Kizárólagos használaú kertrész - lekeríthető?


MajorDomus # 2015.06.01. 19:58

Egyébként ha zavar, akkor perelj!

A bíróság pár tízezer forintért elmondja, sőt leirja neked ugyanazt amit mi itt többen, ingyen!

MajorDomus # 2015.06.01. 19:56

Egyetértünk.

Mamasita

Olvass vissza!

MajorDomus # e-mail 2015.05.21. 22:45
Akkor marad a Ptk.
,, a használat,, c. Fejezet

Zoltanuss # 2015.06.01. 04:10

Még mielőtt részletesen tanulmányoznám a beírásokat, erre :

nem pedig megjegyzésekre és kioktatásra. Köszönöm.

Hát a fórumoknak van egy olyan sajátossága, hogy mindenki elmondhatja a véleményét a felvetett problémákról. Ezek a vélemények néha nem vágnak össze a felvető kívánalmaival.

És most jöhetnek az esetek.

mamasita # 2015.05.31. 19:52

Hadd legyen az én , illetve a 8 másik tulaj dolga, hogy zavar-e minket a kerítés, vagy sem. Lehet, hogy kekec vagyok, de Ti mind, akik azt állítjátok, hogy joga van lekeríteni, még mindig nem biztonyítottátok paragrafusokkal az állításotokat. Pedig nekem erre van szükségem, nem pedig megjegyzésekre és kioktatásra. Köszönöm.

MajorDomus # 2015.05.24. 12:28

Egyetértünk. Ott a pont.

Wildmann
Az Alapitó Okiratot nem lehet felűlbirálni szmsz-ben!

Egyjogász # 2015.05.24. 09:07

Sikerült megnézni az ominózus kerítést, egy teljesen normális, szabványos cca.80 cm magas legegyszerűbb műanyag háló kerítés, ezer helyen láttam ilyet.

Tényleg nem értem, ezzel mi a franc baj van és miért zavaró másnak (ha nem akar bemenni a kizárólagos használatú részre, megjegyzem, ez még ebben sem gátol, simán át lehet lépni rajta).

Egyjogász # 2015.05.24. 08:59

A topicindítóban szerepel, hogy: "Az alapító okiratban rögzítve van a 3 földszinti lakáshoz a kizárólagos kerthasználati jog."

Azaz amikor ott vettél lakást tudhattad, hogy ez van, akit ez ilyen fokon zavar, miért nem olyan társasházba költözik, ahol a kerthasználatra nincs ilyen korlátozás, nincs kizárólagos használat kikötve az alapító okiratban?

A kizárólagos használatú kertrészben meg a kizárólagos használó dönti el, mit csinál, ha akarja nem keríti le, és odaengedi más kölkét, ha meg akarja, lekeríti, az ő dolga - ezért KIZÁRÓLAGOS használó.

A kizárólagos használatot egy dolog korlátozhatja, az, hogy ne járjon mások zavarásával, de a kerítés meg - tekintve, hogy a kizárólagos használatból eredően azt a részt más tulajdonostárs egyébként sem használhatja - téged mit zavar?

Azt meg fogd már fel, hogy hiába vagy tulajdonos, ha az alapító okirat így rendelkezik, akkor sem szarhatod le a kizárólagos használati jogot, "én vagyok a tulajdonos, azt csinálok amit akarok" felkiáltással, mert ha a kizárólagos használó is olyan kekec, mint te, még feljelent birtokháborításért.

(A tulajdonos a bérlő, használó sérelmére elkövethet birtokháborítást, hiába ő a tulajdonos.)

Wildmann # 2015.05.24. 08:05

Kérd, hogy szabályozzátok az SzMSz ben

MajorDomus # 2015.05.21. 20:45

Akkor marad a Ptk.

,, a használat,, c. Fejezet

mamasita # 2015.05.20. 21:05

Köszönöm szépen a fáradozásodat! Átnyálazom a Ptk. ide vonatkozó részeit is.Ebből számomra egyáltalán nem világlik ki, hogy kinek mire van joga. Pont annyira áll jogában lekerítíteni, mint nem lekeríteni. Az szmsz-ünk pedig egyáltalán nem tér ki a kizárólagos használati területekre.

MajorDomus # 2015.05.20. 18:57

13. § 12 (1) A közösség szerveit, azok hatáskörét, jogait és kötelezettségeit, a közös költség viselésének szabályait a közösség szervezeti-működési szabályzatában kell megállapítani.
(2) A szervezeti-működési szabályzatnak - e törvény keretei között - tartalmaznia kell:

  1. a tulajdonostárs külön tulajdonának használatára, hasznosítására, a külön tulajdonon belül nem mérhető közüzemi és más szolgáltatások díjának elszámolására és megfizetésére,
  2. a közös tulajdon fenntartására, ezen belül
  • a közös költség viselésére és a költséghátralékok megfizetésére,
  • felújítási alap képzése esetén az alap felhasználására,
  1. a társasházi lakóépület házirendjére,
  2. a közgyűlés, illetőleg a részközgyűlés hatáskörére és eljárására,
  3. a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke és tagjai hatáskörére és feladataira,
  4. a számvizsgáló bizottság, ennek hiányában a közösség ellenőrzési jogkörére, feladataira

vonatkozó részletes szabályokat.

A le kerités re lásd még Ptk a közös tulajdon, s a használat cimszavakat

mamasita # 2015.05.19. 20:42

Kedves MajorDomus, erre gondolsz? http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Megennéd, hogy idemásolod azt a paragrafust, ami vonatkozik arra, hogy keríthet? Mert én továbbra sem találom. :(

MajorDomus # 2015.05.19. 19:34

Mondtam már!

Ne makacskodj!

Társasházi törvény. Minden benne van.

Az Alapitó Okirat szerint kizárólagosan használhatja, tehát be sem léphetsz oda az engedélye nélkül.

KERITHET!

mamasita # 2015.05.19. 18:37

Értem, köszönöm. :)
Nem akarom én lemondatni a kizárólagos használati jogáról, csak azt szeretném, ha eltüntetné a csirkeudvart a kert közepéről. Ültessen helyes bokrokat helyette, úgy, mint a harmadik szomszéd. ( Nálunk nincs semi kerítés, mert nem akartam bezárni a a gyerekeimet 30m2-re és a többi gyereket sem akartam kizárni. )
Nekem egy olyan törvény/jogszabály kell, ami egyértelműen kimondja, hogy keríthet-e vagy sem. (nyilván nem így, de egyértelműen lehessen erre következtetni belőle). Azt szeretném alátámasztani, hogy a kerítést az előző tulaj mindenki megkérdezése, beleegyezése nélkül, rakatta oda. Ráadásul többször is megígérte szóban, hogy el fogja bontani. (A kutya miatt kellett neki, aki azóta már nem él.) Erre eladta a lakást és úgy eltűnt, mintha ott sem lett volna. A kerítés meg maradt. Alapvetően pedig a kizárólagos használati joga akkor is megmaradna, ha nem lenne kerítése. A mi 30m2-ünket is mindenki tiszteletben tartja, nem jönnek elénk piknikezni, grillezni, napozni, stb.

Immaculata # 2015.05.19. 16:55

Nem elég a többségi határozat, a kizárólagos tulajdonosnak is hozzál kell járulnia a használati jogok megváltoztatásához.

Olvastam ezzel kapcsolatban egy Bh-t, ahol ugyan ezt az álláspontot képviselte a bíróság.

mamasita # 2015.05.19. 16:13

Ezt találtam eddig ugyanilyen témában, de itt is a jogász álláspontja szerint.
2008-ban készült el 4 szintes, 34 lakásos társasházunk, amelyhez előkert, belső udvar, kicsi játszótér és kert tartozik. A telek a rajta fekvő épülettel együtt be van kerítve. A telek árát, illetve az udvar, játszótér, kert kialakításának költségét a beruházó a lakások vételárába beépítette. A földszinti akások négyzetméterenkénti ajánlati vételára megegyezett az emeleti lakásokéval. A beruházó, egyben a társasház alapítója döntése alapján a közös tulajdonban levő kert egyes részei (ezek legnagyobbika 175 m2) a földszinti lakások tulajdonosainak kizárólagos használatába kerültek. Ezek a kertrészek, közös tulajdon lévén nem növelik az érintett tulajdonosok tulajdoni hányadát, ezekért semmiféle díjat nem fizetnek, saját költségükön gondozzák. Ezeknek a területeknek a határát az építéskor ültetett tujasorok jelzik.
Mivel most készül az SzMSz, fontos a következő kérdést tisztázni:
Kérdés: van-e joga a kizárólagos használónak birtokvédelem címén a kertrészt elkeríteni, illetve, amennyiben a társasháznak a jövőben szüksége lenne ezen területek egy részére (pl udvari kerékpártároló építéséhez), megszüntetheti-e a kizárólagos használatot?
Üdvözlettel: Péter
dr.Kollár Andor ügyvéd válasza 2012-01-09
Tisztelt Péter!

Álláspontom szerint közgyűlési többségi határozat szükséges a kerítés létesítéséhez, és a használat megváltoztatásához is, kivéve, ha az alapító okirat eltérő szavazati hányadot (pl. egyhangú döntést) ír elő.

Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

mamasita # 2015.05.19. 15:53

Azaz beleszólhatok, hogy mivel kerít?
Netán abba is, hogy keríthet-e vagy sem?
Milyen törvénnyel támaszthatom ezt alá? Eddig sajnos még nincs konkrét törvény a kezemben erre vonatkozólag, amire hivatkozhatnék. Vagy ami alapján meggyőződhetek arról, hogy ő keríthet.
Az alapító okiratban ez áll: Az épületrészhez tartozó telek - kivéve a kizrólagos használatban álló 3.3. pont szerinti előkerteket-, és közös tulajdonban álló épületrészek birtoklására és rendeltetésszerű használatára - a jogszabályok, és a hatósági rendelkezések keretei között - a tulajdonostársak mindegyike jogosult. E jogát azonban egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogáank vagy jogos érdekeinek sérelmére. A közbyűlés a birtoklás, használat és hasznosítás módját másképp is meghatározhatja. A telekrész, vagy valamely épületrész kizárólagos használata nem változtathat a vagyonrészek közös tulajdoni jellegén.

Nagyon szeretnék egy PTKszámparagrafusszámpontszámpontbetűpontbetűperszámperbetű karaketerombinációjű sorozatot a kezemben tartani. De eddig még nem sikerült. Beszéltem ezügyben már jogásszal, sajnos nem kaptam semmi kézzelfoghatót. Eddig ott tart a dolog, hogy keríthet, mert csak.

Immaculata # 2015.05.19. 15:17

Igen, ezért írtam, hogy rendelkezhetsz is vele. Eladhatod, hasznosíthatod azokkal a korlátokkal, amire a társasházi alapító okirat kötelez.

mamasita # 2015.05.19. 14:16

Nincs kifogásom az ellen, ha valamilyen esztétikus módon -pl sövénnyel - jelzi, hogy hol az ő kizárólagos használati joga. De akármivel keríthet a többiek beleegyezése nélkül? Az előbbi hsz-emben van egy link is - fotó a nyúlketrecről.

"A jog megengedi, hogy a tulajdonoddal rendelkezz." Az ő kizárólagos használati jogú területen is van nekem tulajdonrészem, mert a kert osztatlan közös tulajdon.

Immaculata # 2015.05.19. 13:49

jogában áll lekeríteni.

Ha az építtető, mint tulajdonos készíttette el az alapító okiratot, akkor minden albetétes tulajdonostársaknak tudniuk kellett, hogy a külön tulajdonban lévő lakásaikhoz tartoznak majd olyan közös területek is, amelyek már kizárólagos használatban vannak.
Tehát egyrészt a tulajdonos akarata, másrészt az újabb tulajdonostársak szerződéses jogviszonya teszi lehetővé a kizárólagos rész elkerítését.

Teljesen jogos, és a földszinti lakók életminőségéhez hozzátartozik, hogy ne az ablaka, vagy az ajtaja előtt üljenek le a szomszédok beszélgetni, vagy motort szerelni, akár focikapunak használni a bejárati ajtajukat.

A jog megengedi, hogy a tulajdonoddal rendelkezz.

mamasita # 2015.05.19. 13:22

Lehet, hogy álproblémák, ez legyen az én dolgom. Nekem arra van szükségem, hogy pontosan tudjam, melyik törvény/jogszabály, paragrafusa/pontja akármije mondja ki, hogy jogában áll lekeríteni.
A társasházi törvényben nem találtam ide vonatkozó részt.
Valóban a törvény szerint életem végéig néznem kell azt a kerítést, csak azért, mert az ingaltan értékesítője, hogy hamarabb el tudja adni a földszinti lakásokat, belevette az alapító okiratba a kizárólagos használati jogot? Ez bármilyen fajta elkerítésre jogot ad?
Tehát a JOG SZERINT teljesen elfogadható, ha életem végéig ezt bámulom a kert közepén? http://1drv.ms/1cMMeLD

MajorDomus # 2015.05.07. 20:24

Végre a józan ész is szerepet kap.

Egyjogász # 2015.05.07. 06:58

"A társasház kertje kb. 200 m2, az alapító okirat szerint a földszinti lakásoknak van kizáróagos használati joga kb. 30 m2/lakás."

"Azért mégiscsak egy közösen használt kertről van szó."

Ez a kettő így együtt szerintem nem megy. A társasház közös tulajdonában lévő ingatlanrészt vagy közösen használják a tulajdonostársak (és akkor valóban nem lehet jogszerűen lekerítgetés) , vagy megállapodnak annak használatában, és pl. adott tulajdonostársnak adott ingatlanrészre vonatkozóan kizárólagos használatot biztosítanak.

Ha igaz, nálatok az utóbbi van, azaz nem közösen használt kertről van szó. Ha pedig valakinak kizárólagos használati joga van egy ingatlanrészre, miért ne kerírhetné le?

Hiába vagy tulajdonos, ha pl. kiadod az ingatlanodat bérbe oda sem trappolhatsz be bármikor szabadon "én vagyok a tulajdonos" felkiáltással.

matthiasi # 2015.05.07. 06:19

mamasita !

a középső pedig kb. egy méter magas zártszelvényes szerkezetre ráfeszített dróttal kerítette le a többi tulaj beleegyezése nélkül.
Ha a gyerekek labdája beesik, kerítést kell mászniuk.
Egy gyereknek 1 m magas kerítés nem akadály.

Ha a fölső lakó száradó ruhadarabjait lefújja a szél, kerítést kell másznia.
30 m2/lakás.
egy méretes bottal ki lehet piszkálni, vagy a kölykök kihozzák, de lehet a tulaj is megengedi.
Ennyi álprobléma egy társasházban !!!

Wildmann # 2015.05.05. 05:30

szabogergo:

Kéred, hogy tulajdon arányában osszátok meg.

Ő erre lekeríti az 50 %-ot, te pedig birtokvédelmet kérsz a jegyzőtől, majd utáljátok egymást.