Lakás eladása birtokvédelmi eljárás mellett


Beati74 # 2014.11.28. 09:51

Kovács_Béla_Sándor,

ezt nem értem.

Ma ugyanis olvasgattam oldalakat, ahol a zajjal birtokháborítóról azt írták, nem rejtett hiba. Akkor ugyanúgy a bűzzel háborító szomszéd sem.
Ezért kérdezek utána, hogy mi a konkrét jogi paragrafus birtokháborítás esetén.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.28. 09:35

Szándékosan félremagyarázod a választ.

Beati74 # 2014.11.28. 08:28

Bocsánat, ezt szeretném még konkretizálni:

Egy szomszéd birtokháborítása hanggal, szaggal jogilag rejtett hiba?
Mert ha nem létezik ilyen paragrafus, akkor jogilag nem vagyok köteles más viselkedéséért anyagi és mindennemű kárt elviselni.Legalábbis szerintem.

Köszi az infókat mindenkinek előre is!

Beati74 # 2014.11.28. 07:31

Kedves Óbudafan!És persze mindenki, aki segíteni tud!

Mi van abban az esetben rám nézve, ha nem szólok?
Mert ha sikerülne is megnyernem az évekig húzódó pert, mi garancia van, hogy megkapom a nekem megítélt összeget?
Ugyanígy: mivel a helyzet október óta javult, bár szerintem csak ideiglenes, de én nem tudom a szomszédom alkoholizmusát befolyásolni, most nyugalom van, így eladom a lakást, az új vevő milyen összegig perelhet be? Lehet ugyanis, hogy nem lesz gond, de lehet, hogy igen. Alkoholista szomszédomtól függök. Ez nagyon nagyon igazságtalan. Mivel a családsegítők is voltak nála és a gyámhivatalnak olyan papírt írtak, miszerint szomszédom igényes és tiszta, jövőbe én sem láthatok, jósolni nem tudok, hogy ő mit fog művelni, én csak annyit tudok, hogy nekem nagy anyagi veszteséget okozhat, sőt okoz is, főleg, ha albérletbe kell költöznöm, illetve a hiányzó összeget, amit őmiatta kellett engednem, hitelből kell megoldannom.
Ha most kihívok egy igazságügyi szakértőt, aki mindent rendben talál, akkor is fennáll az értesítési kötelezettségem?
Ha szólok, és őmiatta akár milliókat veszítek a lakáson, ő rokkantnyugdíjas 50 éves létére, persze nem bevallott albérlője is van, kitehetik a lakásából vagy védve van? Van még a tulajdonában pénz a számláján, kb 2 millió, egy 2.5 milliót érő garázsbeálló és anyukájának fél háza is.Kötelezhető abból megfizetni a nekem járó összeget?
Ha engem beperel a leendő vevő, hogy tudja bizonyítani a zavarás mértékét, amiről én tudhattam/ illetve most nem áll fenn?
Tudom, hogy ez nem tisztességes, de sajnos velem szemben sem az, hisz semmit sem tudok tenni, csak veszíteni ( még a munkámat is a kiújuló depresszió miatt. Erről orvosi papírom is van). Eddig 3 ügyvéddel beszéltem, mindenki csak a fejét csóválta, hogy lehetetlen helyzetben vagyok.
Amit még nem említettem, új építésű lakásban lakom, most lesz 10 éve, hogy átadták. Jó helyen, kiváló közlekedésnél van, nagyon keresett.

ObudaFan # 2014.11.27. 14:17

Beati74

Véleményem szerint a vevőt erről értesíteni kell.
A szomszédtól a károd megtérítését kérheted, csak ilyen ügyekben az összegszerűség bizonyítása nagyon nehéz.

Beati74 # 2014.11.27. 13:29

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni?
Tavaly május óta a szomszédom bűzölgése miatt ( maga alá piszkít) szenvedek. Most volt egy nyugodt hónapom, de megnyugodni nem tudtam, sőt most hétvégén alkoholos mámorában ismét maga alá vizelt a nő, amit a lakás bejáratánál, valamennyire az én lakásom bejárata előtt is érezni lehetett.
Júniusban megszületett a birtokvédelmi határozat, hogy a nőnek 3 napja van megszüntetni a bűzt.
Természetesen nem tette meg, amiért én augusztus 22-én benyújtottam a kérelmemet a határozat végrehajtására.
Okt. 20. környékén hívtak, hogy akkor kijönnének ellenőrizni a szitut( szerencsére addigra történtek pozitív változások), de jóval a határidő lejárta után. Azóta sem kaptam semmiféle határozatot, hogy bármi történt volna az ügyben.

A kérdésem: ha a végrehajtási kérelmemet elutasítják, mert minden rendben találnak, akkor még mindig értesítenem kell a leendő vevőt a fennálló problémáról? Az ügyvédek rejtett hibáról beszéltek, amit ha nem vallok be, utólag beperelhetnek és visszaigényelheti a leendő vevő a lakás vételárát.
A gondom, hogy hatóságok nem igazán segítenek, ha gond van, nem jönnek ki, csak 2 hónap múlva, ami szagok esetén rendkívül hosszú idő. Hánytam is többször a lakásomba, erkélyemre beáramló undorító, gyomorforgató szagoktól. Így ez viszont egy patt helyzet, ahol a normálisan élő embert nemhogy nem védik meg, de el is lehetetlenítik anyagilag.
Tény: hatóságok nem segítenek, a törvények pedig meggátolnak abban, hogy normális áron eladjam a lakásomat, hisz ki veszi meg így teljes értéken? Ha nem tudom a lakást az értékén eladni, másikat sem fogok tudni venni, illetve extra költségeim keletkeznek a lakás eladása miatti albérletbe költözésből adódóan.
Ezeket a költségeket rá lehet verni az alkoholista szomszédomra?

Gyámügyet értesítettem, folyamat elindult, de ők is azt ajánlották, költözzek el, ugyanis már a depresszióm és pánikrohamom is kiújult a lehetetlen helyzettől. Sosem tudom, mi vár otthon. Ami jó most, hogy tél van és nem nyitják ki az ablakukat, ahonnan minden szag átáramlik hozzám

És ami fontos: miután a szomszédom állapota határozza meg, mi a helyzet, ha kihívok egy szakértőt, sosem lehetek biztos abban, kinek a javára dönt, nyugalom van vagy ismét bűz jöhet át.

Mivel a szagot ugye nem lehet lefényképezni, mindig az adott pillanat számít.