helyi építési szabályzat módosítása


MajorDomus # 2015.09.04. 19:15

Ügyvéd.

juju13 # 2015.09.04. 09:23

Tisztelt Hozzáértők!
Van egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanunk, amely társasház építésére alkalmas lenne (1800 négyzetméter körüli). Az első fele -kb. 50 %-a az egész teleknek-
teljesen eladható és nincs vele semmi probléma.
A hátsó résznél az Önkormányzat egy utat jelölt ki a helyi településrendezési tervben, melyet a leendő építőnek (A mi telkünk leendő vevője) kell megépíteni a közművekkel együtt. Ez az út egy társasház kertjén megy keresztül. (Ez a társasház már évek óta áll. Ha csak egy tulajdonos tiltakozik az ellen, hogy az Ő tulajdoni hányadát eladják, akkor már nem lehet megépíteni az utat.) Ez a bizonyos kijelölt út a mi telkünk mögött megáll, a mellettünk épült társasház mögötti szakaszt már kijelölték törlésre a városrendezési tervben. Az egésznek az a szépséghibája, hogy mi nem tudjuk eladni -pedig nagyon szeretnénk.(már 10 éve) a telket piaci forgalmi értéken a terv szerinti út miatt.Piaci forgalmi értéken számított értékesítés mellett 3 használt lakást azért lehetne venni a vételárból ha nem lenne a tervezett út, ami miatt szinte eladhatatlan. Mit tudunk tenni?
Minden segítséget előre is köszönök!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.02. 16:34

??

juju13 # 2015.09.02. 16:27

Tisztelt Hozzáértők!
Van egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanunk, amely társasház építésére alkalmas lenne (1800 négyzetméter körüli). Az első fele -kb. 50 %-a az egész teleknek-
teljesen eladható és nincs vele semmi probléma. A hátsó résznél az Önkormányzat egy utat jelölt ki a helyi településrendezési tervben, melyet a leendő építőnek kell megépíteni a közművekkel együtt. Ez az út egy társasház kertjén megy keresztül. Egyéni véleményem szerint baromság, mert nem tudom elképzelni, hogy egy társasházban nincs olyan tulajdonos aki nem akarja eladni a tulajdoni hányadát. Valami azzal sem stimmel nekem, hogy a mellettünk épült társasház mögötti szakaszt már kijelölték törlésre a városrendezési tervben. Az egésznek az a szépséghibája, hogy mi nem tudjuk eladni (már 10 éve) a telket piaci forgalmi értéken a terv szerinti út miatt. Mit tudunk tenni?
Minden segítséget előre is köszönök!!!

Mikica # 2015.08.26. 08:07

Kedves Fórumozók, nagyon szeretnék véleményt/értelmezést kapni az Étv. 30.§ (3) bekezdésével kapcsolatban!

Nagyon köszönöm!

Mikica # 2015.08.24. 18:49

Tisztelt Hozzáértők!

Még mindig nem oldódott meg a helyi építési szabályzat módosítása miatt kialakult helyzet, folynak a megbeszélések.

Szeretném a segítségüket kérni az Étv 30. §
(3)bekezdésével kapcsolatban:

"Ha az ingatlanhoz fűződő korábbi, a 13. § (1) bekezdése szerinti építési jogok keletkezésétől számított 7 éven belül kerül sor e jogok megváltoztatására vagy megszüntetésére, a tulajdonosnak - kérelmére - a (2) bekezdés szerinti kártalanítás jár. A 7 év eltelte után csak a használat gyakorlásába való beavatkozásért és csak akkor jár kártalanítás, ha a változtatás a korábbi használatot megnehezíti vagy ellehetetleníti. A hét év a korábban hatályba léptetett helyi építési szabályzat, szabályozási terv esetében 2000. március 1-jétől számítandó."

Ez azt jelenti, hogy csak az építés utáni 7 éven belül jár kártérítés?

Mit jelent "a korábbi használatot megnehezíti vagy ellehetetleníti"? Ha a bővítésre nem kapunk engedélyt az idetartozik?

Most is köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2015.04.09. 07:39

Nem. De ha végül bíróságra kerül az ügy, akkor bizonyítéknak jó lehet. ;)

Mikica # 2015.04.08. 09:10

Még egy kérdésünk lenne: a kártérítési igény elindításához szükséges-e egy ezen indokkal elutasított építési engedély?
Köszönöm a választ!

Mikica # 2015.03.25. 08:14

Nagyon köszönjük a válaszokat. Biztosan kérünk módosítást. Ha nem lesz eredményes, megfontoljuk a kártalanítást is, mivel igazából se az önkormányzatnak, se a közösségnek nem származik akkora haszna ebből a visszamenőleges rendelkezésből, mint amilyen kár minket, mint tulajdonost ér!!

nanemaaa # 2015.03.25. 07:23

Kérhetsz korlátozási kártalanítást az önkormányzattól.

Étv 30.§ (1) Ha az ingatlan rendeltetését, használati módját a helyi építési szabályzat másként állapítja meg (övezeti előírások változása) vagy korlátozza (telekalakítási vagy építési tilalom), és ebből a tulajdonosnak, haszonélvezőnek kára származik, a tulajdonost, haszonélvezőt kártalanítás illeti meg.

lajcsó # 2015.03.24. 21:59

"Megváltoztathatja-e az önkormányzat az előírásokat úgy, hogy a saját ingatlanhoz fűződő jogainkat ennyire hátrányosan befolyásolja?"
Tulajdonképpen igen. Az önkormányzat jogszabályt (önkormányzati rendelet) alkotott. A jogalkotás során bizony sérülhetnek az állampolgárok érdekei.
"Mit lehet tenni, hogy visszaálljon az az állapot, amit 1997-ben megvásároltunk?"
Mint ahogy fentiekben írtam, jogszabályról van szó. Amit persze hatályon kívül lehet helyezni, de erre nem sok esélyt látok.

Mikica # 2015.03.24. 18:06

Tisztelt Fórumozók!

Az 1997-ben épült házunk bővítésére építési engedélyt szerettünk voln kérni, de ekkor ért bennünket a meglepetés.
1997-ben építkeztünk egy osztatlan, közös tulajdonú telekre másik négy családdal (telek méret 2300m2). Akkor az előírás 6m-es hátsókertet határozott meg, ami a mi használatunkban lévő telekrészbe tartozik. 2014. év elején az önkormányzat módosította a helyi építési szabályzatot, amelyben 15m lett a hátsókert mérete, ami vonatkozi a meglévő, a kialakítás alatt lévő és az újonnan kialakításra kerülő építési telkekre is, ha a telek hosszabb, mint 40m.
E miatt a mi házunk teljes egészében a hátsókertbe került, ami miatt nem kaphatunk építési engedélyt a bővítésre, bár a megadott maximális beépítetség felét sem értük még el.
Véleményünk szerint ez a módosítás a telkünk forgalmi érték is csökkenti.
Megváltoztathatja-e az önkormányzat az előírásokat úgy, hogy a saját ingatlanhoz fűződő jogainkat ennyire hátrányosan befolyásolja? Mit lehet tenni, hogy visszaálljon az az állapot, amit 1997-ben megvásároltunk?

A sgítséget előre is köszönjük!