társasház, beázás


MajorDomus # 2017.07.25. 20:47

Nonolet! Nem egészen!

A Tht. 13.§ (3) bekezdése szerint „A legfeljebb hatlakásos társasház közössége dönthet arról, hogy szervezetére és működésére az e törvényben meghatározott rendelkezéseket alkalmazza. Ha a közösség ilyen határozatot nem hoz, e törvénynek a szervezeti-működési szabályzatra, a közgyűlésre, a közös képviselőre, illetőleg az intézőbizottságra és a számvizsgáló bizottságra vonatkozó rendelkezései helyett a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.”

nikó51 # 2017.07.25. 20:04

igen kellene, de megvásárlás óta mindenki azt hiszi, hogy azt csinál amit akar a Tarsasházban és az osztatlan közös tulajdoni kertrészeken, - mivel nincs közös képviselő és nincs közös költség fizetés.

Köszönöm akkor marad birtokvédelem a jegyzőtől.

Szeretném még megkérdezni, hogy anno volt egy birtokvédelmi perünk a szomszéddal, mert leválasztott a Társasház közös osztatlan tulajdonáról, az addig általunk használt kaput kizárólag ő használja, és engem leválasztott a kertrész bal oldalán 1.30 cm- széles bejáratom van a Tulajdonomig - beleegyező nyilatkozatom nélkül.
2006.-ban volt a végzés.
Lehet -e újra pereskedni? - Birtokvédelmi per volt, közös osztatlan tulajdonra kimondta a bíróság " hogy a birtokállapot megváltoztatása annak megtörténtekor a másik felet biroklásában nem zavarta, jelentős érdeksérelmet nem okozott. Fentiek alapján a keresetet elutasította."
Perújrafelvételt más indokkal (néven) nem lehet indítani ? Mind a három Tulajdonostársnak van gk. beállási lehetősége, csak nekem nincs. 1.30 cm-en járok be a Tulajdonomba. (gk. beállásra 2,30 cm a kötelező rész megadása ? )
Elnézést kérek, de számomra ez fontos, mert, ha eladásra kerülne a sor értékcsökkenést okoz, hogy nincs gk. beállási lehetőségem.
Köszönöm szépen.

nonolet # 2017.07.25. 11:15

Hapciusz

Az építéshatóságot...minek?!

Nem illetékes az ilyen ügyekben.

Jegyző vagy per a szomszéd ellen.

nonolet # 2017.07.25. 11:14

" csak papíron vagyunk Társasház."

Ahogy Móricka elképzeli...

Akkor bizony MÉGIS társasház vagytok
és ezért a társasház szabályi szerint KELL

  • működni
  • költséget viselni
  • döntést hozni
nikó51 # 2017.07.25. 07:12

T. Major Domus ! Nincs nálunk közös képviselő, soha nem is volt, így közös költségünk sincs, mindenki saját kárát rendezte eddig - tetőcsere stb., - csak papíron vagyunk Társasház. Bocs, de ez nem emeletes 4 lakásos, hanem olyan mint egy kocka ami négy fele van osztva.
Lenne még egy gondom, 2005-ben aláírta 2 Az egyik Tulajdonostársam a padlásterem - ami egyenlő részekre van osztva és már beépítette 2 Tulajdonostárs - beépítéséhez a hozzájárulási nyilatkozatot nem írta alá 2005-ben és most sem hajlandó. Mit lehet ilyenkor tenni? voltam benn tegnap az Önk. Építési hatóságnál, annyit mondtak, hogy nem engedély köteles a padlástér beépítés, de a tulajok beleegyezése kell, ha Társasház. A hozzájárulási nyilatkozat elévül ?
A vizesedés miatt felmentem az illetékes osztályra, ott azt mondták a jegyzőtől kérjek birtok védelmet. Hol találok birtokvédelmi levél mintát ? - köszönöm a segítséget

Hapciusz # 2017.07.25. 04:32

nikó51
bemész az épitésfelügyeleti hatósághoz, és panaszt teszel

MajorDomus # 2017.07.22. 21:29

Megkeresed a közös képviselőt,hogy nézze meg a szomszéd lakást. Őt köteles beengedni.

Kérdés az,hogy feletted mi van?
Azonos elrendezésüek a lakások egymás felett.
Erről a 2 helyről kaphatsz vizet!

nikó51 # 2017.07.21. 21:04

Földszintes 4 lakásos társasházban lakom. A mellettem lévő tulajdonosnak a fürdő-konyha része közös az én konyha és terasz részemmel. Az én konyhám csempézetének fugái penészesek. Csempézés felett látszanak átázási nyomok - ja ez a falam gipsz kartonozva és kőzet gyapotozva van.
Már az oldalsó falam is felázott, ami a hálószobám fala is egyben. A szobámban is megjelentek a díszburkolat felett a vizesedési foltok - mi lehet a díszburkolat alatt ? Többször járt a dugulás elhárító a szomszédnál. Írtam már 2 felszólító levelet, hogy tárassa fel és szüntesse meg a hibát véglegesen, de sajnos mind két levélben azt válaszolta, hogy nála nincs semmilyen hiba nem tőle ázok át.
Megjegyezni szeretném, hogy az én fürdő blokkom a lakásom hátsó részén van semmi köze ahhoz a részhez. A mosogatóm ott van azon a fal részen, de nálam nem falban vannak a vezetékek ( víz - szennyvíz ), hanem kívül álló felszálló ágban lett kiépítve újonnan, száraz minden. Szeretném megkérdezni, hogy ilyenkor mit tudok tenni? Penészes és dohos a közös falrészem - egészségre káros - az oldalfalam is, sőt a teraszomhoz hozzáépített falrészen is átázás nyomai látszanak. Nagyon kétségbe vagyok esve, hogy a szomszéd nem hajlandó együttműködni és ázok ázok tovább. Kérem szépen segítségét, hogy mit tudok tenni ? Köszönöm szépen.

emese.u # 2015.04.21. 13:30

Édesanyám 2006-ban vásárolt egy felújított 1. emeleti lakást egy kisvárosban. A felújítást végző szerelő tájékoztatása szerint a fürdőszobában futó PVC anyagú szennyvízelvezető a társasház tulajdonában lévő eternit anyagú ejtővezetékhez lett csatlakoztatva.
Az édesanyám lakása alatt lévő földszinti lakás tulajdonosa jelezte, hogy beázást tapasztal a fürdőszobájában az ejtőcső környékén. A beázás nem folyamatos, kiszárad, majd később újabb folt jelenik meg.
Beszéltem a lakó édesanyjával és a lakóval is és biztosítottak arról, hogy segítenek egy szerelőt keresni édesanyámnak, aki megkeresi a hiba forrását. Kértem azt is, hogy anya mellett, ők is szorgalmazzák már, hogy a társasháznak legyen alapító okirata, mivel csak így tud a társasház biztosítást kötni arra az esetre is, ha kiderül a feltárás során, hogy nem az anya rendszerében van a hiba, mert úgy a társasháznak sem a saját költségvetéséből kellene a javítási költséget téríteni. Beszéltem édesanyám biztosítójával és azt mondta, hogyha a feltárás során bebizonyosodik, hogy a társasház tulajdonában lévő központi szennyvízelvezető csőnél van a hiba, úgy nem téríti meg anya kárát, hanem azt a társasház, vagy a társasház biztosítója téríti meg édesanyámnak. Kértem volna azt is (ha a társasház nem köt biztosítást), hogy amennyiben ez lehetséges egy ügyvédnél a társasház tegyen le valamennyi összeget, annak biztosítására, hogy anya kára meg legyen térítve, ha kiderül, hogy nem anyánál van a hiba.
Ezekre nem kaptunk még megnyugtató ígéretet sem, sőt azt mondták, hogy a társasházi közös képviselő csak plusz költséget jelent a társasháznak. A pénzügyi fedezetet pedig abszurdnak tartották.
Anya és én próbáltunk keresni vízszerelőt. Minden szerelő megnézi, és amikor szembesül azzal a dologgal, hogy lehet, nem anyánál van a probléma a társasházi szennyvízcső pedig eternit anyagú, és lehet, azt kell kicserélni, nem vállalják el a munkát. Általában azt mondják, hogy ilyen nagy munkát nem tudnak elvállalni, vagy sok a dolguk, vagy csinálja az, aki egykor a felújítást végezte, mert Ő tudja, hogy mi, hogy van stb.
Kértem árajánlatot egy cégtől szennyvízelvezető csatornahálózat belső felületének mobil kamerás vizsgálatára. Akkor fel is vettem velük a kapcsolatot, de a beszélgetés során kiderült, hogy a mobilkamerás felvétel ellenére sem biztos, hogy látszani fog a felvételen a repedés, hiába mosatják át a rendszert is. Így arra jutottunk, hogy nem kérjük a majdnem 60.000. Ft-os összköltségű vizsgálatot (kiszállás, mosatás, kamerázás).
Az egyik szerelő, nekikezdett a hiba feltárásának az Édesanyám fürdőszobájában. A vízszintes padkában, ahol elvileg a WC-től fut a szennyvízcső az ejtőcsőig, két réteg csempe leverése után kb. 20 cm-es betonba ütközött. A függőleges ejtőcsőnél pedig kiderült, hogy a cső nincs körbefalazva, hanem egyszerűen be van vakolva és lecsempézve. A szerelő elmondása szerint, csak a véletlenen múlt, hogy nem szakította át az ejtőcsövet. A szerelő elmondása szerint a hiba feltárásához, szerelési munkák elvégzéséhez, valószínű a WC felszedésére is szükség lesz, így édesanyám nem tudná rendeltetésszerűen használni a lakását. Továbbá úgy gondolja, hogy nem lehet úgy feltárni a hibát, hogy a társasház szennyvízelvezető csöve meg ne sérüljön a kibontás során.

Mi azon az állásponton vagyunk, hogy a fent leírtak miatt a társasháznak kell vállalni a hiba feltárását, és a szükséges korszerűsítési munkákat elvégezni. Amennyiben mégis kiderül, hogy a hiba édesanyám lakásán belül van, úgy annak javítási munkaköltségét megtérítjük.
A beázó lakó sem hajlandó keresni szerelőt, már most azt mondja ez nem az Ő dolgok, hanem a mienk, oldjuk meg és kész.
Ők ügyvédet fogadtak, és ha hamarosan nem lesz megoldva a problémájuk, akkor birtokvédelmi eljárást kezdeményeznek édesanyám ellen, vagy bírósághoz fordulnak.
Próbálkozásaink ellenére eddig nem jártunk sikerrel, még mindig nem tisztázott, hogy édesanyám rendszerében, vagy a társasházi rendszerben van-e a hiba. A szerelők azonban, akik megnézték a beázás alapján mind a sarokban az ejtővezetéknél mondták, hogy ki kell bontani, és arra gyanakodnak, hogy a függőleges ejtőcső becsatlakozásánál, lehet a gond.
A fent leírtak alapján szeretnék tájékoztatást kérni az esetleges birtokvédelmi eljárás, illetve az esetleges bírósági eljárás várható jogkövetkezményeire. Illetve Ön szerint kinek mi a feladata ebben a helyzetben.
A válaszokat előre is köszönöm. Emese.u


Édesanyám 2006-ban vásárolt egy felújított 1. emeleti lakást egy kisvárosban. A felújítást végz? szerel? tájékoztatása szerint a fürd?szobáb