat? Amennyiben igen, a gyakorlatban hogy néz ki a dolog? Az árverés napján a vevő és a végrehajtó kimennek a helyszínre, és közösen leolvassák az óraállásokat?

Egyáltalán a tulajdonosváltást kinek és mikor kell a szolgáltatók felé bejelenteni? Hiszen az árverés után még napokig ki sincs fizetve a vételár, és nincsen semmilyen iromány a tulajdonszerzésről.

Segítségeteket előre is köszönve,
Zoed

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.03. 20:55

Miért kellene a vevőnek az előző tulajdonos tartozását kifizetnie? De most tényleg.

Zoed # 2014.06.04. 05:24

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Ez azzal kapcsolatban merült fel bennünk, hogy a tulajdonosváltást követően a közműveket is át kell írni. Viszont tudomásom szerint ezt csak abban az esetben lehet - hagyományos esetben - megtenni, hogyha nincs tartozás.

Zoed

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.04. 10:24

Tévedés. (Más kérdés, hogy ennek a tévedésnek a fennmaradását, terjedését a szolgáltatók gerjesztik, hiszen ez az érdekük.)

Zoed # 2014.06.04. 19:22

Köszönöm a segítségét!

MajorDomus # 2014.06.04. 19:38

Árverésen csak a haszonélvezeti jogot öröklöd meg,a tartozásokat nem.

beegess # 2016.03.31. 17:39

Tisztelt Kovács Béla Sándor! Bírósági árverésen vásároltunk egy ingatlant ami 7 éve nem lakott, beköltözhető. Éppen a törvény adta 30 nap leteltét várjuk, a vétwlár ki van egyenlítve. A kérdésem a következö: jelentős közműtartozás van, a végrehajtó szerint egy egy szolgáltató bepróbálkozhat azzal, hogy nem akarja átírni a közműveket, az árverési hírdetmény alapján az ingatlan tehermentesen kerül árverésre, valamint az árverési jk is tartalmazza ezt a kitételt, szóval ha mégis próbálkoznak ez elegendő érv? Ezzel védhető a történet? Ha nem védhető akkor mivel érveljünk? Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.31. 18:22

Nincs szüksége érvekre: nem tartozik, a szolgáltató viszont köteles szerződést kötni és szolgáltatni.

MajorDomus # 2016.03.31. 19:05

Nem mindig akarják elhinni, azért vidd magaddal az árverési jegyzőkönyvet.

beegess # 2016.04.01. 09:00

Köszönöm! :)

gerbera317 # 2016.04.01. 09:20

A "tökös" azt jelenti, hogy nem töketlen. Tehát, ha a közüzemi szolgáltató kijelenti, hogy nem köt veled szerződést, amíg az előző tulajdonos tartozásait nem fizeted ki, akkor keményen oda kell mondani, hogy márpedig akkor a bírósággal fogod kimondatni, hogy egyetemleges szolgáltatóként igenis köteles veled szerződést kötni, és az előző tulajdonos tartozásait sem követelheti rajtad. Ugyanezt (mármint, hogy nem fizeted ki a korábbi tartozásokat) kell megértetni a társasházzal is (ha társasház).
Erre általában észre szoktak térni. Persze, ez nem jelenti azt, hogy később nem próbálkoznak fizetési meghagyással, aminek - ha érkezik - időben ellent kell mondani.

MajorDomus # 2016.04.01. 20:07

Azért a közös képviselő talán ismeri a törvényt.

Bela a Bela # 2016.08.31. 21:16

Tisztelt Hozzáértők!

Mi a helyzet azzal a közmű tartozással, ami egy sikeres árverési licit vége és az új tulajdonos beköltözése között keletkezik (pl. moratórium alatt)? Ez kit terhel?

Válaszokat nagyon szépen köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.01. 05:13

A két időpont közül egyik se releváns, hiszen a vevő a telekkönyvi bejegyzéssel (bekebelezéssel) szerzi meg a tulajdonjogot.

Bela a Bela # 2016.09.02. 09:53

Tisztelt KBS!

Köszönöm szépen a válaszát. Csak megerősítésként kérdezem meg: függetlenül attól, hogy kinek a nevén van a közmű (pl. még az adósén), ha az nem hajlandó fizetni, de már nem ő a tulajdonos, akkor az általa a telekkönyvi bejegyzés után termelt közmű tartozás már az új tulaj nyakába varrják?

A telekkönyvi bejegyzés ugye a sikeres árverés vége utáni 30 napon történik (vth 153/2/b)?

Nagyon szépen köszönöm!

Ivettke101 # 2016.10.12. 13:24

Tisztelt Szakértők!

Választ szeretnék kapni a következővel kapcsolatban.
1.Végrehajtási árverésen vásárolt ingatlan telekkönyvi bejegyzését megelőző időre kit terhelnek a közüzemi tartozások? Ha lehet konkrét tv-i hivatkozást kérek.

2. Ha nevemre írták az ingatlant, de a tulajdonos nem adja át részemre, nem kerülök birtokba, és jön a kilakoltatási moratórium időszaka, azaz csak tavasszal juthatok be leghamarabb a lakásba, kérhetem-e a közmű szolgáltatót,hogy olvassa le az órákat és kapcsolja ki az ingatlanban a közműveket?
Köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2016.10.12. 21:21
  1. Hát azt, aki a közüzemi szerződést kötötte.
  2. Szerintem birtokvédelmet fog kapni , ha kifejezetten kikapcsoltatod. Persze, ha azért kapcsolják ki, mert senki nem fizeti, az más eset.
pappcs # 2016.10.13. 08:24

Még mindig ez a "jajj a lakáson tartozás van... jajjmileszmost jajj" hozzáállás! Hányszor kell még elmondani, hogy a tartozás az ügyfélés, aki a szerződést kötötte, nem pedig a tulajdonosé és semmit nem hajtanak be rajta! Olyan sincs, hogy addig nem írja át míg az előző tartozása nincs rendezve!

pappcs # 2016.10.13. 08:30

"Árverésen csak a haszonélvezeti jogot öröklöd meg..." Nem tulajdonjogot akartál írni?

mammamia30 # 2016.10.16. 12:15

Tisztelt Jogi Szakértő!
Férjem nevében,aki keveset van net közelben munkája miatt,kérnék/kérnénk jogi tanácsot. Férjem devizája bedőlt, júniusban elárverezték a lakását a tudta nélkül-rossz emlékek miatt keveset járt volt szülővárosában és idegileg kikészült a deviza ügytől (a lakást volt adóstársával-volt élettársával vásároltak 10 éve OTP hitelre.)
A lakás már jelzáloghitellel is meg volt terhelve és az árfolyamgátat nem is javasolták neki, annyira meg voltak csúszva több évi adóssággal a devizahitel szempontjából. Közben 1,5 milliós közmű-közös költség tartozás is keletkezett a lakással kapcsolatban. Közel 2 éve összeházasodtunk, azóta az én lakásomban él egy másik városban.
Tegnap hívta fel mobilon az árverésen, licit során nyertes árverési vevő a páromat,aki június óta, akkor volt a licit, most először jelentkezett. Állítólag még a férjem a tulajdonos (igaz holmijai még a lakásban vannak)-ami képtelenség mert már a hitel bedőlése óta az OTP bank szerepelt a tulajdoni lapon tulajként. Szerinte ő addig nem költözhet be, amíg férjem alá nem ír valami ügyvédi szerződést hogy hozzájárul az ő beköltözéséhez, mert még férjem van birtokon belül(?). Állítólag ő megvette a lakást- nem tudni, hogy a bedőlt devizán túl, mit tud a közüzemi tartozásokról.
Kérdéseink: 1. Át kell -e adnia férjemnek a moratórium előtt bizonyítékok: tulajdoni lap másolata, árverési jegyzőkönyv másolata bizonyítékok hiányában, végrehajtói kényszerátadás és kilakoltatás nélkül csak úgy az árverési vevőnek a lakást? Lehet -e kifogást benyújtani a bíróságon? 2. Amennyiben az árverési vevő a 9.4 millióra (OTP által becsült) lakást ár alatt vette volna meg, a különbözetet kinek kell kifizetnie? A banki jelzáloghitel azon része, amikor még 2009-10-11-ben benne lakott férjem anno az ingatlanban, törlesztő részletet halmozott fel, ki által kell hogy ki legyen utólag fizetve, mint hátralék? Az adósság mely része évül el? Az árverési vevő hitelátvállalása estén, ezek az új vevőt érintik majd plussz költségként? Köszönettel: Mammamia30

Burn Out # 2016.10.16. 15:58
  1. A férjed beszéljen a volt feleségével, illetve a végrehajtóval. A végrehajtónál meg tudja nézni az árverési jegyzőkönyvet stb. Az ingatlant tanácsos minden egyéb kényszerintézkedés nélkül átadni.

Kifogást mégis mire?

  1. Ha alacsonyabb áron vették meg az ingatlant, mint ami a férjed tartozása volt, akkor a férjed még tartozik. Ezt a tartozást nyilván neki kell kifizetnie.
  2. Az adósság semmilyen része sem évült el.
  3. Az árverési vevő nem vállalja át a hitelt. A hiteltartozás maradt a férjed nevén.
meszl # 2016.10.19. 01:57

Tisztelt fórumtagok!

Egy idősebb ismerősöm a közelmúltban vásárolt egy lakás ingatlant árverésen, (az előző tulaj-adós nem működik együtt) és a vízmű szerződés névátírásakor nem engedték a szerződéskötést, mivel az előző tulaj 50 ezer ft nyi tartozást halmozott fel, még 2011 ben a vizművek szerződést bontott, a 2011 ben aktuális szerződést az ügyfélszolgálaton nem tudták bemutatni(még a 2011 es szerződés az irányadó). Az elévülés esete szerintük nem áll fenn, mivel ők az adott fogyasztási hely cimére küldtek ki értesítést, és az adós cime jelenleg is ugyanaz(változást nem jelentett be).

Kérdésem: Én mit tudok csinálni ebben a helyzetben??, mivel nonszensz nek tartjuk, hogy más adósságának kifizetésére kényszerítenek.

sportkovi # 2016.10.19. 07:10

Meszl!
Be kell mutatni a szolgáltatónak az árverési jegyzőkönyvet és közölni, hogy az árverési vétel az egy eredeti szerzésmód, az új tulajnak semmi köze a korábbi tulaj tartozásaihoz. Itt nem adásvételről van szó, ahol a vevő tudhatta (tudnia kellett) ha körültekintően jár el, hogy nincs minden rendezve ("nullás igazolások elkérésével"). Lehet utalni a Vht. (1994.évi LIII.tv.) 154.§ (2) bek. -re is. Másnak a tartozását nem érdemes kifizetni.

Szunyogh # 2016.11.14. 14:43

Kedves Forumozok!

Az arveresen vett ingatlan jegyzokonyve 9/20-an lett aláírva, jogerosse válás es birtokbavetel 11/9-én tortent.
A Fogaz ugy hajlando átírni a gazorat, hogy kifizettet 2 honap (okt-nov) alapdijat.
Ez igy megfelelő, annak ellenere, hogy birtokbavetel csak 11/9 utan tortent?
Ha aláírom, hogy okt-nov hónapot is kifizetem, mar kivul is vagyok a 30 napi atirasi hataidon - ettol tartok. Es attol, hogy emiatt egyebet is ram verjen.
Bar igyekszem mindenhol "tökös" lenni, ahogy itt tanultam.
Eddig nagyjabol bejott, koszonom az indirekt biztatast.

MajorDomus # 2016.11.14. 19:29

És mire hivatkozik?

Mekkora összegről van szó?