Termőföld vásárlás


FFlower # 2020.07.14. 23:09

Tisztelt Szakértők!

Előre is elnézést kérek a kicsit hosszadalmasabb leírásért. 

2020. márciusában éppen a koronavírus járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások előtti napokban megkötött, rendben kifüggesztésre került és (sajnálatos módon) egy elővásárlási jogosult által a 60 nap legutolsó napján elfogadó nyilatkozattal színesített adásvételi folyamatban vagyunk.... 

Az adásvétel egy évek óta eladó ingatlant (régi, komfort nélküli, viszont nagyon barátságos - otthonos hangulatú kis házikó kis kerttel) és az ezt körülvevő kicsi, évek óta művelés nélküli földterületet érinti.

Az adásvételi szerződésben az ingatlan és a földterület 'össze lett kötve' oly módon, hogy amennyiben a földterület más birtokába kerül, abban az esetben az ingatlan vételétől elállunk.
 
Mi mindent felszámoltunk az eddigi lakhelyünkön, teljes elhatározással mindent feltettünk erre - arra, hogy ezen a parányi, 'világvégi' településen letelepszünk és az életünket itt folytatjuk tovább gyermekünkkel a természettel harmóniában tevékeny mindennapjaink során, együtt öko-gazdálkodva, a település szerves részeként.

Az eljáró ügyvéd (titokosan) azt javallotta, hogy a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha az elővásárlási jogosult visszalépne... Erre ugye elég kevés az esély - mivel a kapcsolat felvétele vele ugye hmm... a szabályozással ellentétes.

Az érintett település igen kevés lakossal rendelkezik. A lakosok és a települést vezető polgármester is ismerik az elővásárlási jogosultat, semmiképpen sem szeretnék, hogy a településükön földterületet szerezzen... Természetesen tudjuk, hogy ez édes-kevés egy ilyen ügymenetben... 
Mindenesetre a település lakossága és a polgármester is 'minket szeretne', nekünk drukkolnak. 
A döntés még szerencsére várat magára.

Ráadásul többlet információkkal gazdagodott a történet - az illető saját bevallása szerint nem tervez gazdálkodni a területen. Egyedül azért tett elfogadó nyilatkozatot, mert 'felbosszantotta' az - és ennek a hivatalban hangot is adott, hogy olyasvalaki szerezzen földet, akinek Magyarországon csak tartózkodási helye van - az állandó lakcíme külföldi.
  • > Az adás-vételi szerződés megkötését követően terveztünk állandó lakcímet létesíteni Magyarországon - a korlátozó intézkedések ezt 'keresztülhúzták'; az enyhítéskor pedig az tűnt célszerűnek, hogy már majd az adásvételi folyamat végén a kis házikónkba jelentkezünk be, ahol végre megkezdhetjük a várva-várt új életünket.

A kérdéseim a következők:

Lehet tenni valamit (még) az ügylet számunkra kedvező kimenetele érdekében? 

Az általunk aláírt szerződést lehet(ne) valahogyan 'érvényteleníttetni/visszavonni'?
  • > ...esetlegesen a koronavírus járványra hivatkozással?
Arra gondolok - persze vélhetően ez elég 'naív' még ötlet szinten is, miszerint a 60 napos kifüggesztés időtartamának csupán az utolsó 2 napján volt esélye bárkinek is egyáltalán látni a hivatalban az adásvételi szerződést a korlátozások okán, így tehát számos elővásárlási jogosult a jogának gyakorlásában megakadályozódott. Hiszen éppen ennek érdekében - nem véletlenül került 60 napban meghatározásra a kifüggesztés időtartama.

Ha az adásvételi szerződést lehet 'érvényteleníttetni - visszavonni', akkor ez az elővásárlási jogosult elfogadó nyilatkozatát is okafogyottá/érvénytelenné tenné? 

...ha ez megtörténhetne, akkor erre az esetre az eljáró ügyvédnek az eladók és a mi egyetértésünkkel már van olyan megoldása ami biztosítaná - törvényes módon, hogy a földterület is mindenképpen a mienk lehessen.

Előre is köszönöm a segítőkész válaszokat!

lajcsó # 2020.07.05. 08:11

"Kérdésem, hogy véleményük szerint a régi hrsz-on széljegyen lévő tulajdonjog bejegyzési kérelmemet be fogják-e jegyezni az új osztatlan közös terület hrsz-ára,"
Nagy eséllyel igen.

lajcsó # 2020.07.05. 08:08

8 hónap alatt már a jóváhagyás is megvan!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.03. 16:44

Lehet.

Csuklósbusz # 2020.07.03. 15:51

Tulajdonjog fenntartással vennék földtörvényes, kifüggesztéses kivett tanyát.

A kérdésem az hogy lehet-e úgy írni a szerződést hogy csak akkor fizetném ki a teljes vételárat ha a földbizottság már rábólintott az üzletre ( 8 hónap)?

Tehát tulajdonjog fenntartás ( foglaló), de csak akkor fizetnék ha a bizottság is jóváhagyta és nincs elővételi jogos?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.03. 06:58

"Jogérzékből" azt mondanám, hogy széljegyen lehet, hogy megelőzi, de rangsorban nem. Szerintem minden további nélkül bejegyzik a tulajdonjogodat.
Ha mégis a kimérést kellene előbb elintézni, akkor sem fogják elutasítani a kérelmedet, csak várni kell.

Kérdező111 # 2020.07.02. 15:14

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni: Osztatlan közös földterületből vásároltam tulajdonostársként. A szerződés kifüggesztésre, majd hatósági jóváhagyásra került. A tulajdonjog bejegyzése széljegyre került, viszont a széljegyen sorrendben megelőzi az én tulajdonjog-bejegyzésemet az állami ingyenes földkimérés alapján az osztatlan közös tulajdon megszüntetési eljárás.

Ha az állami kimérés a földhivatali nyilvántartásban rögzítésre fog kerülni, akkor értelemszerűen megváltozik az általam megvásárolt tulajdoni hányadoknak a helyrajzi száma (benne marad a kimérés utáni "visszamaradók" helyrajzi számában, ők ugyanis (az eladók) annak idején nem kérték az állami kimérést.) Viszont a szerződés megírásakor még ismeretlen volt mind az újonnan kialakításra kerülő hrsz, mind pedig az, hogy egyáltalán mikor lesz ebből a kimérésből valami.

Kérdésem, hogy véleményük szerint a régi hrsz-on széljegyen lévő tulajdonjog bejegyzési kérelmemet be fogják-e jegyezni az új osztatlan közös terület hrsz-ára, vagy esetleg elképzelhető, hogy emiatt elutasítják a tulajdonjog bejegyzésemet, és újra ki kell függeszteni az adásvételi szerződést az új hrsz-ra vonatkozóan?

Ha véleményük szerint újra ki kell függeszteni a szerződést az új hrsz-ra vonatkozóan, akkor van-e valamilyen jogi lehetőségem az esetleges fellebbezésre, ugyanis egyrészt van egy hatóságilag jóváhagyott adásvételi szerződés a kezemben, másrészt pedig időközben a földtörvény 07.01-jén megváltozott, és emiatt adott terület kapcsán a sorrend terén hátrányba kerültem.

Köszönöm szépen a segítségüket!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.28. 14:35

A művelési ágat - a vonatkozó szabályok szerint megváltoztathatod.

A többinél viszont valami fatális félreértés van. Egy hektárig semmiféle feltétele nincs a szerzésnek. A fölött kell földművesnek lenni - de annak sincsenek ilyen bonyolult és szigorú feltételei. (Talán valamelyik privilegizált elővásárlásra jogosulttal kevered; helyben lakó; állattenyésztő, ilyesmi...)

dutow # 2020.06.28. 11:50

Marmint ezek szerint a muvelesi agat megvaltoztathatom (ebben a kerdesben irtam is, hogy az erdekelne hogy kell ezt ertelmezni)?

A masodik felere mar rajottem, hogy a "palyakezdo gazdalkodo" deficiciojaban az is szerepel, hogy egy palyazat miatt ilyen nyilvantartasba kerulok, igy az a kerdes csak akkor szamit, ha beadok valamilyen palyazatot, elotte nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.28. 08:56

Valamit félreértesz. De nem is kell mindenkinek jogszabályt olvasni. Pláne olyan vacakot, mint a földforgalmi törvény.

dutow # 2020.06.28. 05:49

Udvozlet!

Termofold vasarlasaval kapcsolatban lenne ket kerdesem, a foldforgalmi torvennyel kapcsolatban:

1. A 13. paragrafus szerint vallalom, hogy 5 evig nem valtoztatok a fold hasznalatan, bizonyos kivetelekkel.
A kivetelek kozott nem latom a muvelesi ag megvaltoztatasat.

  • Ez azert van, mert ez csak arra vonatkozik, hogy tovabbra is mezogazdasagi celra kell hasznositani a foldet, a muvelesi ag pedig azon belul van,
  • vagy azert, mert 5 evig olyan muvelesi aggal kell hasznositanom, amilyennel megveszem?

2. A 15. paragrafus szerint ha ez az elso fold amit megveszek, vallalnom kell, hogy:

  • 1 even belul a telepulesre koltozok - ez nem realis, a szomszed falu, setatavolsagra lennek a telek
  • 1 even belul uzemkozpontot letesitek a telepulesen. Itt nem teljesen vilagos, hogy a definicio szerint ha magara a telekre teszek pl. egy zart tarolot (gazdasagi epulet), az mar elegendo ahhoz, hogy uzemkozpontnak bejelentsem, vagy valami "iroda" szeru is kell?
  • Jelenleg is mezo vagy erdogazdalkodasi vagy kiegeszito tevekenyseget folytatok. Itt pedig a kesobbi definicio szerint nem vilagos, hogy ha (sajat celu, nem ertekesitett) haztaji allattartas / novenytermesztes is mar megfelelo e, vagy ehhez pl. mar a vasarlaskor is ostermelokent ertekesitenem kene valamit?
Bea1 # 2018.08.06. 13:24

Köszönöm!

nonolet # 2018.08.06. 00:38

Értelemszerűen ... településenként!!! változik.

A földhivatal megmondja.

Bea1 # 2018.08.05. 14:11

Segítséget kérnék:

"Hanyad" osztálytól számít a termőföld "átlagosnál gyengébb minőségű föld"-nek?

Előre is köszönöm.

feszij # 2018.07.27. 06:41

nonolet!

Köszönöm!

nonolet # 2018.07.26. 22:19

Birtok központ kialakítás a neve...
(az OTÉK-ban megtalálod)

De te annyi földet aligha veszel!!! és nem is akarsz nagyban gazdálkodni gondolom.

- -

Külterületen is lehet építkezni!

Az OTÉK és az adott települési HÉSZ alapján.

Ezekből tájékozódj MINDIG!!! a helyrajzi szám alapján.
...és ne holmi butuska ingatlan közvetítőktől!!!!!
A hatóságnál is kérdezhetsz, de a választ javasolt mással is ELELNŐRIZTETNI!

Az OTÉK az interneten... itt.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A HÉSZ pedig az adott település önkormányzati honlapján!

Töltsd le őket és értsd meg.
A saját szemeddel lásd, hogy a konkrét helyrajzi szám pontosan milyen helyi ÉPÍTÉSI ÖVEZET-ben van és arra mit lehet építeni.

Ha nem megy keress egy valóban hozzáértőt...

feszij # 2018.07.26. 14:43

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Kérdéssel fordulnék Önhöz!
Adott egy szántó terület, (Szeretnék lehetőleg külterületen földet vásárolni, hogy lakóingatlant építhessünk rá) az ingatlanközvetítő,aki hirdeti felhozott egy általa hallott "jogszabályt". Ő azt állítja, hogy a szántó területre is lehet építkezni,amennyiben az ember rendelkezik egy másik szántóval (valahol,mindegy hol) és azt használja kvázi szántóként a másikat,amire épít pedig "telephelyként." Valóban létezik ilyen. Kicsit furcsa ez nekem első hallásra,de megkönnyítené számunkra a vásárlást,ha ez valós, hivatkozható jogszabály lenne!

Köszönöm segítségét, válaszát előre is!

Tisztelettel, szép napot!
feszij

SaireyVMK # 2018.07.21. 14:10

Már miért kellene oda bejelentkezned?

buxus # 2018.07.21. 13:58

Üdvözletem! Amennyiben sikerülne megvásárolnom egy kb. 6 hektáros földterületet a nem kevés procedúra után - aranykalászos gazdaképzés, kifüggesztések, nem tart rá igényt senki a közelben, letelik a kb. 6 hónapos átfutási idő, stb. és még vállalom a mezőgazdasági hasznosítást is - lakcímként is be kell jelentkezne arra címre, vagy az nem kötelező? Tanyáról lenne szó, ahol épületek is vannak. Köszönöm.

lajcsó # 2017.09.08. 19:32

Ha úgy gondolod, hogy az ingatlan egy részét megvásárlod, az eladó tulajdonában maradó részt meg bérled, akkor lehet.

Gowan # 2017.09.08. 17:04

Termőföldre (haszon)bérlettel vegyes adásvételi (lízing) szerződés köthető-e?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Annyit tudok, hogy a Ftv. szerint más az előhaszonbérlők és az elővásárlók jogosulti sorrendje. Emiatt a lízingszerződés értelmezhetetlen lehet.

Viszont a szerződés Ftv. szerinti közeli hozzátartozók között jönne létre.
Így ebben az esetben nincs elővásárlás, nincs előhaszonbérlet.

n3m3th # 2015.04.22. 19:04

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi helyzetben szeretném segítségét kérni:
Néhai nagymamám, valamint annak testvérei örököltek a szüleiktől egy termőföldet, mely osztatlan közös tulajdonba került ezáltal.
Nagymamám halála után a gyermekei lemondtak az örökségről a nagyszülői testvérek részére, akik most szeretnék a részemre ajándékozni.
Mivel nem számítok közvetlen hozzátartozónak, úgy tudom, így nem járható ez az út, csak adás-vétellel.
Érdekelne, hogy milyen lehetőségeim vannak, hogy megszerezzem a földet az elővásárlási joggal rendelkezőkkel szemben.
Mezőgazdasági végzettséggel rendelkezem.
Az ajándékozó rokonok ragaszkodnak ahhoz, hogy családban maradjon az örökség. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Sándor

Ritus1984 # 2015.03.10. 20:41

Tisztelt Szakértő! Egy elég fura helyzetről szeretnék kérdést feltenni. Adott egy osztatlan közös földterület,amelyben az apám és a nagybátyám is tulajdonosok. Ez (elég vicces) csak kb. 3-4 hónapja derült ki számunkra az új földtörvény kapcsán,ugyanis megkerestek bennünket X. Tsz-től,hogy bérbe vennék apám földjét,ami kb. 1986.(nagyapám halála) óta a nevén van. Kérdeztem,hogy eddig hol volt ez a föld,ki használta és ami a legfontosabb,ha használta is valaki, akkor ki vette fel érte a földjáradékot. Kérdésemre a köv. választ kaptam: a föld eddig is apám tulajdona volt, ez a bizonyos tsz használta, az érte járó járadékot pedig a nagybátyám vette fel. Kérdésemre,hogy ez mégis hogyan lehetséges azt mondták,hogy a régi földtörvény lehetővé tette,hogy családtagok felvegyék egymás járadékát,ők ezt ki is fizették,az meg már effektíve a mi úgymond problémánk,hogy ebből mi x éven keresztül semmit nem láttunk. Nyilván mondanom sem kell,hogy családi konfliktus húzódik az ügy hátterében,mindenesetre ez nem hatalmazza fel a nagybátyámat arra,hogy miután felvette a mi járandóságunkat,aztán azt ne jutassa el hozzánk. Kérdésem: hova menjek az igazamért? Hogyan bizonyítsam be,hogy már bocsánat,de mi ugyan már majd 20 éve ebből egy petákot sem kaptunk. Mi van,ha ő azt mondja,márpedig ő fizetett? Az ő szava az enyémmel szemben mennyit ér? Van esélyem ennek utánajárni és némi nemű úgymond kárpótlást kapni? Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát. Ritus

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.09. 07:31

Két különböző dologról van szó.

móni1972 # 2015.03.09. 06:59

Tisztelt Válaszadó!
Vásároltam egy 3ha-os termőföldet, melynek földhasználója a 100%-os tulajdonomban lévő mzgi Kft. A NAV az illetékmentességre vonatkozó kérelmemet elutasította, mondván, hogy nem valósul meg a saját jogú hasznosítás. A fölforg.tv. azt mondja ki, hogy nem minősül a használat átengedésének, ha min. 25%-ban tulajdom az a mzgi szervezet, amely a használó. Ezt a NAV nem veszi figyelembe?
Köszönöm válaszukat