szolgalmi / tulajdonjog


MajorDomus # 2014.07.29. 21:58

Azt sem értem miért gond hogy 2/16-od régi tulajé. Nem lehet rajta járni?

Cocu # 2014.07.29. 11:10

Ez az ügyvéd úr szakmai válasza a problémára?

(Egyébként nem zárom ki a tévedésemet bármilyen vonatkozásban, hiszen a hideg ráz a jogi csűrés-csavarástól, és nyilván nem kérdeznék itt a megfelelő iformációk birtokában, de egy ügyvédtől ez a mindenféle magyarázat nélküli böffentés meglepett.)

Esetleg valaki más?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.29. 09:51

El vagy tévedve, mint Sándor György.

Cocu # 2014.07.28. 21:36

Tisztelt Fórumozók!

2000-ben épült a házunk egy korábbi nyeles telek feldarabolásával, összesen 4 ikerház, azaz 8 db lakóingatlan kialakításával, plusz 1 osztatlan, közös tulajdonú magánúttal, amelyen át a közútról megközelíthetők a lakások.

Az első lakás első tulajdonosaitól elvették hiteltartozás miatt az ingatlant, melyet - tudomásunk szerint - árverésen szerzett meg jelenlegi tulajdonosa. Az eljárás során a magánútról azonban elfeledkeztek... Azaz míg a(z osztatlan, közös tulajdonú) magánút 14/16-a hét lakás jelenlegi tulajdonosa birtokában van, 2/16-od egy régi tulajdonosé.

Jelenleg tehát bármilyen jogi lépéshez a régi tulajdonos felkutatása és beleegyezése szükséges (szimplán 7-ünk ingatlanjának adásvételéhez is).

Szeretnénk, ha az út megfelelő tulajdonrésze az itt lakó tulajdonoshoz kerülne, de ő anyagi gondokkal küzd, és nem is együttműködő.
Ő az első lakásban lakik, az utcafronton, de hiába lakik a közút mellett, mert az ingatlanhoz a bejárás csak a magánútról lehetséges.

Olvastam, hogy korábban a hatóság keletkeztetett szolgalmi jogot, ha egy ingatlan megközelítése közútról nem volt lehetséges vagy a szolgalmi joggal való terhelésnél jelentősen nagyobb költséggel lett volna csak lehetséges - ez utóbbi igaz erre az ingatlanra.
2000. óta viszont nem létesíthető lakóingatlan úgy, hogy azt közútról vagy magánútról ne lehessen megközelíteni.
Értelmezésem szerint ő köteles tulajdonjoggal rendelkezni abban a magánútban, amiről az ingatlanja megközelíthető.

Kérdésem, hogy lehet-e ezt a tulajdonost kötelezni arra, hogy az út 2/16-od részét a "nevére vegye" (valós forgalmi értéke 0 az útnak)?
Mely hatósághoz fordulhatunk mi, az út többi tulajdonosa, hogy erre őt kötelezzék?

Bonyolítja a helyzetet, hogy nemrégiben levelet kaptunk arról, hogy az egyik régi tulajdonost (1/16-od részben övé a magánút), akinek elárverezték ezt a házát, jelenleg egy társasház pereli, és a perben ezt az utat is végrehajtandó vagyontárgyként kezelik, és árverezéssel fenyegetik...
A pozitív része a dolognak, hogy az ő lakcímét, vagyis a tartozással terhelt társasházi lakása címét legalább megtudtuk a hivatalos levélből, így van egyfajta elérhetőség hozzá.

Nagyon köszönöm előre is, ha valaki tanáccsal tud szolgálni!

(jelen ügyünk az önálló vízfőmérő kialakítása (szintúgy az első lakás miatt, akik nem diktálnak vízóraállást és nem fizetnek vízdíjat...), melyhez a vízmű szolgalmi jogot kér a magánútra - joggal -, és ehhez kéne a régi tulaj hozzájárulása, de hiúsult már meg családon belüli ajándékozás is egyik ingatlanon amiatt, hogy az első lakás régi tulaja nem állt rendelkezésre, hogy hozzájáruljon a másik ingatlanhoz tartozó útrész átruházásához...)

Köszönöm előre is a tanácso(ka)t!

Cocu