Adásvétel Gyámhivatal


drbjozsef # 2019.11.20. 10:01

kaszas,

Küldj az ügyvédnek egy tértis levelet (nem tudom, ausztriába hogy megy, de biztos van), írd le benne, hogy a hetekkel ezelőtt átküldött szerződést a levél kézhezvételétől számított 8 napon belül írja alá/írjátok alá, vagy, ha változtatási szándéka van, azt 3 napon belül jelezze (adj elérhetőséget), beszéljétek meg, és legyen pont rakva az adásvétel végére, ha ez nem felel meg neki, akkor szintén 8 napon belül utalja vissza a számládra a már kifizetett összeget, különben közjegyzőhöz vagy bírósághoz fordulsz.

Az utalásokat meg ilyeneket persze bukod, de annak is örülhetsz, ha nagyobb huzavona nélkül visszakapod a pénzed.

Mert pl. nem így jártál (egyelőre legalábbis remélhetőleg) :

https://index.hu/…gatlaniroda/

kaszas # 2019.11.20. 09:52

Köszönöm a válaszokat. Igen, a gyámja nyilvánvalóan nem akar foglalkozni az adásvétellel. De a gondnokoltja el akarja adni. Csak így nem tudja. De gondolom ezt csak a gondnokolt tudná a bíróságnak jelezni.
Igazatok van, visszakérem a pénzt, ez így tényleg a végtelenségig tud húzódni.

wers # 2019.11.20. 07:32

Ja, hogy nem egy hivatal nem válaszol, hanem egy ügyvéd. Aki a gyám. Értem.
Ha nem válaszol, akkor nem is akarják eladni azt az ingatlant.

drbjozsef # 2019.11.20. 07:24

kaszas,

Tehát meg sem kötöttétek az új szerződést?
Akkor nemigen van mit követelned, hiszen mi alapján? Kizárólag azt kérheted, hogy a már átutalt összeget haladéktalanul fizesse vissza, hiszen az a felbontott (semmis?) szerződés miatt visszajár.

Szerződést kötni nem kötelező, nem kényszerítheted rá, a szerződéses ajánlatra válaszolni meg pláne nem.

Nem tűnik úgy, hogy nagyon akarnák ezt a dolgot...

kaszas # 2019.11.19. 19:51

Levelezés folyt, hogy milyen feltételekkel szeretné a gondnok a szerződést. A régi ugye érvénytelen. Elfogadtam, hogy ráfizetek még kb 10%-ot, meg átutalja a magyar, forintos számlájáról az osztrák eur-ra. Mivel eur-ban van az új szerződés, a különbözetet is nekem kell állni. Enyém az árfolyamkockázat is. A szerződéstervezetet elkészítette egy magyar ügyvéd németül, erre kellene rábólintania. De egy hónapja már erre sem válaszol. Ha hívom, nem jutok túl sem én sem az ügyvédem a titkárnőn. Nekem azt üzeni, hogy csak a képviselőmmel beszél, őt meg nem hívja vissza... A pénzem nála, a széljegyről meg 2 hónap múlva lekerülök. Semmi eszközöm nincs arra, hogy válaszoljon? Köszönöm!

drbjozsef # 2019.11.19. 13:56

wers,

Milyen ügyintézési határidőre gondolsz pontosan?

Kötött egy adásvételi szerződést. Nyilván abban szabályozva vannak a határidők, esetleg Ptk. hivatkozás. Nem is értem pontosan, mire nem "válaszolgat" az ügyvéd. Mit kellene csinálnia?

kaszas # 2019.11.19. 13:19

Ügyintézési határidőnek hol tudok utánakérdezni? Osztrák bíróság? Vagy ügyvédi kamara? Köszönöm!

wers # 2019.11.19. 07:03

Ha nincs, az pech.

Azért én azt nehezen tudom elképzelni, hogy törvény szerint ne legyen ügyintézési határidő.

drbjozsef # 2019.11.19. 06:06

Megállapodtunk az új feltételekben

Ha ebben van határidő, akkor csak felszólítani kell.
Ha nincs, az pech.

kaszas # 2019.11.18. 20:32

Tisztelt Fórumozók!
4 hónapja vásároltam egy ingatlant, pénzt elutaltam, majd kiderült, hogy az osztrák eladónak gyámja van. Nem lett a tulajdonjog bejegyezve, a szerződés érvénytelen. Szerencsére széljegyen rajta vagyunk. Megállapodtunk az új feltételekben a gyámjával, viszont már 4 hónapja alig válaszolgat. Létező ügyvéd, a bíróságon is tényleg be van jegyezve gyámnak, itt nem történt csalás. Egyszerűen csak hónapokat kell várni, hogy válaszoljon. Van valamilyen eszközöm, hogy rákényszerítsem, hogy dolgozzon? Meddig halogathatja az ügyet? Rettenetesen idegesítő, hogy a pénzem nélkül várok, hogy történjen valami, de semmi. Lassan lekerülünk széljegyről is.
Köszönöm előre is a segítséget!

MajorDomus # 2019.05.29. 18:42

Légy óvatos!
Ne járj úgy mint a fórumtárs,akit a haszonélvezet hiánya miatt,a gyermeke ahogy nagykorú lett,kirakott az utcára,mivel eladta a lakást,és külföldre ment .
.
Vegyél vissza magadnak 10 %-ot!

S.Katalin # 2019.05.29. 16:43

Üdvözlöm Önöket. Jogi tanácsukat szeretném kérni.6 évvel ezelőtt megvásároltuk a családi házunkat és rá egy évére ugy döntöttünk hogy kiskoru gyermekünk nevére ajándékozzuk, de a gyámhivatal megtagadta a haszonélvezeti jogunk bejegyzését. A ház mindamellett hogy javitgatjuk, állapota leromlott és felujitani böviteni kivánjuk, illetve EUs energetikai pályázattal szeretnénk élni. Nos, ehhez állitolag a pályázó 1% tulajdonjoggal kell rendelkeznie, amivel semmi gond nincs de a gyámhivatal csak értékbecslés után fogadja el a szerződéskötést. Nos,ezt a pénzt kifizetem a gyermekem részére majd elrakom és befektetem ugyanúgy a saját tulajdonára hiszen az Ö házát akarom felujitani hogy jó legyen. Kérem ebben segitségüket. Ügyvédi dj minimum 100, értékbecslő 45 ... lehet a tulajdoni arány nem éri el a 100-at ... de egy papir miatt és csak azért hogy megtehessem azt is amit egyébként is megtennék a gyermekemért.
Milyen kiskapu van? lehet-e ezt másképp megoldani? Gyermekem javai fontosak hiszen nem eladni akarom hanem feljavitani. Mit javasolnaK? Köszönöm előre

MajorDomus # 2019.02.05. 20:01

Ez igaz!
de kérdezz rá az ügyvédnél!

drbjozsef # 2019.02.05. 06:11

pécs79,

Nézd meg azt a nyilatkozatot. Ha arról szól, hogy a gyámhivatal már meghozta a határozatát, és hozzájárult az ügylethez, akkor írd alá nyugodtan. Ilyet szoktak, a határozatra van fellebbezési idő, de ha a felek egyöntetűen nyilatkoznak, hogy nem kívánnak fellebbezni, akkor azonnal jogerős lesz a határozat, és lehet intézni a földhivatalnál a bejegyzést.

Ha nem ilyen nyilatkozat, akkor ne írd alá.

MajorDomus # 2019.02.04. 19:10

Az ügyvéd intézze el......

pécs79 # 2019.02.04. 16:23

Tiszelt ügyvéd úr, fórumozók!

Közel három hónapja vásároltam egy házat két tulajdonostól. Közülük a kisebb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos gyámság alá tartozik. Az adásvételi szerződés aláírásakor sem édesanyja -aki a gyámja-sem az ügyvéd nem jelezték, hogy ebből gond vagy fennakadás lehet. Az aláírás és az ingatlan átadása után beköltöztem és felújítási munkákat kezdtem. Az aláírás után másfél hónappal az illetékes földhivatal jelezte, hogy a tulajdonjog kérelmemet függőben tartják. Az ügyvéd megnyugtatott és türelmemet kérte. Majd közel három hónappal az adásvételi szerződés megkötése után a kisebb hányaddal rendelkező tulajdonos akinek gyámja az édesanyja, azzal keresett meg telefonon, hogy szerezzek egy ingatlan értékbecslőt és méressem fel vele a házat mert az kell a gyámhatóság felé.Gondolom ezt már meg kellett volna tennie a szerződés előtt, de erre az ügyvéd sem figyelmeztette. Tanácstalan vagyok, mert az ügyvédet megfizetve és benne bízva (hisz jogi felelősséget vállalt) nem gondoltam erre. Én a szerződésben vállalt összes kötelességem teljesítettem és a vételárat is megfizettem. Most pedig egy fellebbezesről lemondó nyilatkozatot küldött az ügyvéd ami gyamhivatal felé lesz. Azt mondja írjam alá mert ezzel is gyorsítom a gyamhivatal ügyintézést. Mihez kezdjek?Megingott az ügyvédbe vetett bizalmat ezt a fellebbezést sem merem ezek után aláírni. Forduljak e valahová jogorvoslatért?
Válaszukat előre is köszönöm!

lajcsó # 2018.07.25. 09:58

Ez nem a törvény előírása, hanem a hitelező bank előírása.
Nem értem, hogy mi a probléma?
A tulajdonjog átruházása ebben az esetben is az utolsó vételár részlet (hitel) kifizetése után történne.

Frankyzulu # 2018.07.25. 08:21

Köszönöm a válaszát!
De mivel a törvény lehetőséget ad, és így is lett megírva a szerződés, arra , hogy a tulajdonjogot a vételár utolsó részlete kifizetésének időpontjáig fenntartással ruházzák át. De ezek szerint ez csak egy pont a törvényben amit figyelmen kívül lehet hagyni!

lajcsó # 2018.07.24. 19:02

"mint vevő előleget fizettem minden örökösnek, sajnos azonban a gyámügy az adásvételi szerződést nem akarja záradékolni addig amíg az ingatlan rájuk eső része nincs kifizetve."
Miért adtál mindenkinek előleget? Miért nem a kiskorúakat fizetted ki először? Kérd vissza (szépen!) a többieknek adott előleget és fizesd ki abból a kiskorú eladókat!
A gyámhatóságnak igaza van, nem kéne őket piszkálni!
Az elállási szándékodat nem értem, mivel erre inkább az eladóknak lenne okuk.

Frankyzulu # 2018.07.24. 14:47

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdésem lenne, hogy egy ingatlan vásárlásnál tulajdonrészt örökölt két kiskorú! Az egyik 12, míg a másik 16 éves!

A problémám az, hogy mint vevő előleget fizettem minden örökösnek, sajnos azonban a gyámügy az adásvételi szerződést nem akarja záradékolni addig amíg az ingatlan rájuk eső része nincs kifizetve.

Mivel hitellel fogom kifizetni a fenn maradó részt, amit addig nem utalnak át amíg a gyámhivatal nem záradékolja a szerződést, hiszen a földhivatalban nem fogják rávezetni a hitelintézet jelzálogjogát.

Tudtommal a gyámügy elállhat a teljes kifizetéstől három esetben amit a jogszabály tesz lehetővé.

Kérdésem tehát az lenne, hogy a gyámügyet fel lehete jelenteni akadályoztatást, hiszen a többi jogszabály által rögzített pontokat nem akarja alkalmazni?.

A másik kérdésem ha kifutok a szerződés által megszabott határidőből a gyámügy végett akkor a szerződés módosítását ők fogják állni?

Jelenleg úgy néz ki a helyzet, hogy el fogok állni a vásárlástól, az előleget a kiskorúakon is kérni fogom hiszen az ő számlájukra ment. Illetve mivel most márt több hónapja nem jutunk dűlőre a gyámüggyel azért a kamatokat is kérni fogom rá.

Tisztelettel Gábor!

lajcsó # 2016.03.06. 19:41

"1, az ügyvédnőnek ezt az adásvételi tervezetnél nem kellett e volna tudnia hogy a gyám jelen kell legyen."
Másik kolléga munkájáról véleményt nyilvánítani nem etikus, de annyit talán elmondhatok, hogy a szerződő feleknek nem kell egyszerre, egy időben jelen lenniük a szerződéskötéskor.
"2, a kirendelt gyámnak kötelessége e felutazni ilyen esetben , hogy a haszonélvező helyett aláírjon ugyanis ő Gyulán van az eladás pedig Budapesten?"
Az eseti gondnok feladatát a gyámhivatal határozza meg.Budapesti ügyvédet is ki lehet rendelni.
"3, mennyi időn belül kell "felutaznia", vagy mennyi idő míg eseti gondnokot kijelölnek ez ügyben?"
Először rendeljék ki, utána lehet szó az utazásról. Egyeztetni kell majd vele!
"4,tényleg egyszerre kell megkötni a eladni kívánt ingatlan és a venni kívánt ingatlan adásvételét"
Meg lehet kötni, de célszerű átgondolni az ügymenetet a gondnokolt miatt!
"5, ilyen esetben tényleg letétbe szokták e helyezni a foglalót?"
Ez megállapodás tárgya.
"6, melyik az a jogszabály amiben a gyámhivatal nem kötelezhet arra hogy kifizessem a haszonélvezet értékét ha a haszonélvező nem lakik az eladni szánt lakásban?"
A haszonélvezet értékét nem te fizeted ki, hanem a vevő fizeti a haszonélvező számára, a gyámhivatal által meghatározott módon.

mónika7835 # 2016.03.06. 18:02

Tisztelt Lajos!
Pénteken kellett volna adásvételi szerződést aláírnom a vevővel de az ügyvédnő akkor mondta hogy ott kell lennie a haszonélvező gyámjának mivel a lakáson haszonélvezete van az anyósomnak aki gondnokság alatt áll a haszonélvezetet szeretném tovább vinni nem kifizetni! ami állítólag rendben is van mivel nem lakik a haszonélvező a lakásban és nincs is oda bejelentve, hanem 6 éve idősek otthonában van és oda van bejelentve.
kérdéseim
1, az ügyvédnőnek ezt az adásvételi tervezetnél nem kellett e volna tudnia hogy a gyám jelen kell legyen.
2, a kirendelt gyámnak kötelessége e felutazni ilyen esetben , hogy a haszonélvező helyett aláírjon ugyanis ő Gyulán van az eladás pedig Budapesten?
3, mennyi időn belül kell "felutaznia", vagy mennyi idő míg eseti gondnokot kijelölnek ez ügyben?
4,tényleg egyszerre kell megkötni a eladni kívánt ingatlan és a venni kívánt ingatlan adásvételét
5, ilyen esetben tényleg letétbe szokták e helyezni a foglalót?
6, melyik az a jogszabály amiben a gyámhivatal nem kötelezhet arra hogy kifizessem a haszonélvezet értékét ha a haszonélvező nem lakik az eladni szánt lakásban?

lajcsó # 2016.02.12. 21:47

Ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas adásvételi szerződést ügyvéd vagy közjegyző készíthet. Ingatlaniroda készíthet ugyan szerződés tervezetet vagy szándéknyilatkozatot, de az nem tekinthető ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas szerződésnek!
A gyámhatóság számára a végleges (ügyvéd vagy közjegyző által készített) szerződést kell benyújtani!

mónika7835 # 2016.02.12. 19:41

Tisztelt Lajcsó köszönöm a gyors válaszát!
adásvételi szerződést kell vinni a gyámügynek az nem egyenlő az adásvételi szerződés tervezettel?
mert az ingatlaniroda azt akar írni

lajcsó # 2016.02.12. 19:16

"kérdésem milyen papír kell a gyámhatóságra vinni lakáseladásnál?"
Tulajdonképpen csak az adásvételi szerződést. De ha viszed az adó-és értékbizonyítványt akkor meggyorsíthatod vele az eljárást.
"mennyi ideig tart amíg elbírálják, hogy eladható a lakás?"
Kb. 1 hónap. Csak szólok, hogy az ingyenes lemondást nem valószínű, hogy jóváhagyják.
"haszonélvezet átvihető az építeni kívánt ingatlanra?"
Elvileg igen. De ha hitelt is vesztek fel az építkezéshez akkor nem biztos, hogy menni fog.
"és van e anyagi vonzata a hatóság engedélyezésnek?"
A gyámügyi eljárás tárgyi költségmentes.