közösköltség plusz díj ha csekken....


MajorDomus # 2015.07.03. 23:16

Jegyzői hatáskör, és olcsóbb is!

Tiberis # 2015.07.03. 10:26

Az előzőekben leírtakban elkerülte a figyelmemet, hogy itt az SZMSZ írásbeli elfogadásról volt szó. Erre pedig a törvény 15. § és 14. §-a vonatkozik, Ha Önök a közös képviselőnek az írásbeli szavazás határideje előtt szóban jelezték, hogy módosító javaslataik lennének, akkor a közös képviselő, tájékoztathatta volna Önöket legalább a 15. § szerint a 14.§ (4) bekezdésében levő javaslattételi lehetőségükről. Az Ön által leírt szövegből azonban az látszik, hogy közös képviselő nem kívánt foglalkozni a javaslataikkal.

Tiberis # 2015.07.03. 09:11

Mivel itt az SZMSZ elfogadásával egy közgyűlési határozatról van szó, ezért annak érdekében hogy a
közös képviselő által megakadályozott módosító javaslataikat érvényesíteni tudják két dolgot is tehetnek (a jegyző törvényi szerepe itt a közgyűlési határozat megtámadásának lehetősége esetén nem jöhet szóba).

1. A közgyűléstől számított 60 napon belül perben egyértelműen megtámadhatnák a közgyűlési határozat elfogadását, ha a társasházi törvényben paragrafusként tételesen nevesítve lenne az a természetes és a józan gondolkodást feltételező követelmény, hogy a közgyűlésen a napirendi ponthoz javaslatokat lehet tenni, és emellett ezt még ráadásul jegyzőkönyvezni is kötelező lenne. Ehelyett azonban sajnálatos módon a
törvényben csak annyi szerepel, hogy
: "39.§(1) A közgyűlésről jegyzőkönyvet kell felvenni, amelynek tartalmaznia kell különösen: ............d) a tárgyalt napirendek összefoglalását".
Persze másik oldalról a törvény nem is tiltja az egyéni (egy tulajdonos által kezdeményezett) javaslattételt és ennek alapján annak elfogadása esetén a közgyűlési határozatba (itt az SZMSZ-be) való beépítését. Ezért a közös képviselő kijelentése, ha ez úgy történt ahogy leírta megtévesztő lehetett. A közös képviselő kijelentésére hivatkozva, és azt tanúkkal bizonyítva azért a kétségek ellenére nem lehetetlen, hogy végül eredményre vezetően perben kérje jogos érdeksérelemre való hivatkozással (Társasházi tv. 42.§(1)) a közgyűlési határozat érvénytelenítését a bíróságtól (persze a fenti 60 napon belül).
2. A törvény arra viszont egyértelműen lehetőséget ad, hogy a tulajdoni hányadok (tehát nem a tulajdonosok!) 10%-ával rendelkező tulajdonosok közgyűlés összehívását kérjék a társasházi törvény 35.§ (2) bekezdése alapján az ott leírt követelményekkel, és így egy újabb közgyűlésen érvényesítsék az SZMSZ módosítására vonatkozó javaslataikat. Itt azonban vigyázni kell a közgyűlés ilyen módon történő összehívásának a törvényben
szereplő pontos feltételeinek betartására. Ez a módszer azonban a törvényi lehetőség ellenére a közös képviselő és a számvizsgáló bizottság esetleges időhúzó obstrukciója mellett egyéb buktatót is tartalmazhat.

MajorDomus # 2015.07.01. 20:09

Majd számolj be az eredményről.

Maya44 # 2015.07.01. 11:17

Kedves Major Domus!
Köszönöm, köszönjük szépen a gyors választ... ennek alapján már "merünk" további lépéseket tenni.
További szép napot!

MajorDomus # 2015.06.30. 21:48

Maya!

Fel kell vilâgositani a kollégát, hogy képviselőnek választották, és nem királynak.

Az Szmsz tervezetet ki kell adni, majd a beérkezett módositó javaslatokat kell írásos szavazásra bocsátani. Az elfogadott módositásokkal egységes szerkezetben kell benyújtani a földhivatalba.

Forduljatok a Jegyzőhöz felülvizsgálati kérelemmel.
2./erre csak akkor van lehetősége ha az szmsz tartalmazza.
ha igen, akkor eddig miért nem így számolta?
Ha nem, akkor önkényes lépés, megoldás szintén a Jegyző törvényességi felülvizsgálata.

MajorDomus # 2015.06.30. 21:40

Nem mindegy?
Ha másnap ő befizeti a bankban!

koboldocska (törölt felhasználó) # 2015.06.30. 10:31

közöskincs ezzel kényszeríti irodában történő befizetésre a tulajdonosokat :-( Nálunk a tulajdonosok többsége idős, nem tud interneten utalni. Ha nem akar/tud bankfiókba elmenni, lesétál az irodába és ott befizeti. közöskincsnek ez a legmegfelelőbb, hiszen ott a kp. helyben, könnyen hozzáférhető. :-s. Hab a tortán, hogy már félfogadás is csak minden hónap 15-ig van.

Maya44 # 2015.06.30. 08:51

Tisztelt Cím!
Kérem szíveskedjen az alábbi - több lakó által is kifogásolt eljárásban - segítséget, tanácsot adni:
1/ Társasházunkban ez évben új SZMSZ került elfogadásra, írásos szavazással. "SZMSZ-tervezet"-ként lett kiosztva a lakóknak a megadott határidővel, majd jött a szavazás. Több tulajdonos, több témában módosítási javaslatot szeretett volna a leírt szöveggel kapcsolatban érvényesíteni, de a közös képviselő közölte, hogy "erre nincs mód, ez az SZMSZ szöveg VÉGLEGES"! Közölte továbbá, hogy majd közgyűlésen lehet módosítani, amit szeretnénk, Az SZMSZ elfogadása után tartott részközgyűlésen viszont azt közölte: "nem lehet felülírni az SZMSZ-ben foglaltakat".
Tehát az SZMSZ úgy lett jóváhagyva, hogy egyetlen tulajdonos sem élhetett azzal a jogával, - ami az előző SZMSZ-nél természetes volt - hogy javaslatot, módosítást fogalmazhatott volna meg az egyes pontokkal kapcs.-ban.
Valóban NINCS joguk a tulajdonosoknak egy "SZMSZ-tervezet"-hez módosítást, javaslatot nyilvánítani?
Ezek után mit tehetünk?

2/ Ez év május 31-ig a közös költség összegében volt elszámolva a szemétdíj, melyet kb 3 éve főre számolva fizetünk. A 2015. májusi közgyűlésen közös költség emelést szavaztunk meg, majd döbbenve tapasztaltuk, hogy zöme tulajdonosnál lényegesen magasabb közös költség jött ki m2-ként, mint amit megszavaztunk. Érdeklődésünkre közölte a közös képviselő, hogy "ez idáig rosszul volt megállapítva a közös költség, mert bele volt foglalva a szemétdíj is, de ezt a tételt június 1-től "kiemelte" a közös költségből, ez teljesen KÜLÖN tételnek számít, mint pl. a tárolók bérleti díja".
Kérdésünk az, hogy valóban ki lehet emelni a közös költséget kitevő tételek közül a szemétdíjat? Ha ezt előre tudtuk volna, biztos nem szavazzuk meg a közös költség ily magas mérvű emelését, hisz van akinek így 70 - 80 Ft/m2-el emelkedett az eddigi, szemétdíjat is magába foglaló közös költsége.

Szíves segítségét, válaszát problémánk megoldásával kapcsolatban előre is köszönöm... köszönjük.

MajorDomus # 2015.06.29. 18:59

Mindig a jogosult költsége!
Ezért kell utalni.

Wildmann # 2015.06.29. 07:15

lalika78:

Ha a bemész a bankba és ott fizeted be a társasház számlájára, annak ugyanúgy van díja. Sőt néha több mint ha csekken fizetnéd.

Ezt a díjat ugyanúgy a társasház fizetni, mint a csekk esetén.

A lényeg, hogy azért nem jó, mert azért, hogy te befizesd a közös költséged, azért a társasház fizet különböző díjakat csekkes és pénztári befizetés esetén.

MajorDomus # 2015.06.28. 19:58

Utald át.

lalika78 # 2015.06.28. 09:42

Nem igazán értem ezt az egészet. Gondoltam hogy befizetem egy sima pénzbefizetéssel a sárga csekk nélkül a számlájukra a közös költséget, de nekik az sem jó. Miért?

MajorDomus # 2015.06.22. 21:25

Így van.

Bár szerintem, nem igazán jogos hogy 80 éves néniket ezzel büntetűnk, hogy miért nem utal interneten?

Az kétségtelen, hogy ha az egyik tulaj befizetés ingyenes(utalás) a háznak, míg a másik 2.400 Ft-ba kerül, az már komoly pénz éves szinten.

Wildmann # 2015.06.22. 06:53

Itt az a kérdés, hogy ki viseli a költséget, amely a pénz mozgásával jár.

Utalás esetén a tulajdonos, csekk, vagy banki pénztári befizetés esetén a társasház.

Én azt tartom igazságosnak, hogy mindenki úgy fizet ahogy akar, de mindenki vállalja a költségeit. Általában nehéz megemészteni az utalással fizetőknek, hogy neki miért kell éves szinten 2.400,-Ft/év/csekkes fizető részben finanszíroznia, mert más csekken akar fizetni.

És hiába igazságos az a rendszer, hogy aki csekken fizet fizessen 200,-Ft-ot valójában csak akkor kérhető jogszerűen, ha benne van az SzMSz-ben. (ahogy Majordomus is írta)

MajorDomus # 2015.06.18. 21:31

Csak halkan jegyzem meg, hogy az Szmsz - ben rögzíteni kell, akkor kérheti.

Szomorú örökös # 2015.06.18. 19:10

A sárga csekknek díja van! Szerintem jogos, ha ezt ki akarják fizettetni. Ha ezt nem akarod kifizetni, akkor utalj! Egyébként egy időben a Telenor is számított fel csekkbefizetési díjat. Ha jól tudom, ez már megszűnt, de a tény nem, hogy nem ingyen van.

lalika78 # 2015.06.18. 18:16

Nem lenne egyszerűbb azt mondani hogy ennyi a közös költség és kész. Itt 200 Forintozik. Bár 20 évig jó volt csekken is ha az OTP -be fizettem be , most meg itt variál.Bár olcsóbb mint az átutalás.

osmi # 2015.06.18. 17:09

Kérhet és nagyon jól teszi,különösen ha a közös költségetekkel az érdeketek szerint gazdálkodik:)

Szabó Sándor-Szeged # 2015.06.18. 14:53

lalika78,

Abban nem tudok segíteni, hogy kérhet-e, de pl. a kollégám mesélte, hogy náluk azért szüntette meg a ház (illetve náluk is valami társasházi kezelő van)a csekket, mert többletköltsége van. Náluk van, aki átutalással, ő pedig befizetéssel rendezi. Bemegy a bankba és az adott számlaszámra befizeti. Így neki nincs semmi plusz költsége.

lalika78 # 2015.06.18. 14:15

Üdv
Kérhet e plusz 200 Ft -ot az ingatlan kezelő a közös költség mellé arra hivatkozva hogy sárga csekken fizetem be. Ha átutalom akkor nem kér.
Ha nem kérhet akkor hogy érveljek ,mire hivatkozzak.