Lakás bérlés - előző lakónem akar kiköltözni


Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.14. 06:23

Ha. De nincs.

MajorDomus # 2014.11.13. 20:46

Miért ne tartozhatna?
Ha külön tulajdonban van a tároló meg a pince is, mármint önálló albetét, vagy ehhez a hrsz-hez van csatolva, akkor megteheti.
Ha közös tulajdon akkor nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.13. 11:21

Tehát van egy 50 m2 -es lakás, amihez tartozik egy 16 m2 -es pince meg egyéb mellékhelyiség.
Nem tartozik. Legfeljebb a használata. Éppen ezért kétséges a számomra, hogy meg lehet-e így állapodni; mert szerintem a tulajdonostárs ezt a használatot nem engedheti át másnak. Persze, ha a többi tulajdonostárs nem kifogásolja, akkor semmi baj.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.13. 11:21

Tehát van egy 50 m2 -es lakás, amihez tartozik egy 16 m2 -es pince meg egyéb mellékhelyiség.
Nem tartozik. Legfeljebb a használata. Éppen ezért kétséges a számomra, hogy meg lehet-e így állapodni; mert szerintem a tulajdonostárs ezt a használatot nem engedheti át másnak. Persze, ha a többi tulajdonostárs nem kifogásolja, akkor semmi baj.

SolnesM # 2014.11.13. 10:38

Csak megtaláltam .

Erin#e-mail 2014.11.10. 12:47.

ebben az van hogy egy renítens bérlő, aki a bérletét feladta a pincéből nem akarja lomokat kirakni, azaz nem bocsátja rendelkezésre a bérleményt az új bérlőnek.
Azon gondolkodom, hogy járható e ez a konstrukció eladásnál. Arra gondoltam, hogy az eladandó lakásomat a leendő vevőnek csak részlegesen bocsátom a rendelkezésére.

Tehát van egy 50 m2 -es lakás, amihez tartozik egy 16 m2 -es pince meg egyéb mellékhelyiség. ha olyan vevő akad aki nem tudja az egész összeget leperkálni, akkor mondom ok. , de amig nincs mind kiegyenlítve a pincében és a mellékhelyiségben maradok.
ezt lehet úgyis ,hogy az egész ingatlan átírásra kerül és záradékként szerepel a sz.-ben , hogy a pince átadása a maradék vételár kiegyenlítése után esedékes. de lehet úgyis hogy a pince eleve nem lesz átírva. ez utóbbi hátránya, hogy esetleg sohasem fogja megvenni a pincét - harmadik félnek eladni meg eleve lehetetlen.

Hogy legyen akkor ??

Wildmann # 2014.11.12. 18:19

Szerintem nem olyan vészes a helyzet.

Én annyit javasolnék, hogy ügyvédi letétbe teljesíts mindent azzal, hogy akkor fizethető ki az eladónak ha az aláírást követő három hónap elteltével tényleg úgy tudtátok átvenni az ingatlant, mit amiben megállapodtatok.

Ez a legjobb megoldás szerintem, mivel nem nála van a pénz és ha mégsem jön össze az üzlet, akkor viszonylag gyorsan visszakapjátok a pénzt.

matthiasi # 2014.11.12. 13:59

Janika77 !!
Eleve kerüld a bérlők által lakott lakásokat. Ill. nem kell kerülni, hanem nagyon óvatosnak lenni. A vételösszeget lehetőség szerint lenyomni és addig semmiféle előleg vagy foglaló amíg a bérlő ki nem költözik. Ez legyen a jelenlegi tulaj gondja baja.
ha viszont tényleg nagyon nagyon előnyös a vételár akkor meg kell venni és a harcot felvállalni.
Egy alapelv vezéreljen - nem beleszerelmesedni egy ingatlanba !!

Janika77 # 2014.11.12. 08:20

Tisztelt Fórumtársak!

A bérlő kiköltözés/ki nem költözéséhez kapcsolódva az alábbi ügyben szeretnék tájékoztatást kérni:

Kicsit hasonló a helyzet azzal a különbséggel, hogy mi még nem írtunk alá semmit, csak lakásvásárlás előtt állunk, hétvégén néznénk meg egy lakást, amely a leírás és a képek alapján akár megfelelő is lehet. Az ingatlanban jelenleg bérlők laknak, akik a hirdetés szövege szerint akár tovább is maradnának, ellenkező esetben az adásvételi szerződés aláírásától számított 3 hónapon belül birtokba vehető a lakás.

Mivel saját célra keresünk ingatlant, nekünk ez utóbbi eset lenne a legjobb megoldás. A tulajdonos és a bérlő között fennálló bérleti jogviszonyról jelenleg többet nem tudok.

Laikusként a kérdésem a következő: a majdani adásvétel hogyan érintheti az új tulajdonos és a jelenlegi bérlő közötti jogviszonyt, amennyiben a bérlő a) határozott idejű bérleti szerződéssel rendelkezik (gondolom, addig nem rakhatom ki), b) határozatlan idejű bérleti szerződése van (a hirdetés alapján én erre tippelek, ilyenkor pl. nekem kell kezdeményeznem a jogviszony felmondását? 3 hónap?), c) nincs bérleti szerződése (mert pl. a haverja a tulajdonos)?

Az adásvételi szerződésben erről külön kell rendelkezni? Gondolom igen. Kell esetleg a bérlő nyilatkozata is, hogy kiköltözik x időre? Nyilván az a következő kérdés, ha nem költözik ki időre, de ezt nem akarom megtapasztalni.

Egy kicsit megriaszt, amiket itt lehet olvasni, nem szeretnék 2 pici gyerekkel 3 hónap múlva azzal szembesülni, hogy nem lehet kirakni a bérlőt. Kicsit „fázok” ettől a megoldástól. Meneküljünk?

Köszönöm a segítséget.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.11. 10:02

Erin

Szólítsd fel írásban, (tértivevénnyel) hogy ekkor és ekkor kiadod az ingóságokat, érte jöhet és átveheti.
Amennyiben határidőre nem jelentkezik, úgy veszed, hogy nem tart igényt az ingóságokra.

A pince használatáért és az ingóságok elszállítása során felmerült költségeid megtérítése érdekében az értékesebb ingóságok fedezetével, tartozását kiegyenlítettnek tekinted.

matthiasi # 2014.11.10. 18:29

Erin !

Azért a bérbeadó , jelen esetben az önkormányzat az, aki nyomást gyakorolhat az ilyen önkényeskedő bérlőre !
Már ha az önkormányzat igazi tulaj lenne és az a bérleti díj is igazi lenne.

Erin # 2014.11.10. 12:58

Immaculata,

Is-is...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.10. 12:03

Lim-lom, vagy értékes ingóság?

Erin # 2014.11.10. 11:47

Kedves Fórumozók!

Mit lehet tenni az alábbi esetben?
2 önkormányzati bérlakás gazdát cserél.
Az egyik lakáshoz járt pince is, azonban a korábbi bérlő azt hónapokkal a csere/költözés után sem hajlandó kiüríteni, csak ködösít, nem mond időpontot, mikor viszi el az ingóságait.

A válaszokat előre is köszönöm.
E.

AndreaPal # 2014.10.31. 20:50

Tisztelt Ügyvéd úr!

A segítségét szeretném kérni.
A volt élettársamnak meghalt az anyukája.
Az önkormányzati bérlakás az anyukája nevén volt.
Ő csak oda volt bejelentve már 30 éve.
Ő most maradhat a lakásban, vagy az önkormányzatnak joga van kitenni őt a lakásból. Jelenleg ő korházban van, mert lebénult sajnos. Jövőhéten jöhet haza, én fogom őt ápolni. Jelenleg sajnos semilyen jövedelme nincs, most intézeem neki a leszázalékolást. Jövőhéten megyek be az önkormányzathoz beadni a kérelmet hogy bérlő lehessen az anyukája után, és tovább lakhasson a lakásban. Válaszát előre is köszönöm szépen.

kommancs # 2014.10.29. 18:39

Üdvözletem mindenkinek!! Olyan kérdésem lenne h saját házamba állandólakcímre bejelentettem élettársam és lányát de össze vesztünk és elköltöztek albérletbe de szeretném őket kijelenteni tőlem!! Voltam az okmányirodában és azt mondták h nem lehet csak ha ők bejelentkeznek állandó lakcímre valahova!! Nem tudom elhinni h ez törvényileg igaz lenne h saját tulajdonomból nem jelenthetek ki valakit aki már nem nálam lakik???!! Segítségüket köszönöm

huntah # 2014.10.08. 12:58

Lehet. De a kérdező nem írt semmit a tulaj és a jelenlegi lakó viszonyáról, így az ügy ezen részére nemigen lehet mit reagálni. Ezen kívül egy leendő bérlő a fenti két személy ügyében kívülálló, nem intézkedhet.
És ha ez nem elég, állítólag már megkérdeztek egy ügyvédet.

Én egyébként úgy érzem, hogy nem a lakó akar maradni, hanem a tulaj gondolta meg magát... de ez csak egy szubjektív megérzés.
A végeredmény ugyanaz, menekülni kell a helyzetből minél előbb.

efi99 # 2014.10.08. 12:46

huntah
A lényegen az sem változtatna, ha a kérdezőnek lenne szerződése, mert mint a mellékelt ábra mutatja, a kidobandó lakó csak benyög egy nem akaromot, aztán ő szerződés nélkül is vígan maradhat. Úgyhogy talán mégis csak arra kéne koncentrálni, hogy hogyan lehet kidobni valakit, akinek semmi keresnivalója ott, függetlenül attól, hogy az új lakó egyébként szóbeli vagy írásbeli ígéretet kapott a beköltözésre. (logikus is, hogy addig senki nem vállal semmilyen írásbeli kötelezettséget a másik felé, amíg nem látja biztosítottnak a teljesülését)
kbs
Gondolom, az ilyen ügyek is végig szoktak egyszer érni a maguk "törvényes" útján, mondjuk a bíró unokája szokott azért ítéletet hozni 20 év múlva. Ezután ha még mindig nem költözik, 26 felszólítás után a 27. fázisban csak megjelenik ott 2 rendőr is végül. Vagyis megy az a rohamosztag. Most már csak azon vitatkozunk, hogy kell-e erre 20 évet várni, vagy elég 2 napot? Én nem látom be, hogy miért jobb az előbbi.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.08. 10:33

Érdekesség, hogy Románoknál ez megoldható fél éven belül jogerősen
Nocsak. Rosmanov, a nemzetközi összehasonlító jog tudósa...

huntah # 2014.10.08. 09:56

efi99, a lényegen ez nem változtat, a kérdezőnek nincs szerződése, keresnie kell másik lakást, és bízni benne, hogy visszakapja a pénzét.
Ha erre nincs remény, akkor le kell lakni a már befizetett összeget, aztán költözni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.08. 05:19

Te bezzeg odaküldenéd el rohamosztagot, ugye?

efi99 # 2014.10.07. 18:24

huntah
Ugyan miért lenne az előző lakónak élő szerződése, ha egyszer eleve az volt a terv, hogy őt kiköltözteti az előző tulaj (még másik lakást is biztosított a malőr miatt a hoppon maradt félnek), meg eleve, az hogy nem akar, az szerinted arra utal, hogy moinden rendben vele? Nem azzal takarózott volna akkor inkább, hogy dehogy megyek, mikor szerződésem van ?
Most ha rosszmájú akarnék lenni azt mondanám, hogy költözzön be a topiknyitó is egy másik lakásba a környéken szerződés nélkül (vagy mondjuk csak 1 havi bért kifizetve), aztán amikor a tulaj jön pampogni, majd meg kell kérdezni újra a nagy okos ügyvédet, aki megbízhatóan hozza ismét a színvonalat: hát sajnos nem lehet kidobni őt sem...
Magyarország, én így szeretlek.

pohicop # 2014.10.07. 15:55

Kérd vissza a kauciót aztán keress másik albérletet. Ezt meg felejtsd el, de gyorsan, mert nagyon sokáig elhúzódhat míg kiteszik onnan a korábbi és most is benne lakót.

huntah # 2014.10.07. 11:58

Az előző lakó szerződését nem ismerjük, de feltehetően van. Neked nincs. Ez ennyi.
Rendőrség? Ne viccelj.

crashzjee # 2014.10.05. 14:25

Üdvözletem mindenkinek, a segítségeteket szeretném kérni, a történt annyi, hogy szeptemberbe kifizettem egy lakásra a 2havi kauciót mondván, hogy október 4.-én beköltözhetek a lakásba, mert addigra költözik ki az előző lakó. Ma (okt 5.-én) közölte velem a Tulajdonos, hogy a lakó nem akar kiköltözni, magánügyi problémákra hivatkozva, ezért én nem tudok beköltözni.
Szeptember eleje óta a tulajdonosnak egy másik lakásában lakom ( ami nem kedvez az én igényeimnek, csak átmeneti állapotnak szántuk ezt a megoldást).

Szerződést még nem írtunk alá, csak egy papírra írtuk le, hogy fizettünk kauciót két példányba (egy nála egy nálam) ő azt mondta, hogy beszélt az ügyvédjével, és nem teheti ki az előző lakót a lakásból pedig a lakást elvileg már én fizetem.

Szeretném kérdezni, mi ilyenkor a teendő? Tényleg nem teheti ki az előző lakót? Felajánlotta neki azt is, hogy ő ide költözik ahol jelenleg én lakom és én oda költözök ahova nekem kell, de az előző lakó erre nemet mondott.
Rendőrséghez érdemes fordulni ezzel az üggyel tudnak nekem segíteni?

Köszönöm előre is a válaszokat.