Önkényes lakásfoglaló "kilakoltatása"


kisatika # 2015.04.14. 09:26

Tisztelt Mesterek!

2004-ben bank által jogszerűen kezdeményezett árverésen vettem egy házat, 15 napon belül az adósnak üresen át kellett volna adnia a házat, de nem tette meg, sőt…
A bent lakó, korábbi tulajdonos (akitől az adós vásárolta) gyermeke megtámadta az árverést, majd fél év múlva polgári perben beperelte az árverési adóst, bankot és engem is. 2014-ben (!) jogerősen végre megállapította a bíróság, hogy jogszerű az árverés, a tulajdonos én vagyok. Amíg ment a per, semmit nem tudtam tenni a kilakoltatás ügyében. Lakbért nem fizettek, sőt köztartozásuk is van bőven.
Most, hogy „nyeregben vagyok”, kértem a bíróságot kilakoltatási határozat kiadására. Mára a házban az egykori tulajdonos - 2002-ben meghalt - unokái maradtak csak.
Erre, jön a válasz, hogy „a lakásban maradt volt tulajdonos, illetve hozzátartozói nem minősülnek önkényes lakásfoglalóknak”, és polgári pert csinál az ügyből a bíróság.

Mit tehetek ez ügyben? Sem pereskedésre, sem ügyvédre nincs pénzem.

Köszönöm a válaszukat.

Zoltanuss # 2014.08.21. 16:10

Az szép magyar valóság !!

nasya # 2014.08.21. 08:18

Az alábbi ügyben kérném a segítségüket:
2012-ben árverésen vásároltunk egy ingatlant. A tulajdonosa hitelt vett fel rá, melyet a kezdetektől fogva esze ágában sem volt fizetni (nem ez volt az egyetlen ilyen ingatlanja). Már az árverés körül is gondok voltak, "véletlenül" másik ingatlan lett lefényképezve, stb. A vételár kifizetése után kb. 1 év telt el, mire sikerült az átadás-átvételt lebonyolítani. A kilakoltatási moratóriumra hivatkoztak (állítólag egy kiskorú gyermek is élt a házban), pedig az ingatlanban senki nem lakott...legalábbis ezt hittük. Idén júniusban sikerült először bejutnunk az ingatlanba és meglepődve láttuk, hogy van egy "lakónk". A fiatalembert (aki ráadásul börtönviselt) az előző tulajdonos költöztette be a házba, hogy nekünk keresztbe tegyen. Mivel megsajnáltuk és az ingatlanba az állapota miatt egyébként sem tudtunk beköltözni, megbeszéltük vele, hogy 1-2 hónapig még maradhat. Megkértük, hogy segítsen a ház körüli munkákban, stb. Ennek az lett a vége, hogy a pénzt mindig előre elkérte, a munkát pedig nem végezte el. Ezt megelégelve július végén felszólítottuk őt, hogy hagyja el az ingatlant. Mivel már valaki "kiokosította" őt, tisztában volt a "jogaival" és esze ágában sincs elmenni. Mára odáig fajult az ügy, hogy 1 millió forintot követel tőlünk, hogy elhagyja az ingatlant. Fenyegetőzik sms-ben, telefonon és személyesen, hogy elárasztja vízzel az ingatlant, felgyújtja a házat, betöri az üvegeket, leszedi az Elmű által felrakott plombát és lopni fogja az áramot, tudja hol lakunk, majd oda is eljön, stb. Ezekről a fenyegetőzésekről természetesen felvételek készültek. Többször feljelentettük őt a rendőrkapitányságon, bejelentettük az önkormányzatnál, az Elműnek továbbítottuk az áramlopással kapcsolatos fenyegetőzést, stb. Mégsem tesz senki semmit. Azt mondják, mivel életvitelszerűen tartózkodik ott, nem lehet kitenni, joga van ott lenni, ameddig csak akar. A fenyegetések pedig senkit nem érdekelnek, amíg meg nem valósítja az elhangzottakat. Már elegünk lett ebből az egészből, szeretnénk eladni az ingatlant. Ma a párom odament, hogy kicsit rendbe tegye a kertet, stb. Az önkényes lakásfoglaló (egy harci kutyával az oldalán) egyszerűen nem engedte őt be és, hogy ezt foganatosítsa, odahívta a "barátait", akik szintén mind börtönviselt verőlegények. Kihívtuk a rendőrséget, akik kb 2 óra után megérkeztek, felvették a jegyzőkönyvet, igazoltatták az ott lévőket és elmentek, mert ők sem tehetnek semmit. Kérdem én, milyen országban élünk, hogy az ingatlan tulajdonosának nincsenek jogai, vele szemben egy önkényes lakásfoglalót véd a törvény?!
Van Önök szerint bármilyen törvényes lehetőségünk arra, hogy a "lakónkat" eltávolítsuk az ingatlanunkból?