Társasházi lakás, hőhíd javítása


MajorDomus # 2016.08.02. 18:15
  • falszigetelés
nanemaaa # 2016.08.02. 08:13

tikitaki1
A tető osztatlan közös tulajdon, így a kötelezettség is közös.

tikitaki1 # 2016.08.01. 20:49

Viszonylag új társasházban lakom. A felső szinti lakónak felül penészedik a fala és valamennyire ázik is. Azt mondta a megfelelő szakember, hogy hőhíd és vízszigetelés probléma miatt. A lapostetőt újra kell szigetelni. Kérdésem, hogy ez kinek a költsége. Csak a felső lakóé vagy az egész társasházé. (A kivitelező felelősségét most hagyjuk, mert az sajnos elérhetetlen.)

MajorDomus # 2016.03.09. 22:47

Nem egészen.
A hóhíd egészen jól kezelhető, bár nem olcsó, sajnos mindennapos gond.

A kérdés az, hogy csak a kérdező lakása érintett, mert akkor egy 5 m2-es,, papucs,, 3x1x1 m megoldja a gondot, s ez valószínű ha földszinti lakásról van szó.
Ha a felső lakás is, akkor nagyobb a gond.
Kisebb felületen segít az f3 gombaölő
De amit T. József leirt ott már ez kevés lesz.

Sherlock # 2016.03.09. 09:37

Ha szigeteltek, akkor az egész épületet kell, arról meg közgyűlési határozat kell, a kk-t csak a közgyűlés miatt tudod megkeresni.

T. József # 2016.03.09. 08:10

Jó napot

Érdeklődnék, hogy mit tudok tenni ha penészedik a falam?
Tömbházban lakok, tulaj vagyok, a lakásom földszinten és sarkon van. Mind két szobám hideg és penészes és még só is kicsapódott a falon. Most vár a párom babát és nem tudom hogy közösképviselettől tudok-e valamit kérni?
Hogy szigeteléssel vagy hőhíd javitással kapcsolatban segítsen.

Köszönöm

Wildmann # 2014.10.13. 20:01

Ha közgyűlés elé tartozik, akkor miért nem hívja össze a közös képviselő a közgyűlést.
A társasház törvény csak annyit ír elő, hogy évenként május 31-ig kell egy közgyűlést tartani.
Az nincs megszabva, hogy hányat lehet tartani. Közös képviselő annyi közgyűlést ír ki amennyit szükségesnek lát. Illetve a tulajdonosok 10 %-a (tulajdoni illetőségek) kérhetik a közgyűlés kiírását, amely így már kötelező. (Vannak még részletszabályok amit be kell tartani)

Még két gondolat:
1: nem gondoltál arra, hogy ha emailra nem válaszol, akkor érdemes lenne egy tértivevényes levelet is elengedni? A papírnak még azért mindig van egy kis hatalmat.
2: ha más nem akkor a tulajdonos forduljon a jegyzőhöz, törvényességi felügyelet keretében. A közös képviselő feladata gondoskodni az ingatlan karbantartatásáról. Ha nem tesz eleget ennek, akkor a jegyző kötelezheti a törvény betartására, azaz az ingatlan karbantartására.

Ha elakadsz keress meg.

balazsva # 2014.09.15. 10:54

A tulaj nevében járok el, természetesen ha szükséges, ő fog intézkedni. De nem is ez a lényeges, hanem hogy jogos-e az igényünk?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.15. 10:34

Bérlőként te ebben a vitában nem is vagy fél egyáltalán.

balazsva # 2014.09.15. 08:08

Sziasztok,

Szeretnék egy kis segítséget / tanácsot kérni: albérletben lakunk egy földszinti lakásban, melyben a hálószoba egyik tartófalának sarka minden télen teljesen bevizesedik, emiatt többször jelent már meg penész a szobában, a parketta felvizesedett abban a sarokban, rettentő párás a levegő.

Már két szakember is megnézte, mindkettő szerint hőhíd miatt vizesedik az a sarok, szigetelni kellene. A második szaki egy belső szigeteléssel meg tudná oldani a problémát, de a közös képviselet folyamatosan hárít, szerintük ezt a javítást közgyűlésen lehet csak megvitatni, ami jövő tavasszal (!) lesz és amúgy sem a közös kasszát terhelő probléma, mert más lakó nem jelezte, stb.

Szerintem ami falon belül van, és az a lakásban kárt okoz, azt igenis kötelezően, mielőbb ki kell javítani.

Kérem egy hozzáértő tanácsát, hogy én gondolom-e jól, és ezt a fajta beázást/vizesedést valóban mielőbb el kellene hárítania a társasháznak? Amennyiben ez így van, mivel tudnánk nyomást gyakorolni a közös képviseletre, hogy kifizessék a javítás költségét?

Én már írtam egy rakás e-mailt, legutóbb már a társasházi törvényből is hivatkoztam, de erre választ sem kaptam.

Persze, ha ez a probléma valóban nem a közös képviselet dolga, akkor elfogadom, de szerintem mivel közös tulajdont érint (falon belül van a baj), kötelesek lennének javítani.

Köszönöm előre is a segítséget!