Szomszéd telek vízórájától szabadulnék


Lyonee # 2020.12.18. 21:29

http://projektjeink.birosag.hu/…e7_lap1.html
" A szolgalmat alapító szerződéshez bár a Ptk. nem ír elő alakszerűséget (így elvileg szóban és ráutaló magatartással is létrejöhet), azonban az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés értelemszerűen írásbeliséget követel meg. Ezért a szóbeli és ráutaló magatartással megvalósult megállapodás inkább a szolgalom elbirtoklással való megszerzésénél bírhat jelentőséggel."
"(3) Elbirtoklással szerzi meg a telki szolgalmat az ingatlan birtokosa, ha a másik ingatlan használata ellen annak birtokosa tizenöt éven át nem tiltakozik. Szívességből vagy visszavonásig engedett jog gyakorlása nem vezet elbirtoklásra."
5:160. § [A telki szolgalom fogalma]
(1) Telki szolgalom alapján az ingatlan mindenkori birtokosa átjárás, vízellátás, vízelvezetés, pince létesítése, vezetékoszlopok elhelyezése, épület megtámasztása céljára vagy az ingatlan mindenkori birtokosa számára előnyös más hasonló célra más ingatlanát meghatározott terjedelemben használhatja, vagy követelheti, hogy a másik ingatlan birtokosa a jogosultságából egyébként folyó valamely magatartástól tartózkodjék.

serinus # 2020.12.17. 09:41

Írtam a szolgáltatónak, ezt a választ kaptam vissza... Ezek alapján gyakorlatilag a szomszéd hajlandóságától függök? Az alábbiak teljesen helytállóak? :

"Műszaki osztályról az alábbi válasz érkezett a kérdésére.
Tehát szolgalmi viszony huzamos időn át tartó magatartással is kialakulhat, így érdemes elsősorban személyesen vagy pozitív kezdeményező viszonyban elkezdeni egy ilyen ügy rendezését, mindkét fél kölcsönös belegyezésével. Amennyiben ilyen megegyezés születik a tulajdonosok között, akkor társaságunk természetesen készséggel segít a folyamat intézésében.
Annak ellenére, hogy a szolgalmi jog nincs felvezetve a két telek tulajdoni lapjára, attól az még fennáll. A szolgalom a jelenkori és múltbéli tulajdonosok/birtokosok ráutaló magatartásán is alapulhat. A szolgalomnak van jogosultja és kötelezettje. A huzamosabb ideje fennálló tűrés (a jogosult részéről) és igénybevétel (a kötelezett részéről) ugyanolyan jogszerűen létrehozza és fenntartja a szolgalmat, mintha azt rögzítették volna az ingatlan-nyilvántartásba.
Esetünkben

  • a kötelezett, szolgáló telek: a kérdeezőé
  • a jogosult, uralkodó telek: aminek bekötése és mérője a szolgáló telek területén van.

A víziközmű-szolgáltató akkor tudja kötelezni az ingatlantulajdonost a közvetlen rákötésre, ha – többek között! – a telke még nincs bekapcsolva a víziközmű-hálózatba. Tekintettel arra, hogy a….hrsz.-ú telken már igénybe veszik a közműves ivóvíz-szolgáltatást, a szolgáltatói kötelezés nem kivitelezhető.
Megjegyzem, ha lenne mód a kötelezésre, akkor is be kellene tartani a törvényes határidőt és eljárási rendet:

  • a kötelezettnek egy év (!) áll rendelkezésre a rákötés megrendelésére,
  • a kötelezett nemteljesítése esetén a szolgáltató a kormányhivatalhoz fordulhat, amely az eset összes körülményei alapján dönt, és akár mellőzheti is a közvetlen rákötés előírását, ha pl. az aránytalan terheket róna a kötelezettre.

Ha a szolgáló telek tulajdonosának terhes a szolgalom, és nem jut egyezségre az uralkodó telek tulajdonosával a felszámolás feltételeinek kapcsán, úgy bírósághoz fordulhat."

oligaliga # 2020.12.06. 17:12

Alapvetően nem, de nem árt szemmel tartani az ügyet.

serinus # 2020.12.06. 12:15

Köszönöm a gyors választ! Az E- közműben még a hozzászólás előtt megnéztem, van előtte is gerincvezeték, bekötése nincs. Akkor ha jól értem a Közmű szolgáltatónak jelzem, s onnan ők intézik ( illetve a Kormányhivatal)? Nem nekem kell felszólítani, illetve ha nem reagál , akkor nem nekem kell peres útra terelnem az ügyet?

oligaliga # 2020.12.06. 09:44

serinus

Nézd meg az e-közműben, hogy valóban van-e gerinc a telke előtt (tényleg rá tudna-e kötni közvetlenül).

Ha igen, akkor jelezd a szolgáltatónak, hogy a 2011. évi CCIX. tv. 55/A. § (4) bekezdése alapján fel kell számolni az eddigi helyzetet, és a szomszédnak önálló bekötést kell kialakítania.

Ha a közmű-rendszer szerint nincs közvetlen rákötési lehetősége, akkor nem érdemes erőlködni.

Akárhogy is, addig nem szüntetheted meg a vízeállátását, amíg nincs önálló bekötése.

serinus # 2020.12.06. 07:19

Üdv

Örökölt,régóta létező, de számomra kellemetlen helyzetet szeretnék megoldani, ebben kérnék tanácsot.

A szomszéd és az mi telkünk külön helyrajzi számon van. A mi telkünkre van vízbekötés a utcán futó gerincvezetékről, a szomszédnak nincs. A nálunk kiépített vizaknából megy át a vízvezeték a szomszéd ingatlanára, s a mi aknánkban van a ő vízórája is. A mi telkünket nem terheli szolgalmi jog, semmilyen, tehát vízvezeték, közmű szolgalmi jog sem.

Szeretném ezt az állapotot felszámolni.

Kérdésem, hogy kötelezhető ebben az esetben a szomszéd, hogy építsen saját vízaknát, oda kössön be, s a saját vízóráját ott helyezze el?
(fizikailag lehetséges lenne, a saját utcafrontján bekötni, s hely is van aknát kiépíteni)

köszönettel

MajorDomus # 2019.01.21. 21:49

Hát akkor inditsd el a visszakapcsolás kikényszeritését!

holélünk? # 2019.01.21. 10:34

MajorDomus

A lakás kifizetve...viccelsz? Már a felújításhoz a szétverése is majdnem kész, vakolat leverve, onnan tudni, h az ígért téglaépítésben minden fellelhető, ami a kezük ügyébe került :D Nagyon jó helyen van, mérsékelten bánjuk, mert tudtuk, h kell majd rá költeni, de amit nem muszáj, azt ne kelljen már kifizetni...

MajorDomus # 2019.01.20. 19:54

Még nem fizetted ki!

holélünk? # 2019.01.19. 21:20

MajorDomus

Drága egy esernyő lett! :D

MajorDomus # 2019.01.19. 20:16

Ez pont elég is!

az áram hiánya ,,az ingatlan használatát korlátozó tényező,,!

áram nélkül az ingatlan csak arra jó,hogy nem ázol meg!

holélünk? # 2019.01.19. 17:09

drbjozsef

Köszönöm, most már két reményt adó válaszom van. Jobb lett volna vmi jogszabály, de ezek szerint csak jól kell majd dumálni. A falaknál is van probléma, de arról valóban nem kellett tudniuk, mert a vakolat leverése után derült ki.

drbjozsef # 2019.01.19. 12:22

Na, ez talán nem rossz, ahogy mondanád, egy kört megér.
Az ingatlan használatát korlátozza az áram hiánya, és az elektromos áram az műszaki dolog. Vagy izé.

Egy próbát megér, mert lehet, ez alatt olyasmit értenek, hogy építés műszakilag nincs korlátozó tényező (roskadozó alap, repedt főfal, szóval ilyen statikai problémák). Tartok tőle, hogy inkább ez, de hátha.

holélünk? # 2019.01.18. 20:55

MajorDomus

Közművek óraállás rögzítéséről van szó és erősen lerövidítve, hogy az ingatlan használatát műszakilag korlátozó körülményről nincs tudomása, és ezért szavatosságot vállal.

MajorDomus # 2019.01.18. 20:33

azért olvasd el mégegyszer,amit drb.... írt!

a szerződéssel nagyon igaza van.
A tájékozódásban is!
mit irtál alá?

holélünk? # 2019.01.18. 19:54

drbjozsef,MajorDomus

Köszönöm a válaszokat, Major válasza érthető módon jobban cseng. Mivel az önkormányzat "szakemberei" futószalagon adnak-vesznek, talán nekik kellett volna jelezniük, hogy ez nem egy egyszerű visszakapcsolás, hiszen azt is csak ők tudták, hogy mikor kapcsolták ki az áramot és az több mint egy éve volt. A lakás pedig a 21. században áram nélkül nem biztos, hogy használható.

MajorDomus # 2019.01.18. 18:28

Hát,részben jogos!.
.
de!
ha lakóingatlanként adták el, akkor azeladó szavatol azért,hogy lakhatásra alkalmas legyen!.

.
ez, villany nélkül nehezen elképzelhető.

eladó fizesse ki!

drbjozsef # 2019.01.18. 18:02

Azért a főszabály az, hogy a tulajdonos fizeti, esetleg az, akinek érdekében áll, hogy legyen áram. Ez most mindkettő te vagy.
Ha ettől el kívántok térni azt bizony a szerződésben rendezni kell. Gondolom, előre tájékozódtál, tehát tudtad mi vár rád gáz/víz/villany fronton, nem csak úgy beleugrottál. Ha igen, akkor én tartok tőle, hogy ez tanulópénz lesz.

Pár kört megér, esetleg akkor lenne keresnivalód, ha valami szerepel a szerződésben erről legalább fél szóval van utalás, hogy pl. közművesített, vagy ilyesmi, amire esetleg ráhúzhatod, belekapszkodhatsz.

De nem bíztatnálak túl sok eséllyel.

holélünk? # 2019.01.18. 15:56

wers
Természetesen volt ügyvéd, azt is tudtuk, h vissza kell kapcsoltatni...azt viszont nem tudtuk, h ez nem a szimpla visszakapcsolási tarifa, hanem az egy éven túl kikapcsolt mérőhelyet hitelesíttetni is kell, az meg már 200 ezer körüli összeg, mint írtam, ezért már érdemes 1-2 kört futni.

wers # 2019.01.18. 15:45

Ezt nem szerződés kötés előtt kellett volna megbeszélni? Ügyvéd is volt a történetben ugye?

holélünk? # 2019.01.18. 15:39

drbjozsef
Ezt az áramszolgáltató másképp tudja :) Az ügyintézés már világos, azt az önkormányzatnak kell, hiszen az óra az ő nevén van, és nem is íratható át, amíg nem csiholnak áramot bele ....de kifizetni kinek kell?

drbjozsef # 2019.01.18. 15:14

Ha megvásároltad az önkormányzattól az ingatlant, akkor ők már nem intézhetnek semmit. Te vagy a tulajdonos, neked kell.

holélünk? # 2019.01.18. 15:07

Bocsánat, lehet, hogy nem a legjobb helyre írtam, kérlek, nézzétek mos el :(

holélünk? # 2019.01.18. 15:02

Villanyóra visszakapcsolás hitelesítéssel

Tisztelt Fórumozók! Ha önkormányzattól vásárolt ingatlanban már évek óta nem laktak, ezért a villanyórát kikapcsolták, annak újbóli hitelesítését és visszakapcsolását az önkormányzat kérheti, illetve meghatalmazás birtokában az új tulaj is eljárhat. Az új tulaj nem veheti nevére az órát, szerződést nem kötnek vele, amíg a fentiek nem történnek meg. De kinek kell mindezt kifizetnie? Bő 200 ezer forintról van szó. Köszönöm előre is.

Szomorú örökös # 2018.12.12. 17:16

F.Laca

Ez csupán egy vicc volt

Ja persze, csak hiányzott mögüle az a tőled megszokott „Hahaha” :-D

talán elég fatökű vagy

Én csak „talán”, na de te.....ááá, inkább hagyjuk! :-D