mobilház tényleg nem engedélyköteles zártkertre?


Majordomus # 2022.10.26. 19:05

Ezért írtam hogy bízzon meg tervezőt.
Azt még megérti.

nanemaaa # 2022.10.26. 07:21

Az már az eredeti kérdésből kiderült, hogy a települési jegyző az ügyet áttette a kormányhivatalnak, mint építésügyi hatóságnak. A kérdező szerint örökségvédelemnek. Nyilván azért hiszi azt, hogy örökségvédelmi kérdés lett az ügyéből, mert a kormányhivataloknál működő építési hatóságok nevében benne van, hogy "Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály".

Magyarán az ügy már a helyén van, a kérdező megkapta a felszólítást, hogy nyújtson be fennmaradási engedély iránti kérelmet (tervezővel készíttessen tervet...stb), ami az engedély megadása esetén egyben építésügyi bírság kiszabásával is jár. A nem teljesítés esetére pedig megkapta a tájékoztatást, ha nem nyújtja be a kérelmét, akkor a bontást fogják elrendelni, melyet alkalmasint ha eljut odáig, a NAV fog végrehajtani.

Mindezek után nem egészen világos, hogy mi megválaszolatlan kérdése lehet még a kérdezőnek? Szerintem egyszerűen nem érti a jogi szövegezést. A baj, hogy ugyanúgy nem fogja érteni, ha itt most újra leírjuk neki.

Majordomus # 2022.10.25. 19:16

Sőt bízd meg a tervezőt az ügy végigvitelével.
Ő bennfentes,ismer mindenkit hol kell zsítozni és hol meg olajozni.
Hamar átviszi az ügyet.

osztap # 2022.10.25. 19:00

zseller,

Rossz helyen kereskedsz, az építésügyi hatóság már pár éve nem az önkormányzat, hanem a kormányhivatal. Beszélj velük!

Ha nem tudsz velük zöld ágra vergődni, akkor fogadj fel egy helyi építészt, aki pár tízezer forintért részletesen elmagyarázza, hogy Nálatok konkrétan mit lehet csinálni. Miért? Mert minden falunak saját helyi építési szabályzata és településképi rendelete van, és attól függ.

zseller # 2022.10.25. 16:41

Jó estét kivánok
Ez Belterületnek számit 241négyzet méter az egész telek.
Van telkünk azon belül van egy 12négyzet méteres kis ház fából.
Mi már 4 szer voltunk az önkormányzatnál semit nem tudnak mondani most az örökség védelem hez fordultak.
Mi meg csináltuk az alapot hosszuság 8méter széleség 4.10 méter.ara vetünk egy mobilházat 8méter hoszú 3.10 széles.
Én el kültem a kérelmet az önkormányzatnak meg a mobilház alaprajzátis .A föépitész el külte az örökség védelemhez azok fel hivot min ket és azt monták meg kell terveztetni ugy agyuk be akor engedéjezik és még most fogunk kapni egy birságot mivel meg büntetek azal hogy itt van a mobilház és be vezetük a villanyt vizet szenyvizet meg gázt és azt monták hogy el viszik a mobilházat
Az a kérdésem hogy ijenkor mi mitehetünk mert más falvakba is mobilház van azt engedélyezték vagy mit mondjak a Polgármesternek mi vonatkozik ránk.meg rájuk
Nagyon szépen köszönjük a választ

Majordomus # 2022.05.19. 11:54

Hja kérem,szél ellen nem lehet....

malom # 2022.05.19. 09:29

Laikusként úgy gondolom, hogy ha már áll rajta ház, akkor az a jelenlegi külméretében újjá építhető. Vagy ha nem, akkor apránként megerősíthető a falazata kívülről, aztán hőszigetelhető, stb... Nagyobb nem lesz, de a legócskább deszka putrit is fel lehet így újítani. Ha elég ügyes az ember, akkor még alá is lehet alapozni. Talán fedetlen teraszt lehet engedély nélkül is építeni, jól megalapozni, aztán ki tudja, mit hoz a jövő, meddig lesz ott a főépítész.

osztap # 2022.04.18. 16:51

Trabbant,

Esetleg indulj el a korlátozási kártalanítás vonalán, Építési törvény 30. §. Kérni kell, feltételekhez van kötve, de létezik.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Olvasd hozzá:
https://epitesijog.hu/…j-feltetelei

Trabbbant # 2022.04.18. 11:31

köszönöm a választ doktor úr

megnéztem a hivatkozott szabályt
30. Építési telek: az a telek,

  1. az építési szabályoknak megfelelően kialakított,

hát igen, csak ezzel a pontjával lehet a baj, kizárásos alapon, hiszen a többi pont megvan.

  1. igen, építési övezetet mondott a főépítész. c) gépjárművel megközelíthető aszfaltos főűtról. d) közterülettel több mint 3m-en határos, hiszen 20 méteren határos

igen, tehát a b) pontnak kell lennie a bibisnek

de ilyet lehet csinálni? van egy telek, ami 2000-ben még építési telek volt, ezért 2000-ben felépítettek egy házat, majd 2002-ben megszüntették az építési telek besorolását egy tollvonással, azzal, hogy rendezési tervet írtak elő a telkemre. hát a jó édesanyját rendezze meg rendezési tervvel, de ne az én telkemet. és mivel megrendezte a rendezési tervvel az én, korábbi építési telkemet, ezért elveszett az építési telek besorolása, ezáltal az értéke 1%-ra esett vissza. most eladhatom a tanácsnak 1%-os áron, (((mert itt addig nem lesz utca, és így nem lesz építési telek besorolás sem, amíg el nem adom a tanácsnak))), és amikor megvették, akkor majd a tanács főépítésze 24 órával később visszasorolja építési telekké. akkor majd megint eladja a tanács kurva drága áron, és akkor majd megint leveszi róla 1 év múlva az építési telek besorolást, és akkor majd megint 1%-os áron visszavásárolja. visszavásárlás után megint visszarakja építési telek besorolásba, és kurva drágán eladja. eladás után megint kiveszi az építési telek kategóriából, és megint 1%-os áron visszavásárolja.

ezt így lehet hogy rohadna meg a főépítész?

a főépítész szerint a rendezési terv miatt, annak okán nem építési telek. szerinte az volt, építési telek volt, de elmúlt az építési telek tuladonsága azáltal, hogy rendezési tervbe vonták bele

drbjozsef # 2022.04.18. 09:38

Trabbbant,

Írogathatsz regényeket, de látatlanban mi ezektől se nagyon leszünk okosabbak.
Az építési telek fogalmát az OTÉK határozza meg (1.melléklet, 30.pont), nálad valsze a 'b' pontjával lesz a baj, de ezt mi nem tudhatjuk, csak a főépítész. Ha leírja, lehet vitatni is esetleg, bár én ehhez nagy reményeket nem fűznék.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Trabbbant # 2022.04.17. 19:12

a értem már, most esett le, hogy mit értett félre a doktor úr

aha

na szóval

meséltem ezt a négy telket, az 1.2.3.4 számú telkeket, amikből az 1.2. már a polgármesteri hivatal vagy önkormányzat vagy tanács tuladona. és hogy a 3.4. számú telkek pedig magán tuladonok. és hogy mind a 4 teleknek van egy 20 méteres oldala és egy 200 métere oldala is.

na már most, azok a bizonyos 20 méteres oldalak, azok bizony mind-mind utcafronti 20 méteres oldalak. tehát mind a 4 telek aszfaltos FŐÚTRÓL megközelíthetőek a 20 méteres oldalukon. mert a 20 méteres oldalak azok utcafrontok.

ők valóban akarnak egy új utcát nyitni, majd a 2. és 3. telek közös 200 méteres kerítése helyén. most az a 200 méter hosszú kerítés az puha anyaföldön megy, de majd ott lenne az új utca

de a jelenlegi meglévő aszfaltos utcáról megközelíthető a jelenlegi telek

most akkor ez építési engedélyes építési telek és csak hazudozik nekem a főépítész, avagy tényleg elvették az építési jogomat, és most már tényleg nem minősül építési teleknek?

Trabbbant # 2022.04.17. 19:03

köszönöm a választ doktor úr

a telek aszfaltos főútról megközelíthető. két települést összekötő 3 számjegyű útról nyílik. bicikli út is van. gyönyörű kovácsolt vas kerítése és utcafronti kapuja is van. autós kapuja és autós beállója is van. garázsa is van. mi az hogy nem közelíthető meg útról.

a ház ami rajta van, a háznak van utca házszáma. posta címe. postaládája. a postás naponta levelet hoz. az aszfaltos főúton.

építési telek volt, azért épült rajta a ház. majd az önkormányzatnak megtetszett, elhatározta hogy megveszi, és ezért lenyomta az árát azzal, hogy elvette az építési engedélyét. mivel MÁR nem szabad rá építeni, és így senki sem akarja már megvenni, ezért az önkormányzat meg tudja venni húgyért szarért. és azzal vagyok befenyítve, hogy 50 évig sem adja vissza az építési jogot.

viszont, amikor már majd megveszi az önkormányzat tőlem húgyért szarért, utána 24 órával később majd visszaadják rá az építési jogot, amikor már majd az önkormányzat tulajdonává válik

amikor az önkormányzat venni akar valamit, előtte tönkre teszik a telek értékét, amikor megvették, utána helyreállítják az értékét

a doktor úr mondjuk 1000 tonna búzát szeretne eladni nekem. engem érdekelne, de csak 1% árért. erre a doktor úr kiröhögne engem. erre én megmérgezném az 1000 tonna búzát, hogy elmenjen a búza értéke. ezután megvenném a doktor úrtól 1%-os áron, és mivel tudom, és csak én tudom, hogy mivel van megmérgezve az 1000 tonna búza, ezért én és csak én kitakarítanám a már megvett búza közül a mérget, és így a búza értéke helyre állna, de csak azután állna helyre az ára és az értéke, ami után megvettem.

drbjozsef # 2022.04.17. 17:50

"építésjogilag rendezetlen, és jelenleg az étv szerint nem építési telek"

Ha a telek közútról nem közelíthető meg (mert még nem létezik), akkor az valóban nem építési telek.

Te vettél nem építési telket. Miért akarnál rá építkezni?

Trabbbant # 2022.04.17. 16:08

ezt írtad:

"erre a főépítésznek részletesen válaszolnia kell, hogy a megadott helyrajzi szám esetén mik az előírások a beépítésre, övezetre, beépítési módra, és minden más mutatóra"

na, ő erre válaszolt, szóban válaszolt, hogy tilos beépíteni jelenleg, mert rosszul van felparcellázva, és újra kell osztani.
szó szerint azt mondta, hogy jelenleg:
"építésjogilag rendezetlen, és jelenleg az étv szerint nem építési telek"
amúgy a terület elhelyezkedése:
"belterület, építési tömb, építési övezet: 20%-os beépíthetőséggel"

Trabbbant # 2022.04.17. 15:59

ja, még részletek, hogy hátha akkor szemléletesebb meg érthetőbb lesz.
a 4 telek mindegyike 4000 m2-es, mindegyike 20m x 200m-es.
összeolvasztás után a 4 db 20m-es oldal összeadódik, és az összeolvasztás után 80m x 200m-es lesz az összeolvasztott 4 telek
ennek a közepén megy majd a 200 méter hosszú utca, amitől balra és jobbra is 40 méterre lesz a telekhatár.
az utca mondjuk 10 méteres lesz, ekkor az utca szélétől mindkét irányba 35 méterre lesz a telekhatár
az új építési telkek mondjuk 12 méter x 35 méteresek lesznek. és ebből 32 új telek telik majd ki.
16 darab az önkormányzati két vékony mostani telekből
16 darab pedig a mi, 3.4. magántulajdonú telkünkből
de mindaddig tilos építkezni, amíg nincs megnyitva az utca
az utca pedig nem nyílik meg addig, amíg el nem adjuk a telkeinket (3.4.) az önkormányzatnak, mint értéktelen, építésre alkalmatlan telkeket, 1%-áért a piaci árnak

Trabbbant # 2022.04.17. 15:50

a kibaszásos alapon felvásárolt telkeken azt értem, hogy ott is közölte az önkormányzat a tulajdonosokkal, hogy értéktelen a telketek, mert én az önkormányzat megakadályozom, hogy bármit építsetek. és mivel értéktelen, ezért én az önkormányzat a piaci ár 1%-áért felvásárolom tőletek, mint piacképtelen, építkezésre alkalmatlan telkeket. hiszen építkezésre alkalmatlan, hiszen az utca megnyitásáig ott építkezni tilos. gyakorlatilag addig tartja építkezésre tiltott állapotban a telkeket, és addig nem nyitja meg az utcákat, legyünk végre őszinték, amíg az építkezésre letiltott telkeket 1%-os áron el nem adják a szerencsétlen állampolgárok a tanácsnak. amikor a 4. telket is megvette a tanács, akkor meg gyorsan megnyiták az utcát, gyorsan felparcellázzák, és piaci áron eladják a 30 darab újonnan létrehozott építési engedéllyel immár rendelkező új, pici, 400-500 m2-es építési telkeket.

Trabbbant # 2022.04.17. 15:42

Köszönöm.

a rendezési terv.
a főépítész mondta el, hogy mi van a rendezési tervben.
a rendezési tervben az van, hogy van négy darab hosszúkás ámde keskeny telek.
ebből már kettőt valahogy, kibaszásos alapon rettenetesen olcsón felvásárolt 20 éve az önkormányzat.
nevezzük ezt a két első vékony hosszú telket 1. és 2. teleknek.
utána ön az enyém, ez a 3. vékony de hosszú telek
utána ön még egy ember telke, az a 4. vékony de hosszú telek.
így tehát van 1.2.3.4. telkek, ezek a hosszú oldaluk mentén érintkeznek
a rendezési tervben a 2. és 3. telek közös határánál egy telekhosszúsággal azonos hosszúságú utca van a rendezési tervben
és ebből az utcából jobbra és balra nyílnának az építési telkek. balra az 1.2. telek összeolvasztásából való építési telkek, jobbra pedig a 3.4. telek összeolvasztásából való építési telkek.
na már most.
az önkormányzat tulajdonában van az 1.2 telkek, a 3.4. viszont magánkézben.
igen ám, de az önkormányzat kerek perec közölte, hogy az elkövetkezendő 50 évben nem lesz pénz az utca megnyitására, tehát az önkormányzat nem hajlandó megnyitni az utcát, viszont a 3.4. telkeken nem szabad építkezni, mert egyszer lesz egy utca.
patt helyzet.
50 évig nem hajlandó az önkormányzat megnyitni az utcát, de a rendezési tervben ez van, és ettől eltérően építkezni nem szabad
tehát hiába van belterületi építési telkem, azon 50 évig tilos építkezni.

a főépítész azt mondta, hogy így áll a helyzet.

van ilyesmihez joga, joguk, vagy hazudoznak, és szopatnak?

drbjozsef # 2022.04.17. 15:20

tehát ha lebontanám, akkor újat már nem építhetnék. ez igaz vagy hazudott a főépítész? építhetek szabadon, ha enyém a terület, a belterületi telek?

Nem számít mit mond. Az számít, mi van leírva. Az építéshatóság a kormányhivatal már.
Egyébként lehet igaza, és igen, támaszthatnak feltételeket az építéshez.

Van egy olyan eljárás, hogy "Tájékoztatás a beépítési és településképvédelni előírásokról". Ez egy sima kérelem a polgi építési osztályára, erre a főépítésznek részletesen válaszolnia kell, hogy a megadott helyrajzi szám esetén mik az előírások a beépítésre, övezetre, beépítési módra, és minden más mutatóra (zöldfelület, szintterület, magasságok), milyen épület és mekkora hova építhető, etc.

Kérjed írásban a tájékoztatást. Aztán meglátod mit írnak le, benne a törvényi hivatkozásokkal.

Miért nem nézed meg a rendezési tervet?

Trabbbant # 2022.04.17. 13:18

először is köszönöm a választ
de ez nem zártkert, hanem belterület (írtam is a belterületet az előző commentben)

a ház szar. valami könnyűszerkezetesnek hazudott pozdorja ház. szét van korhadva. le kell bontani. újat meg azt mondták nem építhetek.

tehát ha lebontanám, akkor újat már nem építhetnék. ez igaz vagy hazudott a főépítész? építhetek szabadon, ha enyém a terület, a belterületi telek?

Majordomus # 2022.04.17. 13:13

"Azt is mondták már mások, hogy már régen meg is szűnt az építési engedély fogalma, tehát már nem is kell ilyen engedélyért folyamodni, csak bejelentési és nem engedélykérési kötelességem van az építési osztály felé"

Ez igaz is csak nem egy zártkertben.
..az önkori szuverén joga hogy milyen településrendezési stratégiát képzel el.
Más kérdés hogy ezt keresztül tudja e vinni?

Egyébként ha van a telken ház villany és gáz,víz és csatorna,akkor mit akarsz épiteni?

Trabbbant # 2022.04.17. 11:13

szaisztok

A problémám nem pontosan egyezik a topic címével, de ezt találtam a legközelebbinek a problémámmal.
Vettem egy telket, ami a tulajdoni lap szerint "belterület, kivett üzlet és udvar és gazdasági épület"
A telek pormentes út mellett van, van rajta ház, és be van vezetve gáz villany víz csatorna.
Beszéltem a polgármesteri hivatal főépítészével, és ő ezt mondta a városrészről: építési tömb, építési övezet, beépíthetőség: 20%
Ugyanakkor azt is mondta, hogy most nem jól van felparcellázva a terület, és így nem egyezik a rendezési tervvel. Az építési terven ugyanis úgy szerepel, hogy itt a szomszéd telkével össze kéne olvasztanunk, két hosszúkás telket, majd az összeolvasztás után keresztbe kéne elvagdosni az összeolvasztott valamit, és akkor egyezne meg a rendezési tervvel, és ha mi nem olvasztjuk össze, és nem vagdossuk el keresztbe több helyen is, akkor még 500 évig sem fog egyezni a rendezési tervvel, és 500 évig sem szabad rá házat építeni.

Az a kérdésem, hogy ez létezik, vagy csak átvert a főépítész?
Létezik, hogy van egy saját telkem, építési övezetben, és feltételeket támasztanak, hogy olvasszak, meg vagdossak, mert különben nem építhetek a saját építési telkemre? És olyan feltételeket is támaszthatnának, hogy 1728 teleknek kell egyesülnie, meg hogy én egy albán meg egy monakói telekkel is köteles vagyok egyesíteni a telkemet mielőtt építési engedélyt kapok?

Azt is mondták már mások, hogy már régen meg is szűnt az építési engedély fogalma, tehát már nem is kell ilyen engedélyért folyamodni, csak bejelentési és nem engedélykérési kötelességem van az építési osztály felé, és ha a jogszabályokat teljesítem, akkor kötelesek elfogadni a bejelentésemet. Tehát hogy nincs engedély már.

drbjozsef # 2022.04.14. 10:53

Szerintem csak a topik címére reflektált.

nanemaaa # 2022.04.14. 06:20

Köszönöm a tájékoztatást. Szerencsémre nem is volt szándékomban ott építeni.
Kérdésed is lett volna?

Toncsi47 # 2022.04.13. 23:19

Idézet egy település Helyi Építési Szabályzatából:
"(4) Az övezetben az egyes területekre előírt beépíthető teleknagyság alatt telek nem építhető be.
(5) Az övezetben csak tájba illõ gazdasági épületet lehet építeni kizárólag mûvelt, kertészetileg hasznosított telekre, maximum 3 % beépítettséggel.
...
(9) Az övezetben lakókocsi, lakókonténer nem helyezhető el.
(..) Az övezetben építményt elhelyezni csak két lépcsős engedélyezési eljárás eredményeképpen lehet. Az elvi engedélyezési eljárásban építési helykijelölő tanulmánytervvel igazolt tájképi illeszkedés alapján az optimális építési helyről kell dönteni. Ehhez a telek növényzetének felmérési térképét is mellékelni kell, különös hangsúlyt fordítva a védett tátorján esetleges előfordulási helyeire, továbbá mellékelni kell a területre elkészített és a Balatoni Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetett részletes ökológiai vizsgálatot. Az építési engedélyezési dokumentációban a kötelező tartalmi részeken túlmenően az épület tájba montírozott látványtervét is be kell nyújtani."

flo ra # 2020.11.04. 17:12

nanemaa és drbjozsef (és mindenki más),

köszönöm a hozzászólásaitokat! :-)