Tartózkodási hely megszüntetése


wers # 2015.02.28. 15:18

Itt nincs területi illetékesség, tartózkodási helyet megszüntethet bárhol, nem kell hozzá a tulaj, és meghatalmazással te is megteheted.

sz.zsani # 2015.02.28. 12:29

Kedves Fórumozók!

Egy olyan ügyben kérnék segítséget,hogy a páromnak van egy háza ami a saját tulajdona.Viszont az édesapja a haszonélvező.Két házrészből áll az egész és az egyik felében az apuka lakik az élettársával.Az lenne a kérdésem hogy a párom(tulajdonos) ki teheti e a lakásból az apuka élettársát és a tartózkodási helyét megszüntetheti e mert nincsenek jó viszonyban és nem tűri hogy tovább lakjon itt.
A válaszokat előre is köszönöm!

Őszikék57 # 2015.02.28. 11:58

Kedves Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne hozzátok:
A lányomnak van egy állandó lakcíme abban a városban, ahol mi is élünk. Nem nálunk van ez a lakcím.
Egy másik városban meg van egy tartózkodási helye. Most úgy alakult, hogy visszaköltözne abba a városba, ahol az állandó lakcíme van, és nem szeretne újabb tartózkodási helyet létesíteni.
A lakcímbejelentő lapot alá kell-e íratni a tartózkodási hely tulajdonosával? A kijelentés intézhető-e az állandó lakcím szerinti városban, vagy csak a tartózkodási hely szerintiben? Én, mint a szülője tudom-e ezt intézni? Ha igen akkor mi kell hozzá?

A válaszokat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2014.07.27. 21:15

Ki költözött, ez a fő.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.27. 16:09

Semmi jelentősége nincs, hogy ott a tartózkodási helye. Téged miben akadályoz vagy zavar ez a körülmény?

borkum # 2014.07.27. 16:02

Tisztelt Fórumozók!

Tudom, hogyan lehet megszüntetni egy tartózkodaási helyet normál esetben, de amibe most cseppentünk, az már nem az (nekem).

Apukám cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll. Illetve állt, mert tegnapelőtt meghalt sajnos. A gondnoka én voltam (a lánya). Apa a szülői házban lakott, melyben 2/4 tulajdoni hányada volt. Mivel anyukánk sok évvel ezelőtt meghalt, így a testvérem és én örököltük a ház 1/4-1/4-ét. Apukám javára pedig a mi tulajdoni hányadunkra vonatkozóan özvegyi jogot jegyeztek be. Úgy tudom, ez haszonélvezeti jogot jelent. Mi a testvéremmel már külön-külön lakásban lakunk, más városban. Apukám két évvel ezelőtt egy alkoholista nőt akart magához költöztetni, mondván,hogy szereti és kérte,hogy egyezzünk bele és abba is,hogy apukámnál tartózkodási helyet létesítsen. Az odaköltözést nem tagadhattuk meg,hiába a miénk a lakás fele,de a tartózkodási hely létesítését megtagadtuk, nem írtuk alá a lakcímbejelentő lapot,mint tulajdonosok. Most,hogy apukánk meghalt, az alkoholista barátnőt visszaköltöztette magához a saját fia,mert nem maradhatott egyedül a betegsége miatt. A költöztetéskor (szerencsére csak némi ruhaneműje volt apukámnál) tudtuk meg,hogy a barátnő mégiscsak tartózkodási helyet létesített apukám házában. Egyáltalán ez szabályos volt? Elég volt,hogy apukám,aki cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt állt,aláírta tulajdonosként a lakcímbejelntő lapot. Nekünk a többi tulajdonosnak nem kellett volna ezt aláírnia ahhoz,hogy ez érvényes legyen?

Itt jön a kérdésünk, hogy mi a testvéremmel,akik felerészben vagyunk a ház tulajdonosai, most hogyan jelenthetjük ki onnan a leggyorsabban. Ha hajlandó aláírni a barátnő a lakcímbejelentő lapot, melyen mi kijelentjük,akkor azt elfogadják a hivatalban, mert mintha azt olvastam volna valahol, hogy ha haszonélvezeti jog van a házon, akkor csak a haszonélvező teheti ezt meg,aki apukám volt, de ő már sajnos ugye meghalt? Ha nem írja alá a barátnő a lakcímkijelentő lapot, akkor hogyan tudjuk a leghamarabb kijelenteni a barátnőt onnan? Mivel szerintem a gyámhatóság miatt a hagyatéki eljárás, melyben megörököljük a testvéremmel a ház másik felét is, el fog húzódni, nem akarjuk majd csak akkor kijelenteni a barátnőt, hanem ezt mihamarabb meg akarjuk tenni.

Köszönöm előre is mindenkinek aki válaszol.