Haszonélvezetről való lemondás tartozás esetén


ulaslo # 2015.10.07. 05:46

Tisztelt Jogi Fórum!
Kérdésem: haszonélvező jogot végrehajtás alá lehet vonni, meglehet terhelni, ha a tartozásért haszonélvező felelős?
Üdv László.

MajorDomus # 2015.05.26. 20:42

Miért ne lehetne?
Ha fiam boldogulasahoz ez kell, persze hogy lemondok.

zszsolt # 2015.05.25. 10:39

Mit jelent a fedezetelvonó jogügylet kifejezés? Azt jelenti, hogy ezt jogi úton az adóhatóság (vagy a bank) megtámadhatja, és azt mondhatja, hogy mondjuk 1 Ft-ért nem mondhat le a haszonélvezetről, mert ez "túl kevés"?

Egyáltalán le lehet mondani a haszonélvezetről ellenérték nélkül is? Vagy ebben az esetben is megtámadhatja az adóhatóság (vagy a bank) a dolgot, mondván hogy az adós így próbálja kimenteni az értékeit a végrehajtás alól?

Mert ebben az esetben csak az tűnik a legbiztosabb dolognak, hogy a lakás állapotára hivatkozva papíron "elveszem" tőle a haszonélvezeti jogot. Gondolom ez lehetséges, vagy nem...?

Ebben az esetben gondolom a NAV vagy a bank nem köthetne bele, hiszen a jogot "elvették" tőle (nem pedig "eladta"). Vagy ez téves elképzelés a részemről?

MajorDomus # 2015.05.25. 09:47

Eladáskor tudomást szerez, a haszonélvező lemondását nem kell bejelenteni.

lajcsó # 2015.05.25. 09:10

"A haszonélvezeti jog értéke állítólag a lakás éves kiadási költségének a 6-szorosa (???)"
A haszonélvezeti jog értéke a jogosult életkorától függ: 25-50 éves esetén az ingatlan értékének 8/20- a, 51-61 éves esetén 6/20-a.(Illetéktörvény 72. §-a szerint).
"Nem lehet lemondani a haszonélvezeti jogról még a lakás eladása előtt?"
Bármikor lemondhat (előtte is, utána is, közben is).
Álláspontom szerint amennyiben ellenérték fejében mond le, abban az esetben az adóhatóság a követelését végrehajtás alá vonhatja. Ingyenes lemondás esetén viszont fedzetelvonó jogügyletnek minősítheti az adóhatóság. Jelzem, hogy ez csupán elméleti fejtegetés, a gyakorlat egészen más lehet! A gyakorlatban az is előfordulhat, hogy az adóhatóság nem is szerez tudomást a jogügyletről, vagy nem tekinti azt relevánsnak.

zszsolt # 2015.05.24. 20:18

Egy kicsit zavaros ez nekem, mintha egymással ellentmondásos dolgokat olvasnék a neten erről.

Megpróbálok válaszolni mindenkinek.

De, az eladó javára mond le. Ez ajándékozás, de egyeneságon illetékmentes az ajándékozás.

A haszonélvezet értéke a lakás értékének az ötöd része, vagyis 20%-a. 5 mFt értékű lakásnál 1 mFt a haszonélvezet értéke.

Most rákerestem, itt egy Dr. Szász István nevű ügyvéd honlapján:

http://drszasz.hu/…szonelvezet/

Azt írja, hogy:

A haszonélvezet személyes jog. Eladása ajándékozása nem lehetséges. Megváltása viszont igen (...) Ehhez adásvételi szerződés szükséges

Szóval akkor apám "eladhatja" nekem a haszonélvezeti jogot, még mielőtt eladnánk a lakást, nehogy a NAV vagy a bank rátegye a kezét a lakás eladási árából a haszonélvezet értékére. Hogy világosan fogalmazzak: ha sikerül 5 millióért eladni a lakást, nem akarom, hogy 1 milliót lefölözzön belőle a NAV. Vagy a bank.
Nem tudom, hogy ez lehetséges-e. Tehát ez itt a kérdés, hogy lehet-e ilyet és ha igen, hogy?

Ha apám eladja nekem a jogot, akkor csinálhatunk úgy, hogy papíron megveszem tőle 1 Ft-ért - mert ő mondjuk ennyiért akarja eladni nekem. Így a bank maximum azt az 1 Ft-ot hajthatja végre őrajta.
Jogilag megoldható ez?

Míg apád él, addig nem rakhatják ki a lakásból..a haszonélvezet ugyanis árverezéssel sem szűnik meg.
Akkor még minek költözne?

Más okból is költözne. Most vidéken lakik, egészségügyi okokból Pesten könnyebben találunk neki jó orvost, de ez most nem tartozik ide.

A költözés viszont másrészt egybevág a végrehajtó előli "meneküléssel" is (ha szabad így fogalmaznom).

Ugye az egy dolog, hogy nem rakhatják ki a lakásból, de ha elviszik a hűtőjét, az ágyát, stb. akkor lakhatatlan lesz az egyébként is rossz állapotban lévő lakás.

Ha viszont sikerül jó áron eladnom a lakást amiben most lakik, és a bank meg a NAV nem csapnak le az így felszabaduló pénzre ilyen-olyan haszonélvezeti jog értékre hivatkozva, akkor némi pótlással tudnék venni neki egy kis lakást Pesten.

Amúgy szerintem azt is lehetne csinálni, hogy arra hivatkozva, hogy ő haszonélvezőként nem tartotta rendesen karban a lakást, elvenni tőle a haszonélvezeti jogot.

Nemrég például teljesen tönkrement a csap a konyhában, de egyelőre nem csináltattam még meg, mert egyrészt nem volt pénzem, másrészt mert úgyis szóbakerült a költözés.

MajorDomus # 2015.05.24. 19:19

Ezt nem értem.
Míg apád él, addig nem rakhatják ki a lakásból..a haszonélvezet ugyanis árverezéssel sem szűnik meg.

Akkor még minek költözne?

Immaculata # 2015.05.24. 16:52

Bocsánat. kezdem előről.

Nem lehet lemondani a haszonélvezeti jogról még a lakás eladása előtt?

De, az eladó javára mond le. Ez ajándékozás, de egyeneságon illetékmentes az ajándékozás.

A haszonélvezet értéke a lakás értékének az ötöd része, vagyis 20%-a. 5 mFt értékű lakásnál 1 mFt a haszonélvezet értéke.

Immaculata # 2015.05.24. 16:48

Nem lehet lemondani a haszonélvezeti jogról még a lakás eladása előtt?

zszsolt # 2015.05.24. 15:07

Mi értelme van eladni és venni egy másikat?

Több okból. Egyrészt apám amúgy is fel akar költözni Pestre, másrészt az új helyen nem zaklathatnák a végrehajtók, ha oda nem lenne bejelentve.

A gyakorikérdések fórumán ugyanis valaki ezt írta:

Ha haszonélvező, akkor vihetik az ingóságot. Hiába papirozod le, nem nagyon fogják figyelembe venni. Érdemesebb a nagyobb értékeket kihordani a lakásból. a 10 éves tévét úgysem viszik.
Miért akarsz új lakást venni? Ha eladod azt amire neki haszonélvezete van, akkor a vételárból a NAV követelni fogja a haszonélvezetért járó százalékot. ( a haszonélvezeti jognak egy esetben van ugyanis értéke, a lakás eladásakor)
Mégpedig elég sok a haszonélvezeti jog értéke, ha a haszonélvező 50-65 év közötti, akkor a lakás éves bérleti értékének 6-szorosa, ha 65 év feletti, akkor 4-szerese.

Na most ha ott marad, ahol van, akkor vagy kifizeti a tartozást (amit nem tud), vagy elviszik az ingóságokat.

Vagy lemond a haszonélvezetről, eladjuk a lakást és veszek egy másikat, amihez hivatalosan neki nincs semmi köze. Így ott végrehajtani sem tudnak.

De nem tudom, hogy le lehet-e csak így mondani a haszonélvezetről. Lehet, hogy ehhez a NAV-nak vagy a banknak is lesz egy-két szava (?)

Wildmann # 2015.05.24. 14:46

Mi értelme van eladni és venni egy másikat?

A haszonélvezeti jog nem eladható jog. Nem tudják elárverezni. Így semmi értelme megszabadulni tőle. Sőt apád szempontjából kívánatos, mert akkor is lesz hol laknia, ha mindent elvettek tőle.

zszsolt # 2015.05.24. 14:02

Apámnak sok tartozása van a NAV illetve a bank felé. NAV felé 3 és millió, bank felé 700 ezer Ft.

Nincs a nevén a lakás - az én nevemen van, de ő lakik benne egyedül, haszonélvező is, ideiglenes lakcíme is ott van. A NAV felé a tartozás állítólag 5 éven belül elévül, mert általában a NAV-osok nem szokták kérni a végrehajtást, a bank viszont igen.

Mivel egyik tartozását nem tudom helyette kifizetni, maximum egy pár részlet befizetésével késleltethetem a banki tartozásának a végrehajtását, azt tervezzük, hogy eladjuk a lakást és veszünk egy másikat, ahová viszont apám nem lenne se bejelentve és haszonélvezeti joga sem lenne rá. Ezen az új helyen a végrehajtók nem zaklathatnák.

Viszont azt hallottam, hogyha eladom a lakást és veszek egy másikat, a haszonélvezeti jog értékét követelheti a NAV és a bank. A haszonélvezeti jog értéke állítólag a lakás éves kiadási költségének a 6-szorosa (???)

Sajnos mondjuk ez 40.000 Ft-tal számolva már majdnem 3 millió Ft...a lakást 5 millióért lehetne eladni, de ez elvinné a lakás árának több mint a felét...

Nem lehet lemondani a haszonélvezeti jogról még a lakás eladása előtt?