Öröklés


csgabo11 # 2014.11.09. 18:03

A dédszülők halála után nagymamám nevére nem került a terület, tehát szerintem még mindig a 37 éve meghalt dédszülők nevén lehet, ha ilyen egyáltalán lehetséges. Abban kérném a segítséget, hogy a póthagyatéki tárgyaláson miként szabadulhatnánk ettől a földtől? Nagybátyám azt mondja, hogy le kell mondani minden leszármazottnak a kiskorú unokákig bezárólag és akkor talán vége ennek a hercehurcának. Igaz lehet ez a láncreakció-szerű lemondó nyilatkozat?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.08. 08:25

Mezőgazdasági célt szolgáló ingatlant vissza lehet utasítani még akkor is, ha a hagyaték többi részét elfogadta.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.08. 08:23

Az állam javára el lehet ajándékozni.

(2) A föld tulajdonjogát ajándékozás címén csak közeli hozzátartozó, bevett egyház, illetve annak belső egyházi jogi személye, önkormányzat, és az állam javára lehet átruházni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.08. 07:30

Ha korábban elfogadták a hagyatékot, akkor az előkerült vagyontárgy öröklését már nem lehet visszautasítani. (Megjegyzem, ha édesanyád visszautasítaná, te örökölnél a helyén.)

csgabo11 # 2014.11.07. 18:16

Jó estét kívánok! Dédszüleim 37 évvel ezelőtt, nagymamám 20 évvel ezelőtt elhalálozott. Néhány héttel ezelőtt édesanyám kapott egy levelet egy közjegyző irodától, melyben közlik, hogy néhai XY (nagymamám) póthagyatéki tárgyalásának ügyében fizessünk be 1500 Ft-ot (ez a ránk eső rész, hiszen van még sok örökös). Anyu felhívta a levélen szereplő tel.számot, ahol tájékoztatták arról, hogy dédszüleim családi házának értékesítésekor a külterületre eső telekrész nem került eladásra 36 évvel ezelőtt!!! A porta nem megközelíthető, utcafronton nem helyezkedik el. Bejárás csak a belterületen lévő portáról lehetséges, amelynek van tulajdonosa. Anyukám és testvérei nem tartanak igényt a földterületre. Hogyan lehetne az örökséget visszautasítani? Köszönöm a választ.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.10.31. 21:15

Kedves Sherlock!

Te aztán végképp ne adj erkölcsi tanácsot másnak!

Semmi tisztelet nincs a hozzászólásaidban. Olyan stílusban írkálsz, mintha farkasok neveltek volna.

Sherlock # 2014.10.31. 21:12

De, nevezheti. (Ki a francot érdekel, hogy minek nevezi?)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.10.31. 20:58

Hadisarcnak is nevezheted szerintem, az is mindegy.

Nem, nem nevezheti hadisarcnak.
Csak a közjegyző tudja átadni az örökséget.
A közjegyző pedig munkát végez, leltárt készít, idézi az örökösöket, tárgyalást tart, végzést hoz, intézkedik a földhivatalnál a bejegyzés végett, szükséges intézkedést tesz.
El lehet vitatkozni, hogy ezért 50e Ft kevés vagy sok.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.10.31. 20:51

Olvasgasd a hagyatéki eljárásról szóló törvényt és a közjegyzői díjszabás rendeletét (14/1991. (XI. 26.) IM rendelet)

Érdemes tájékozódnod kicsit szélesebb körben is a világban, mert van élet rajtad kívül is. Aki pedig mások munkáját semmibe veszi, értéktelennek tartja, az maga sem dolgozik, adózik, nem vesz részt a társadalom feladatvállalásában.

Ha az ingatlanhányad 5m Ft-ra van értékelve, akkor legalább 50 mFt-os ingatlanban éltek.

Olyannyira nincs fogalmad az egész eljárási rendszerről, hogy arra sem lehetne jogod, hogy egyáltalán ilyen stílusban becsméreld.

Sherlock # 2014.10.31. 20:41

Rosszul tudod, a közjegyzői díj kevés. 5 millió után egyébként tényleg 50 ezer körül van. Központi díjszabás van, a hagyaték értékéhez igazodik, százalékos arányban. Bár ha jól sejtem nem 8 hónapja hunyt el (eddig sehol nem húzódik egy hagyatéki), így te is örököltél, ha ez nem az a ház amiben közösen laktatok (ha az a ház, akkor csak haszonélvezeted van). Hadisarcnak is nevezheted szerintem, az is mindegy.

kuckuli # 2014.10.31. 18:57

T. Jogi fórum !

Férjem meghalt, az ingatlan egy negyed része volt az ő nevén, amit egyetlen lányunk örökölt. Úgy tudom, hogy megszűnt az örökösödési adó, viszont van közjegyzői illeték, ami nem kevés. Kérdésem, hogy van -e egy meghatározott összeg, vagy minden közjegyző maga dönti el, hogy mennyit kér -
  • még abban az esetben is, ha nincs tárgyalás, mert egy örökös van és nincs vita !!!!!

Fentiek szerint ezek után mindegy, hogy "halál adónak" vagy közjegyzői illetéknek nevezzük, ha pl. 5 millió után 50 ezret kell fizetni,
.
Válaszukat előre is köszönöm