Épület bontás


nanemaaa # 2016.02.08. 11:45

Blanca
Nem változott.

groszfater@gmail.com # 2016.02.06. 16:24
Blanca # 2016.02.06. 15:11

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, hogy a bontásra vonatkozó jogszabályok is változtak-e 2016-tól vagy arra még teljes mértékben a korábbi rendelkezések érvényesek? Ha igen, pontosan mi változott? Konkrétan: kis településen álló, kb. 80-90 nm romos lakóépület bontása engedélyköteles-e vagy csak bejelentési kötelezettség áll fenn? Válaszukat előre is köszönöm!

rabani # 2015.12.18. 20:02

Kedves cím,

Nem igazán ehhez a témához fűződő kérdésem lenne! Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy nekünk van egy 77 nm-es családi házunk! Jelenleg van rá egy tetőszerkezet átépítési engedély, majd a későbbiekben szerettünk volna bővíteni a házon, most jelenleg csak erre lett volna anyagi keret! A férjemmel viszont most hallottuk, ezt a 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást 3 gyerek után új ház építésére! Jelenlegi tető átépítésünk 4 millió forintba kerülne a becsült kivitelezői ajánlatok szerint, és ez csak a tető! 16 millióért viszont építenének egy új házat! Akkor most eljutottam a kérdéshez is, hogy ha ezt a jelenlegi lakóházat lebontanánk, és ennek a helyére építenénk egy új házat az lehetséges lenne e, és a bontáshoz, és magának az új ház építéséhez a másik helyére milyen engedélyekre lenne szükségünk?

Válaszát előre is köszönöm.

nanemaaa # 2014.09.02. 14:30

Igazad van. A szakma és a szakképesítés az olyan úri huncutság! Gondolom, ha beteg vagy, akkor se orvoshoz mész, hanem a sarki óráshoz. Végül is az óra is ketyeg. :D
Egyébként tőlem azt csinálsz amit akarsz. Kérdeztél, válaszoltam. Hogy azt mennyire veszed komolyan, a te dolgod.

Jann44 # 2014.09.01. 14:57

Nem gondolom magamat szakembernek de részt vettem már ilyen munkákban így tudom,hogy el tudjuk végezni, és akkor miért fizetnék másnak, akinek "szakképesítése" van? Megértem,hogy gazdaságot kell élénkíteni, de nehogy már majd lassan azért is fel kell bérelnem valakit, ha akarok egy 2x2 méteres gödröt ásni egy sufni alapozásának, csak azért mert azt csak "árokásó szakmunkás" engedéllyel lehet megtenni.

nanemaaa # 2014.09.01. 08:31

Magyarországon pillanatnyilag két dolog van, amihez mindenki ért. Az egyik a foci, a másik az építőipar.
Alighanem ott kezdődnek majd a problémáid, hogy jogosult kivitelező hiányában nem fogod tudni megnyitni sem az elektronikus építési naplót. Ha a nélkül bontasz, az egyrészt jogszerűtlen, másrészt szakszerűtlen is lesz, így megbírságol az építésügyi hatóság és megbírságol az építésfelügyelet is. Így első olvasatra nyilván megéri. ;)

Jann44 # 2014.08.28. 14:31

Nemrég vásároltunk egy ingatlant Érden amelyen egy régi lakóház van. A lakóházra bontási tudomásulvételi eljárást kezdeményeztünk, ami sikeresen le is zárult, tehát a bontást megkezdhetjük. Azonban az 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet alapján "jogszerűtlen és szakszerűtlen" bontás esetén az értelmezésemben büntetést szabhatna ki ránk az építésügyi hatóság amennyiben nem kivitelezővel végeztetnénk el a bontást. Jogszerűtlennek nem gondolnám mivel megvan a tudomásulvétel azonban a "szakszerűtlen" kifejezés elég homályos. Mivel anyagi lehetőségeink igen korlátozottak, és a családban többen rendelkeznek (szakképesítés nélküli) tapasztalattal az építőiparban, a lehető legtöbb részét, akár egész részét mi szeretnénk elbontani a háznak. Kérem adjanak tanácsot, hogy ilyen esetben, tehát kivitelező nélküli bontás esetén számíthatunk-e bírságra, ha igen, akkor milyen mértékűre és egyáltalán mi alapján bírságolhatnak meg, ha a házat lebontjuk,mi alapján ítélhetik "szakszerűtlennek" a lebontást? Amennyiben megbírságolhatnak minket azért,hogy a saját tulajdonunkat lebontjuk (bármennyire furcsának tűnne), tudnak-e tanácsot adni,hogy mi az a jogszerű és törvényes módja a bontásnak olyan módon,hogy a lehető legtöbb részét kivegyük magunk a bontásnak, de mégse kapjunk büntetést?