Eltűnt albérlők és közműtartozás


MajorDomus # 2015.07.29. 20:59

Persze hogy nem.
De ez van, a jog meg őket védi a s birtokvédelmet kap, ha be akarsz menni a lakásodba az engedélye nélkül.

Egyébként a tulajdonos felel a bérlőért.

Ha betört részegen egy ablakot a házban
én veled fogom kifizettetni, mert
a te bérlőd!

Mint mondottam, a szolgáltatót törvény hatalmazza fel arra, hogy nemfizetés esetén kizárják a szolgáltatásból a lakást.
Addig nem kapcsol vissza a míg a pénzt meg nem kapja.

Ebben igaza is Van mert ebből működik, beruház szolgáltat.

Elvárható hogy mint tulajdonos erre figyelj oda, s ne csak a bérleti díj fizetésére.

Achilles # 2015.07.29. 10:41

"Ha az albérlőd elmegy úgy hogy tartozik neked 100 ezer ft - al, te szó nélkül tudomásul veszed?"

Nem, nem veszem tudomásul, polgári pert indítok, vagy fizetési meghagyást, indítson a közmű is pert ellenük, ahogy a négyből 2 szolgáltató teszi is, de miért nekem kellene intézkedni más tartozása miatt? Megérteném, ha ÉN tartoznék, hogy ráterhelik az ÉN ingatlanomra, de ők egy harmadik fél ingatlanára akarnak terhelni ezek szerint, mert nem én voltam a szerződő fél, hanem a bérlők. Ezek szerint teljesen mindegy, hogy ki szerződik, akkor is én szívom meg? Ha ezt tudom, eleve ki sem adom a házam. Mint megtudtam azóta még nekem kell azért is küzdenem, ha mondjuk nem akarnak kiköltözni. A bérlő köhint egyet, nekem rossz. Nem logikus, nem etikus.

MajorDomus # 2015.07.28. 20:30

Szerintem is, mindjárt az első hónaptól így kell szoktatni a bérlőt.

MajorDomus # 2015.07.28. 19:43

Ahol nem te vagy a szerződő fél, ott nem is kell fizetned, de szolgáltatásod sem lesz.

Ha az albérlőd elmegy úgy hogy tartozik neked 100 ezer ft - al, te szó nélkül tudomásul veszed?
Na ugye nem.
Akkor miért várod el ezt a szolgáltatótol.

Nem őket védem, de ezt a veszteséget is mi fizetjük meg.

Achilles # 2015.07.28. 06:10

Ezt értem, már megtanultam a leckét, nekem olyan tippre lenne szükségem, hogy most mit csináljak, továbbra sem szándékozom kifizetni más tartozását. Egyébként a közműveknél azt mondták, hogy így még talán van némi esélyem, mert nem én vagyok a szerződő fél.

MajorDomus # 2015.07.27. 21:22

A legjobb tipp, hogy minden számla a te neveden legyen.

Achilles # 2015.07.27. 06:52

A T-Home ügyintézője azt mondta, hogy mivel ők a bérlőimmel kötöttek szerződést, a T-Home dolga, hogy megkeresse őket, vagy pert indítson. Én csak harmadik személy vagyok, attól függetlenül, hogy az én házamban használták a szolgáltatást. Szerintem ez a korrekt hozzáállás.

"Teljesen jogos, a Vízmű nem hitel intézet."

Ez most komoly? Érdekesnek tartom akkor, hogy a Tigáz például úgy adott 12 hónapos részletfizetési lehetőséget nekik, mint kiderült, hogy a bérleti szerződésből már csak 6 hónap volt hátra, és a szerződést bérleti szerződéssel kötötték. Akkor a tisztelt közmű cég az én pénzemmel játszik, mondván teszünk rá magasról, majd a hülye tulaj kifizeti? Ma megyek hozzájuk, de ott nem számítok semmi jóra. Fogyasztóvédelem lesz ebből és Közmű-Szabályozási hivatali eljárás. NEM fogom kifizetni más tartozását, kössék ki, fűtök fával. Úgy gondolom, én felelek a bérlőimért, ha az én nevemen van a szolgáltatás, de mi vagyok én? Behajtó? Erre semmilyen jogköröm nincs.

Köszönöm a válaszokat, de jó tippeket elfogadok még.

MajorDomus # 2015.07.26. 19:52

Az adót ne felejtsd el befizetni.
16 % kibírható, de sok kellemetlenségtől menekülsz meg.

MajorDomus # 2015.07.25. 09:16

Na látod!
Ezért fontold
meg amit írtam.

Egyjogász # 2015.07.25. 05:16

Az biztos, hogy a gáznál van olyan jogszabályi rendelkezés, hogy a bérleti jogviszony megszűnése esetén csak akkor kötnek a tulajjal új szerződést ha nincs lejárt számlatartozás az ingatlanra.

Ez nem azt jelenti szükségszerűen, hogy a tulajnak kell fizetni a bérlő helyett, hanem a tulaj intézkedjen arról, hogy a bérlője fizessen.

Az egyik ismerősömnek volt hasonló ügye, kb. azt mondták, amt MajorDomus írt, azaz a tulaj kötelezettsége, hogy a bérlőjére odafigyeljen, ellenőrizze, hogy az ingatlannal kapcsolatban ne legyen semmi tartozás, nem a szolgáltató fogja hajkurászni az ingatlan bérlőit.

Egyébként valóban a legegyszerűbb, ha a mérők a tulaj nevén maradnak, minden hónapban elkéri a fogyasztás díját.

MajorDomus # 2015.07.24. 20:52

Azért nem, mert a szolgáltató nincs arra berendezkedve hogy az albérlőt hajkurassza az országban.

Minden szerződésben a szolgáltatás helye dominál, s arra terheli ki a tartozást.

Amíg nincs rendezve, nincs szolgáltatás.
Teljesen jogos, a Vízmű nem hitel intézet.

A szolgáltatók bérbeadás esetén tulajdonosi helytállási nyilatkozat
esetén kötik meg a bérlővel a szolgáltatási szerződést.

Teljesen jogosan, mert a bevételből élnek és működnek.

MajorDomus # 2015.07.24. 20:07

Saját modszer;
minden számla az én nevemen.

Bérleti díj fizetés 15-én, addig minden számla megjön.

Számlák le fénymásolva, telefon bérlõknek
holnap este 6 órakor megyek,rezsi összege 24.57t Ft ±díj.

Másnap este nyugta a díjról +nyugta a rezsiről átad, számlamásolatok átad, pénz átvesz. Pont.

Bea

Ez nem megy.

Bea1 # 2015.07.24. 19:01

ne fizess be semmilyen közművet, nema te neveden volt. ha nem akarják bekötni a te nevedre, irány az fogyasztóvédelem. ezt mindíg eljátszák, aztán ha kitartó az ügyfél, jogszabálykövetően bekötik...

Zoltanuss # 2015.07.24. 18:07

Nagyjából a Sonja módszere a jó, de nem tökéletes.
Tehát nem ráíratni a nevükre, hanem marad a tulaj nevén. A csekkek egyenlegek a tulaj címére jönnek, aztán ő elmegy a csekkekkel a bérlőhöz ( nem albérlő, végre meg kéne tanulni ), hogy itt van tessék befizetni. ha nem fizeti a következő hónapban kiderül. Ha továbbra sem fizeti,
a szolgáltató csak megszünteti valamikor a szolgáltatást.
Természetesen gyorsítani is lehet ezt a folyamatot. Áramlopást, gázömlést vélelmezve. Aztán az már a szolgáltató dolga ,hogy ezeket figyelembe veszi vagy sem.
Háborúban nincsenek lovagias lépések.
Mint kiderült, rám maradt egy rakás közműtartozás és egy bérleti díj.
Az ilyen emberek rablók, harcolni kell ellenük.

Sonjasonja # 2015.07.24. 15:45

A kozmu csak akkor kapcsolja vissza a szolgaltatast, ha a szamla ki van egyenlitve. Csak akkor irjak vissza a nevedre az orakat, ha o / valaki/ te befizette a tartozasat.
Tehat gyakorlatilag csak hatranyod van az atiratasbol. En elore elkerem a hozzavetoleges becsult rezsi osszeget az elozo ho vege elott a berleti dijjal, igy en megyek postara adni a rezsit. Ha nem fizet, felmondok. Ez nekem bevalt.

Sherlock # 2015.07.24. 07:33

Beköttették a tudtom nélkül a T-Home egyik szolgáltatását, náluk még nem érdeklődtem, hogy mi a helyzet, de elég fura, hogy nem kellett a hozzájárulásom.

Nem kell a hozzájárulásod, mikor én köttettem be januárban, ott se kértek semmit a tulajdonostól.

A rendőrség rögtön megtalálná az illetőt, és családját, de ők elzárkóznak, mondván, nem az ő területük.

Mivel valamennyit fizettek már korábban (gondolom), így nehéz lenne csalásért elítélni őket, ha egyéb nincs, akkor ez polgári ügy. De vársz pár hónapot, amíg újra bejelentkeznek valahova, aztán írsz a KEKKH-nak a személyes adataikkal, hogy szükséged lenne a címükre, mert fizetési meghagyást szeretnél indítani ellenük.

Munkahelyük, nyugdíjuk, tulajdonuk van? Mert az sem mindegy, hogy végre tudod-e majd hajtani, sőt, ez a legfontosabb. A fizetési meghagyás díja a követelt összeg 3%-a, ha ellentmondanak, akkor további 3%, hogy per legyen. Ha az eljárás közben újra eltűnnek, akkor kérni kell ügygondnok kirendelését, az ő költségeit meg kell előlegezni, az kb. 15 ezer Ft. Ha megvan az ítélet (ez kb. fél év, ha nincs gond a kézbesítéssel), akkor elvileg lehet másodfok, de gondolom nem túl magas az összeg, így kis értékű per lesz, ott pedig korlátozottak a fellebbezési lehetőségek, így pár hónap alatt jogerős is lesz, azzal lehet kérni a végrehajtást. Annak költsége néhány tízezer Ft (az ügyértékhez igazodik), onnantól kezdve meg tényleg az a fontos, hogy van-e pénze az adósoknak.

Achilles # 2015.07.24. 07:11

Kedves fórumozók!

Sajnos a következő problémám adódott. 1 éve albérlőket fogadtam a házamba, de a múlt héten egy éjszaka kirámolták az egészet, és eltűntek. Mint kiderült, rám maradt egy rakás közműtartozás és egy bérleti díj. A következőket lehet tudni:

  • Állandó lakcímre lettek bejelentve hozzám, ezzel nincs gond, bármikor kijelentem őket.
  • Többszörös külső tanácsra a nevükre írattam a közműveket, amire elég sok tartozást halmoztak fel. Azt mondták, ha átiratom, akkor minden tartozás őket terhel majd, ha lesz.
  • Beköttették a tudtom nélkül a T-Home egyik szolgáltatását, náluk még nem érdeklődtem, hogy mi a helyzet, de elég fura, hogy nem kellett a hozzájárulásom.
  • A Vízmű egy törvényre hivatkozva rám hárította a teljes tartozást, ami egy még kibírható összeg lenne.
  • A villany ügyében még tárgyalok.
  • A TiGáz az érdekes, mert mint kiderült, abban is sikerült több százezres tartozást összehozniuk, bár nem értem, hogy ezt a cég hogy engedhette, gondolom, részletfizetést adtak nekik, mikor csak egy 1 évre szóló bérleti szerződésük volt...

Amit tudok róluk, az a név, telefonszám, adószám, születési hely, idő, szem.ig.szám.

A rendőrség rögtön megtalálná az illetőt, és családját, de ők elzárkóznak, mondván, nem az ő területük.

Az lenne a kérdésem, hogy mit tudok tenni, esetleg polgári pert indítani, de annak is érdekelnének a lehetséges költségei, és időtartama, esélyei. Mert amíg nincs rendezve a közmű, addig lényegében nem tudom kiadni/eladni a házat.

Minden választ köszönök!